Bäst utdelningsaktier för din portfölj [bra TIPS!]

utdelningsaktier - artikel

Utdelningsaktier är hemligheten bakom många framgångsrika investerares framgångar. Många affärsmän värda miljarder fokuserar på utdelningsaktier i sina portföljer för möjligheten till en stabilare avkastning och värdestegring.

Nyfiken på aktier som betalar ut utdelning? På den här sidan berättar jag i princip allt som finns att berätta om den här typen av aktie. Häng med.

Handel med finansiella instrument är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för avkastning i framtiden. En investering i finansiella instrument kan gå upp och ner i värde och du är aldrig garanterad att få tillbaka det kapital du satsar.

Utdelningsaktier 2023 – populärt

Det är faktiskt en väldig mängd börsbolag som har utdelning och många av dem tillhör de mest populära på både Stockholmsbörsen och andra börser världen över. Om vi tittar på Stockholmsbörsens större listor hittar vi ett antal kända bolag. I tabellen nedan ser du bra exempel på utdelningsaktier 2023.

SSABSBB
NordeaSwedbank
ElectroluxJM
Tele2Hennes & Mauritz
HandelsbankenPeab
Avanza BankNordnet
TietoevryNCC
SecuritasHusqvarna
VolvoNolato
SKFElekta

OBS! Inget inget i den här artikeln är köpråd. Artikeln innehåller fakta och det är läsarens uppgift att granska och värdera informationen. En investering i utdelningsaktier kan både gå upp och ner i värde och det finns en risk att man inte får tillbaka det man investerar.


Köpa utdelningsaktier hos Avanza 2023

Du kan såklart köpa utdelningsaktier hos varje nätmäklare och bank som erbjuder handel på börsen. Det kanske bästa alternativet är dock Avanza. Här kan du handla både svenska och utländska aktier och du kan börja din resa utan att betala avgifter. 

Hos Avanza kan du enkelt sortera fram de aktier som betalar ut mest till sina aktieägare. Du går till ”Aktielistan” och sorterar sedan bolagen på ”direktavkastning”. Du får då fram en topplista över vilka bolag som delar ut mest av sina medel i procent utifrån aktiepriset.

utdelningsaktier Avanza
Hos Avanza kan du enkelt sortera fram utdelningsbolag

Vad är utdelningsaktier?

Utdelningsaktier är aktier där man som aktieägare får en utbetalning av en del av bolagets vinst. Idén är att bolaget inte behöver kapitalet i sin verksamhet och då i stället kan dela ut den. Krångligare än så är det faktiskt inte.

Exempel: Bolag X gör en vinst på 500 miljoner. Av det beloppet behöver man hålla kvar 400 miljoner. Övriga 100 miljoner delar man ut och beloppet fördelas på alla aktier.

Direktavkastning

Ett begrepp som ofta nämns i förhållande till utdelningar och utdelningsbolag är direktavkastning. Vad betyder då det? Jo, direktavkastningen är utdelningen i kronor dividerat med aktiekursen. 

Exempel: Utdelningen är 3 kr och aktiekursen är 100 kr. Direktavkastningen blir då 3 procent. Om aktiekursen sjunker till 75 kronor blir avkastningen 4 procent.

Direktavkastningen är ett mått att kika på, men det gäller samtidigt att inte titta för mycket på det. Som vi ser får man ju inte mer pengar i kronor och ören bara för att aktiekursen sjunker.

Bra utdelningsaktier

Inom ekonomi och finans är det sällan korrekt att använda ordet ”bra” i något fall. Det som är bra för någon kan vara dåligt för någon annan och det som är bra kanske bara är ”medel” i jämfört med något som är bättre.

Hur som helst kan man definitivt säga att det finns bra utdelningsaktier utifrån vad de betalar och hur formkurvan har sett ut de senaste åren. Man kan till säga att det är troligt att ett bolag som har betalat utdelning de senaste tio åren kommer att fortsätta med det även i framtiden.

Hur ska vi definiera en bra utdelningsaktie? Högsta utdelningsaktier? Jag skulle vilja säga att det är en aktie som betalar ut utdelning år efter år och där utdelningen åtminstone är 3-4 procent.

Bra och stabila utdelningsaktier 2023

Det finns mängder av bolag på de svenska, nordiska och amerikanska börslistorna, men det är inte alla som är bra utdelningsaktier. En lista över bra utdelningsaktier 2023 bör innehålla följande aktier. Dessa tillhör de stabilaste bolagen med utdelning och har en stabil utdelning. I många fall höjs den/har den höjts år efter år.

Aktier med hög utdelning 2023

Atlas CopcoAssa Abloy
CastellumSwedish Match (OBS tobak!
NIBE IndustrierAstraZeneca
Alfa LavalH&M
AvanzaNordnet
SkanskaVitec
SwecoWallenstam

Svenska utdelningsaktier

Svenska bolag har en tradition av att dela ut en ganska stor del av vinsten i utdelning till sina aktieägare. Sverige är faktiskt lite unikt i det här avseendet. Om vi jämför med USA är skillnaden faktiskt rejäl. Genomsnittsutdelningen på svenska börsen brukar ligga någonstans över 4 procent över tid.

Stabila svenska utdelningsaktier

Svenska utdelningsaktier finns i alla branscher, men det är givetvis de lite mer mogna branscherna och de lite mer mogna bolagen som är i fokus. Bank, läkemedel, fastigheter och industri är i särklass när det gäller att betala ut utdelningar. Dessutom bör några av investmentbolagen nämnas.

Hernhag utdelningsaktier

Det är många proffs på aktier och börs som har fokus på utdelningsbolag. En av dessa är Marcus Hernhag. Han tipsar om att utdelningsbolag kan vara en god investering på sikt och lyfter just nu (korrekt 2022-08-29) aktier som Axfood, Bahnhof, Castellum, Hexagon, Investor och Wihlborgs. Hur Marcus Hernhags portfölj ser ut privat har jag dock ingen aning om.

svenska utdelningsaktier
Många börsbolag i Sverige betalar ut stora utdelningar

Utdelningsaktier i en portfölj

När du sätter ihop en investeringsportfölj vet du att du ska diversifiera dig. Du behöver kort och gott sprida riskerna. 100% av kapitalet i en aktie är inte rätt väg!

Med utdelningsaktier portfölj får du en på pappret lite tryggare aktieportfölj eftersom utdelningen fungerar lite som en ”krockkudde”. Om aktien skulle gå ner x antal procent kan du i varje fall (om utdelningen är stabil eller höjs) ”få tillbaka” lite av pengarna.

Det kan vara klokt att fundera på att ha ett par eller ett antal utdelningsbolag i portföljen för att skapa mer stabilitet. Dessutom finns forskning och data som visar på att utdelningsaktier slår index över tid.

Amerikanska utdelningsaktier

Amerikanska utdelningsaktier finns det såklart gott om. På både NYSE och NASDAQ finns hundratals bolag som betalar utdelning. Lite speciellt med USA är också att många bolag betalar ut pengar halvårsvis eller kvartalsvis. Med kvartalsvis utdelning får man som aktieägare ett fint kassaflöde som man kan använda för att återinvestera.

Stabila amerikanska utdelningsaktier

Liksom i Sverige är det för amerikanska utdelningsaktier främst mogna bolag och branscher där utdelning är aktuell. Det handlar om telekom, industri, investmentbolag, tobak, läkemedel, bank och finans, olja och gruvor samt infrastruktur.

Exempel på utdelningsaktier USA

Rio TintoAT&T
Altria Group (OBS tobak!)GSK
Bank of AmericaVerizon
Walgreen Boots Alliance3M Co
Kraft Heinz CoBP Plc
NovartisUnilever
AbbvieCitigroup
Kimberly-ClarkeChevron
JP Morgan ChasePfizer
Morgan StanleyKellogg

Bästa utdelningsaktier 2023

Vilken aktie som är den bästa utdelningsaktien ändras år för år. Det beror också lite på hur man räknar. Räknar man utdelningen i kronor och ören eller räknar man i direktavkastning (utbetalningen jämförd med aktiekursen)?

Bäst utdelningsaktier enligt mig är de som:

  • Har en stabil eller ökande utdelning år för år
  • Delar ut en ”sund” mängd av sina vinstmedel
  • Verkar i en stabil och mogen bransch

Bra utdelningsaktier enligt den här modellen är vanligtvis fastighetsaktier, aktier inom telekom, läkemedel och läkemedel.

utdelning spacer

Världens bästa utdelningsaktier – utländska utdelningsaktier

När man ska kika på världens bästa utdelningsaktier är det lätt att man stirrar sig blind på direktavkastningen, men det är fel väg att gå. Direktavkastningen kan variera oerhört år från år. Vad man i stället bör kika på är stabiliteten och om bolagen höjer sina utdelningar.

Jag har valt ut ett antal av vad som kan anses vara bland världens bästa utdelningsaktier utifrån bland annat den här sammanställningen. Det handlar om bolag som höjer och höjer utdelningen år efter år.

Danska

  • H Lundbeck
  • A.P. Møller – Mærsk A
  • Carlsberg

Norska

  • Telenor
  • 2020 Bulkers
  • DNB Bank

Finska

  • Fortum
  • Sampo
  • Atria

Franska

  • Crédit Agricole
  • BNP Paribas
  • AXA

Tyska

  • Vonovia
  • BMW
  • Allianz

Utdelningsaktier blogg

Om du vill hålla dig uppdaterad om utdelningsbolag är Sparhacks ett bra alternativ. Här på bloggen fyller jag på med information om bolag och generella råd. Häng med i diskussionen och få uppslag som du kanske kan använda när du handlar med utdelningsaktier och sätter ihop portföljer.

Utdelningsaktier månadsvis

Ett bolag kan välja att dela ut pengar när som helst under året (förutsatt att en bolagsstämma har beslutat om det). I Sverige är det dock vanligast med en utdelning per år. Ett litet mindre antal betalar ut två gånger per år, ännu färre en gång per kvartal och ännu, ännu färre varje månad.

Tips: Läs min artikeln om ”utdelningsbombmatta” för mer om strategin med månadsutdelare.

Med utdelningsaktier varje månad, så kallade månadsutdelare, får du pengar på kontot varje månad. Det ger ett fint kassaflöde som du kan använda för att återinvestera eller använda som inkomst.

För att få utdelning månadsvis kan du främst vända dig till amerikanska bolag men det finns faktiskt ett par bolag på svenska börsen som är månadsutdelare.

Exempel på månadsutdelare:

  • Realty Income
  • Boston Pizza Royalties
  • Cibus
  • SBB
utdelningsbolag spacer

Utdelningsaktier strategi – Aktier med hög utdelning

En del investerare har som strategi att köpa aktier med hög utdelning till sina portföljer. Det kan vara en strategi att fundera på, men det finns några saker att tänka på.

En fråga är om utdelningen är ”långsiktig” – alltså om bolaget kommer att fortsätta att dela ut en stor del av vinsten. En annan fråga är om utdelningen är hållbar – alltså om det inte kommer att skada bolaget att betala ut en så stor utdelning.

Svenska utdelningsaktier 2023 – lista

Här är en lista på topp 10 utdelningsaktier i Sverige med siffror aktuella 2022-08-29 (rensat för engångsutdelningar). Detta är ingen köprekommendation på något sätt – endast fakta.

  • Angler Gaming
  • LMK Group
  • Orrön Energy
  • Empir Grou
  • BE Group
  • SSAB
  • Consensus
  • Samhällsbyggnadsbolaget
  • Byggmax Group
  • Bonava

Utdelningsaktier och datum

Det finns en del datum, tre för att vara exakt, att hålla reda på när det handlar om aktier som betalar utdelning till sina ägare. 

Sink-datumet 

Sink-datumet anger vilken som är den sista dag man kan köpa aktien med rätt till utdelning. Det gäller då att man håller kvar sina aktier över natten – inte köpa och sälja under dagen alltså.

X-dagen

X-dagen är den handelsdag då den som köper aktien inte får ta del av utdelning. Det innebär i praktiken att aktiepriset sjunker med lika mycket som utdelningen. Den som äger aktien på X-dagen kan sälja den och ha rätt till utdelning.

Avstämningsdagen

Avstämningsdagen anger den dag då man ska vara registrerad som aktieägare. Avstämningsdagen är två bankdagar (notera bankdagar) efter sink-datumet.

Leva på utdelningsaktier

Det är många som investerar som har som mål att förr eller senare kunna leva på sina investeringar i aktier och fonder. Många av dessa personer väljer att investera i utdelningsaktier för att nå sina mål och sedan kunna leva på utdelningarna.

Idén med att leva på utdelningsaktier är att aktierna ju betalar ut pengar varje år (eller oftare). På så sätt får man ett kassaflöde som man kan använda som inkomst. 

Hur mycket behöver man då ha investerat för att kunna leva på aktier som ger utdelning? Det är ganska enkelt att räkna ut om man gör ett snabbt överslag. Säg att du behöver 300 000 kr per år för att leva. Du behöver då ha aktier som ger dig så mycket. Om du ser till att köpa aktier med 3% i snittavkastning behöver du 10 miljoner kronor i portföljen. Notera här att jag inte räknar med eventuell skatt.

Utdelningsaktier kalender

Börsbolagen har olika räkenskapsår och olika datum för bolagsstämmor. Dock är det som mest aktivitet framåt våren. För att hålla koll på utdelningar och olika bolag kan det vara fint att ha en kalender tillhands.

Både Avanza och Nordnet har en kalender för utdelningsaktier med all den information som vi köpare och säljare behöver veta.

Utdelningsaktier eller fonder

Svaret på rubrikens fråga handlar mycket om vilken risk man vill ta och hur mycket man vill sätta sig in i olika bolag. Det är väldigt enkelt att köpa en bred globalfond och vara nöjd med det. Det finns också fonder som är specialinriktade mot utdelningsbolag och dessa kan såklart vara ett alternativ.

Att köpa enskilda utdelningsaktier ger automatiskt högre risk än om man köper en fond. Det gäller att följa mallen med 10-15 bolag i 5 olika branscher för att uppnå en acceptabel riskspridning. En portfölj med utdelningsaktier kan vara roligare att följa än en fond, men det gäller att man vet vad man gör!

Investera i utdelningsaktier

Det är naturligtvis lika enkelt att investera i utdelningsaktier som det är att köpa aktier som vanligt. Avanza, Nordnet eller valfri bank är mediumet och man lägger köp- och säljordrar precis som vanligt. Det enda som man kan behöva hålla koll på är när man köper och säljer utifrån de datum som gäller för utdelningen.

Slutord

Jag som skriver här på Sparhacks föredrar att köpa utdelningsaktier framför andra aktier som inte betalar ut utdelning. Anledningen är att jag gillar bolag som går med vinst år efter år. Bolag som går med vinst gör helt enkelt något rätt! En annan sak att nämna är att många utdelningsbolag verkar i branscher där de har monopol eller en mycket stark ställning. Telekom är ett perfekt exempel, läkemedel ett annat. För dessa bolag är det krattat för dominans (och vinst) under lång tid framöver.

Fler intressanta artiklar