Spara pengar tips 2022 – Smarta tips för mer pengar

Bild för sidan om spara pengar

Artikeln innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Matsmart.

Hela den hÀr sajten Àr uppbyggd kring idén att det finns pengar att spara, bara man Àr lite smart och gör medvetna val i vardagen. SÄ hur sparar du pengar? Det handlar om allt frÄn att handla i rÀtt mataffÀr till att vÀlja det billigaste mobilabonnemanget och se till att man har sitt sparande sparande pÄ konton som ger rÀnta.

Guide till de bÀsta spartipsen

Jag guidar dig till de bÀsta spartipsen och sammanlagt har jag en mycket stor mÀngd! Det kan nog rÀcka med att du följer ett eller ett par tips för att det ska mÀrkas i plÄnboken. SÀg att du utnyttjar ett tips, som sparar dig 200 kr i mÄnaden. Det blir 2400 kr pÄ ett Är! Ta del av tipsen i min spara pengar-guide och ta chansen att fÄ en rikare ekonomi.

Du kan bland annat lÀsa mer om:

 • Hur du kan börja spara direkt
 • Hur du sparar snabbt pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt
 • Varför du ska spara pengar

FÄ rÀnta pÄ dina sparpengar

Pengar du sparar pÄ lÀngre sikt bör inte ligga pÄ sparkonton eftersom man 1) gÄr miste om avkastning, och 2) förlorar vÀrde pÄ grund av inflation. MEN, buffertpengar, resepengar, pengar till kontantinsatsen till ett boende, med mera, ska definitivt ligga pÄ ett sparkonto.

BÀsta sÀttet att spara snabbt

Hur sparar man pengar snabbt? Om du vill ha svar pÄ den frÄgan har du verkligen kommit till rÀtt stÀlle. En stor del av min stora samling tips handlar om knep som du kan ta till direkt för att snabbt tjÀna in eller spara in hundralappar om inte tusenlappar.

GĂ„ igenom mitt digra arkiv av spartips och se om det inte finns nĂ„got som du kan göra nu direkt för att kunna lĂ€gga undan en slant. Exakt vilket av mina tips som Ă€r det ”bĂ€sta” om du vill spara snabbt kan jag dock inte precisera exakt. Det som Ă€r perfekt för en viss person behöver ju inte vara det bĂ€sta för nĂ„gon annan.

BÀsta spartipsen för dig

Om du vill ha en snabbguide till hur du kan spara direkt nÀr det gÀller ett antal hundralappar varje mÄnad sÄ Àr nedan fem tips nÄgra av mina favoriter:

 • Handla lĂ„gpris pĂ„ mat
 • GĂ„, cykla och Ă„k kollektivt sĂ„ mycket du kan
 • JĂ€mför alla försĂ€kringar du har och förhandla om bĂ€ttre pris
 • Gör totala köpstopp med jĂ€mna mellanrum
 • SĂ€g upp/pausa abonnemang och prenumerationer (Ă€ven köp i App Store och liknande)

Spara pengar pÄ mat

Mat Àr en stor utgiftspost för de flesta hushÄll, sÀrskilt om man har barn. Det Àr inte ovanligt med utgifter pÄ upp emot 10 000 kr för en barnfamilj med tvÄ eller fler barn. HÀr finns mycket pengar att spara för den som gör medvetna och kloka val.

HĂ€r hos mig pĂ„ Sparhacks kan du hitta mĂ€ngder av bra tips pĂ„ hur du kan spara in pengar pĂ„ mat – se sparbloggen för alla tips. Varför betala för mycket i onödan?

Spara pengar pÄ bil och transporter

Bilen Àr för mÄnga ett oumbÀrligt hjÀlpmedel i vardagen. Den möjliggör snabba transporter frÄn punkt A till B och gör resandet bekvÀmt.

Bilen Àr samtidigt en pengaslukare av rang med kostnader inte bara för sjÀlva bensinen/dieseln utan ocksÄ för skatt, försÀkring, slitage, reparationer och vÀrdeminskning.

Det finns pengar att spara pÄ att vÀlja rÀtt transport och kanske inte anvÀnda bilen sÄ mycket.

El och vÀrme

Fasta kostnader för el, vÀrme och vatten Àr kostnader som Àr lite svÄrare att pÄverka Àn kostnader exempelvis för en bil. Samtidigt finns alla möjligheter att spara in nÄgra kronor hÀr och dÀr, och pÄ ett Är kan det bli tal om ganska mÄnga insparade hundralappar.

Hus & hem

Bostaden Àr den utgiftspost som Àr störst för de allra flesta, oavsett man bor i lÀgenhet, radhus, bostadsrÀtt eller villa. Hyran alternativt amorteringar och rÀntor kan enkelt uppgÄ till minst en tredjedel av lönen.

Det uppenbara tipset för att sÀnka kostnaderna för hus och hem Àr att jÀmföra borÀntor. Det gÀller ocksÄ om du investerar exempelvis i en stuga att bÄde bo i och hyra ut. Bor du i hyreslÀgenhet blir detta tips dock givetvis omöjligt att följa.

I kategorin hus & hem lÀgger jag ocksÄ tips pÄ hur du gör för att ta hand om ditt boende pÄ bÀsta sÀtt. Grundtipset Àr att göra det mesta sjÀlv sÄ att du slipper ta in hantverkare som kostar en rejÀl slant per timme.

Resor

För resor utomlands finns rejÀlt med pengar att spara. Det handlar om allt frÄn att vÀlja bort flygplansmaten till att boka i god tid. Kanske kan du ocksÄ vÀlja att resa nÀr det Àr som billigast, vÀlja bort nÄgon försÀkring och vÀlja ett lite enklare boende.

Billigast Àr dock att semestra hemma, sÄ kallad hemester/staycation. Oavsett hur du tÀnker pÄ saken har jag mÀngder av smarta tips som du kan följa.

Barn och familj

VĂ„ra Ă€lskade barn kostar en vĂ€ldig massa pengar – det Ă€r bara att inse att det Ă€r sĂ„. Det finns olika berĂ€kningar pĂ„ saken men den siffra som nĂ€mns generellt Ă€r att ett barn kostar en miljon kronor frĂ„n det första andetaget pĂ„ BB fram till och med 18-Ă„rsdagen.

Givetvis ska man inte snÄla in pÄ kostnaderna för barnen men det finns alltid sÀtt att tÀnka lite smart och spara in lite pengar. I min kategori för spartips för barn och familj hittar du flera bra hacks för familjen.

Spara smart

Man kan spara och snÄla och gneta, eller sÄ kan man spara smart. Jag menar att det finns mÄnga sÀtt att spara pengar som inte pÄverkar vardagen sÀrskilt mycket.

Medvetna val kring konsumtion och medvetna val kring hur man tar hand om sina pengar leder till en bĂ€ttre privatekonomi utan att det behöver kĂ€nnas pĂ„frestande. I min kategori ”Spara smart” finns mĂ€ngder av bra tips för dig!

Hur sparar man pengar pÄ bÀsta sÀtt?

Alla sÀtt att spara för att fÄ mer i plÄnboken Àr bra. Knepigare Àn sÄ Àr det inte. Att löpande komma pÄ nya sÀtt att lÀgga undan pengar eller inte behöva betala för mycket för nÄgot kan dock vara lite svÄrt, och det Àr dÀrför jag har skapat Sparhacks.se med spara pengar vardagstips.

HÀr fÄr du tipsen och strategierna för att spara pengar pÄ bÀsta sÀtt. Jag hoppas att du fÄr god nytta av de 299 tipsen jag presenterar.

HĂ„llbart sparande

Vad Ă€r ett hĂ„llbart sparande? Det hĂ€r begreppet anvĂ€nds till höger och vĂ€nster av bĂ„de banker och experter inom ekonomi och finans, men vad ligger egentligen i begreppet? Kort och gott handlar hĂ„llbart sparande om investeringar som har ett hĂ„llbart perspektiv pĂ„ sikt – ett perspektiv som tar hĂ€nsyn till bĂ„de miljö och sociala faktorer.

Det finns tre typexempel pÄ icke hÄllbara investeringar, nÀmligen oljeutvinning och andra miljöförstörande verksamheter, spel om pengar och vapentillverkning. HÄller du dig borta frÄn den hÀr typen av verksamheter finns chansen att du har ett hÄllbart sparande. NÀr det gÀller aktier Àr det ganska enkelt att kontrollera hur hÄllbara bolagens verksamheter Àr. För fonder finns numera mÀrkningar som anger graden av hÄllbarhetstÀnk.

Kan man bli rik pĂ„ hĂ„llbart sparande? HĂ„llbart sparande – spelar det nĂ„gon roll? Det finns all anledning att fokusera pĂ„ hĂ„llbarhet i sparande i aktier och fonder. Förutom att du kan bidra till en bĂ€ttre vĂ€rld finns indikationer pĂ„ att aktier med framtidsperspektiv kan ha en bĂ€ttre avkastning över tid jĂ€mfört med icke hĂ„llbara alternativ. HĂ„llbart blir helt enkelt stĂ€ndigt mer populĂ€rt och det kan inverka positivt pĂ„ aktiekurserna.

Spara pengar – smarta appar

Tekniken gÄr hela tiden framÄt och det finns idag en uppsjö av spara pengar appar som kan hjÀlpa dig i din strÀvan efter att fÄ en bÀttre ekonomi.

Vissa appar ger dig en bra översikt av hur du spenderar dina pengar medan andra lÄter dig följa dina investeringar.

En del appar har budgetverktyg som lÄter dig följa en budget medan andra gör precis som den hÀr webbplatsen, det vill sÀga kommer med tips. Att anvÀnda ekonomiappar kan vara ett bra sÀtt att hÄlla bÀttre koll pÄ pengarna.

Spara pengar Ă„t barn

MÄnga av oss sparar för att fÄ mer att röra oss med i vardagen. Det kan handla om att fÄ loss pengar för en hobby eller kanske en resa. Det Àr inte lika mÄnga som sparar till barnens framtid, vilket Àr lite synd.

Att börja spara pengar och fÄ rÀnta pÄ pengarna tar nÀmligen bara nÄgra minuter med BankID. Följer du mina tips för att tjÀna pengar och investera kan du pÄ ganska kort till spara ihop till en ansenlig slant för dina barn.

Hur ska man dÄ spara/investera sina pengar? Allt beror pÄ vilken risk du vill ta. PÄ min sida om att investera hittar du mÄnga bra tips pÄ hur du kan spara pengar till barn pÄ bank, hos nÀtmÀklare som Avanza med mera.

Givetvis kan ocksÄ barnen spara sjÀlva, detta utifrÄn veckopeng eller mÄnadspeng samt eventuellt nÄgra slantar dÄ och dÄ som belöning för prestationer eller utförda sysslor.

NÀr det gÀller veckopeng och mÄnadspeng Àr det svÄrt att ge nÄgra konkreta rÄd dÄ alla hushÄll har olika ekonomi men vad alla kan göra Àr att lÀra de smÄ om pengars vÀrde.

Att prata om att spara pengar och att veckopengen eller mÄnadspengen ska rÀcka ett tag Àr bra för barnens framtid.

Spara varje dag

Spara pengar Ă€r nĂ„got man kan göra varje dag, varje vecka och Ă€ven varje Ă„r.  Exakt vad som bör vara i fokus kan dock skilja sig nĂ„got mellan tidsperioderna. Exempel: Du kan inte förhandla om bolĂ„nen varje dag!

Om du vill kunna spara pengar varje dag gÀller det att du blir mer medveten om vad du lÀgger pengar pÄ. Vad köper du? Vad konsumerar du dagligen eller ett par gÄnger i veckan.

Ett bra tips Àr att föra kassabok över utgifterna. Det kan du enkelt göra i nÄgon av de mÄnga appar som finns för privatekonomi. Med en spara pengar app kan du i princip automatisera kassaboken.

Vad kan du dĂ„ spara in pĂ„? Det bestĂ€mmer du sjĂ€lvklart sjĂ€lv, men jag har nĂ„gra tips! 

 • HĂ€mtkaffe
 • HĂ€mtmat/snabbmat
 • Godis i affĂ€ren/kiosken efter jobbet
 • Köp i appar
 • GĂ„/cykla i stĂ€llet för att Ă„ka bil
 • Snus/cigaretter
 • Energidrycker

Slopar du bara nÄgon av ovan utgifter kan du spara frÄn 10 kr och uppÄt varje dag. Det Àr minst 300 kr per mÄnad. Slopar du fler, sparar du mer! Vilka onödiga utgifter kan du komma pÄ?

Ett annat tips, som kan kopplas till ovan, Àr att spara pengar varje gÄng kortet dras/vid varje kortköp. PÄ sÄ sÀtt skickar du ivÀg en liten slant till ett sparkonto eller ett investeringssparkonto varje gÄng du betalar nÄgot.

Du kan bli överraskad över hur mycket det kan bli pÄ ett Är. Du kan spara pengar utan att det syns samtidigt som det blir en stor slant efter ett tag!

Spara varje vecka

NĂ€r jag talar om hur man kan lĂ€gga undan pengar varje vecka Ă€r fokus frĂ€mst pĂ„ inköp av mat med mera. Visst kan man ocksĂ„ spara varje dag pĂ„ mat, men det Ă€r lĂ€ttare att fĂ„ en överblick om man kikar pĂ„ utgifterna veckovis. 

Att göra matschema, att köpa hygienprodukter med rabatt, att köpa extrapris, att göra storkok, att anvĂ€nda matlĂ„da, att handla dĂ€r det Ă€r som billigast – det finns mĂ„nga sĂ€tt att spara pengar varje vecka pĂ„ mat.

Spara varje mÄnad

MÄnadsvisa utgifter inkluderar el, vatten, försÀkringar, A-kassa, prenumerationer, mobilabonnemang, abonnemang pÄ musik och TV, fackavgift, barnomsorg, gymkort, autogiro för lÄn och krediter med mera.

För mÄnga Àr det ganska mÄnga rÀkningar som ska betalas i slutet av varje mÄnad. HÀr har du stora möjligheter att spara!

SÀg att du stÀnger av ett abonnemang pÄ streaming eller musik, byter elleverantör och köper ett billigare gymkort. Med dessa ÄtgÀrder kan du spara ganska mÄnga hundralappar varje mÄnad! Hur mycket sparar du i mÄnaden?

Spara varje Ă„r

NÀr det handlar om att spara pengar varje Är Àr det framför allt försÀkringar och bolÄn som Àr pÄ tapeten (möjligen ocksÄ gymkort). För försÀkringar gÀller att de gÄr ut vid ett visst datum och för bolÄn binder du rÀntan pÄ allt frÄn tre mÄnader till tio Är.

Inför slutdatumen kan du göra förÀndringar i upplÀggen, till exempel binda bolÄnerÀntan pÄ andra löptiden och minska omfattningen av en försÀkring för att eventuellt spara pengar.

Sparutmaning 52 veckor

Det finns olika typer av sparutmaningar och man behöver definitivt inte hoppa pĂ„ dem alla. Det viktiga Ă€r att sjĂ€lva sparandet blir av. Det finns dock en utmaning som sticker ut lite och som jag tycker Ă€r intressant. Det handlar om att öka sparandet varje ny vecka. 

Exempel: Du börjar vecka 1 i januari med att lÀgga undan 10 kr. Det Àr ju inte sÄ mycket! NÀsta vecka ska du i stÀllet lÀgga undan 20 kr. Nu har du 30 kr i spargrisen. Vecka 3 fortsÀtter du med att lÀgga undan 30 kr. Med den hÀr starten kommer du fÄ följande resultat.

VeckaTotalt sparande
10550 kr
202100 kr
304650 kr
408200 kr
5213 780 kr

Givetvis blir sparandet lite mer betungande (?) ju lÀngre in pÄ Äret du kommer, men du behöver aldrig lÀgga undan mer Àn 520 kr (vecka 52). SjÀlvklart kan du anvÀnda vilket belopp som helst nÀr du börjar. Börjar du med sÄ lite som 1 kr under den första veckan kommer du har 1378 kr vid Ärets slut.

Hur lĂ„ter den hĂ€r strategin? Är det nĂ„got du skulle kunna applicera i din vardag? Du kan lĂ€sa mer om den hĂ€r utmaningen och hur du kan anpassa den efter dina behov i min artikel om sparutmaning hĂ€r.

Vanliga frÄgor om sparande

Det Àr lÀtt att man kÀnner sig vilsen nÀr det gÀller frÄgor om sparande. Det Àr inte som att vi alla frÄn födseln fÄr en verktygslÄda med rÄd och tips att anvÀnda oss av. Det Àr dessutom inte direkt fokus pÄ sparande i det dagliga livet, i media, och sÄ vidare. Jag har satt ihop en samling vanliga frÄgor om sparande som jag hoppas att du kan ha anvÀndning för.

Varför ska man spara pengar?

Det Ă€r en bra frĂ„ga! Innan man börjar tĂ€nka kring ”var, nĂ€r, hur” Ă€r det klokt att fundera kring varför man ska spara. Man kanske kommer fram till att man inte vill det! Min bild av vĂ€rlden Ă€r att det finns tre vĂ€gar, nĂ€mligen:

Bli skuldfri
Sparande till enskilda utgifter
Spar till investering pÄ lÄng sikt

För att bli skuldfri krĂ€vs att man över tid har högre inkomster Ă€n utgifter. Det gĂ€ller att man gĂ„r plus och att överskottet betalas in till lĂ„ngivarna. Av den anledningen kan man behöva spara in pĂ„ diverse utgifter. Detta Ă€r ett ”varför” till att man ska hĂ„lla i sina pengar (och försöka fĂ„ mer av dem!).

Sparande till enskilda utgifter inkluderar sparande till buffert samt spar till husköp, bil, resor, hobbyer och liknande. Man har alltsÄ ett specifikt mÄl med att hÄlla hÄrdare i plÄnboken. Spar till investering pÄ sikt Àr generellt. Det handlar till exempel om en sÀkerhet till pensionen eller ett sparande med mÄlet att kunna gÄ i pension tidigare. I denna typ av sparande ingÄr ocksÄ pengar man lÀgger undan till barn och eventuellt till förÀldrar.

Vilket svar har du pÄ rubrikens frÄga?

NÀr ska man börja spara pengar?

Det uppenbara svaret Àr just idag! Ju tidigare du börjar spara och börjar tÀnka mer ekonomiskt desto bÀttre. Eftersom du har hittat till den hÀr sidan tror jag att du Àr intresserad av en bÀttre ekonomi och det Àr ett utmÀrkt första steg!

Jag vill börja spara pengar – hur gör jag?

Det bÀsta tipset Àr att du inte ska fundera sÄ mycket. Se till att börja direkt! Ett tips Àr att direkt öppna ett nytt konto hos din bank eller en nischbank och föra över en liten summa. Det spelar ingen roll hur lite eller mycket det handlar om. SÀtt in 20 kr, 50 kr, 100 kr eller vad du vill. Nu har du börjat din resa mot att spara och investera för mer pengar.

Vilken typ av konto Àr bÀst? Jag skulle vilja rekommendera att du vÀljer ett konto med rÀnta som du dessutom inte har direkt tillgÄng till. Om du kan anvÀnda sparpengarna direkt frÄn ditt kort eller ditt konto sÄ finns risken att du anvÀnder de pengar du egentligen har tÀnkt att spara.

NĂ€r du har börjat spara och fĂ„tt in lite rutiner kan du gĂ„ vidare och börja fundera kring hur du kan investera dina pengar exempelvis i fonder. DĂ„ finns andra kontotyper – ISK, KF och aktiedepĂ„ – att vĂ€lja mellan.

Det gĂ„r inte att spara pengar – hur ska jag göra?

Alla kan spara, Àven om det handlar om minimala summor. Grundtipset Àr att undersöka precis alla utgifter och se om det inte finns nÄgon utgift som du skulle kunna slopa. Förmodligen kan du enkelt hitta flera stycken! Bara genom den enkla ÄtgÀrden har du kommit igÄng pÄ bÀsta sÀtt! Kan du inte spara pengar trots din genomgÄng? Ett sÀtt Àr att se till möjligheter att tjÀna pengar.

Ett tips som du skulle kunna prova Ă€r att göra en ”spara pengar challenge”. Med det menar jag att du utmanar dig sjĂ€lv att till exempel lĂ€gga undan 50 kr varje dag i en vecka. Du kan ocksĂ„ sĂ€tta upp som mĂ„l att maten för en vecka inte ska kosta mer Ă€n exempelvis 1000 kr genom att planerar maten, bakar eget bröd, köper extrapris och sĂ„ vidare. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du bli sporrad att spara mer.

Du kan ocksÄ utmana dig sjÀlv att spara pengar varje dag till exempel genom att hela tiden vara vaksam pÄ vad du spenderar pengar pÄ. Koncept som erbjuder dig att spara pengar varje gÄng kortet dras Àr ocksÄ utmÀrkta.

Hur kan jag spara pengar smart?

Smart Àr i min vÀrld detsamma som enkelt. Det ska vara enkelt att lÀgga undan pengar. Mitt tips Àr att du anammar de tips som passar dig perfekt just nu och helt enkelt börjar följa dem. Snart blir det en vana och det Àr smart!

En kopplad frÄga Àr hur man kan spara pengar bÀst. HÀr finns lite olika svar. Ett sÀtt Àr att tÀnka pÄ tiden du vill spara. Om du vill spara i ett par Är för att kunna betala handpenning pÄ ett boende Àr det bÀst att spara pÄ ett vanligt sparkonto hos banken eller en nischbank. Om du vill spara till pensionen Àr börsen i stÀllet rÀtt plats för dina pengar. Du kan ocksÄ med fördel tÀnka till kring vilken risk du vill ta. Om du till exempel ogillar risk Àr aktier med hög risk ett dÄligt val.

Vad ska jag spara pengar i?

Man brukar sÀga att pengar som kan behövas inom nÄgot eller nÄgra Är ska placeras pÄ bankkonton dÀr du sparar pengar med rÀnta, detta som en buffert. Alla banker har inlÄningskonton, men det Àr inte alla som erbjuder hög rÀnta.

Om du vill spara pengar hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank, SEB eller LÀnsförsÀkringar kan du inte rÀkna med maximal avkastning. Avanza, Nordnet och nischbanker Àr dÄ bÀttre val. LÀs mer pÄ min sida om investeringar.

Vilken bank ska jag spara pengar i?

Om du vill spara pengar funderar du sÀkert kring vilken bank du ska spara i och vilket konto du ska vÀlja. Det finns inget glasklart svar pÄ frÄgan men ett tips Àr att vÀlja den bank/nischbank som ger bÀst rÀnta och har lÀgst avgifter. PÄ sÄ sÀtt undviker du att förlora pengar pÄ ditt sparande. Grundtipset Àr att vÀlja en aktör som bara finns pÄ nÀtet. Avanza och Nordnet Àr de tvÄ mest populÀra alternativen bland svenska sparare.

Vilket konto du ska vĂ€lja beror pĂ„ hur du vill spara. Vill du ha ett sparkonto Ă€r det just ett sparkonto du ska vĂ€lja. Är du intresserad av att investera i aktier och fonder Ă€r ett investeringssparkonto (ISK) det naturliga alternativet. SjĂ€lvklart kan du ha hur mĂ„nga konton som helst hos hur mĂ„nga aktörer som helst.

Hur kan jag spara pengar och bli rik/miljonÀr?

En del satsar pÄ att spara pengar till bröllop, familjeliv, köksrenovering eller som kontantinsats nÀr man ska bygga hus eller köpa lÀgenhet. Andra vill spara pengar mer lÄngsiktigt och har siktet instÀllt pÄ att bli rik/bli miljonÀr. Inget Àr fel! Vi har ju alla vÄra egna preferenser.

Den som vill spara ihop till en miljon eller mer – ja kanske mĂ„nga miljoner för möjligheten att sluta jobba – har ett rejĂ€lt jobb framför sig. Det Ă€r dock inte omöjligt att spara ihop mycket pengar – inte ens om man har en mycket lĂ„g lön.

Det viktiga, och det som jag trycker pÄ hÀr pÄ sajten, Àr att man tar smÄ steg i taget och fortsÀtter med sparandet dag efter dag, mÄnad efter mÄndag och Är efter Är.

För att nÄ miljonerna krÀvs förutom sparande ocksÄ att man investerar. Man mÄste fÄ lite extra avkastning pÄ de pengar man skramlar ihop. Det finns idag mÄnga sÀtt att investera men börsen Àr det vanligaste sÀttet att spara pengar över tid.

Vad Àr rÀnta pÄ rÀnta-effekten?

Du har kanske hört talas om ”rĂ€nta pĂ„ rĂ€nta-effekten”? Det handlar om att du, om du inte tar ut pengar frĂ„n ett sparande eller en investering, fĂ„r mer och mer pengar Ă„rsvis eftersom du frĂ„n och med Ă„r 2 Ă€ven fĂ„r avkastning pĂ„ de pengar du redan har tjĂ€nat i rĂ€nta.

Exempel: Du sÀtter in 10 000 kr pÄ ett sparkonto till 3% rÀnta. Vid utgÄngen av Är 1 fÄr du 300 kr i rÀnta. Du lÄter pengarna stÄ kvar pÄ kontot under Är 2 och vid utgÄngen av det Äret fÄr du 309 kr i rÀnta, inte 300 kr. Effekten blir större ju lÀngre du lÄter pengarna stÄ och ju högre rÀnta/avkastning du fÄr.

Kan jag spara pengar som pensionÀr?

NÀr man gÄr i pension sjunker inkomsten ganska dramatiskt. Det kan göra det svÄrare att spara. Rent generellt finns dock inga hinder mot att lÀgga undan pengar. Det handlar om att göra smarta val i vardagen, spara in pÄ mat, el, transporter med mera, jÀmföra tjÀnster och sÄ vidare.

Med smarta val och ett kanske lite snÄlare leverne kan man som pensionÀr Àven lyckas spara till barnbarn för att de ska fÄ en slant att anvÀnda exempelvis för att kunna fÄ tag pÄ ett eget boende.

Hur sparar man pengar pÄ börsen?

Egentligen Ă€r ordvalet fel – pĂ„ börsen investerar man. Hur som helst sĂ„ Ă€r börsen en plats dĂ€r du kan fĂ„ dina pengar att vĂ€xa (Ă€ven om det naturligtvis inte finns nĂ„gra garantier). Att spara pĂ„ börsen Ă€r idag mycket enkelt. Med BankID och nĂ„gra snabba steg kan du komma igĂ„ng med att köpa fonder och aktier pĂ„ bara nĂ„gra minuter.

Om du sparar pengar i aktier vill du att vÀrdet pÄ dina aktier ska öka. DÄ sparar du pengar och fÄr avkastning. GÄr aktierna ner i pris blir ditt sparande i stÀllet mindre vÀrt. PÄ samma sÀtt fungerar det att spara i fonder.

Spara pengar nÀr man pluggar?

Kan man ocksĂ„ spara pengar som student? SjĂ€lvklart finns den möjligheten Ă€ven om studentlivet kan vara knepigt att fĂ„ ihop ekonomiskt med CSN-lĂ„n och bidrag. Som för alla saker sĂ„ gĂ€ller det att vĂ€nda pĂ„ stenarna för att se om det finns nĂ„gra utgifter att kapa. Billigare mat, mindre uteliv och smart tĂ€nk nĂ€r det gĂ€ller kurslitteratur (lĂ„na pĂ„ bibliotek, dela med kurskamrater, etc) kan vara framgĂ„ngsfaktorer. Det finns alla möjligheter att spara pengar nĂ€r man pluggar – det gĂ€ller bara att prioritera.

Notera! Som student har man mÄnga möjligheter att fÄ rabatter pÄ olika saker. Det finns till och med appar som samlar alla erbjudanden. Det gÄr alltsÄ att spara pengar via appar som Àr helt gratis att anvÀnda.

Hur kan man spara pengar till hus eller lÀgenhet?

För mÄnga Àr ett eget boende en dröm som man verkligen vill förverkliga. De bostadspriser och regler kring kontantinsats och belÄning som gÀller idag sÀtter dock kÀppar i hjulen. För de flesta Àr det ingen enkel sak att fÄ ihop det kapital som behövs för att lÀgga ett bud pÄ ett boende. SÀrskilt unga har svÄrigheter att komma in pÄ bostadsmarknaden. Lösningen Àr att börja spara, och gÀrna i sÄ tidig Älder som möjligt!

Hur man ska spara till hus eller lÀgenhet beror pÄ tidsaspekten. Om man har exempelvis 300 000 i kontanter och ska fÄ ihop 400 000 kr till en kontantinsats inom nÄgot Är Àr det en mindre bra idé att lÀgga allt pÄ börsen. DÄ Àr sparkontot det bÀttre alternativet. Risken finns nÀmligen alltid att börsen gÄr ner. Om man i stÀllet tÀnker sig köpa ett boende inom 5-7 Är och man i dagslÀget har 100 000 kr Àr börsen generellt sett ett bÀttre alternativ Àn sparkontot.

Kan man spara pengar utan risk?

TvÀrtom vad man kanske kan tro finns faktiskt möjlighet att spara pengar utan risk. Det handlar dÄ om sparande pÄ ett konto som Àr anslutet till RiksgÀldens insÀttningsgaranti. Om banken eller inlÄningsföretaget skulle gÄ i konkurs kommer RiksgÀlden (staten) att betala tillbaka saldot pÄ kontot. Maximal Äterbetalning Àr 1 050 000 kr per bank.

Hur kan man spara pengar till barn?

Att spara till barn Àr egentligen inte svÄrare Àn att spara till sig sjÀlv. Man kan spara pÄ sparkonton, i kapitalförsÀkringar, pÄ depÄer med mera. Viktigt att tÀnka pÄ Àr dock i vems namn man sparar. Ett barnspar kan stÄ i förÀlderns/vÄrdnadshavarens namn eller barnets namn. Om du vÀljer sistnÀmnda fÄr barnet full tillgÄng till sina pengar pÄ 18-Ärsdagen. Om du har ett barnspar i ditt namn vÀljer du sjÀlv nÀr och hur pengarna ska tas ut. Samma sak gÀller sjÀlvklart nÀr det gÀller att spara pengar Ät barnbarn.

Det Ă€r klokt att försöka spara nĂ„got till barnen. Eftersom man börjar spara vid sĂ„ ung Ă„lder fĂ„r pengarna nĂ€mligen tid pĂ„ sig att vĂ€xa. Ett sparande pĂ„ börsen kan ge mycket stora pengar över tid Ă€ven om mĂ„nadsinsĂ€ttningarna Ă€r smĂ„. Det Ă€r just pĂ„ börsen som de flesta förĂ€ldrar börjar spara till sina barn. Kom ihĂ„g – ju tidigare du börjar, desto mer kan ditt barn fĂ„ nĂ€r det Ă€r dags att ta körkort, flytta hemifrĂ„n eller resa/studera utomlands.

Hur kan man spara pengar nÀr man Àr förÀldraledig eller arbetslös?

NÀr man Àr förÀldraledig, sjukskriven eller arbetslös fÄr man mindre i plÄnboken jÀmfört med nÀr man jobbar. Det kan göra att det blir svÄrare att spara. Ofta finns dock ÀndÄ möjligheten att lÀgga undan lite pengar. Det kanske inte kan handla om tusenlappar men nÄgon hundralapp eller tvÄ kanske du kan undvara? Ta en titt pÄ dina utgifter och se om det finns nÄgot du kan skÀra ner pÄ. Förmodligen kan du hitta Ätminstone en utgift som du kan kapa eller minska ner pÄ.

Vad kan man spara pengar till?

Det korta svaret Àr givetvis att du kan spara till vad du vill. De flesta som börjar lÀgga undan pengar börjar dock med att spara till en budget. Det Àr ett klokt val. Med en buffert klarar du dig bÀttre om du till exempel blir sjukskriven eller arbetslös. Du kanske inte behöver ta lÄn om nÄgonting i hemmet gÄr sönder.

Med en buffert pÄ plats kan du börja spara pÄ lite lÀngre sikt. Vad ska man dÄ spara pengar i? Det naturliga valet för de flesta Àr att sÀtta in pengar i aktiefonder, detta genom mÄnadsspar. Det Àr ett enkelt sÀtt att ta del av börsens förmodade positiva utveckling pÄ sikt. Vad kan man mer spara pengar i/pÄ? Det finns mÄnga alternativ idag. Du kan sjÀlvklart köpa enskilda aktier liksom investera i rÀnte- och obligationsfonder. Idag Àr det ocksÄ mÄnga som investerar i crowdfunding till fastigheter.

Ska man spara pengar eller betala av lÄn?

Detta Àr den eviga frÄgan och svaret Àr individuellt. Min utgÄngspunkt hÀr pÄ Sparhacks.se Àr att det alltid Àr klokt att ha en buffert. Om du inte har det Àr mitt förslag att du börjar med att spara ihop till ett par mÄnadslöner (givetvis ska du betala rÀntor och amorteringar pÄ dina lÄn under tiden!).

NÀr bufferten Àr pÄ plats kan du med fördel gÄ in lite mer för att betala av pÄ lÄn. Rekommendationen Àr dÄ att du börjar med lÄnet/krediten som har högst rÀnta.

GĂ„r det att spara pengar varje dag?

Varje dag ger tillfĂ€llen att lĂ€gga undan pengar. Det gĂ€ller bara att du gör medvetna val och helt enkelt bestĂ€mmer dig för att hĂ„lla hĂ„rdare i plĂ„nboken. Du behöver inte alls spara pengar pĂ„ ett extremt sĂ€tt, utan det kan rĂ€cka att du köper en billigare förpackning av nĂ„got i mataffĂ€ren eller struntar i kakan till kaffet pĂ„ cafĂ©et. Du kan spara mycket pengar nĂ€r du handlar – se bara till att inte handla pĂ„ tom mage!

Kan du spara pengar och fÄ rÀnta?

Det gÄr alltid att fÄ rÀnta pÄ sparpengar, Àven om storbankerna som Nordea, SEB, LÀnsförsÀkringar Bank, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken brukar vara snÄla. Genom att spara pengar pÄ bank Àr dina pengar alltid sÀkra tack vare insÀttningsgarantin.

Vill du fÄ lite mer rÀnta fÄr du vÀnda dig till en sÄ kallad nischbank. Hos dessa, som har ett lite mer begrÀnsat utbud Àn storbankerna, finns alltid erbjudanden om sparrÀnta.

GĂ„r det att spara automatiskt?

Det gĂ„r utmĂ€rkt att spara automatiskt! Lösningen stavas autogiro. Med autogiro gör du överföringar direkt frĂ„n ditt bankkonto vid förutbestĂ€mda tidpunkter – utan att du behöver göra nĂ„gonting. Du kan till exempel koppla ett automatiskt sparande till ett sparkonto eller ett investeringssparkonto (ISK).

Kan man spara pengar i en barnfamilj?

SjÀlvklart kan man spara pengar i en barnfamilj! Det finns inga hinder för det. Det kan dock krÀvas att man hÄller lite extra i pengarna. Barn, oavsett Älder, kostar nÀmligen en hel del pengar. Det handlar om utgifter för mat, klÀder, barnomsorg, leksaker, försÀkringar och mycket mer. HÀr Àr det kanske extra viktigt att göra en budget och sedan hÄlla den om man Àr besluten att spara pengar nÀr man har en barnfamilj.

Alla artiklar om sparande

Mer bra lÀsning!

Hur mycket ska man ge i dricks 2023 – HĂ€r Ă€r svaret!

Hur mycket ska man ge i dricks 2023 – HĂ€r Ă€r svaret!

Dricks Àr ett vÀlkÀnt begrepp i nÀstan hela vÀrlden. Hela idén Àr att man som restaurangbesökare eller taxiÄkare adderar lite extra pÄ notan om man tycker att servicen Àr bra. Hur mycket ska man ge i dricks? Det beror pÄ land, tjÀnst och givetvis ocksÄ om man tycker...

SĂ„ hĂ€r hittar du billig flyttfirma – 5 riktigt bra tips

SĂ„ hĂ€r hittar du billig flyttfirma – 5 riktigt bra tips

Det Àr mycket som ska ordnas nÀr du ska flytta. En absolut central del Àr sjÀlvklart sjÀlva packningen och transporten mellan bostÀderna. I den hÀr guiden fÄr du tips pÄ hur du kan vÀlja rÀtt firma för jobbet. Du fÄr helt enkelt tips pÄ hur du hittar en billig...

Billigaste valutan i vĂ€rlden – vilken Ă€r det?

Vilken Àr den billigaste valutan i vÀrlden jÀmfört med svenska kronor och vilket land Àr billigast att semestra i? I vÄr artikel fÄr du alla svar! Valutor har olika vÀrden jÀmfört med varandra. Det Àr mÄnga faktorer som styr vÀrdet men lite generellt kan vi sÀga att...