Spara pengar tips 2022 – Smarta tips för mer pengar

Bild för sidan om spara pengar

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart.

Hela den här sajten är uppbyggd kring idén att det finns pengar att spara, bara man är lite smart och gör medvetna val i vardagen. Så hur sparar du pengar? Det handlar om allt från att handla i rätt mataffär till att välja det billigaste mobilabonnemanget och se till att man har sitt sparande sparande på konton som ger ränta.

Guide till de bästa spartipsen

Jag guidar dig till de bästa spartipsen och sammanlagt har jag en mycket stor mängd! Det kan nog räcka med att du följer ett eller ett par tips för att det ska märkas i plånboken. Säg att du utnyttjar ett tips, som sparar dig 200 kr i månaden. Det blir 2400 kr på ett år! Ta del av tipsen i min spara pengar-guide och ta chansen att få en rikare ekonomi.

Du kan bland annat läsa mer om:

  • Hur du kan börja spara direkt
  • Hur du sparar snabbt på bästa sätt
  • Varför du ska spara pengar

Få ränta på dina sparpengar

Pengar du sparar på längre sikt bör inte ligga på sparkonton eftersom man 1) går miste om avkastning, och 2) förlorar värde på grund av inflation. MEN, buffertpengar, resepengar, pengar till kontantinsatsen till ett boende, med mera, ska definitivt ligga på ett sparkonto.

Bästa sättet att spara snabbt

Hur sparar man pengar snabbt? Om du vill ha svar på den frågan har du verkligen kommit till rätt ställe. En stor del av min stora samling tips handlar om knep som du kan ta till direkt för att snabbt tjäna in eller spara in hundralappar om inte tusenlappar.

Gå igenom mitt digra arkiv av spartips och se om det inte finns något som du kan göra nu direkt för att kunna lägga undan en slant. Exakt vilket av mina tips som är det ”bästa” om du vill spara snabbt kan jag dock inte precisera exakt. Det som är perfekt för en viss person behöver ju inte vara det bästa för någon annan.

Bästa spartipsen för dig

Om du vill ha en snabbguide till hur du kan spara direkt när det gäller ett antal hundralappar varje månad så är nedan fem tips några av mina favoriter:

  • Handla lågpris på mat
  • Gå, cykla och åk kollektivt så mycket du kan
  • Jämför alla försäkringar du har och förhandla om bättre pris
  • Gör totala köpstopp med jämna mellanrum
  • Säg upp/pausa abonnemang och prenumerationer (även köp i App Store och liknande)

Spara pengar på mat

Mat är en stor utgiftspost för de flesta hushåll, särskilt om man har barn. Det är inte ovanligt med utgifter på upp emot 10 000 kr för en barnfamilj med två eller fler barn. Här finns mycket pengar att spara för den som gör medvetna och kloka val.

Här hos mig på Sparhacks kan du hitta mängder av bra tips på hur du kan spara in pengar på mat – se sparbloggen för alla tips. Varför betala för mycket i onödan?

Spara pengar på bil och transporter

Bilen är för många ett oumbärligt hjälpmedel i vardagen. Den möjliggör snabba transporter från punkt A till B och gör resandet bekvämt.

Bilen är samtidigt en pengaslukare av rang med kostnader inte bara för själva bensinen/dieseln utan också för skatt, försäkring, slitage, reparationer och värdeminskning.

Det finns pengar att spara på att välja rätt transport och kanske inte använda bilen så mycket.

El och värme

Fasta kostnader för el, värme och vatten är kostnader som är lite svårare att påverka än kostnader exempelvis för en bil. Samtidigt finns alla möjligheter att spara in några kronor här och där, och på ett år kan det bli tal om ganska många insparade hundralappar.

Hus & hem

Bostaden är den utgiftspost som är störst för de allra flesta, oavsett man bor i lägenhet, radhus, bostadsrätt eller villa. Hyran alternativt amorteringar och räntor kan enkelt uppgå till minst en tredjedel av lönen.

Det uppenbara tipset för att sänka kostnaderna för hus och hem är att jämföra boräntor. Det gäller också om du investerar exempelvis i en stuga att både bo i och hyra ut. Bor du i hyreslägenhet blir detta tips dock givetvis omöjligt att följa.

I kategorin hus & hem lägger jag också tips på hur du gör för att ta hand om ditt boende på bästa sätt. Grundtipset är att göra det mesta själv så att du slipper ta in hantverkare som kostar en rejäl slant per timme.

Resor

För resor utomlands finns rejält med pengar att spara. Det handlar om allt från att välja bort flygplansmaten till att boka i god tid. Kanske kan du också välja att resa när det är som billigast, välja bort någon försäkring och välja ett lite enklare boende.

Billigast är dock att semestra hemma, så kallad hemester/staycation. Oavsett hur du tänker på saken har jag mängder av smarta tips som du kan följa.

Barn och familj

Våra älskade barn kostar en väldig massa pengar – det är bara att inse att det är så. Det finns olika beräkningar på saken men den siffra som nämns generellt är att ett barn kostar en miljon kronor från det första andetaget på BB fram till och med 18-årsdagen.

Givetvis ska man inte snåla in på kostnaderna för barnen men det finns alltid sätt att tänka lite smart och spara in lite pengar. I min kategori för spartips för barn och familj hittar du flera bra hacks för familjen.

Spara smart

Man kan spara och snåla och gneta, eller så kan man spara smart. Jag menar att det finns många sätt att spara pengar som inte påverkar vardagen särskilt mycket.

Medvetna val kring konsumtion och medvetna val kring hur man tar hand om sina pengar leder till en bättre privatekonomi utan att det behöver kännas påfrestande. I min kategori ”Spara smart” finns mängder av bra tips för dig!

Hur sparar man pengar på bästa sätt?

Alla sätt att spara för att få mer i plånboken är bra. Knepigare än så är det inte. Att löpande komma på nya sätt att lägga undan pengar eller inte behöva betala för mycket för något kan dock vara lite svårt, och det är därför jag har skapat Sparhacks.se med spara pengar vardagstips.

Här får du tipsen och strategierna för att spara pengar på bästa sätt. Jag hoppas att du får god nytta av de 299 tipsen jag presenterar.

Hållbart sparande

Vad är ett hållbart sparande? Det här begreppet används till höger och vänster av både banker och experter inom ekonomi och finans, men vad ligger egentligen i begreppet? Kort och gott handlar hållbart sparande om investeringar som har ett hållbart perspektiv på sikt – ett perspektiv som tar hänsyn till både miljö och sociala faktorer.

Det finns tre typexempel på icke hållbara investeringar, nämligen oljeutvinning och andra miljöförstörande verksamheter, spel om pengar och vapentillverkning. Håller du dig borta från den här typen av verksamheter finns chansen att du har ett hållbart sparande. När det gäller aktier är det ganska enkelt att kontrollera hur hållbara bolagens verksamheter är. För fonder finns numera märkningar som anger graden av hållbarhetstänk.

Kan man bli rik på hållbart sparande? Hållbart sparande – spelar det någon roll? Det finns all anledning att fokusera på hållbarhet i sparande i aktier och fonder. Förutom att du kan bidra till en bättre värld finns indikationer på att aktier med framtidsperspektiv kan ha en bättre avkastning över tid jämfört med icke hållbara alternativ. Hållbart blir helt enkelt ständigt mer populärt och det kan inverka positivt på aktiekurserna.

Spara pengar – smarta appar

Tekniken går hela tiden framåt och det finns idag en uppsjö av spara pengar appar som kan hjälpa dig i din strävan efter att få en bättre ekonomi.

Vissa appar ger dig en bra översikt av hur du spenderar dina pengar medan andra låter dig följa dina investeringar.

En del appar har budgetverktyg som låter dig följa en budget medan andra gör precis som den här webbplatsen, det vill säga kommer med tips. Att använda ekonomiappar kan vara ett bra sätt att hålla bättre koll på pengarna.

Spara pengar åt barn

Många av oss sparar för att få mer att röra oss med i vardagen. Det kan handla om att få loss pengar för en hobby eller kanske en resa. Det är inte lika många som sparar till barnens framtid, vilket är lite synd.

Att börja spara pengar och få ränta på pengarna tar nämligen bara några minuter med BankID. Följer du mina tips för att tjäna pengar och investera kan du på ganska kort till spara ihop till en ansenlig slant för dina barn.

Hur ska man då spara/investera sina pengar? Allt beror på vilken risk du vill ta. På min sida om att investera hittar du många bra tips på hur du kan spara pengar till barn på bank, hos nätmäklare som Avanza med mera.

Givetvis kan också barnen spara själva, detta utifrån veckopeng eller månadspeng samt eventuellt några slantar då och då som belöning för prestationer eller utförda sysslor.

När det gäller veckopeng och månadspeng är det svårt att ge några konkreta råd då alla hushåll har olika ekonomi men vad alla kan göra är att lära de små om pengars värde.

Att prata om att spara pengar och att veckopengen eller månadspengen ska räcka ett tag är bra för barnens framtid.

Spara varje dag

Spara pengar är något man kan göra varje dag, varje vecka och även varje år.  Exakt vad som bör vara i fokus kan dock skilja sig något mellan tidsperioderna. Exempel: Du kan inte förhandla om bolånen varje dag!

Om du vill kunna spara pengar varje dag gäller det att du blir mer medveten om vad du lägger pengar på. Vad köper du? Vad konsumerar du dagligen eller ett par gånger i veckan.

Ett bra tips är att föra kassabok över utgifterna. Det kan du enkelt göra i någon av de många appar som finns för privatekonomi. Med en spara pengar app kan du i princip automatisera kassaboken.

Vad kan du då spara in på? Det bestämmer du självklart själv, men jag har några tips! 

  • Hämtkaffe
  • Hämtmat/snabbmat
  • Godis i affären/kiosken efter jobbet
  • Köp i appar
  • Gå/cykla i stället för att åka bil
  • Snus/cigaretter
  • Energidrycker

Slopar du bara någon av ovan utgifter kan du spara från 10 kr och uppåt varje dag. Det är minst 300 kr per månad. Slopar du fler, sparar du mer! Vilka onödiga utgifter kan du komma på?

Ett annat tips, som kan kopplas till ovan, är att spara pengar varje gång kortet dras/vid varje kortköp. På så sätt skickar du iväg en liten slant till ett sparkonto eller ett investeringssparkonto varje gång du betalar något.

Du kan bli överraskad över hur mycket det kan bli på ett år. Du kan spara pengar utan att det syns samtidigt som det blir en stor slant efter ett tag!

Spara varje vecka

När jag talar om hur man kan lägga undan pengar varje vecka är fokus främst på inköp av mat med mera. Visst kan man också spara varje dag på mat, men det är lättare att få en överblick om man kikar på utgifterna veckovis. 

Att göra matschema, att köpa hygienprodukter med rabatt, att köpa extrapris, att göra storkok, att använda matlåda, att handla där det är som billigast – det finns många sätt att spara pengar varje vecka på mat.

Spara varje månad

Månadsvisa utgifter inkluderar el, vatten, försäkringar, A-kassa, prenumerationer, mobilabonnemang, abonnemang på musik och TV, fackavgift, barnomsorg, gymkort, autogiro för lån och krediter med mera.

För många är det ganska många räkningar som ska betalas i slutet av varje månad. Här har du stora möjligheter att spara!

Säg att du stänger av ett abonnemang på streaming eller musik, byter elleverantör och köper ett billigare gymkort. Med dessa åtgärder kan du spara ganska många hundralappar varje månad! Hur mycket sparar du i månaden?

Spara varje år

När det handlar om att spara pengar varje år är det framför allt försäkringar och bolån som är på tapeten (möjligen också gymkort). För försäkringar gäller att de går ut vid ett visst datum och för bolån binder du räntan på allt från tre månader till tio år.

Inför slutdatumen kan du göra förändringar i uppläggen, till exempel binda bolåneräntan på andra löptiden och minska omfattningen av en försäkring för att eventuellt spara pengar.

Sparutmaning 52 veckor

Det finns olika typer av sparutmaningar och man behöver definitivt inte hoppa på dem alla. Det viktiga är att själva sparandet blir av. Det finns dock en utmaning som sticker ut lite och som jag tycker är intressant. Det handlar om att öka sparandet varje ny vecka. 

Exempel: Du börjar vecka 1 i januari med att lägga undan 10 kr. Det är ju inte så mycket! Nästa vecka ska du i stället lägga undan 20 kr. Nu har du 30 kr i spargrisen. Vecka 3 fortsätter du med att lägga undan 30 kr. Med den här starten kommer du få följande resultat.

VeckaTotalt sparande
10550 kr
202100 kr
304650 kr
408200 kr
5213 780 kr

Givetvis blir sparandet lite mer betungande (?) ju längre in på året du kommer, men du behöver aldrig lägga undan mer än 520 kr (vecka 52). Självklart kan du använda vilket belopp som helst när du börjar. Börjar du med så lite som 1 kr under den första veckan kommer du har 1378 kr vid årets slut.

Hur låter den här strategin? Är det något du skulle kunna applicera i din vardag? Du kan läsa mer om den här utmaningen och hur du kan anpassa den efter dina behov i min artikel om sparutmaning här.

Vanliga frågor om sparande

Det är lätt att man känner sig vilsen när det gäller frågor om sparande. Det är inte som att vi alla från födseln får en verktygslåda med råd och tips att använda oss av. Det är dessutom inte direkt fokus på sparande i det dagliga livet, i media, och så vidare. Jag har satt ihop en samling vanliga frågor om sparande som jag hoppas att du kan ha användning för.

Varför ska man spara pengar?

Det är en bra fråga! Innan man börjar tänka kring ”var, när, hur” är det klokt att fundera kring varför man ska spara. Man kanske kommer fram till att man inte vill det! Min bild av världen är att det finns tre vägar, nämligen:

Bli skuldfri
Sparande till enskilda utgifter
Spar till investering på lång sikt

För att bli skuldfri krävs att man över tid har högre inkomster än utgifter. Det gäller att man går plus och att överskottet betalas in till långivarna. Av den anledningen kan man behöva spara in på diverse utgifter. Detta är ett ”varför” till att man ska hålla i sina pengar (och försöka få mer av dem!).

Sparande till enskilda utgifter inkluderar sparande till buffert samt spar till husköp, bil, resor, hobbyer och liknande. Man har alltså ett specifikt mål med att hålla hårdare i plånboken. Spar till investering på sikt är generellt. Det handlar till exempel om en säkerhet till pensionen eller ett sparande med målet att kunna gå i pension tidigare. I denna typ av sparande ingår också pengar man lägger undan till barn och eventuellt till föräldrar.

Vilket svar har du på rubrikens fråga?

När ska man börja spara pengar?

Det uppenbara svaret är just idag! Ju tidigare du börjar spara och börjar tänka mer ekonomiskt desto bättre. Eftersom du har hittat till den här sidan tror jag att du är intresserad av en bättre ekonomi och det är ett utmärkt första steg!

Jag vill börja spara pengar – hur gör jag?

Det bästa tipset är att du inte ska fundera så mycket. Se till att börja direkt! Ett tips är att direkt öppna ett nytt konto hos din bank eller en nischbank och föra över en liten summa. Det spelar ingen roll hur lite eller mycket det handlar om. Sätt in 20 kr, 50 kr, 100 kr eller vad du vill. Nu har du börjat din resa mot att spara och investera för mer pengar.

Vilken typ av konto är bäst? Jag skulle vilja rekommendera att du väljer ett konto med ränta som du dessutom inte har direkt tillgång till. Om du kan använda sparpengarna direkt från ditt kort eller ditt konto så finns risken att du använder de pengar du egentligen har tänkt att spara.

När du har börjat spara och fått in lite rutiner kan du gå vidare och börja fundera kring hur du kan investera dina pengar exempelvis i fonder. Då finns andra kontotyper – ISK, KF och aktiedepå – att välja mellan.

Det går inte att spara pengar – hur ska jag göra?

Alla kan spara, även om det handlar om minimala summor. Grundtipset är att undersöka precis alla utgifter och se om det inte finns någon utgift som du skulle kunna slopa. Förmodligen kan du enkelt hitta flera stycken! Bara genom den enkla åtgärden har du kommit igång på bästa sätt! Kan du inte spara pengar trots din genomgång? Ett sätt är att se till möjligheter att tjäna pengar.

Ett tips som du skulle kunna prova är att göra en ”spara pengar challenge”. Med det menar jag att du utmanar dig själv att till exempel lägga undan 50 kr varje dag i en vecka. Du kan också sätta upp som mål att maten för en vecka inte ska kosta mer än exempelvis 1000 kr genom att planerar maten, bakar eget bröd, köper extrapris och så vidare. På så sätt kan du bli sporrad att spara mer.

Du kan också utmana dig själv att spara pengar varje dag till exempel genom att hela tiden vara vaksam på vad du spenderar pengar på. Koncept som erbjuder dig att spara pengar varje gång kortet dras är också utmärkta.

Hur kan jag spara pengar smart?

Smart är i min värld detsamma som enkelt. Det ska vara enkelt att lägga undan pengar. Mitt tips är att du anammar de tips som passar dig perfekt just nu och helt enkelt börjar följa dem. Snart blir det en vana och det är smart!

En kopplad fråga är hur man kan spara pengar bäst. Här finns lite olika svar. Ett sätt är att tänka på tiden du vill spara. Om du vill spara i ett par år för att kunna betala handpenning på ett boende är det bäst att spara på ett vanligt sparkonto hos banken eller en nischbank. Om du vill spara till pensionen är börsen i stället rätt plats för dina pengar. Du kan också med fördel tänka till kring vilken risk du vill ta. Om du till exempel ogillar risk är aktier med hög risk ett dåligt val.

Vad ska jag spara pengar i?

Man brukar säga att pengar som kan behövas inom något eller några år ska placeras på bankkonton där du sparar pengar med ränta, detta som en buffert. Alla banker har inlåningskonton, men det är inte alla som erbjuder hög ränta.

Om du vill spara pengar hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank, SEB eller Länsförsäkringar kan du inte räkna med maximal avkastning. Avanza, Nordnet och nischbanker är då bättre val. Läs mer på min sida om investeringar.

Vilken bank ska jag spara pengar i?

Om du vill spara pengar funderar du säkert kring vilken bank du ska spara i och vilket konto du ska välja. Det finns inget glasklart svar på frågan men ett tips är att välja den bank/nischbank som ger bäst ränta och har lägst avgifter. På så sätt undviker du att förlora pengar på ditt sparande. Grundtipset är att välja en aktör som bara finns på nätet. Avanza och Nordnet är de två mest populära alternativen bland svenska sparare.

Vilket konto du ska välja beror på hur du vill spara. Vill du ha ett sparkonto är det just ett sparkonto du ska välja. Är du intresserad av att investera i aktier och fonder är ett investeringssparkonto (ISK) det naturliga alternativet. Självklart kan du ha hur många konton som helst hos hur många aktörer som helst.

Hur kan jag spara pengar och bli rik/miljonär?

En del satsar på att spara pengar till bröllop, familjeliv, köksrenovering eller som kontantinsats när man ska bygga hus eller köpa lägenhet. Andra vill spara pengar mer långsiktigt och har siktet inställt på att bli rik/bli miljonär. Inget är fel! Vi har ju alla våra egna preferenser.

Den som vill spara ihop till en miljon eller mer – ja kanske många miljoner för möjligheten att sluta jobba – har ett rejält jobb framför sig. Det är dock inte omöjligt att spara ihop mycket pengar – inte ens om man har en mycket låg lön.

Det viktiga, och det som jag trycker på här på sajten, är att man tar små steg i taget och fortsätter med sparandet dag efter dag, månad efter måndag och år efter år.

För att nå miljonerna krävs förutom sparande också att man investerar. Man måste få lite extra avkastning på de pengar man skramlar ihop. Det finns idag många sätt att investera men börsen är det vanligaste sättet att spara pengar över tid.

Vad är ränta på ränta-effekten?

Du har kanske hört talas om ”ränta på ränta-effekten”? Det handlar om att du, om du inte tar ut pengar från ett sparande eller en investering, får mer och mer pengar årsvis eftersom du från och med år 2 även får avkastning på de pengar du redan har tjänat i ränta.

Exempel: Du sätter in 10 000 kr på ett sparkonto till 3% ränta. Vid utgången av år 1 får du 300 kr i ränta. Du låter pengarna stå kvar på kontot under år 2 och vid utgången av det året får du 309 kr i ränta, inte 300 kr. Effekten blir större ju längre du låter pengarna stå och ju högre ränta/avkastning du får.

Kan jag spara pengar som pensionär?

När man går i pension sjunker inkomsten ganska dramatiskt. Det kan göra det svårare att spara. Rent generellt finns dock inga hinder mot att lägga undan pengar. Det handlar om att göra smarta val i vardagen, spara in på mat, el, transporter med mera, jämföra tjänster och så vidare.

Med smarta val och ett kanske lite snålare leverne kan man som pensionär även lyckas spara till barnbarn för att de ska få en slant att använda exempelvis för att kunna få tag på ett eget boende.

Hur sparar man pengar på börsen?

Egentligen är ordvalet fel – på börsen investerar man. Hur som helst så är börsen en plats där du kan få dina pengar att växa (även om det naturligtvis inte finns några garantier). Att spara på börsen är idag mycket enkelt. Med BankID och några snabba steg kan du komma igång med att köpa fonder och aktier på bara några minuter.

Om du sparar pengar i aktier vill du att värdet på dina aktier ska öka. Då sparar du pengar och får avkastning. Går aktierna ner i pris blir ditt sparande i stället mindre värt. På samma sätt fungerar det att spara i fonder.

Spara pengar när man pluggar?

Kan man också spara pengar som student? Självklart finns den möjligheten även om studentlivet kan vara knepigt att få ihop ekonomiskt med CSN-lån och bidrag. Som för alla saker så gäller det att vända på stenarna för att se om det finns några utgifter att kapa. Billigare mat, mindre uteliv och smart tänk när det gäller kurslitteratur (låna på bibliotek, dela med kurskamrater, etc) kan vara framgångsfaktorer. Det finns alla möjligheter att spara pengar när man pluggar – det gäller bara att prioritera.

Notera! Som student har man många möjligheter att få rabatter på olika saker. Det finns till och med appar som samlar alla erbjudanden. Det går alltså att spara pengar via appar som är helt gratis att använda.

Hur kan man spara pengar till hus eller lägenhet?

För många är ett eget boende en dröm som man verkligen vill förverkliga. De bostadspriser och regler kring kontantinsats och belåning som gäller idag sätter dock käppar i hjulen. För de flesta är det ingen enkel sak att få ihop det kapital som behövs för att lägga ett bud på ett boende. Särskilt unga har svårigheter att komma in på bostadsmarknaden. Lösningen är att börja spara, och gärna i så tidig ålder som möjligt!

Hur man ska spara till hus eller lägenhet beror på tidsaspekten. Om man har exempelvis 300 000 i kontanter och ska få ihop 400 000 kr till en kontantinsats inom något år är det en mindre bra idé att lägga allt på börsen. Då är sparkontot det bättre alternativet. Risken finns nämligen alltid att börsen går ner. Om man i stället tänker sig köpa ett boende inom 5-7 år och man i dagsläget har 100 000 kr är börsen generellt sett ett bättre alternativ än sparkontot.

Kan man spara pengar utan risk?

Tvärtom vad man kanske kan tro finns faktiskt möjlighet att spara pengar utan risk. Det handlar då om sparande på ett konto som är anslutet till Riksgäldens insättningsgaranti. Om banken eller inlåningsföretaget skulle gå i konkurs kommer Riksgälden (staten) att betala tillbaka saldot på kontot. Maximal återbetalning är 1 050 000 kr per bank.

Hur kan man spara pengar till barn?

Att spara till barn är egentligen inte svårare än att spara till sig själv. Man kan spara på sparkonton, i kapitalförsäkringar, på depåer med mera. Viktigt att tänka på är dock i vems namn man sparar. Ett barnspar kan stå i förälderns/vårdnadshavarens namn eller barnets namn. Om du väljer sistnämnda får barnet full tillgång till sina pengar på 18-årsdagen. Om du har ett barnspar i ditt namn väljer du själv när och hur pengarna ska tas ut. Samma sak gäller självklart när det gäller att spara pengar åt barnbarn.

Det är klokt att försöka spara något till barnen. Eftersom man börjar spara vid så ung ålder får pengarna nämligen tid på sig att växa. Ett sparande på börsen kan ge mycket stora pengar över tid även om månadsinsättningarna är små. Det är just på börsen som de flesta föräldrar börjar spara till sina barn. Kom ihåg – ju tidigare du börjar, desto mer kan ditt barn få när det är dags att ta körkort, flytta hemifrån eller resa/studera utomlands.

Hur kan man spara pengar när man är föräldraledig eller arbetslös?

När man är föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös får man mindre i plånboken jämfört med när man jobbar. Det kan göra att det blir svårare att spara. Ofta finns dock ändå möjligheten att lägga undan lite pengar. Det kanske inte kan handla om tusenlappar men någon hundralapp eller två kanske du kan undvara? Ta en titt på dina utgifter och se om det finns något du kan skära ner på. Förmodligen kan du hitta åtminstone en utgift som du kan kapa eller minska ner på.

Vad kan man spara pengar till?

Det korta svaret är givetvis att du kan spara till vad du vill. De flesta som börjar lägga undan pengar börjar dock med att spara till en budget. Det är ett klokt val. Med en buffert klarar du dig bättre om du till exempel blir sjukskriven eller arbetslös. Du kanske inte behöver ta lån om någonting i hemmet går sönder.

Med en buffert på plats kan du börja spara på lite längre sikt. Vad ska man då spara pengar i? Det naturliga valet för de flesta är att sätta in pengar i aktiefonder, detta genom månadsspar. Det är ett enkelt sätt att ta del av börsens förmodade positiva utveckling på sikt. Vad kan man mer spara pengar i/på? Det finns många alternativ idag. Du kan självklart köpa enskilda aktier liksom investera i ränte- och obligationsfonder. Idag är det också många som investerar i crowdfunding till fastigheter.

Ska man spara pengar eller betala av lån?

Detta är den eviga frågan och svaret är individuellt. Min utgångspunkt här på Sparhacks.se är att det alltid är klokt att ha en buffert. Om du inte har det är mitt förslag att du börjar med att spara ihop till ett par månadslöner (givetvis ska du betala räntor och amorteringar på dina lån under tiden!).

När bufferten är på plats kan du med fördel gå in lite mer för att betala av på lån. Rekommendationen är då att du börjar med lånet/krediten som har högst ränta.

Går det att spara pengar varje dag?

Varje dag ger tillfällen att lägga undan pengar. Det gäller bara att du gör medvetna val och helt enkelt bestämmer dig för att hålla hårdare i plånboken. Du behöver inte alls spara pengar på ett extremt sätt, utan det kan räcka att du köper en billigare förpackning av något i mataffären eller struntar i kakan till kaffet på caféet. Du kan spara mycket pengar när du handlar – se bara till att inte handla på tom mage!

Kan du spara pengar och få ränta?

Det går alltid att få ränta på sparpengar, även om storbankerna som Nordea, SEB, Länsförsäkringar Bank, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken brukar vara snåla. Genom att spara pengar på bank är dina pengar alltid säkra tack vare insättningsgarantin. 

Vill du få lite mer ränta får du vända dig till en så kallad nischbank. Hos dessa, som har ett lite mer begränsat utbud än storbankerna, finns alltid erbjudanden om sparränta.

Går det att spara automatiskt?

Det går utmärkt att spara automatiskt! Lösningen stavas autogiro. Med autogiro gör du överföringar direkt från ditt bankkonto vid förutbestämda tidpunkter – utan att du behöver göra någonting. Du kan till exempel koppla ett automatiskt sparande till ett sparkonto eller ett investeringssparkonto (ISK).

Kan man spara pengar i en barnfamilj?

Självklart kan man spara pengar i en barnfamilj! Det finns inga hinder för det. Det kan dock krävas att man håller lite extra i pengarna. Barn, oavsett ålder, kostar nämligen en hel del pengar. Det handlar om utgifter för mat, kläder, barnomsorg, leksaker, försäkringar och mycket mer. Här är det kanske extra viktigt att göra en budget och sedan hålla den om man är besluten att spara pengar när man har en barnfamilj.

Alla artiklar om sparande

Fler intressanta artiklar