Hur mycket ska man ge i dricks 2023 – Här är svaret!

bild på tip jar för illustration av artikel om dricks i olika länder

Dricks är ett välkänt begrepp i nästan hela världen. Hela idén är att man som restaurangbesökare eller taxiåkare adderar lite extra på notan om man tycker att servicen är bra. Hur mycket ska man ge i dricks? Det beror på land, tjänst och givetvis också om man tycker att servicen är bra eller inte!

Det finns aldrig något krav på att ge något extra, även om det ofta mer eller mindre förväntas att man till exempel ska avrunda uppåt. Detta gäller både i Sverige och i många andra länder.

I den här guiden får du svaret på hur mycket du ska ge i dricks i olika länder, detta enligt oskrivna regler. Vi ska titta på hur läget är i följande länder:

 • Sverige
 • Tyskland
 • Danmark
 • Spanien
 • Frankrike
 • USA
 • Norge
 • Storbritannien
 • Thailand

Dricksa i Sverige – hur gör man?

Vi börjar med Sverige. Hur är det i vårt avlånga land – ska man ge dricks och i så fall när? Grundregeln är att du inte behöver ge något extra över huvud taget exempelvis vid restaurangbesök. I praktiken finns det dock lägen då det hör till vett och etikett att ge något extra för service.

För restaurangbesök är det lämpligt att lägga en slant i dricks om du är nöjd med maten och servicen. Här kan du avrunda uppåt till närmaste 50- eller 100-tal kronor.

För taxi kan du göra detsamma, men här kanske du kan avrunda till närmaste 10-tal eller 50-tal kronor. Allt beror lite på hur lång taxiresan är. Ju längre resa, desto större belopp helt enkelt.

Eftersom vi i Sverige betalar det allra mesta med kort är det i kortterminalen du kan addera något litet extra. Säg då till servitören/servitrisen eller taxichauffören i förväg så att hen kan lägga till det extra beloppet på notan.

Hur mycket ska man ge i dricks i Tyskland?

I Tyskland är grundregeln, enligt vett och etikett, att du avrundar uppåt på notan med ett belopp som motsvarar 5–10 procent. Om notan för ett restaurangbesök är exempelvis 66 euro kan 70 euro vara ett lämpligt totalbelopp.

Hur lämnar man dricksen? Det kan du göra både kontant och när du betalar med kort. Bra att veta är att vissa restauranger har en ”serviceavgift” på strax över 10 procent. Då behöver du inte ge något extra eftersom allt med service är inräknat i notan.

Spanien och dricks – hur fungerar det?

Även i Spanien är tumregeln att man bör ge 5–10 procent extra på notan om man tycker att servicen är bra. Det är dock ingen som brukar höja på ögonbrynen extra högt om du inte gör det.

Att avrunda uppåt på notan med några extra euro är ett tecken på att du uppskattar servicen. Precis som i Tyskland kan du lämna ditt extra bidrag både med kort och med kontanter.

Dricks på spanska: propina.

Hur mycket ska man ge i dricks i Frankrike?

I Frankrike är man mer noga med dricks. Här är det alltså lite mer påbjudet att lämna lite extra – poirboire – om man tycker att servicen har varit bra. Någonstans mellan 5–10% är en bra tumregel.

Du lämnar några euro extra antingen när du betalar notan (avrundar uppåt) eller när du lämnar restaurangen (lämnar kontanter på bordet). Observera att restauranger i Frankrike inte sällan har en serviceavgift (service compris). Då finns inget behov av att dricksa extra.

Dricks i USA – hur mycket ska man ge?

I USA fungerar restauranger, pubar och liknande lite annorlunda än i Europa. Här får personalen nämligen en stor del av sin inkomst från kundernas dricks. Det betyder att det är mer påbjudet att ge lite extra vid restaurangbesöket.

Som en tumregel förväntar sig personalen att få mellan 15–20% extra totalt på notan. Om servicen är exceptionell kan du lägga till kanske 5% extra. Om servicen å andra sidan är riktigt dålig kanske 10% i dricks totalt kan räcka.

Du betalar extra för servicen genom att addera (runda upp) på notan när du betalar med kort eller genom att lämna kontanter på bordet.

Att dricksa i Danmark – hur gör man?

Danmark är förmodligen ett av de länder i världen där frågan om dricks är minst viktig. Här handlar det inte om 10, 15 eller kanske 20 procent, utan mer om några kronor. Det är etikett att avrunda uppåt, men då handlar det till exempel om 446 till 450 kr eller 198 till 200 kr.

Om du vill lämna extra dricks på en restaurang i Danmark kan du göra det både med kort och med kontanter. Kom ihåg att det inte förväntas att du ska lämna något extra för servicen.

Norge och dricks – så är tumregeln

Precis som i Danmark är servicen normalt inräknad i priserna på restauranger och barer. Det förväntas inte att du ska lägga till något extra. Självklart får du göra det, men då bara om du tycker att servicen har varit riktigt bra.

Norge är, precis som Danmark, Sverige och många andra länder, ett snudd på kontantfritt samhälle. Det är därför när du betalar notan som du får lägga dricks. Du kan i kortterminalen avrunda uppåt till närmaste tiotal eller hundratal (om det är nära dit).

Dricks i London och Storbritannien – guide

Om du semestrar i Storbritannien kan det vara bra att veta hur allt med dricks (tip) att göra. Här finns lite olika regler för olika platser.

Om du äter på restaurang kan det finnas en serviceavgift inkluderad i notan. Då behöver du inte ge något extra, om du inte vill. Annars är tumregeln att dricksen ska vara på mellan 10–15 procent. Du kan betala den både med kort och kontanter.

På pubar är grundregeln inte lika huggen i sten. Här handlar det oftast istället om att avrunda uppåt, exempelvis till närmaste pund.

Exempel: Du äter och dricker för 23,50 pund. Om du är nöjd med servicen kan du lägga 1,50 pund extra i tip.

Thailand och dricks

I Thailand, precis som i de flesta länder i Asien, är idén om dricks inte något som är särskilt utbredd. Det förväntas sällan att du ska ge något extra för servicen. Dock kan du mycket väl göra det med tanke på att allt i övrigt är så billigt!

Att avrunda uppåt och lägga något extra på bordet när du lämnar en restaurang är ofta en god idé. Om du köper något att äta på gatan behöver du dock inte ge dricks.

Dricks i taxi – Så här fungerar det

För taxiresor, oavsett var du befinner dig i världen, är det lite av en tumregel att avrunda upp till närmaste tal som upplevs som ”jämnt”.

Exempel:

 • En taxiresa som kostar 12,45 euro avrundar du uppåt till 13 euro.
 • En taxiresa som kostar 191 kr i svenska kronor avrundar du uppåt till 200 kr.

Med sådana avrundningar blir ditt extra bidrag ett sätt att uppskatta servicen, utan att det handlar om för stora pengar.

Ett undantag är USA. Här förväntas betydligt mer i dricks för taxi, faktiskt mellan 10–20%. Om en taxiresa i USA kostar exempelvis 42 dollar är det lämpligt att avrunda upp till 50 dollar.

Sammanfattning

Att ge dricks är ett tecken på uppskattning. Det är ett sätt att säga tack för god service och ett bra bemötande. Det finns samtidigt inget krav på att ge en tip och det är du själv som bestämmer hur du vill göra i varje situation. Dock finns ett undantag, och det är USA.

Förhoppningsvis har du fått lite nyttig information om dricks på restauranger, på hotell och för taxi som du kan ha användning för när du är ute och reser.

Fler intressanta artiklar