Hoppa till innehÄll

MĂ„nadsspara [2022] – stor GUIDE till spar

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för SigmaStocks, Avanza och Savr.

Hur mÄnadssparar man? Varför Àr sparande varje mÄnad en bra idé? Finns det nÄgra nackdelar med mÄnadsspar? Banker och sparekonomer förordar alltid ett kontinuerligt sparande mÄnadsvis och det Àr en bra lösning för de flesta. I den hÀr guiden fÄr du svar pÄ alla frÄgor du har!

Hur mÄnadssparar man i fonder?

Först och frĂ€mst Ă€r det lĂ€mpligt att ta upp vad mĂ„nadssparande Ă€r. Kort och gott handlar det om överföringar och köp som görs mĂ„nadsvis. Det kan handla om mĂ„nadsspar i aktier, fonder, en kombination av de bĂ„da eller nĂ„got helt annat (krediter, kryptovalutor, fastighetslĂ„n med mera). 

Exempel: Du börjar mĂ„nadsspara i fonder. Du vĂ€ljer att investera 1000 kr per mĂ„nad och du vĂ€ljer ut fyra fonder. För att förenkla allt med överföringar sĂ€tter du upp ett autogiro och anger ett datum dĂ„ pengarna ska dras. Om det finns pengar pĂ„ ditt konto exempelvis den 29:e kommer 1000 kr att överföras till banken/fondbolaget/etc och dina köp görs inom kort. NĂ€sta mĂ„nad sker samma sak. 

PĂ„ ett Ă„r kommer du ha överfört 12 000 kr till fondbolaget eller nĂ€tmĂ€klaren eller vilken aktör du nu har konto hos. Detta Ă€r mĂ„nadssparande i motsats till att köpa fonder/aktier för 12 000 kr pĂ„ en gĂ„ng. 

Hur mÄnadssparar man i aktier?

Vanligast Ă€r att man sparar i fonder, detta eftersom det Ă€r enkelt att köpa andelar i fonder. För aktier Ă€r det lite knepigare att köpa mindre portioner. Det finns dock nĂ„gra aktörer som kan erbjuda detta. Det finns ocksĂ„ en aktör – SigmaStocks (affiliatelĂ€nk) – som köper aktier Ă„t dig i olika prisklasser för att totalen ska bli exempelvis 1000 kr (eller ungefĂ€r).

Fördelar och nackdelar med mÄnadssparande

Det finns sÄvÀl fördelar som nackdelar med att spara ett förhÄllandevis mindre belopp varje mÄnad. Vissa saker kanske du kÀnner till, andra kanske Àr lite mer ovÀntade. Jag skulle vilja sÀga att följande Àr fördelar och nackdelar.

Fördelar

Det Ă€r enkelt att mĂ„nadsspara! Du vĂ€ljer belopp, datum och vilka fonder (eventuellt ”inriktning” eller liknande i en fondrobot/sparrobot) du ska köpa – sedan behöver du bara se till att det finns pengar pĂ„ kontot vid dragningsdatum. Allt sker sedan helt automatiskt. Av den hĂ€r anledning Ă€r mĂ„nadsspar utmĂ€rkt för dem som vill komma igĂ„ng med ett sparande.

En annan fördel Ă€r att du fĂ„r en jĂ€mnare utveckling. Med ett engĂ„ngsbelopp finns risken att du köper nĂ€r börsen/marknaden stĂ„r högt och dĂ€rmed riskerar du att portföljen tappar i vĂ€rde om börsen/marknaden viker nedĂ„t. Ett regelbundet sparande gör att du köper bĂ„de nĂ€r börsen Ă€r ”dyr”, nĂ€r den Ă€r ”billig” och allt dĂ€remellan. Det gör inte minst att det kĂ€nns lugnare att investera.  

En tredje fördel Àr att du kan anpassa mÄnadsspar efter din plÄnbok. Har du möjlighet att sÀtta undan kanske 1000 kr per mÄnad sÄ kan du vÀlja just det beloppet. FÄr du större inkomster kanske du kan öka till 1500 kr eller 2000 kr. Ofta kan du börja med sÄ lite som 100 kr eller 200 kr.

Nackdelar

Den uppenbara nackdelen med mĂ„nadssparande Ă€r att det historiskt sett Ă€r bĂ€ttre att ”vara i marknaden” Ă€n att lĂ„ngsamt gĂ„ in med mindre belopp mĂ„nadsvis. I teorin Ă€r det bĂ€ttre att göra en engĂ„ngsinsĂ€ttning i stĂ€llet för att mĂ„nadsspara. Samtidigt finns alltid risken att man gör engĂ„ngsinsĂ€ttningen vid ”fel” tillfĂ€lle och inom kort fĂ„r se innehavet gĂ„ ner mycket i vĂ€rde.

Guide – SĂ„ hĂ€r börjar du mĂ„nadsspara

Du har mÀngder av alternativ nÀr du vill börja mÄnadsspara. Avanza och Savr Àr tvÄ av dem. HÀr Àr lite kort om hur du kommer igÄng!

Avanza mÄnadssparande

Hos Avanza kan du mĂ„nadsspara i en ”korg” av fonder. Du börjar med att ange belopp per mĂ„nad och din sparhorisont (hur lĂ€nge du ska spara). Avanza presenterar dĂ„ en av sex olika ”Auto”-fonder med olika risknivĂ„. Ju kortare sparperiod, desto mer rĂ€ntor. Ju lĂ€ngre sparhorisont, desto mer aktier.
LĂ€s mer hos Avanza

Savr mÄnadssparande

Hos Savr finns olika kategorier att kika nĂ€rmare pĂ„. Ett lĂ€mpligt första steg kan vara att titta pĂ„ indexfonder. DĂ„ fĂ„r du mycket lĂ„ga avgifter och en bred exponering mot mĂ„nga bolag. NĂ€r du har valt en fond Ă€r det sedan bara att klicka pĂ„ ”mĂ„nadsspara” och sedan ange belopp och datum.
LĂ€s mer hos Savr

Vanliga frÄgor om mÄnadssparande

Hur mÄnga fonder ska man ha?

NÀr du sÀtter upp ett mÄnadssparande i fonder gör du klokt i att vÀlja mer Àn en, detta för att sprida riskerna. Det finns ingen gyllene regel hÀr, men det Àr smart att ha minst tre fonder och dÄ ocksÄ fonder med olika inriktning. Att ha tre fonder med hÀlso- och sjukvÄrd som inriktning ger inte nÄgon större riskspridning. En globala indexfond och/eller en svensk indexfond Àr en bra bas.

VÀrdepappersdepÄ eller ISK?

För de allra flesta av oss Ă€r investeringsparkonto det enda alternativet. RĂ€ntan Ă€r lĂ„g och man slipper allt som har med deklaration att göra. Det gĂ„r ocksĂ„ att ha hur mĂ„nga ISK som helst – till exempel för sparanden pĂ„ olika lĂ„ng sikt och sparanden till olika mĂ„l.

Hur mycket ska man mÄnadsspara?

Det korta svaret Ă€r att du ska mĂ„nadsspara sĂ„ mycket du vill och kan. Det kan dock vara klokt att inte slĂ„ till med en alltför stor summa till en början. Det Ă€r bĂ€ttre att ”vĂ€xa” med sparandet. Om du undrar hur mycket svenskar mĂ„nadssparar eller liknande, sĂ„ Ă€r mitt rĂ„d att strunta i det! JĂ€mför dig inte med andra.

Hur mycket ska man mÄnadsspara till barn?

Ett mÄnadssparande till barn kan vÀxa till mycket stora belopp över tid. SÀg att du startar ett mÄnadssparande i fonder som ger knappt 10% (snitt för Stockholmsbörsen mellan 2006-2020). Du börjar samma mÄnad som barnet föds och du sÀtter in 500 kr per mÄnad fram till 20-Ärsdagen. Förmodligen kommer saldot pÄ kontot att vara pÄ omkring 350 000 kr eller mer pÄ 20-Ärsdagen (historisk utveckling Àr dock inte garanti för framtida utveckling).

Kan man mÄnadsspara i investmentbolag?

Det finns fonder som specialiserar sig pĂ„ aktier i investmentbolag. Spiltan Investmentbolag Ă€r ett bra exempel. Genom den fonden fĂ„r man en exponering mot stora investmentbolag. 

Vilken dag ska man vÀlja för fondköp?

De flesta som mÄnadssparar i fonder anger ett datum efter lön, till exempel den 28:e eller 29:e. Det Àr naturligt eftersom det Àr dÄ pengar kommer in! Det gÄr dock att stÀlla in vilken dag som helst. Vilken dag Àr bÀst? Förmodligen spelar det ingen som helst roll över tid!