Månadsspara [2023] – stor GUIDE till spar

bild för header om månadsspara

Hur månadssparar man? Varför är sparande varje månad en bra idé? Finns det några nackdelar med månadsspar? Banker och sparekonomer förordar alltid ett kontinuerligt sparande månadsvis och det är en bra lösning för de flesta. I den här guiden får du svar på alla frågor du har!

Hur månadssparar man i fonder?

Först och främst är det lämpligt att ta upp vad månadssparande är. Kort och gott handlar det om överföringar och köp som görs månadsvis. Det kan handla om månadsspar i aktier, fonder, en kombination av de båda eller något helt annat (krediter, kryptovalutor, fastighetslån med mera). 

Exempel: Du börjar månadsspara i fonder. Du väljer att investera 1000 kr per månad och du väljer ut fyra fonder. För att förenkla allt med överföringar sätter du upp ett autogiro och anger ett datum då pengarna ska dras. Om det finns pengar på ditt konto exempelvis den 29:e kommer 1000 kr att överföras till banken/fondbolaget/etc och dina köp görs inom kort. Nästa månad sker samma sak. 

På ett år kommer du ha överfört 12 000 kr till fondbolaget eller nätmäklaren eller vilken aktör du nu har konto hos. Detta är månadssparande i motsats till att köpa fonder/aktier för 12 000 kr på en gång. 

Hur månadssparar man i aktier?

Vanligast är att man sparar i fonder, detta eftersom det är enkelt att köpa andelar i fonder. För aktier är det lite knepigare att köpa mindre portioner. Det finns dock några aktörer som kan erbjuda detta. Det finns också en aktör – SigmaStocks – som köper aktier åt dig i olika prisklasser för att totalen ska bli exempelvis 1000 kr (eller ungefär).

Fördelar och nackdelar med månadssparande

Det finns såväl fördelar som nackdelar med att spara ett förhållandevis mindre belopp varje månad. Vissa saker kanske du känner till, andra kanske är lite mer oväntade. Jag skulle vilja säga att följande är fördelar och nackdelar.

Fördelar

Det är enkelt att månadsspara! Du väljer belopp, datum och vilka fonder (eventuellt ”inriktning” eller liknande i en fondrobot/sparrobot) du ska köpa – sedan behöver du bara se till att det finns pengar på kontot vid dragningsdatum. Allt sker sedan helt automatiskt. Av den här anledning är månadsspar utmärkt för dem som vill komma igång med ett sparande.

En annan fördel är att du får en jämnare utveckling. Med ett engångsbelopp finns risken att du köper när börsen/marknaden står högt och därmed riskerar du att portföljen tappar i värde om börsen/marknaden viker nedåt. Ett regelbundet sparande gör att du köper både när börsen är ”dyr”, när den är ”billig” och allt däremellan. Det gör inte minst att det känns lugnare att investera.  

En tredje fördel är att du kan anpassa månadsspar efter din plånbok. Har du möjlighet att sätta undan kanske 1000 kr per månad så kan du välja just det beloppet. Får du större inkomster kanske du kan öka till 1500 kr eller 2000 kr. Ofta kan du börja med så lite som 100 kr eller 200 kr.

Nackdelar

Den uppenbara nackdelen med månadssparande är att det historiskt sett är bättre att ”vara i marknaden” än att långsamt gå in med mindre belopp månadsvis. I teorin är det bättre att göra en engångsinsättning i stället för att månadsspara. Samtidigt finns alltid risken att man gör engångsinsättningen vid ”fel” tillfälle och inom kort får se innehavet gå ner mycket i värde.

Guide – Så här börjar du månadsspara

Du har mängder av alternativ när du vill börja månadsspara. Avanza och Savr är två av dem. Här är lite kort om hur du kommer igång!

Avanza månadssparande

Hos Avanza kan du månadsspara i en ”korg” av fonder. Du börjar med att ange belopp per månad och din sparhorisont (hur länge du ska spara). Avanza presenterar då en av sex olika ”Auto”-fonder med olika risknivå. Ju kortare sparperiod, desto mer räntor. Ju längre sparhorisont, desto mer aktier.

Savr månadssparande

Hos Savr finns olika kategorier att kika närmare på. Ett lämpligt första steg kan vara att titta på indexfonder. Då får du mycket låga avgifter och en bred exponering mot många bolag. När du har valt en fond är det sedan bara att klicka på ”månadsspara” och sedan ange belopp och datum.

Vanliga frågor om månadssparande

Hur många fonder ska man ha?

När du sätter upp ett månadssparande i fonder gör du klokt i att välja mer än en, detta för att sprida riskerna. Det finns ingen gyllene regel här, men det är smart att ha minst tre fonder och då också fonder med olika inriktning. Att ha tre fonder med hälso- och sjukvård som inriktning ger inte någon större riskspridning. En globala indexfond och/eller en svensk indexfond är en bra bas.

Värdepappersdepå eller ISK?

För de allra flesta av oss är investeringsparkonto det enda alternativet. Räntan är låg och man slipper allt som har med deklaration att göra. Det går också att ha hur många ISK som helst – till exempel för sparanden på olika lång sikt och sparanden till olika mål.

Hur mycket ska man månadsspara?

Det korta svaret är att du ska månadsspara så mycket du vill och kan. Det kan dock vara klokt att inte slå till med en alltför stor summa till en början. Det är bättre att ”växa” med sparandet. Om du undrar hur mycket svenskar månadssparar eller liknande, så är mitt råd att strunta i det! Jämför dig inte med andra.

Hur mycket ska man månadsspara till barn?

Ett månadssparande till barn kan växa till mycket stora belopp över tid. Säg att du startar ett månadssparande i fonder som ger knappt 10% (snitt för Stockholmsbörsen mellan 2006-2020). Du börjar samma månad som barnet föds och du sätter in 500 kr per månad fram till 20-årsdagen. Förmodligen kommer saldot på kontot att vara på omkring 350 000 kr eller mer på 20-årsdagen (historisk utveckling är dock inte garanti för framtida utveckling).

Kan man månadsspara i investmentbolag?

Det finns fonder som specialiserar sig på aktier i investmentbolag. Spiltan Investmentbolag är ett bra exempel. Genom den fonden får man en exponering mot stora investmentbolag. 

Vilken dag ska man välja för fondköp?

De flesta som månadssparar i fonder anger ett datum efter lön, till exempel den 28:e eller 29:e. Det är naturligt eftersom det är då pengar kommer in! Det går dock att ställa in vilken dag som helst. Vilken dag är bäst? Förmodligen spelar det ingen som helst roll över tid!

Fler intressanta artiklar