299 spartips 2022 – [GUIDE] till smart sparande

Header för artikeln 299 spartips

Här är min lista på hela 299 spartips för 2022. Här finns ALLT och jag kan lova att du hittar en lång rad spartips och hacks som kan göra skillnad i ditt ekonomiska liv. Sätt gärna ett bokmärke, spara ner till mobilen eller skriv ut så att du alltid har alla 299 spartips nära tillhands. För många av dessa spartips har jag skrivit mer ingående artiklar – för dessa finns länkar som tar dig vidare.

Mitt uppdrag är att presentera alla tänkbara möjliga vägar till en bättre ekonomi, och vad är då en utmärkt start? Jo, spartips i mängder i många olika kategorier. Använd de spartips som passar bäst för dig och sätt igång. Lycka till!

Det finns pengar att spara på allt – det finns hundralappar och tusenlappar att spara på att göra genomtänkta val. Använd det du sparar på något du tycker är roligt och/eller investeringar.

Martin

Smarta spartips – Enkla spartips

På den här sidan hittar du 299 spartips av varierande svårighetsgrad. Vad de har gemensamt är att de i huvudsak är smarta spartips – det handlar om knep som kan ge mycket stor nytta till en ganska liten arbetsinsats. OBS! Detta gäller generellt för spartipsen, det finns ingen naturlag som styr.

En stor del av tipsen är också att betrakta som enkla spartips. Det kan till exempel handla om att du byter mataffär. Det kräver inte så mycket av dig och därför är det ett exempel på enkla spartips.

Med en rejäl laddning spartips kan du stärka din privatekonomi på flera sätt. Du kan förbättra privatekonomin både i det korta och det långa perspektivet. Du kan få ett nytt sätt att se på ekonomi och öka lusten för att pyssla med tipsen och med siffrorna i ekonomin.

Roliga spartips – Extrema spartips

Det är alltid en fördel om det känns roligt att spara och försöka få fatt på mer pengar. Här kommer roliga spartips in i bilden. Vad är då det? Jo, ett roligt spartips ger underhållning, glädje och/eller gemenskap samtidigt som man sparar pengar. Att ha biosittning hemma är ett utmärkt exempel. Att göra enkäter online är ett annat.

När det gäller extrema spartips är jag ingen större förespråkare. Idén är vanligtvis att man ska snåla på varje krona och leva som en asket. Att exempelvis inte duscha, att äta kollegornas rester på lunchen, att mer eller mindre utnyttja andra människors tid och pengar – det är nog inte rätt väg att gå. Men, man kan kika på extrema spartips och eventuellt använda en ”light”-version av dem. Till exempel kan den gyllene vägen för duschandet vara tre gånger i veckan?

Vilket är ditt bästa spartips? Skicka gärna det till mig om du vill!


1. Samla lån

Det är sällan en bra idé att ta lån. Det finns egentligen bara två sorts ”bra” lån och det är bolån och studielån/CSN-lån. Övriga lånetyper kostar väldigt mycket i ränta.

Om man har samlat på sig många små lån med höga räntor kan det dock vara en idé att ta ett samlingslån eller hopbakslån med ett annat namn. På så vis kan man få ner räntan och därmed spara pengar. Detta första spartips kan faktiskt vara det som kan ge mest pengar i besparing på en gång.

2. Spartips mat: Handla på Lidl, Willys och andra lågprisbutiker

Det mesta är billigare på Lidl, Willys och andra lågprisbutiker i jämförelse med exempelvis ICA, Hemköp och Coop. Det går att göra den här generaliseringen även om ICA, Coop och Hemköp mycket väl kan vara billigare på vissa typer av matvaror och annat för hemmet. Det ska också sägas att utbudet överlag kan vara lite snävare hos lågprisbutikerna.

Vill du spara pengar är detta spartips mat om valet av mataffär dock givet.

3. Välj nischbanker framför traditionella banker

Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken – de fyra stora har i princip monopol på både privat- och företagskunder. Vad får man då som privatkund? Ränta på pengar på kontot kan man glömma – i stället får man betala för att få möjlighet att göra betalningar!

Nischbanker finns det idag ganska gott om, och hos många av dem får man ränta på sparpengar och behöver inte betala någon månadsavgift för att vara kund. Detta är ett spartips som kräver lite jobb men det finns också pengar att spara.

4. Kreditkort med cashback

Kreditkort är både bra och dåliga. De är dåliga ifall man inte betalar sina fakturor i tid och de är bra om man i stället gör det. Idag finns ett antal kreditkort med cashback att utnyttja. Idén är att du får poäng på varje köp och sedan kan lösa in poängen mot pengar eller andra belöningar. Bara genom att dra ett kreditkort med cashback i stället för det vanliga bankkortet kan man få upp emot flera tusen tillbaka på ett år.

5. Gör veckoschema för mat – spartips

Vad blir det för mat? Så låter det från både små och stora när det börjar närma sig middagsdags. Kanske får man till och med höra det i kön i mataffären. Risken finns att middagen blir ett spontanköp som inte är särskilt snällt mot plånboken.

Genom att göra ett veckoschema för mat exempelvis på söndagen kan man planera in alla middagar på en gång. Då blir det enklare att ställa fram en god middag och dessutom kan man spara pengar. Kan du börja med detta spartips direkt?

6. Undersökningspaneler för mer pengar

Företag och organisationer har alltid ett stort behov av att veta vad vi konsumenter tycker om olika saker. För att få reda på det använder de sig av intervjuer och undersökningspaneler. Nu när internet finns i var mans och kvinnas hand är det enkelt att få in information – det är bara att skicka ut digitala enkäter online.

Det finns mängder av undersökningspaneler att gå med i och det krävs inget särskilt – fyll bara i lite bakgrundsinformation om dig själv – för att gå med. Hur mycket kan man tjäna på undersökningspaneler? Allt mellan 1-50 kr per enkät! Varför inte fylla i en enkät eller två medan du pendlar eller i reklampausen på TV? Ett enkelt och fiffigt spartips!

7. Dela på streamingtjänster

Frågan om man får dela på streamingtjänster eller inte är lite av en gråzon och streamingjättarna ändrar sina villkor titt som tätt. Hos flera stora streamingtjänster går det att dela ”utanför hushållet”. Hos andra är det inte tillåtet. Det går att spara pengar på att dela på streaming men du bör läsa villkoren för tjänsterna noga innan du gör det.

8. Välj lågpris på dina mobilabonnemang

De stora telekomjättarna Telia, Tele2, Tre (3) och Telenor har alla många olika abonnemang för dig att välja mellan. Ingen av dem har dock något riktigt lågprisabonnemang.

Om du idag har en mobil sedan tidigare kan du med fördel välja bort de stora och i stället välja ett abonnemang hos ett lågprisbolag. Det finns många sådana numera, till exempel Chili och Hallon. Fria SMS och fria samtal ingår. Det du förlorar på ett lågprisabonnemang är att du får mindre surf.

9. Låna på biblioteket – suveränt spartips

Idag kostar en pocketbok 79 kr eller mer och du får betala flera hundra för en inbunden bok. Det är faktiskt riktigt dyrt! Speciellt som du förmodligen bara läser boken en gång. På ditt lokala bibliotek finns tusentals böcker och alla är gratis att låna! Det enda som krävs är ett lånekort/bibliotekskort.

Så, aktuellt spartips är helt enkelt att skaffa ett lånekort! Är då inte utbudet ganska gammalt? Du kan inte räkna med att hitta alla ”topp 100” samma dag som de ges ut, men biblioteken är snabba på att ta in nyheter. Dessutom kan de köpa in nyheter om du lägger in ett förslag!

10. Köp dina aktier hos Avanza och Nordnet

Alla de gamla stora bankerna erbjuder självklart handel i aktier och fonder. Deras plattformar är dock inte särskilt användarvänliga och att köpa aktier och fonder är ofta förenat med en hel del avgifter.

Det finns också två specialiserade nätmäklare, nämligen Nordnet och Avanza. Hos dessa kan du komma igång snabbt med BankID och sedan börja handla med aktier utan kostnad upp till ett visst maxbelopp. Att använda dessa är alltså ett givet spartips för fonder. Båda aktörer erbjuder också försäkringar och en hel del annat för privatekonomin.

11. Köp nya mobilen kontant

Priset för en ny mobil kan verka avskräckande. Det handlar ju om åtskilliga tusen kronor. Det kan kännas bättre att köpa mobilen på avbetalning tillsammans med ett abonnemang. Det kan dock vara så att ett engångsköp blir en bättre affär i slutändan om man jämför nypriset med alla månadsbetalningar. Räkna på saken innan du bestämmer dig för att köpa mobilen tillsammans med abonnemang.

12. ISK i stället för aktiedepå

När du vill börja spara i aktier och fonder har du tre kontotyper att välja mellan, nämligen investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) och aktiedepå. För ISK och KF betalar du en skatt (schablonränta) varje år och den är mycket liten. För en aktiedepå gäller att du ska betala kapitalvinstskatt på 30% om du gör vinster vid försäljning (förluster får du kvitta/dra av).

13. Jämför försäkringar

Ett vanligt hushåll har en hel del olika försäkringar. Hemförsäkring/villahemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring, djurförsäkring – listan kan göras lång. För varje typ av försäkring finns en hel mängd försäkringsbolag att välja mellan och det gör att det finns anledning att jämföra försäkringar för att hitta den som är billigast.

När du ändå jämför tjänster med bilen som huvudroll kan du tänka på möjligheten att spara in på bilbesiktningen. Väljer du den billigaste bilbesiktningen sparar du en slant – upp emot 100 kr.

14. Jämför sparkonton

Hos den vanliga banken får du ränta på pengarna du har innestående. Den är dock inte alltid den högsta. Det kan därför vara en god idé att jämföra sparkonton för att få åtminstone lite ränta.

Idag finns nischbanker som kan erbjuda en ränta på upp emot 1% mer än vad storbankerna gör, dessutom med insättningsgaranti. Du kan till exempel använda sådana konton för ditt buffertsparande.

15. Spara till buffert

När du bestämmer dig för att spara är steg ett alltid att säkra att du har en buffert ifall något oförutsett skulle hända. En buffert är som en krockkudde som du kan aktivera när du krockar in i en oväntat stor räkning, arbetslöshet eller sjukdom. Att spara till buffert är ett av mina viktigaste spartips. Med en bra buffert – exempelvis två månadslöner – får du andrum och kan förhoppningsvis klara dig från att behöva låna när det krisar.

16. Skaffa ett prepaid-kort

De senaste åren har så kallade prepaid-kort, eller förbetalda kort, blivit mycket populära. Det handlar om VISA-kort och MasterCard-kort som inte är kopplade till ett bankkonto. De är debetkort och man måste sätta in pengar i förväg, till exempel via Trustly och Swish, för att använda dem. Varför ska man då skaffa ett sådant?

Förbetalda kort ger ofta en hel rad förmåner i form av bonusar, cashback, erbjudanden på nöjen och mycket mer. Dessutom är de säkra alternativ till exempel på resan. Du kan aldrig förlora mer än vad du har satt in på kortet om du förlägger det eller blir bestulen. Lunar och Revolut är exempel på prepaid-kort.

17. Gör matlådor

Detta spartips har du säkert hört mer än en gång, men det tål att upprepas. En lunch som du förbereder hemma exempelvis med rester från middagen dagen innan kostar inte mycket – kanske 20 kr. Köper du i stället mat ute får du räkna med en prislapp på 100 kr. Det ger en skillnad på 80 kr varje dag som du väljer matlådan före utelunchen.

18. Köp defensiva aktier

Sparhacks handlar inte om att ge konkreta aktieråd – sajten är inte en finansiell rådgivare av något slag. Om du är osäker på aktier kan jag dock ge dig spartipset att i första hand titta på defensiva aktier. Med defensiva aktier får du en jämnare utveckling på ditt innehav, även om också defensiva aktier kan tappa mycket i värde både på kort och lång sikt.

Typiskt defensiva aktier återfinns finns i sektorerna livsmedel, konsumentvaror (icke-cykliska), skog och läkemedel/sjukvård (OBS! Inte forskningsbolag). Många av dessa betalar också generösa utdelningar och kan vara en del i en utdelningsbombmatta. Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. När du investerar kan du förlora allt du sätter in.

19. Utnyttja gratisaktiviteter

Det behöver inte kosta att träna, ta del av nöjen eller aktivera barnen. Det finns mängder av aktiviteter som är gratis. Kommunerna brukar ha en hel del gratisaktiviteter inom kultur (till exempel musik, teater, dans) och det finns alltid en bollplan, skridskoplan eller basketkorg att utnyttja grattis för sport och träning. Utegym är gratis att använda och motionsspåren kostar naturligtvis ingenting att använda. Utforska vilka möjligheter du har att utnyttja gratisaktiviteter.

20. Börja frilansa

Är du duktig på något, vad som helst? Kan du sälja din kunskap på något sätt? Då kan du tjäna mer pengar och därmed spara mer pengar på att frilansa. Det finns egentligen inga gränser för hur du kan sälja din kunskap.

Kanske kan du erbjuda privatlektioner i språk, hjälpa till med läxläsning, göra hantverksjobb, skapa en blogg och dela med dig av din expertis – listan kan göras lång. Idag behöver du inte heller starta egen firma för att börja med ett extraknäck – du kan använda en självfaktureringstjänst.

21. Låna extra på bostaden

Behöver du renovera något i bostaden? Behöver du köpa en ny bil? Det finns flera sätt att finansiera dessa saker men det sätt som är billigast är att låna mer på bostaden. Med bostaden som säkerhet för lånet får du nämligen en mycket lägre ränta än vad du får om du tar ett privatlån eller billån. Genom det sparar du pengar. OBS! Det här spartipset gäller inte konsumtion. Det är inte en bra idé att låna extra på bostaden för konsumtion och resor.

22. Cykelpendla

Ett gammalt hederligt spartips är att man ska cykelpendla. Det är ett spartips som håller måttet år efter år. Att cykla några kilometer kostar ingenting medan bilkörning samma sträcka (ofta lite längre eftersom bilen är mindre flexibel) kostar en hel del. Räknar man in precis allt – även värdeminskning – kostar bilresor väldigt mycket. Man sparar rejält med pengar på att cykla!

Men, cykeln kostar ju också? Ja, och det får du ta med i beräkningen. Hur du än räknar kommer cykelpendling dock vara billigare än bilpendling.

23. Skippa utefikat

Det är trevligt att träffa vänner på caféet, eller bara ta en stund för sig själv på ett fik. Detta nöje kommer dock med en prislapp som du helst bör skippa om du vill spara pengar. Kaffe och en smörgås till kostar garanterat minst en hundring och kaffe med en fikabit kommer inte långt efter. En fika i veckan blir över 5000 kr per år – det är mycket pengar. Om du inte vill skippa det roliga helt, varför inte halvera besöken?

24. Minska matsvinnet

Sparhacks.se är ingen blogg specifikt inriktad mot miljö, men det finns många beröringspunkter mellan att spara pengar och att spara på miljön. Minska matsvinnet är en sådan. När det gäller att spara pengar är det två saker som är centrala, nämligen att äta upp allt i frysen, kylen och skafferiet samt att slänga så lite mat som möjligt.

Att äta upp allt handlar mest om att inte köpa mer än man behöver (kräver planering). Då behöver man inte slänga mat som man har betalat för. Att slänga så lite mat som möjligt handlar om planering vid matlagningen.

25. Sov på saken – ta en paus innan köp

När vår hjärna triggas igång på något vi vill ha blockeras i princip allt utom ”vill ha”-mekanismerna. Du känner säkert igen känslan! Impulsköp är dock sällan särskilt bra för ekonomin. De kan ibland också kännas minst sagt besvärande rent psykologiskt. Ett smart spartips för att undvika impulsköp är att ”sova på saken” eller åtminstone ge sig själv lite distans och betänketid. 

26. Sänk värmen inomhus

Uppvärmning kostar massor, särskilt på vintern här i vårt avlånga land vid polcirkeln. När det är minusgrader ute krävs helt enkelt mängder av energi för att hålla innetemperaturen omkring 20 grader.

Vad händer då om man sänker inomhustemperaturen en grad, till exempel från 22 till 21 grader? Enligt en studie av elbolaget Tibber skulle en ägare till ett hus på 182 kvadratmeter spara 111 kWh och 133 kr varje månad under den kalla årstiden. Det innebär ungefär 500 kr under vintern, och det är en ganska skaplig slant! Detta är ett spartips för el som verkligen kan göra skillnad.

27. Prata med en vän innan du köper något

Det är inte alltid lätt att bara objektiv mot sig själv. När man ser den där jackan som formligen strålar måste man bara ha den! Inom all konsumtion finns en risk att man tar dåliga beslut som påverkar ekonomin och också humöret. Ett bra spartips är att ta ett samtal med en vän eller familjemedlem. Detta samtal kan ge lite extra input och hjälpa till bättre beslut. 

28. Duscha i stället för att bada

Det är få saker som slår ett varmt bad, särskilt när det är kallt, rått och mörkt ute. Att tappa upp ett bad kräver dock en hel del energi, nämligen 7 kilowattimmar. En dusch på fem minuter kräver i stället omkring 2 kilowattimmar. Med ett snålspolande duschmunstycke kan du spara ännu mer energi. Exempel: Om en kilowattimme kostar 1 kr skiljer det 5 kr mellan att bada och att duscha.

29. Rensa ut hemma och anordna loppis

Många av oss – kanske även du – har mängder av prylar hemma, prylar som bara samlar damm. Även om de bara samlar damm hemma kan det finnas någon annan som vill ha dem! Spartipset är att först rensa ut hemma och sedan anordna loppis. Rensa i varje vrå och skrymsle och annonsera sedan ut att du anordnar loppis på Facebook eller genom lappar i ditt närområde. Varför inte ha loppmarknad tillsammans med grannarna?

30. Klipp dig hemma/kompis – skippa frisören

Vet du hur mycket du lägger på frisörbesök per år? Jag har inget snitt, men om vi säger fyra besök per år à 1000 kr styck så blir det 4000 kr. Det är en kostnad du kan skippa helt eller åtminstone skära ner lite på. Det går att klippa både kort och långt hår hemma.

Med en trimmer och en bra sax kan man med lite övning fixa en kort frisyr på ganska kort tid hemma i badrummet eller hos en kompis. Långt hår kanske bara behöver toppas lite då och då med ett frisörbesök kanske en gång per år.

31. Avsluta prenumerationer på e-post

Att ha en inbox full av spam, nyhetsbrev och reklam är varken roligt eller bra för plånboken. Det tar tid att ta bort allt skräp och med reklammail kan man lockas att göra onödiga köp. Försök avsluta så många prenumerationer som möjligt och titta på inställningarna för skräppost för att försöka få lite mindre oönskad mail.

32. Säg upp tidningsprenumerationen

Hur ofta läser du egentligen morgontidningen? Är det värt tusenlapparna som tidningen kostar varje år? Samma resonemang kan gälla även för digitala tidningar. Utnyttjar du ditt login till lokaltidningen på nätet i tillräcklig utsträckning så du får valuta för de 99 kr (eller något liknande) som den digitala tidningsprenumerationen kostar? Spartipset är att helt enkelt säga upp tidningsprenumerationer.

33. Jämför elbolag

Det är en hel rad poster på elräkningen som du inte kan göra så mycket åt. Det är en väldig massa skatter som bakas in i slutsumman! Det är ändå en idé att jämföra elbolag för att på så sätt hitta det elbolag och det elavtal som passar dig och ditt boende bäst.

Jag ska inte ge några mer ingående spartips kring rörligt respektive bundet elavtal, men det är ett faktum att rörligt elpris är billigare i längden (sett till flera år).

34. Samåk eller åk kollektivt

Ju fler som sitter i bilen desto billigare blir resan för respektive person. Detsamma kan sägas gälla för kollektivtrafik. Det är helt enkelt ekonomiskt klokt att samåka eller åka kollektivt. Är ni flera i ditt närområde som arbetar ungefär på samma plats eller i samma stad? Då är det en utmärkt idé att samåka. Det blir inte bara billigare – resan kan också bli trevligare!

35. Handla second hand

Second hand är idag inte längre loppätna koftor och foträta skor. Second hand, såsom exempelvis Myrornas regi, är nästan som vilken klädaffär som helst. Shoppingen blir förmodligen lite mer begränsad när det gäller både typ av plagg, färger och storlekar, men det finns goda chanser att göra bra köp av kläder av hög kvalitet. 

36. Betala med autogiro/e-faktura

Om du inte väljer autogiro eller e-faktura för en tjänst – till exempel mobilabonnemanget – kommer du att få betala en fakturaavgift. Den kan vara på allt mellan 30-60 kr och snittet ligger någonstans strax under 50 kr. Det är en helt onödig utgift och med ett par fakturaavgifter per månad får du betala över 1000 kr per år helt i onödan. Anmäl autogiro eller e-faktura så fort du kan när du tecknar ett nytt abonnemang eller en ny prenumeration.

37. Ta med egna kassar

Spartipset att ta med egna kassar till affären var aktuellt redan innan regeringen införde skatten på plastpåsar. Nu när det kostar en mindre förmögenhet att köpa en plastkasse är det ännu viktigare att ta med egna påsar till affären – om man vill spara pengar det vill säga! Du sparar ett antal kronor varje gång du handlar och det kan bli över en tusenlapp sett till ett helt år. Det här är ett spartips du bör börja använda bums!

38. Flytta fribrev

I det fall du har en individuell tjänstepension från en tidigare arbetsgivare i ”fribrev”, så kan du under vissa förutsättningar flytta dem. Det gäller att fribreven omfattas av så kallad flytträtt och att arbetsgivaren tillåter att du flyttar dem.

Vad är då idén med att flytta fribrev? Jo, du kan få lägre avgifter och högre avkastning på dina pensionspengar. Undersök om du har tjänstepension från en gammal arbetsgivare och om du kan flytta den.

39. Sluta använda tobak

Det finns två stora anledningar till att sluta med cigaretter och/eller snus. Den ena är att du förbättrar din hälsa när du slutar. Den andra är att du sparar pengar. Det finns enorma summor att spara på att sluta med snus och tobak.

Tänk dig att du röker två paket cigaretter i veckan. Det blir cirka 120 kr i veckan och en bra bit över 6000 kr per år. Få spartips ger en sådan stor besparing i kronor och ören som detta spartips.

40. Täta och isolera huset

Det är bara att inse – Sverige ligger väldigt långt norrut och det är kallt eller åtminstone kyligt stora delar av året. Det gör att vi måste lägga mycket pengar på uppvärmning. För att minska uppvärmningskostnaderna kan du se till att täta kring fönster och dörrar, byta fönster, installera isolerglas och isolera på vinden. Det kan också vara en idé att se över ventilationen. Med detta spartips kan du spara pengar både idag och i morgon.

41. Kör disktrasan i diskmaskinen

Det tar inte lång tid förrän disktrasan börjar lukta illa och man känner för att byta ut den. I stället för att slänga den kan du använda ett spartips och köra den ett varv i diskmaskinen tillsammans med annan disk. Den blir då betydligt fräschare och du kan använda den länge innan du måste byta. För övrigt kan du diska en hel mängd olika saker i diskmaskinen, såsom exempelvis leksaker i plast och hyllor/fack i kyl och frys.

42. Installera solceller

Med egna solceller på taket på din bostad kan du alstra din egen el för belysning, uppvärmning med mera. Om solcellerna ger dig mer el än du gör av med kan du också, under vissa förutsättningar, sälja elen. Kort sagt kan solceller vara en bra investering. Det kostar självklart en del att installera solcellerna men investeringen blir betald inom bara några få år.

43. Pruta på ditt bolån

Om du bor i eget hus eller en bostadsrätt är räntor på bolån en ganska rejäl utgift varje månad. Det finns dock ett sätt att minska denna kostnad och det handlar om att pruta på bolånet.

Hur gör man då? Det enklaste sättet är att vända sig till flera långivare/bolåneinstitut och begära erbjudanden för att sedan välja den långivare som erbjuder den lägsta räntan. Det finns också möjlighet att pruta på bolånet hos det bolåneinstitut du redan är kund hos genom att lägga till extra tjänster till ditt konto.

44. Hyra ut rum

Har du ett rum över hemma? Har du ett rum eller en lägenhet ovanpå garaget? Har du ett extra hus på tomten? Då har du möjligheten att hyra ut rum för kortare eller längre tid. Särskilt goda är möjligheterna om du bor i en ”studentstad”.

Ofta är behovet av rum och lägenheter enormt stort i början av terminerna i augusti och januari. Då kan du tjäna en slant på korttidsuthyrning. Kom ihåg att du bara behöver betala skatt på den del av hyresintäkterna som överstiger 40 000 kr. Läs mer om skattereglerna på Skatteverket.

45. Töm frysen

Tomt på kontot? Inga pengar att handla mat för förrän nästa lön? Ta då en titt i frysen. Förmodligen har du en hel mängd matvaror som bara väntar på att ätas upp. I frysens många vinklar och vrår kan det gömma sig både det ena och det andra och antagligen kan du koka ihop ett antal lite olika maträtter med det du har tillhands. Det gäller bara att du har lite fantasi för att utnyttja detta spartips.

46. Duscha snabbt och duscha kallt

Duschar du varmt gör du av med mycket el. Duschar du länge gör du av med mycket vatten. Både el och vatten kostar pengar (och miljö). Lösningen? Duscha snabbt och kallt! Förstnämnda är lite enklare men att duscha kallt kan upplevas som otäckt för många. Här handlar det om att successivt vänja kroppen vid lägre temperaturer i duschen. Faktum är att det finns forskning som visar att kalla duschar gör underverk för massor av funktioner i kroppen.

47. Köp snålspolande munstycken och kranar

Mycket av vattenförbrukningen i ett hushåll kommer av att kranar och munstycken släpper igenom för mycket vatten. För att spara på vatten (och pengar, och miljö) är det klokt att installera snålspolande munstycken och kranar. Störst effekt får du i duschen men du kan även installera snålspolande kranar i diskhon och handfaten.

48. Strunta i torktumlare

Torktumlaren slukar el i stora portioner varför det är klokt att använda den så lite som möjligt. Och, om du funderar på att köpa en torktumlare är rådet att inte göra det. Men, torktumlaren är ju perfekt för att torka kläder snabbt? Det är sant, men med centrifugering på högt varvtal och hängning i ett väl ventilerat rum torkar tvätten ändå ganska fort.

49. Fyll tvättmaskin och diskmaskin till max

Det är ingen större skillnad i el- och vattenförbrukning om du kör en halv tvättmaskin i jämförelse med om du fyller den till max. Det är därför aldrig en god idé att köra något annat än full tvättmaskin. Samma princip gäller för diskmaskinen. Det enda undantaget är om du ska tvätta ytterst ömtåliga plagg i tvättmaskinen.

50. Tvätta i 40 grader – bara sängkläder i 60 grader

Ju varmare vatten du använder när du tvättar i maskin, desto sämre för din plånbok och miljön. Det är därför en smart idé att ha 40 grader som en slags standardtemperatur. På så vis undviker du också att slita på kläderna i onödan. Det enda du egentligen behöver tvätta på mer än 40 grader är sängkläder som lakan, påslakan och örngott.

51. Köp en bra ergonomisk sop

De flesta av oss vill väl ha rent på golven? Men, det är inte som att man orkar ta fram dammsugaren varje dag. Dammsugaren drar för övrigt mycket el och kostar därmed pengar vid användning. Med en bra sop kan du snabbt sopa upp skräp, smulor och annat från golvet utan att behöva dra fram dammsugaren. Köp gärna en ergonomisk sop så att arbetet går enkelt.

52. Byt till LED-lampor

Sedan ett par år är det standard med LED-lampor. Det är dock inte alla som har bytt ut alla glödlampor hemma. Om du är en av dem, se till att byta ut de gamla glödlamporna mot LED-lampor så snart du har tillfälle. Det sparar du en hel del el på.

53. Köp begagnat – återbruk

I princip allt går att köpa begagnat och det är en god idé att alltid kika efter begagnade alternativ när du ska införskaffa något till hemmet. Exempel: Du vill köpa en spelkonsol till dina barn. Nypriset är 4000 kr medan du kan få samma konsol sex månader begagnad för 2000 kr. Vad väljer du? Köp begagnat så långt du kan för att spara på både pengar och miljö.

54. Stäng av stand-by på alla elektriska apparater

De flesta moderna elektriska apparater såsom TV-apparater, TV-mottagare och datorer har en låg energiförbrukning i stand-by men du sparar ändå lite på att stänga av stand by-funktionen när apparaterna inte används. För äldre hemelektronik är det ännu viktigare att stänga av helt – det kan handla om en besparing på ett par hundra per år. Ta för vana att stänga av och spara in med detta spartips.

55. Köp energisnålt när du behöver förnya

Då och då behöver man köpa nytt när det gäller spis, ugn, tvättmaskin, kyl, frys, diskmaskin, tv – ja allt möjligt oumbärligt i våra moderna hem. När du gör det kan du vara lite extra noga med att välja ett strömsnålt alternativ. Det kommer du att spara mycket el och pengar på under de (förhoppningsvis) många år som din nya produkt kommer att hålla. Det här är ett spartips du alltid kan ha med dig när du ska köpa nytt.

56. Spara direkt när lönen kommer

Det finns många orsaker till att man inte lyckas spara. En är att man inte har tillräckligt med pengar i slutet av månaden för att känna att man kan lägga undan en slant. Lösningen är givetvis att spara direkt när lön och/eller bidrag kommer in på kontot. På så sätt är sparandet avklarat och man får förhålla sig till en något ändrad mängd pengar fram till nästa lön.

Självklart gäller det dock att anpassa sparandet efter vad man klarar av. Det är ingen idé att spara direkt vid lön och sedan ta tillbaka pengarna om det blir kärvt dagarna innan nästa lön. Då missar man chansen att använda detta spartips.

57. Använd funktioner för smarta hem

Smarta hem är ett samlingsord för elektronik och funktioner som kan automatisera olika saker i hemmet. Det kan till exempel handla om att kaffebryggaren går på en kvart innan du går upp, att alla lampor släcks automatisk med timer eller med röststyrning samt att elen till olika elektroniska produkter i hemmet sätts på och stängs av enligt ett schema. Det går att koppla lampor, brandvarnare, kontakter, dörrlarm och allt möjligt till ett ”smart hem”. Med smarta hem kan du spara tid och pengar. 

58. Öppna ugnsluckan efter matlagning

När du har lagat klart maten i ugnen finns det ju värme kvar och det är synd att låta den gå till spillo. Ett spartips är därför att låta ugnsluckan vara öppen så länge det finns värme (och så länge som du kan!) för att ta tillvara på den extra värmekällan. Någon enorm skillnad på dina kostnader för uppvärmning blir det naturligtvis inte, men många bäckar små!

59. Gör budgetar och följ upp dem

Det är med pengar som med allt annat – har man koll går allt mycket lättare och man kan undvika en hel del huvudbry. När du gör en budget bestämmer du vart dina inkomster ska gå och det underlättar din planering. När du sedan följer upp budgeten ser du om du höll dig inom budgetens ramar.

Med uppföljningen som grund kan du justera budgeten för nästa månad och optimera din ekonomi. Det kan kännas tråkigt att göra en budget och följa upp den, men värdet av denna övning är enorm!

60. Välj ut och plugga in spartips

Det är lätt att läsa om spartips och tänka att man nog kommer att prova några av tipsen ”någon gång”. Tänker man så blir sparandet sällan av. Det är klokt att sätta igång direkt!

Det är samtidigt lätt att bli överväldigad (särskilt av min jättelista på spartips!). Jag föreslår därför att du plockar ut några av de spartips som passar dig bäst och sätter igång att ”plugga in” dem både i hjärnan och i din ekonomi.

61. Titta på kontoutdragen efter automatiska dragningar

Vi lever i en digital värld och många av oss har konton på alla möjliga sajter och digitala tjänster. För många av dessa konton och tjänster måste man betala en mindre eller större slant.

Ibland glömmer man bort att säga upp prenumerationer/abonnemang och ibland dras det pengar trots att man har sagt upp en tjänst. Dessutom finns risken att man får betala för något som man har tecknat sig för utan att riktigt förstå att man ska betala. Ta därför för vana att kika igenom dina kontoutdrag lite då och då för att se om det döljer sig något suspekt bland posterna.

62. Låna av grannar, vänner och familj

Det finns ingen anledning att ha ett helt förråd fullt av allt möjligt eller köpa nytt när du kan låna av grannar, vänner och familj. Behöver du en slipmaskin, skruvdragare eller något annat verktyg kan du kolla med vänner och grannar om de kan låna ut till dig. Behöver barnen skidor för utförsåkning en dag kanske du kan låna av barnens kusiner.

Det är bara att kolla runt och fråga – förmodligen kan du låna det mesta när du behöver något bara för något enstaka ärende. Detta spartips kan ge dig ganska många hundralappar i sparade per år.

63. Pruta! Klassiskt spartips

Att pruta är något som är otroligt verklighetsfrämmande för många svenskar. Det känns helt enkelt oförskämt! Dock behöver man inte känna så och ingen säljare kommer att se snett på dig för att du försöker få ner priset på en vara med en liten slant.

Prova att pruta framför allt på varor med lite större värde såsom hemelektronik, möbler och bilar. Du kan bli förvånad över hur effektivt det kan vara att pruta. Extra spartips: Om du inte kan få ner priset så kanske du kan få med något extra som en bonus på köpet.

64. Köpstopp

Mitt absolut bästa spartips är att införa köpstopp. Det är så fenomenalt i sin enkelhet – med köpstopp spenderar du ju ingenting! Det går att anpassa idén med köpstopp på många olika sätt och det gör spartipset ännu bättre. Min favorit bland varianterna är den som innebär att man inte köper något förutom riktig mat under en månad. Alltså inga nöjen, inga tidningar, inga mobilspel eller ”pengar” i mobilspel, inga uteluncher på jobbet, och så vidare. 

65. Lär dig mer så du kan göra mer själv

Om du någon gång har anlitat hantverkare vet du att det kostar skjortan. Det är dock inte hantverkarnas fel! Ju mer du lär dig och kan göra själv desto mer pengar kan du spara. Kan du snickra ihop en ny altan själv sparar du mängder av tusenlappar. Tätar du till på vinden på egen hand blir kostnaden en bråkdel av vad det skulle kosta att anlita en hantverkare.

Bygga kök, byta golv, spackla och måla om, bygga trall – listan på jobb du kan lära dig att göra själv kan göras lång. Kom bara ihåg att våtrumsarbeten och elarbeten ska utföras av behörig fackman!

66. Hoppa över julklapparna

Det finns ett busenkelt sätt att spara många tusenlappar varje år. Det handlar om att hoppa över julklapparna! Det finns lite olika siffror på saken men det verkar som att vi lägger strax över 3000 kr per vuxen på julklappar varje år. Skippar du den utgiften har du som genom ett trollslag sparat tusenlappar! Men, om man har barn då? Alla spartips går att anpassa till de egna förutsättningarna och så även detta. Kanske du kan halvera inköpen till nästa jul?

67. Ta hjälp av grannar och vänner

Behöver du hjälp med något? Byta däck? Måla om ett rum? Ställa in bredband eller TV? Snickra ihop något? Du behöver inte göra allt själv och du behöver inte skaffa professionell hjälp som kostar dig pengar! Du kan ta hjälp av grannar, vänner, familj – ja alla du har en relation till. Får du inte fatt på någon som kan hjälpa dig kanske någon du känner har en kontakt att förmedla. Det finns mycket pengar att spara på att ta hjälp när det behövs. Inte sällan räcker en påse bullar som betalning!

68. Spara i olika potter

Det är roligare att spara om man har mål med sparandet och det känns lättare att spara om man ser att saldot växer. Ett sparhack är att göra olika potter för olika saker och spara separat i dem. Du kan ha potter för födelsedagsfester, weekendresor, en dag på Gröna Lund, ny soffa – ja vad som helst. Det är betydligt roligare att spara till något konkret än att bara stoppa in pengarna på ett allmänt konto. Se min sida om ”spara 1000” för mer tips.

69. Använd rabattkoder eller cashback-sidor

Med rabattkoder får du en rabatt i procent på ett köp och/eller fri frakt och med cashback får du pengar tillbaka på ditt köp. Cashbacken får du alltså vänta på en kortare eller längre tid.

Om du tar för vana att använda rabattkoder och/eller cashback kan du spara riktigt mycket, särskilt om du gör många av dina köp på nätet. Om vi säger att du handlar för 20 000 kr online på ett år och får i snitt 5% i cashback så blir det 1000 kr tillbaka. Om du dessutom utnyttjar rabatter sparar du naturligtvis ännu mer.

70. Rensa och sälj på Blocket/Marketplace

Med största sannolikhet har du saker hemma till ett värde av ganska många tusenlappar. Om du inte använder en pryl, varför inte sälja den? Idag är det enklare än någonsin att lägga ut saker till försäljning på nätet. Blocket har varit det naturliga valet i många år, men numera finns också Facebook Marketplace. Här är det helt gratis att lägga upp en annons.

71. Jämför priser på alla kapitalvaror – TV, möbler mm

När man tänker på ”att jämföra” är det ofta tjänster som mobilabonnemang och bredband eller lite dyrare nöjesprylar som spelkonsoler och surfplattor som är i fokus. Det går dock att jämföra mycket mer än så. Innan du slår till på ett köp av en vara med en större prislapp, se till att jämföra priser. Hittar du inte exakt samma vara hos olika återförsäljare (till exempel när det gäller möbler) kan du jämföra produkter med likartad form och funktion.

72. Var noga med hygienen – undvik att bli sjuk

Det är dyrt att vara sjuk. Man kan inte arbeta som man vill och blir barnen sjuka kan frånvaron bli riktigt besvärlig. Dessutom kan det flyga iväg pengar på utemat när man inte orkar laga mat själv och olika läkemedel och hjälpmedel för att få bukt med sjukdomen. Ett sätt att undvika att bli sjuk är att vara noga med hygienen och se till att minska exponeringen för exempelvis förkylningar. 

73. Kör ekonomiskt (eco-driving)

Att köra ryckigt med hastiga accelerationer och inbromsningar är inte bara en säkerhetsfara, det är också dyrt. Lugn körning där man planerar en bit framåt på vägen är den främsta nyckeln för ekonomisk/sparsam körning, eller eco-driving som det också heter. Snabb acceleration, körning på högsta möjliga växel, motorbromsning och snabb uppväxling är de viktigaste faktorerna i sparsam körning.

74. Använd vattenkokare

Om du har en spis med induktion går det snabbt att koka upp vatten. Med andra spisar tar det betydligt längre tid. Ett utmärkt alternativ är vattenkokaren. Med vattenkokaren kokar du upp vatten på någon minut eller två. Använd med fördel denna smarta pryl för att värma upp vatten som du sedan ska koka exempelvis pasta eller potatis i. Det sparar du både tid och pengar på.

75. Ställ in timers för eluttag

Det går naturligtvis utmärkt att gå omkring i bostaden och tända på morgonen och släcka på kvällen. En annan strategi är att använda timers för eluttag. Efter installation sköter de sig själva och många moderna timers kan styras med mobilen över en wifi-anslutning. Med timers kan du inte bara spara på el. Du kan också se till att det ser ut som att någon är hemma när du egentligen är bortrest.

76. Köp kvalitet!

Alla saker som kostar mer än genomsnittet behöver inte vara av hög kvalitet, men i regel kostar kvalitet lite mer. Den högre prislappen kan göra att man väljer ett billigare alternativ före ett dyrare, men många gånger ger den dyrare produkten mer nytta för pengarna. Det gäller för allt från hemelektronik till kläder. Genom att välja kvalitet får du produkter som håller längre vilket är bra för både din plånbok och miljön.

77. Streama storfilmen i stället för att gå på bio

Idag dröjer det inte länge mellan att en ny storfilm går upp på bio och att den sedan streamas på en streamingtjänst. För vissa filmer är lanseringsdatum faktiskt exakt samma datum. Ett biobesök kostar över 150 kr per person och med lite dricka och snacks till blir totalen säkerligen 200 kr. För en hel familj med exempelvis tre vuxna och två barn blir totalsumman omkring 1000 kr.

Att streama en storfilm kostar egentligen ingenting om man redan har den aktuella streamingtjänsten. Annars kostar det omkring 100 kr att prenumerera på en streamingtjänst i en månad. Om filmen släpps samtidigt på streaming som på bio blir prislappen större, ungefär 200 kr. Det finns mycket pengar att spara på att streama storfilmen i stället för att gå på bio.

78. Popcorn som snacks

Snacks finns i alla prisklasser och det absolut billigaste alternativet är popcorn. Torkad majs är verkligen billig! Det är också ganska enkelt att poppa popcorn hemma. Lite olja och en kastrull med lock är det enda som krävs. Popcorn är också ett mycket nyttigare alternativ till exempelvis ostbågar och chips.

79. Prioritera bland hobbyer

Du får självklart ha hur många hobbyer du vill om du har råd och tid med dem. Om du vill spara lite extra kan det dock vara en idé att prioritera lite bland dina hobbyer. Exempel: Du spelar padel två gånger i veckan samtidigt som du spelar innebandy med jobbet en gång i veckan och spelar golf när det är säsong. Om du skippar ett padelpass i veckan sparar du hundralappar per vecka samtidigt som du inte direkt blir inaktiv.

80. Odla hemma – grönsaker och kryddor

För att bli självförsörjande på grönsaker krävs en trädgård av det större slaget som du täcker med plantor av olika slag. Det är inte riktigt en realistisk målsättning. Du kan dock odla en hel del grönsaker och kryddor att konsumera under sommaren och sedan frysa in.

Gurka, sallad, tomat, zucchini, gräslök, basilika, sockerärtor – listan på grönsaker som faktiskt kan odlas här uppe i norr är ganska lång. Tänk bara på att det krävs en del jobb med trädgårdslandet. Du bör också förodla de flesta grönsaker.

81. Se över streamingtjänster

Paramount+, Netflix, Disney Plus, Viaplay, Com Hem Play – det finns en myriad av streamingtjänster att prenumerera på. Det är också väldigt lätt att börja prenumerera. Några klick så är det klart! Efter ett tag kanske man sitter där med 5-6 olika tjänster som kostar totalt 600-700 kr i månaden. Bara genom att ta bort två av streamingtjänsterna sparar man 200-250 kr och det blir flera tusenlappar på ett år.

82. Använd friskvårdsbidrag

De flesta arbetsgivare erbjuder sina anställda att utnyttja friskvårdsbidrag. Det handlar då normalt om att varje anställd kan få tillbaka sina utgifter för motion och annan friskvård upp till ett maxbelopp. Genom att utnyttja friskvårdsbidraget kan du träna och motionera gratis! Det finns en hel rad aktiviteter som klassas som friskvård, så det är inte bara traditionell gymträning som avses.

83. Strunta i dricksen

Om du har ätit en riktigt god middag ute och fått utmärkt service är det naturligt att ge dricks. Då ger man något extra som ett bevis på att man uppskattar kvällen. Om upplevelsen i stället är knappt godkänd eller sämre finns ingen anledning att ge dricks, även om man tänker att man ”måste” göra det. Du måste inte alls ge dricks! Om du känner dåligt samvete kan du ge ”drickspengarna” till bättre behövande.

84. Tanka på obemannade bensinstationer

Det är i regel billigare att tanka på obemannade bensinstationer jämfört med bemannade stationer. Det gäller i regel också för bensinmackar i samma kedja. Det handlar i snitt om 20 öre, vilket kan översättas med omkring 12 kronor för full tank.

Om du kör 1500 mil per år och din bil drar 0,70 l blandad körning och tanken rymmer 60 liter behöver du tanka omkring 18 gånger per år. Besparingen blir då över 200 kr. Det är inte något astronomiskt belopp men det är ändå en besparing. 

85. Baka eget bröd

Priset på bröd har skjutit i höjden de senaste åren och en vanlig limpa kostar numera bortåt 30 kr. En limpa du bakar själv kostar inte mer än en femma, vilket ger en besparing på 25 kr per limpa. Hur mycket kan man då spara per år? Om det går åt två limpor i veckan och du alltså sparar 50 kr i veckan sparar du 2600 kr per år.

Men, är det inte jobbigt att baka? Till en början kanske, men du kommer snabbt in i det och det tar bara ett par timmar (kanske söndag eftermiddag) att baka två limpor.

86. Gör egna skönhetsprodukter

Skönhetsprodukter är orimligt dyra och effekten av dem kan väl diskuteras. Dessutom innehåller de olika ämnen som kanske inte är helt nyttiga för helhetshälsan. Det går att göra egna skönhetsprodukter till en bråkdel av priset, produkter som dessutom innehåller naturliga ämnen. Med en snabb sökning på nätet hittar du recept på ansiktskräm, skruv, nagelolja – ja i princip allt!

87. Försäkring på resan – kolla upp!

Om du köper din resa med ditt kreditkort eller debetkort ingår vanligtvis en reseförsäkring. Normalt gäller att du ska betala mer ännu 50% av priset för resan med kortet för att denna förmån ska börja gälla. Dessutom har du en reseförsäkring i din hemförsäkring eller villahemförsäkring. Det finns således inget större behov av att teckna ytterligare en försäkring för resan, om du inte har specifika behov och önskemål såklart.

88. Margarin i stället för smör på mackan

Smör såsom exempelvis Bregott är minst dubbelt så dyrt som margarin. Det handlar om en prisskillnad på 20-30 kr per ask och det kan bli en hel del pengar på ett år. Om du vill vända på varje sten för att spara stå mycket det bara går är det här ett spartips för dig.

89. Utnyttja naturens skafferi

På sommaren och hösten finns rikligt med möjligheter att utnyttja naturens skafferi. Förutom att man kan odla själv hemma i trädgården eller på balkongen kan man plocka bär, frukt och svamp i naturen. Den som känner till skog och mark kan förmodligen hitta mängder av ätbart men även någon som är ovan vid naturen kan plocka exempelvis blåbär och vildhallon.

Kom ihåg: Om du är osäker på om du kan äta något du hittar, se till att undersöka frågan innan du smakar!

90. Samla kvitton – håll koll

Om du samlar ihop dina kvitton och tittar igenom dem lite då och då kan du få värdefull information kring vad saker kostar och vad du lägger pengar på. Denna information kan du använda för att minska på/slopa vissa köp och/eller välja andra alternativ. I slutändan kan du spara en hel del pengar.

91. Köp billiga leksaker till de mindre

En ettåring bryr sig inte ett dugg om prislappen på de leksaker, böcker, gosedjur och annat som hen får i presenter. Ettåringen bryr sig heller inte om huruvida leksakerna är hela och rena fem minuter efter paketöppnandet. Därför kan man gott köpa lite billigare leksaker till de mindre. Det handlar inte om elak snålhet utan om att ge samtidigt som man tänker lite smart.

92. Sälj dina foton

Tycker du om att fotografera? Det är många som gör det och som inte missar en chans att ta ett foto på något i naturen, något i stadslivet eller ett djur av något slag. Idag finns flera webbsajter där man kan ladda upp sina foton och få betalt antingen när någon laddar ner fotot eller när någon på frivillig basis ger ett bidrag. Du blir inte miljonär, men nog kan du få en liten förstärkning till ditt sparande.

93. Utnyttja rabatter – ICA, facket, student, äldre med mera

Det finns mängder av rabatter att ta del av, bara man letar lite! Först och främst finns rabatter för olika åldrar, främst ungdomar (normalt upp till 21 år) och äldre (normalt efter 65 år). Sedan finns studentrabatter för studerande i alla åldrar att ta del av. Du kan också få rabatter på produkter, tjänster och avtal genom facket och genom stora aktörer på konsumentmarknaden som ICA och Coop. Var lite på tårna och kika lite här och där för att kunna hitta finfina rabatter.

94. Undersök bidrag – till exempel bostadsbidrag

Staten har olika bidrag som kan betalas ut om vissa förutsättningar uppfylls. Det två bästa exemplen är studiestöd och bostadsbidrag. Om du är berättigad något av dessa bidrag (eller båda) ska du absolut ta del av det/dem. Detta är ett spartips som kan ge en del pengar varje månad på lång sikt.

95. Gör egen barnmat

Barnmat är en dyr historia och det är inte alltid som maten faktiskt äts. Den hamnar inte sällan på golvet eller i haklappen. Du kan ganska enkelt göra egen barnmat. Ett enkelt spartips är att först köpa barnmat på burk och se vilka maträtter som är de mest populära för att sedan laga samma mat hemma själv.

Egen barnmat kostar bara någon eller några kronor per portion och är förmodligen både nyttigare och godare än den fabrikstillagade varianten. Kom bara ihåg att inte salta!

96. Avstå från semesterdagar

Om du har möjlighet och vill ta ut lite mindre semester än maximalt kan du, om arbetsgivaren godkänner det, avstå från semesterdagar och i stället få kontanta medel för dem. Undersök hur möjligheten ser ut på din arbetsplats. 

97. Växla valuta där det är som billigast

Det smartaste betalningsmedlet på resan utomlands är kreditkortet, detta av flera anledningar bland annat säkerhetsmässigt. Om du i stället vill ha lokal valuta i sedlar och mynt bör du växla på ett växlingskontor i Sverige. Det är nästan alltid billigast. Med detta spartips kan du enkelt spara en del slantar!

98. Ta med mat till flygplatsen och skippa flygmaten

En macka och en kopp kaffe på flygplatsen kan kosta en bra bit över 100 kr. Det är otroligt vad dyrt det är att köpa även den enklaste mat på Arlanda och andra flygplatser. Spara rejält med pengar (till reskassan!) genom att ta med mat och äta innan det är dags att borda flyget. Vill du spara ännu mer ska du välja bort mat på flygresan.

99. Ha endast med handbagage på resan

Reglerna för handbagage är faktiskt ganska generösa. Du kan ha med dig en ganska stor väska ombord på flygplanet. Eftersom du inte checkar in en ”vanlig” resväska kan du resa betydligt billigare. Är ni flera som reser kan ni få ett betydligt billigare flyg.

100. Bli tentavakt

Om du vill utnyttja ett mindre traditionellt spartips, så undersök möjligheterna att skaffa ett extraknäck som tentavakt. Det är ganska bra betalt att vakta studenter som skriver tentamen på högskola och universitet. Uppdraget går ut på att informera om reglerna, hålla ett öga på klockan, kontrollera legitimation och att det är rätt studerande som lämnar in, föra protokoll över toalettbesök med mera. 

spartips spacer med dokument

101. Pott-träna dina barn tidigt

Det är ganska dyrt med blöjor och ett barn som inte kan gå på pottan/toaletten själv göra av med mängder av blöjor. En blöja kostar omkring 2 kr per styck lite beroende på storlek, storlek på förpackningen och märke. Med 4-5 blöjor per dag blir kostnaden per dag 10 kr, vilket blir 300 kr i månaden och 3650 kr per år. Det är ganska mycket pengar så att pott-träna så tidigt som möjligt är en god idé!

102. Spara till körkort och övningskör hemma

Ett körkort kostar en slant och det kan vara en idé att börja spara till körkort ganska tidigt. Det är också smart att övningsköra så mycket som möjligt privat i samband med körkortsutbildningen. Då krävs förmodligen inte lika många körlektioner och det kan man spara många tusenlappar på.

103. Betala av den högsta räntan först

Om du har flera lån och krediter, se då till att betala av den högsta räntan först. Det är den som kostar dig mest pengar procentuellt sett. När du ha betalat av den går du vidare till det lån eller den kredit som har näst högst ränta, och så vidare. Glöm dock inte att betala av åtminstone minimum på dina övriga skulder – annars fungerar inte detta spartips!

104. Köp en bra termosmugg – få billigare kaffe

Take away-kaffe är ett dyrt alternativ när du kan koka eget kaffe hemma och sedan ha med dig det i en termosmugg. Du kan spara 20-30 kronor per tillfälle genom att tänka lite smart och ta med eget kaffe. En bra termosmugg kostar upp emot 200 kr och det köpet sparar du in på nolltid. Spartips: in och köp en termosmugg nu!

105. Se över avdrag i deklaration

Alla som deklarerar i Sverige har möjlighet att begära/ansöka om olika avdrag på skatten, detta i samband med deklarationen. Vissa avdrag, såsom ersättning för pendling till arbetsplatsen, gäller alltid, medan andra är specifika för vissa år. Ta för vana att undersöka vilka avdrag som är möjliga och se om du kan begära något sådant. Skatteverket har givetvis utförlig information och du kan också få tips i tidningar som Aftonbladet och Expressen när det börjar närma sig deklarationstider.

106. Strunta i tilläggsförsäkringar för hemelektronik

Du har många rättigheter som konsument. En är att du ska få en vara reparerad eller utbytt om det är fel på en vara. Exempel på ”fel” är om varan är trasig eller inte ”stämmer överens” med vad du har haft anledning att räkna med. Om till exempel din nyinköpta TV brister i någon funktion som förväntas finnas och fungera i en modern TV är den felaktig. Regler om detta finns i Konsumentköplagen. Den lagen ger dig alltså ett grundskydd.

Dessutom kan det finnas en garanti kopplad till ditt köp. Men hur är det om du själv till exempel har sönder produkten? Då får du stå ditt kast om du inte har en produktförsäkring eller en drulleförsäkring/allriskförsäkring i din hemförsäkring. En produktförsäkring är ofta en dyr tjänst som dessutom bara täcker en viss vara. Om du vill ha ett försäkringsskydd för en vara är en allriskförsäkring ett bättre och billigare val.

107. Få sparränta på dina buffertpengar

Buffertpengar är sådana som du kan använda om du förlorar inkomst, behöver göra ett större inköp eller på annat sätt ganska snabbt behöver få loss pengar. Dessa ska vara direkt tillgängliga till skillnad från sparande i exempelvis fonder. Därmed är inte sagt att du inte ska försöka få lite avkastning på sparpengarna. Välj ett sparkonto med ränta för att få i varje fall lite extra på ditt sparande.

108. Ät gröt till frukost, middag och kväll

En portion havregrynsgröt med lite mjölk eller ett vegetabiliskt alternativ kostar bara några kronor. Skulle du äta gröt till frukost, middag och kväll kan du komma undan med bara 5-6 kronor i matkostnad på en dag! Nu är detta givetvis ingen hållbar diet, men du kan använda denna fakta för att spara i rejält med pengar per år. Med havregrynsgröt till frukost varje dag och även någon gång till lunch och middag sparar du tusenlappar per år!

109. Ange högre självrisk på dina försäkringar 

Ett enkelt sätt att sänka premien, det vill säga vad du ska betala, för dina försäkringar är att ange en högre självrisk. Med en högre självrisk får du betala mer själv om något skulle hända och du behöver ta försäkringen i anspråk. Här kan du behöva göra en avvägning av vad som är viktigast för dig, men klart är att premien blir en hel del lägre om du höjer självrisken. Det är extra tydligt när det handlar om bilförsäkringar. 

110. Slå mynt av en hobby

Är du skicklig på en hobby du har? Du kanske är en duktig målare eller en riktig fena på att fiska? Då har du alla möjligheter att slå mynt av din hobby och tjäna extra pengar (som du kan spara). Du kan kanske starta en målarkurs eller lägga upp tips och tricks kring fiske på Youtube? Tänk lite kring vad du är duktig på och se om du inte kan lära ut till andra.

111. Köp kläder på rea

Det finns ingen anledning att köpa kläder till ordinarie pris. Varje klädbutik (även online) har rea då och då, och det är alltid rea någonstans. Genom att köpa kläder på rea kan du spara mycket pengar. Se bara till att inte köpa i onödan bara för att du tycker att det är billigt! Då förlorar detta spartips sitt värde.

112. Roa dig gratis!

Det finns en hel värld av gratis nöjen att upptäcka, bara man lyfter blicken och kollar runt lite. Några exempel är gratis sport på kommunala idrottsanläggningar såsom fotbollsplaner och tennisbanor, pulkabackar, gratisevenemang som konserter och events för barn, utställningar på museum och aktiviteter på bibliotek.

113. Kolla igenom ditt pensionsspar

Många lägger stort fokus på det dagliga sparandet och sparande i aktier och fonder men har mindre bra koll på pensionssparandet. Detta trots att pensionssparandet uppgår till väldiga belopp med allmän pension, tjänstepension och premiepension.

Ta för vana att åtminstone en gång per år kika igenom de tre potterna och se hur utvecklingen går. Behöver du göra ändringar i PPM-fonderna? Behöver du öka din inkomst? Ska du undersöka om du kan flytta din tjänstepension?

114. Spara i fonder med låga avgifter

Fondavgifter påverkar din totala avkastning när du sparar i fonder och över tid kan avgifterna uppgå till många tusentals kronor. Ju lägre avgift, desto bättre. Nu är avgiften inte det enda du bör titta på när du väljer fonder, men den är mycket viktig! Läs också gärna min artikel om alternativ till börsen.

115. Gör tänderna vitare med gurkmeja

Här kommer ett annorlunda spartips! Det är många som har fått riktigt fina resultat när det gäller att fräscha upp och göra tänderna vitare – bara genom att använda gurkmeja. Blanda gurkmeja och någon vegetabilisk olja (till exempel kokosolja) i en liten skål och borsta tänderna med pastan. Skölj sedan munnen ordentligt innan du borstar tänderna som vanligt. Kom ihåg att gurkmeja är ett otroligt starkt färgämne så akta kläderna! Upprepa när du tycker att det behövs.

116. Gör egna presenter och julklappar

I samhället går vi generellt mer och mer mot miljötänk och återbruk. Vi är dock inte så långt framme i det här avseendet när det gäller presenter och julklappar. Hur ofta ger man egentligen bort något man gjort själv? Det kan du ändra på! Måla, sy, sticka, snickra, skriv – gör något med händerna och ge bort som present och julklapp. Du kan också ge bort mat och dryck – det uppskattas alltid i varje fall bland vuxna!

117. Gör en lista över framtida inköp

Det lönar sig att ha lite framförhållning inför alla köp. Om du vet vad du kommer att behöva köpa i framtiden kan du nämligen leta efter billigare priser, köpa på rea och så vidare. Ett tips är därför att ta för vana att skriva ner framtida behov i förväg. På så sätt kan du göra bättre köp och spara pengar.

118. Köp svarta strumpor i samma storlek till hela familjen

Strumpor går sönder och försvinner. Det är faktiskt märkligt hur de bara går upp i rök! För att spara en hel del och för att förenkla vid tvätt och sortering är ett spartips att köpa enbart svarta strumpor och det i en färg. Ett 10-pack strumpor kostar inte mycket och de kan användas (i princip) av alla ungdomar och vuxna i familjen.

119. Undvik att låna över huvud taget

När du lånar får du pengar i handen (på kontot!) mot att du åtager dig att betala ränta. Räntan är din betalning för att få låna. Betalningarna som du gör månadsvis gör att du får mindre pengar att röra dig med, detta under lång tid. Du förlorar naturligtvis också pengar i det större perspektivet på att låna jämfört med att använda dina ”egna” pengar exempelvis för ett köp. Det finns i princip inga ”bra” lån med undantag för CSN-lån och bolån.

120. Undvik influencers

Influencers på sociala medier har en verksamhet som går ut på att med alla medel försöka få dig att köpa vissa produkter och tjänster som de samarbetar med. Stora influencers är mycket skickliga på det! Det är därför en god idé att undvika influencers på sociala och digitala medier. Det här är kanske ett lite udda spartips, men det kan vara mycket effektivt.

121. Duscha på gymmet eller jobbet

En dusch kostar i runda slängar 2-3 kronor, allt beroende på hur länge du duschar och hur varmt du duschar. Du kan spara in ett antal kronor på att duscha på arbetsplatsen (om det finns möjlighet) och/eller gymmet. Kanske har du också tillgång till bastu?

122. Köp nytt som sista utväg

Om du vill spara så mycket som möjligt ska du köpa nytt så sällan som möjligt. Det finns många ”anhalter” att utforska innan du ska titta på möjligheten att köpa nytt.

Laga, renovera, byt, låna, strunta i att använda, köp begagnat. Det finns ett antal saker du kan fundera på innan du köper nytt. Med detta spartips kan du spara oanade belopp varje år.

123. Skaffa en extrainkomst

Det är enklare än någonsin att skaffa en extrainkomst/ett extraknäck (eller side hustle som det kallas internationellt). Det har vi internet att tacka för. Det tar inte många minuter att till exempel starta en Youtube-kanal eller lägga upp en åtminstone hygglig hemsida. Fundera på vad du kan och vad du kan erbjuda potentiella kunder! Givetvis finns också de traditionella extraknäcken som konsultarbete, tidningsutdelning, arvoderade uppdrag och så vidare.

124. Autospara varje månad

Autosparande är sparande där pengar lämnar ditt konto utan att du behöver göra något. Du sätter upp ett autogiro och sedan sköts allt automatiskt. Med ett autospar säkrar du att du verkligen sparar – du har ju inget val förutsatt att du inte stänger av autogirot. Du kan ställa in autogiro till både banker, nischbanker, fondrobotar och nätmäklare.

125. Undersök möjligheten till övertid eller obekväm arbetstid

Har du ett arbete där övertid är möjlig eller till och med ett ganska givet val för många? Då finns möjligheten att tjäna lite extra pengar som du sedan kan spara. Det du byter mot pengarna är din tid och om det inte är något problem för dig att jobba på obekväma tider är det här spartipset utmärkt!

126. Hoppa inte över frukosten

Det finns diverse dieter som går ut på att man bara ska äta under ett visst antal timmar. Om du följer en sådan kanske du inte äter frukost. Om du brukar äta frukost, så se till att du fortsätter göra det varje dag. Om du hoppar över frukosten finns risken att du köper onyttigheter senare under dagen. Det kan också vara så att du väljer bort en matlåda för en riktigt rejäl lunch när du är hungrig.

127. Gör helt slut på pumptvålen

Det finns alltid en hel del tvål kvar i flaskan när pumpen slutar fungera. Att slänga flaskan gör att du förlorar en liten slant. Gör i stället så att du skruvar av locket, häller i lite vatten och skakar flaskan. Vips så fungerar pumpen igen och du har tvål för flera dagar. Ett mer konkret spartips än det här är svårt att hitta!

128. Flippa saker och tjäna pengar

Att flippa betyder att man tar en vara och säljer den till högre pris än sitt eget inköpspris efter att man har förbättrat eller förädlat den. Det är själva idén. Det går att flippa allt möjligt, från heminredning till bilar och faktiskt också bostäder. Fundera kring vilken nisch du skulle kunna ge dig in på och se hur du kan börja flippa saker.

129. Ansök om CSN-bidrag (studiestöd)

Vill du bredda din kunskap/lära dig något nytt/förkovra dig i ett intresse? Då kan du kika närmare på alla de många tusen kurser som anordnas av högskolor och universitet. Många av dem kan läsas på distans och på olika lång tid så det finns alla möjligheter att till exempel sitta vid datorn hemma några timmar några gånger i veckan.

När du läser kurser kan du ansöka om CSN-bidrag och dessa pengar behöver du inte betala tillbaka. Observera dock att det finns inkomstbegränsningar för CSN-bidrag.

130. Välj ett billigt gymkort

De flesta gym har medlemskap på olika nivåer. Det kan finnas ett ”deluxe”-paket, ett ”bas”-paket och någon annan variant. Det finns skillnader i vad som ingår och det finns möjlighet att spara pengar på att välja ett lite mer begränsat medlemskap. Här finns faktiskt flera hundralappar att spara varje månad!

131. Bli delgivningsman – välbetalt extraknäck

En delgivningsman ska ta kontakt med/söka upp gäldenärer (de som har en skuld) eller andra, överlämna dokument och se till att få kvittens på delgivningen. Det är ett jobb som mestadels utförs på kvällar och helger, det vill säga när den som ska delges helt enkelt är hemma och inte på jobbet. Av den anledningen kan jobbet som delgivningsman kombineras med andra jobb.

132. Lev lugnt och enkelt

Det här är inget konkret spartips som ger ett exakt antal kronor i sparade pengar. Detta spartips handlar i stället om en livsstil och ett sätt att ta sig an livet som inte behöver kosta så mycket. I ett lugnare och enklare liv kan man välja bort aktiviteter, transporter och konsumtion både för att spara pengar och för att nå mer balans i livet.

133. Engagera dig i idrottens värld

Autosparande är sparande där pengar lämnar ditt konto utan att du behöver göra Inom ideell idrott finns inte direkt stora pengar att hämta. Snarare kan det i stället kosta att vara exempelvis tränare eller ledare för idrottslag. Att vara domare är en annan sak. Då kan du normalt räkna med att få en slant för ditt besvär. 

134. Spela sparbingo!

Gör det lite roligare och enklare att spara med hjälp av ett bingo! Till skillnad från vanlig bingo gör mitt bingo att du får mer pengar i stället för mindre! Jag har satt ihop ett bingo för att spara 1000 kr och ett för att spara 10 000 kr.

135. Välj rörlig ränta framför bunden ränta

När det gäller rörlig jämfört med bunden ränta, oavsett lånetyp, finns inga absoluta sanningar. Ibland är rörlig ränta bäst och ibland är det i stället bunden ränta som är det bästa alternativet. Över en längre tidsperiod torde man dock kunna spara mer på att välja rörlig ränta. Varför då? Jo, när du binder räntan binder också långivaren upp pengar och tar därmed en extra risk. Den risken vill långivaren ha betalt för vilket översätts i högre kostnad för dig.

136. Duscha på gymmet eller jobbet

En dusch kostar i runda slängar 2-3 kronor, allt beroende på hur länge du duschar och hur varmt du duschar. Du kan spara in ett antal kronor på att duscha på arbetsplatsen (om det finns möjlighet) och/eller gymmet. Kanske har du också tillgång till bastu?

137. Undvik att låna över huvud taget

När du lånar får du pengar i handen (på kontot!) mot att du åtager dig att betala ränta. Räntan är din betalning för att få låna. Betalningarna som du gör månadsvis gör att du får mindre pengar att röra dig med, detta under lång tid. Du förlorar naturligtvis också pengar i det större perspektivet på att låna jämfört med att använda dina ”egna” pengar exempelvis för ett köp. Det finns i princip inga ”bra” lån med undantag för CSN-lån och bolån.

138. Utnyttja Black Friday (Black Week) och utförsäljningar

Black Friday (och Black Week och Cyber Monday) är kanske inte det mest hållbara konceptet, men det finns pengar att spara om du kikar runt och tittar på olika erbjudanden (och det finns ju inget som säger att du inte kan handla miljösmart!). Gör gärna i förväg en lista på saker du kan behöva köpa så att du enklare kan navigera bland erbjudandena.

139. Tänk utanför boxen när du investerar

Det är inte bara aktier och fonder man kan investera i. Det finns mängder av andra sätt att investera och det kan vara både roligt, lärorikt och lönsamt att tänka lite utanför boxen. På sidan 26 sätt att investera får du just 26 exempel. Kom ihåg att läsa på och att du gör alla investeringar på egen risk!

140. Hyr ut saker du inte använder

Har du ett antal verktyg och/eller maskiner hemma? Du använder ju dem inte dygnet runt (kanske inte ens varje månad), så varför inte hyra ut dem och få en slant? Det finns ett par tjänster på nätet som förenklar allt kring uthyrning av verktyg och maskiner, varav Hygglo är en. Lägg upp dina prylar och se om du inte kan tjäna lite pengar på verktyg och maskiner som annars kanske mest står och samlar damm.

141. Gå med i undersökningspaneler

Undersökningspaneler på nätet har funnits länge och det är många som har fått in en hundralapp här och en hundralapp där på att besvara frågor på datorn eller i mobilen. Undersökningspaneler eller kundpaneler finns också idag och med ett medlemskap hos några stycken kan du enkelt klicka hem 10, 15, 20 kr per dag. Det krävs naturligtvis lite tid, men det är inte dumt att kunna tjäna in lite extra till exempel när du pendlar eller i reklamavbrott på TV.

142. Håll koll på när räkningarna ska betalas

Det är få saker som är så irriterande som att få en betalningspåminnelse. Det är inte bara irriterande att man har glömt att betala, minst lika surt är att man måste betala en påminnelseavgift. Inte sällan är den på omkring 50 kr! Se till att ha koll på när räkningarna ska betalas för att minska risken för irriterande betalningspåminnelser. Anmäl autogiro och efaktura om du kan.

143. Jämför och flytta bolån

För dem som bor i hus är bolånet en av de största utgiftsposterna. Det är därför inte dumt att försöka få ner den utgiften så mycket som möjligt. Spartipset är att jämföra bolåneräntor mellan olika banker och långivare och sedan helt enkelt välja den aktör som är billigast. Här finns möjlighet att pruta och ställa långivarna mot varandra! Kom ihåg att du för bundna bolån måste betala en ränteskillnadsersättning om du flyttar bolån.

144. Ta egna beslut

I slutändan är det du som ansvarar för din ekonomiska situation, ingen annan. Då är det givetvis bäst om du påverkar situationen genom att ta egna beslut. Ta gärna in synpunkter från familj och vänner, men gör alltid din egen hemläxa.

145. Hyr ut stuga eller bostad

Kanske äger du en stuga eller en semesterbostad i Sverige eller utomlands? Kanske har du en extra byggnad på tomten som redan är ett eller kan göras till ett boende? Det finns fina pengar på att hyra ut ett boende och det finns numera också generösa skatteregler kring uthyrning. 

146. Köp en bubbelmaskin

Kolsyrat vatten eller kolsyrad läsk på flaska är dyrt. Använder du en bubbelmaskin kostar det dock småslantar. Gillar du bubblor i vattnet eller olika typer av läsk är en investering i en bubbelmaskin ett givet val. Du tjänar in priset på kort tid och så har du alltid tillgång till bubblor hemma!

150. Klipp dig hemma eller hos en kompis

Ett par timmar hos frisören/frisörskan kostar ett fyrsiffrigt belopp och även en snabbare klippning av en kortare frisyr kostar en hel del. Det är givet att man vill se bra ut i håret, men om du vill lägga undan pengar finns här en hel del att spara. Säg att du bor med partner och två barn i tonåren. Ni klipper er sammanlagt fyra gånger per år och prislappen per gång är 500 kr. Det blir 8 000 kr. Du kan faktiskt spara en stor del av denna slant på att ni klipper er hemma.

151. Byt bildäck själv

Det är inte jättedyrt att byta bildäck på verkstaden, men du får räkna med upp emot 500 kr per gång. Med två byten per år blir det 1000 kr sammanlagt. Det är pengar du kan spara in genom att byta däck själv (eller så kanske en familjemedlem eller en vän kan hjälpa till).

Ett litet problem med att byta däck själv är dock att man måste förvara däcken någonstans. Många väljer att förvara däcken på ett däckhotell och då blir det naturligt att också skifta däcken där.

152. Flyg när det är billigast

Det är mycket som styr flygpriserna men tillgång och efterfrågan är nummer ett. Kort sagt är det dyrare att flyga när många vill flyga och billigare att flyga när få vill flyga. Måndag, tisdag och onsdag är vanligtvis de billigaste dagarna att flyga. Det är också billigare att flyga på obekväma tider än mitt på dagen.

153. Använd ett kort utan avgifter på resan

Växlingsavgifter (både rörliga och fasta), avgifter för köp utomlands – de sammanlagda avgifterna för alla köp du gör utomlands kan bli ganska rejäla. Se därför till att du använder ett kort utan avgifter på resan. Pengarna du sparar är bättre att du lägger på nöjen!

154. Fira framgångar i sparande och investeringar

För att man ska vilja och orka spara gäller det att förstärka det positiva. Därför är det klokt att då och då fira framgångar i sparande och investeringar. Men, att fira kostar väl pengar? Ja, det kan det göra, men kostnaden för en finare middag eller liknande sparar du säkert in i framtiden på att du får förnyad energi att spara och investera!

155. Låna barnböcker på biblioteket

Barnböcker är ruskigt dyra. Ett tiotal sidor med minimalt med text och några bilder kan kosta upp emot 200 kronor! På biblioteket finns tonvis av sådana böcker och de är gratis! På biblioteket kan du låna barnböcker för alla åldrar och när barnen/barnen har tröttnat på sagorna är det bara att låna nya!

156. Köp i bulk om bra pris

Att köpa fler är alltid billigare än att köpa en. Det är en regel som gäller för precis allt. Om du vill spara in pengar kan du därför se till att köpa storpack så ofta du kan. Det kan handla om allt från blöjor till tandborstar och från hela kartonger med mjölk till storpack med hamburgare.

157. Börja blogga!

Det tar maximalt fem minuter att starta en blogg på en gratistjänst, välja en lämplig design och börja skriva. Du kan komma igång med att börja blogga på nolltid? Men, vad ska jag blogga om? Vad som helst! En idé kan vara att utgå från ett intresse. Husdjur, familjeliv, hur du renoverar/inreder ditt hem, ditt favoritlag – kom på vad som passar dig bäst.

158. Starta prenumerationer med premier

Att prenumerera på tidningar och magasin är i sig en dålig idé om man vill spara pengar! Det finns dock ett undantag och det är om du får en premie när du börjar prenumerera. Säg att du får tre tidningar och en premie till ett värde av 499 kr mot ett pris på 99 kr. Då får du rejält med värde för din knappa hundralapp. Förutsättningen är givetvis att premien är en som du vill ha!

159. Strunta i trender och spara pengar

Att följa trender innebär automatiskt att man spenderar pengar. Den tröjan som var inne för ett par månader sedan ”kan” man ju inte ha nu! Att strunta i trender innebär i stället att man sparar pengar. Om du tycker om mode kan du satsa på en basgarderob som du kan mixa och matcha på ett sätt som gör att du inte känner dig helt ”ute”.

160. Undvik privatleasing

Det är idag mycket populärt att leasa bil och då kanske till och med att leasa elbil. Enkelheten är något som många uppskattar, idén om att köra en ny bil likaså. Privatleasing är dock dyrt, nästan löjligt dyrt i vissa fall. Att service, ”fria mil” etc ingår innebär inte att du inte får betala för det och så fort du kör lite för många mil tillkommer dryga kostnader.

Ett mycket bättre alternativ är att köpa en nästan ny bil. Då får du normalt ett ganska bekymmersfritt ägande till en lägre månadskostnad och dessutom äger du bilen! Det är ett spartips som ger extra pengar i plånboken varje månad under många år.

161. Boka billigare flygresor

Om du vill boka billigare flyg finns det några saker att tänka på. Det gäller att boka vid rätt tidpunkt sett till dagar, veckor och månader innan resan. Det är också viktigt att boka när det inte är så många som försöker boka samtidigt. Se vår artikel om när är det billigast att boka boka resa för detaljerna kring detta spartips.

162. Använd gratisprogram till datorn

Adobe, Microsoft och andra jättar inom data försöker få oss att köpa deras produkter till en massa kronor. Saken är den att det finns mängder av gratisalternativ att välja mellan. Det går att använda gratisprogram till datorn oavsett man ska skriva, göra grafik eller något annat.

Många av tjänsterna de tjänster som är gratis finns dessutom i ”molnet” vilket gör att man kan komma åt dem från vilken dator (och ofta mobil/surfplatta) som helst.

163. Laga billigare mat – givet spartips

Många spartips handlar om att spara in på mat på olika sätt. Men, grunden till de spartipsen är ju att man tänker ut hur man kan laga billigare mat. Det går att byta ut ingredienser, dra ner på tillbehör och överlag äta enklare mat – det är en bra väg till ett bättre och större sparande.

164. Använd smarta ekonomiappar

Antalet ekonomiappar är ganska många och de blir löpande fler och fler. En del appar låter dig se hur du har spenderat på sistone och det i olika kategorier, andra låter dig skapa budgetar som du kan följa upp direkt i appen och vissa ger dig en totalbild av sparande, investeringar, lån och så vidare. Det är inte dumt att använda smarta ekonomiappar, inte minst för att hålla koll på att din ekonomi går åt rätt håll.

165. Öppna en webbshop

Har du ett specialintresse? Har du planer på att starta något eget? Tillverkar du egna produkter hemma? Med en webbshop kan du ta ditt intresse och slå mynt av det. Det är idag en enkel sak att öppna en webbshop och börja sälja. Du kan få kontakt med potentiella kunder via Facebook och Instagram, genom att sprida ordet både digitalt och i verkliga världen samt genom att sökmotoroptimera din webbshop. 

166. Bunkra med leksaker

Många av oss har en hel drös barn i vår närhet. Förutom egna barn kan det handla om syskonbarn, grannars barn, vänners barn och så vidare. Visst vill man ge de små en liten present eller fler när de fyller år, men kostnaden kan bli ganska många hundralappar väldigt snabbt.

En idé är att helt enkelt ”bunkra” leksaker när tillfälle ges. Om du hittar en rea på leksaker (och även kläder, böcker, etc), fundera kring vad som ligger i pipen när det gäller födelsedagar och bunkra upp!

167. Välj rätt försäkring för bilen

Trafikförsäkringen är obligatorisk men i övrigt bestämmer du mycket själv vilket försäkringsskydd du vill ha för din bil. Du kan välja mellan halvförsäkring och helförsäkring och för båda finns olika tillval att göra. En idé – om du vill spara pengar – är att anpassa försäkringen efter ålder, pris och skick på din bil.

Du kanske inte behöver ha helförsäkring om din bil är av det äldre slaget. Har du en ny bil kanske du i stället vill säkra det bästa möjliga skyddet fast då också höja självrisken för att få ner priset något.

168. Ät där lokalbefolkningen äter

På nästan varje resmål finns två ”zoner”. En zon är för turister och här tar restaurangägarna i ganska så rejält när de sätter priserna. Den andra zonen är den där lokalbefolkningen bor och verkar. Här är prisbilden en helt annat. Bara genom att ta dig några kvarter bort från turistströmmarna kan du spara massor av pengar och samtidigt få en mer autentisk bild av matkulturen och nattlivet på ditt resmål. 

169. Undvik att få renoveringsdille

Det kan hända den bäste – att man efter en renovering direkt börjar planera för nästa projekt. Det är naturligt – det är ju roligt att få det fint. Att få renoveringsdille är dock inte särskilt fördelaktigt för sparandet – tvärtom. Planera och räkna på renoveringar och andra projekt så att de passar in i din budget på både kort och lång sikt.

170. Kläm ur allt ur yoghurten och filen

Om man skulle räkna på all yoghurt och fil som slängs i Sverige på ett år skulle mängden förmodligen kunna fylla en hel oljetanker! Skämt åsido så är det väldigt mycket yoghurt och fil som slängs och det på grund av att det är lite knepigt att få ut det sista ur kartongen. Om du gör en insats och verkligen klämmer ut allt kan du spara någon eller några kronor per kartong och det blir en del över tid.

171. Köp däck på nätet

Idag kan man köpa det mesta på nätet. Det är dock inte alla som vet att man också kan köpa däck på nätet. Utbudet är självklart enormt och det går att få däcken levererade till olika verkstäder för montering på fälg. Spartipset? Det går självklart att spara pengar på att köpa däck online eftersom priserna överlag är lägre!

172. Ta en riktig snålvecka!

Att spara, investera och tjäna pengar är ett maratonlopp. Det går inte att förvänta sig mirakel på en gång. Det går dock att göra punktinsatser för att göra lite större skillnad. En idé är att ta en riktig snålvecka. Det kan handla om att man bara köper mat, ingenting annat. Man kan också ta det hela ett steg längre och inte dra kortet en ända gång! Något slags mellanting går självklart också bra!

173. Låt barnen ärva sportutrustning och sportkläder

Sportkläder och diverse sportutrustning kostar skjortan och med flera barn som kanske deltar i flera olika aktiviteter formligen flyger pengarna iväg. Spartipset är att låna och ärva samt att vara med på ”bytardagar”. Syskon kan såklart ärva av varandra och kanske finns någon kusin eller något grannbarn man kan ärva/köpa av. Bytardagar är utmärkta eftersom man kan både dela med sig av utrustning och få utrustning gratis.

174. Jämför privatlån

Privatlån är konsumtionslån utan säkerhet och de löper med en ränta som i genomsnitt är ganska hög. Privatlån är överlag inget bra lån för någon, och särskilt inte för någon som vill spara. Om behovet ändå finns är det mycket viktigt att jämföra privatlån hos olika långivare. På så sätt kan man få den bästa möjliga räntan utifrån sin ekonomiska situation.

175. Installera luftvärmepump – spartips inför vintern

En luftvärmepump är en investering i förbättrad uppvärmning på vintern och effektiv nedkylning på sommaren. Denna fiffiga maskin kan hjälpa till att hålla nere kostnaderna för el och värme på vintern och även om den kostar en slant att köpa och installera kan den betala sig på förhållandevis kort tid.

176. Byt arbetsplats eller position

Om du idag är anställd får du (förmodligen) en löneökning varje år. Den följer i stora drag inflationen men kan också uppgå till lite mer än så. Du kan självklart också få en individuell lönesättning som ger en rejäl extra slant i lönekuvertet. Ökat ansvar, lyckade projekt med mera kan ge löneökning.

Du kan också byta arbetsplats eller position för att höja lönen. När du byter arbetsplats finns ofta utrymme för en ganska ordentlig löneökning – din nya arbetsgivare vill ju ha just dig och är beredd att betala för det.

177. Om du har kreditkort – utnyttja förmånerna

Kreditkort kommer med ett antal förmåner. Det kan handla om kostnadsfria försäkringar, återbäring i poäng, cashback i reda pengar, biljetter till exklusiva events och mycket mer. Om du har ett kreditkort har du garanterat en hel del förmåner att utnyttja – gör det för att få lite extra! Kom bara ihåg att använda ditt kreditkort med omdöme.

178. Jämför barnförsäkringar 

Det är alltid klokt att jämföra försäkringar och barnförsäkringar är inget undantag. Visst är många av försäkringsbolagens erbjudanden i huvudsak likvärdiga, men gör ändå jämförelser när det gäller både innehåll och priser. 

179. Rensa bilen på skräp och onödig vikt

En tung bil drar mer bränsle än en lätt bil. En bil full med onödiga saker drar mer bränsle än en bil utan onödig vikt. Kolla gärna i din bil efter verktyg och annat tungt som du kanske inte behöver ha i bilen. Per mil blir besparingen i bränsle minimal men över 1000, 1500 eller 2000 mil blir den klart mätbar.

180. Köp livsmedel med röda prislappar

En vara med en röd prislapp är billigare än en med en vanlig prislapp. Vill du spara pengar ska du därför naturligtvis köpa så mycket rabatterat du kan, oavsett vad det handlar om (om du behöver varan det vill säga).

181. Utnyttja att barnen får skollunch och mellis på fritids

Barnens mat på dagarna på förskola och skola är betald via skatten. Det är ganska unikt för Sverige. Förutom att det är viktigt att barnen får i sig näring så att de orkar med dagarna på förskola och skola är det inte fel om de inte kommer hem vrålhungriga och börjar länsa kylskåp och skafferier (eller går till affären och köper onyttigheter).

182. Häng med i vad som händer i världen

Information är a och o i dagens samhälle. Den som hänger med i flödet vet lite mer om allt än den som inte gör det. Det gäller kanske särskilt för ekonomi. Om du hänger med i vad som händer i privatekonomi (läser nyheter, läser bloggar, är med i forum, följer ekonomikonton på Instagram och så vidare) kan du till exempel hitta erbjudanden om bättre sparräntor, nya debetkort utan konto, lägre boräntor med mera.

183. Köp en mindre och billigare bil

Stor bil – Mycket bränsle. Liten bil – Lite bränsle. Stor/Dyr bil – Stor värdeminskning. Liten/Billig bil – Liten värdeminskning. Stor/Kraftfull bil – Hög försäkringspremie. Liten/Svag bil – Liten försäkringspremie. Allt är lite relativt, men ovan gäller överlag!

184. Sträcktitta på favoritserierna

Alla streamingtjänster låter dig säga upp ditt abonnemang när du vill (maximalt en månads uppsägningstid beroende på när du säger upp). Det gör att du kan teckna dig för en tjänst och sedan ha den bara en månad. Vissa streamingtjänster har också prova på-erbjudanden. Med dessa koncept kan du, om det är en serie du gärna vill se, sträcktitta på serien så att du hinner se allt under en månad (alternativt din gratisperiod). 

185. Kolla däcktrycket – underskattat spartips

Däcktrycket på bilens däck spelar mer roll än vad man kan tro. Om det är för lågt kommer bilen att dra mer bränsle. Om det är för högt kommer bland annat styrningen att bli mindre exakt.

186. Veckohandla – klassikern bland spartips

Om du en gång i veckan gör en inköpslista och sedan åker till lågprisaffären och prickar av allt exakt kommer du att spara en hel del pengar. Du minskar risken att köpa något onödigt, kan planera middagarna bättre och du behöver heller inte springa till den (dyrare) butiken nära dig för att handla.

187. Strunta i energidryck, läsk och vatten på flaska

Energidryckerna verkar vara här för att stanna, men det är synd eftersom tillverkarna verkligen skinnar oss konsumenter. Omkring 20 kr per burk energidryck blir otroligt mycket pengar totalt vid regelbunden konsumtion. Samma sak gäller naturligtvis för läsk och vatten på flaska.

188. Bli affiliate

Som affiliate skickar du ”trafik” (besökare) till webbutiker och liknande och får en ersättning om en besökare till exempel lägger en order. Det finns flera stora aktörer inom affiliate som har 300+ webbutiker vardera. Hur ska du skicka trafik? Genom en blogg, Instagram, Facebook med mera.

189. Ta hand om dina tänder

I Sverige finns en del förmåner som gör att vi får rabatter på tandvård. Det betyder dock inte att både mindre och större ingrepp kan kosta åtskilliga tusenlappar. Genom att ta hand om dina tänder minskar du risken att behöva bli barskrapad. Du kommer tacka ditt yngre jag när du blir äldre!

190. Lita inte på allt – kanske det bästa spartipset?

Om något är för bra för att vara sant, är det med största sannolikhet det. Det finns inga gratisluncher och en aktie kan inte gå upp 5000% på en dag. I finansbranschen finns tyvärr många som inte drar sig för att luras, eller i varje fall slira lite på sanningen. Läs på, undersök, gå fram med både lupp och förstoringsglas!

191. Läs korrektur eller bli översättare

Det finns alltid en marknad för korrekturläsare och översättare. Är du noggrann och strukturerad finns alla möjligheter att hitta uppdrag som korrekturläsare. För översättningsuppdrag är det naturligtvis bäst om du är tvåspråkig, men allt beror också på vad kunderna efterfrågar.

192. Se till att dina pengar arbetar för dig

Varje dag som du inte får någon avkastning (ränta, värdeökning på aktier och fonder, med mera) förlorar du faktiskt pengar. Det beror på inflationen, vilken gör pengarna mindre värda med en liten portion för varje dag. Jag ska inte råda dig till vilka sparanden och investeringar du ska välja för att få dina pengar att arbeta för dig men det är viktigt att du får upp ögonen för inflationens effekt.

193. God man – Spartips som kräver en del av dig

Som god man sköter man framför allt det ekonomiska för personer som av olika anledningar inte kan sköta det själva (alternativt behöver hjälp). Gode män får ersättning för sina arbetsinsatser vilket kan göra uppdraget till ett extraknäck. Det handlar dock inte om stora pengar och det krävs också en del av den som är god man.

194. Läs recensioner av ekonomitjänster på nätet

Det finns mängder av olika tjänster inom ekonomi och finans på nätet. Nätmäklare, P2P-låneföretag, kryptobörser, låneförmedlare, sajter för fastighetsinvesteringar – listan kan göras lång. Första anhalten för information är givetvis sajterna själva, men det kan vara klokt att också läsa recensioner och omdömen. Gör sökningar på Google för att se vad andra tycker och tänker om en viss tjänst innan du eventuellt blir medlem/signar upp.

195. Köp julklappar/presenter online

Det mesta är billigare online än vad det är i butik, så också julklappar och presenter. I stället för att gå ner till exempelvis leksaksaffären dagen innan födelsedagen/julafton, gå in på nätet i god tid och klicka hem det du behöver. Det sparar du tid och pengar på. Undersök bara hur frakten räknas ut – med riktigt hög frakt kanske den lokala butiken blir billigare ändå!

196. Gå med i styrelser

Den som sitter med i en styrelse har i de allra flesta fall rätt till ersättning för sitt arbete med möten, förberedelser och så vidare. Detta så kallade styrelsearvode är självklart olika från styrelse till styrelse men det kan många gånger handla om en klart godkänd slant. Bor du i bostadsrätt kan du gå med i bostadsrättsföreningens styrelse. Bor du i en samfällighet kan du gå med i den styrelsen.

197. Bli virtuell assistent

Virtuell assistent är ett nytt yrke som har kommit fram med internets framväxt. En virtuell assistent kan fungera som supportpersonal och/eller vara skribent och sköta om sociala medier. En virtuell assistent kan jobba hemifrån, vilket naturligtvis är mycket smidigt.

198. Sprid dina risker

Om du har exempelvis 100 000 kr i sparade medel ska du inte kasta in allt direkt i en enskild investering. Då sprider du inte risken. Att sprida risker inom investeringar handlar om att dela upp mellan olika tillgångar och också olika delar av olika tillgångar. Se till att du sprider dina risker!

199. Börja med läxhjälp

Det finns hundratusentals elever och studenter i Sverige och därför finns en självklar marknad för läxhjälp. Är du duktig på något område, till exempel matte eller svenska? Då kan du tjäna extra pengar på läxhjälp. Nå ut till potentiella kunder via sociala medier eller starta ett konto hos ett företag som erbjuder läxhjälp.

200. Strunta i hur andra investerar – FOMO

Det finns ett klassiskt finansbegrepp som heter FOMO. Det är en förkortning för Fear Of Missing Out, det vill säga att en rädsla för att missa något. Ett typexempel är om en viss aktie har börjat skjuta i höjden och ”alla” pratar om den. Det är då lätt att drabbas av FOMO och känna ett stort behov av att köpa. Alla investeringar har väl en chans att bli framgångsrika men att få FOMO med jämna mellanrum är förmodligen mindre bra för ekonomin. 

201. Samla försäkringar

Inte sällan kan du få en samlingsrabatt på försäkringar om du samlar två, tre eller fler försäkringar hos samma försäkringsbolag/bank. Det kan vara värt att titta på möjligheten att samla ihop dem. Viktigt! Jämför villkoren mellan försäkringarna för att se att du får samma skydd!

Spartips guide spacer 2

202. Börja med dropshipping

Dropshipping innebär att dina kunder går via in webbutik för att köpa något som sedan skickas från ett centrallager som du ha avtal med. Det låter nog krångligare än vad det är! Med dropshipping behöver du inte bry dig om att importera, hålla lager och så vidare utan kan fokusera helt på att marknadsföra. Dropshipping kan vara ett bra spartips och ett bra alternativ om du vill starta en webbutik men tycker att det verkar vara lite krångligt.

203. Bli skuldfri

Det är självklart lättare att spara om man inte har amorteringar och räntor att betala varje månad. Det är därför klokt att amortera av exempelvis privatlån så fort det går. Ju tidigare du betalar av allt, desto snabbare kan du börja sätta pengarna i arbetet.

204. Köp indexfonder

Om du vill investera i aktier och fonder, och är ny på området, är det klassiska rådet att satsa på indexfonder. De följer de index som samlar aktier av olika storlek och i olika branscher. Det mest kända indexet i Sverige är OMX30 med de 29 (Atlas Copco finns med två gånger!) största bolagen på börsen. Indexfonder har mycket låga avgifter vilket är bra för din avkastning. 

205. Spara pengar till jul

Om du förra julen spenderade 10 000 kr på julklappar, julmat, julgodis och så vidare kan du spara 5000 kr på ett bräde genom att hålla lite hårdare i plånboken i år. Det är de enklaste 5000 kr du någonsin kommer tjäna! Du kan göra samma sak med semestern, påsk, Halloween, höstlovet och sportlovet.

206. Läs dina favorittidningar gratis eller billigare

Ett månadsmagasin kostar idag bortåt 79 kr eller ännu mer. Ett abonnemang på en tjänst som erbjuder magasin i mobilen och på surfplattan kostar bara några tior mer per månad. Vill du läsa tidningar gratis är det bara att göra ett besök på biblioteket. Hos vissa bibliotek kan du också få digital tillgång hemifrån!

207. Handla utgående varor

Det är vanligtvis inget fel på elektronik, kläder, leksaker, heminredning med mera som håller på att sorteras ut. Det kan du spara mycket på! Ta för vana att kika efter utgående varor för att göra riktiga fynd. Men, köp bara om du verkligen behöver något – annars blir det ju inget spartips!

208. Häng inte med ut på allt

Nöjen kostar pengar och den som vill spara pengar bör välja sina nöjen med omsorg. Restaurangbesök, weekendresor, utekvällar på krogen, sportaktiviteter, teaterbesök, biobesök – det finns många nöjen och det är lätt att tusenlapparna rinner iväg. Spara pengar genom att prioritera!

209. Handla grönsaker/frukt i säsong

En jordgubbe kan omöjligt vara billig mitt i vår svenska vinter. Den är nämligen influgen från utlandet. Att handla grönsaker och frukt i säsong är ett säkert sätt att spara pengar. Klassikern är att köpa rotfrukter på hösten – då är de otroligt billiga. Köper du i säsong minskar du också klimatavtrycket.

210. Jämför bredband

Av alla saker man kan jämföra är bredband förmodligen den tjänst man kan spara in minst på. Det är stor konkurrens om bredbandskunderna och priserna är förhållandevis låga överlag så du får ingen enorm effekt av detta spartips. Det är dock alltid klokt att jämföra! Fundera på vad du behöver i form av hastighet med mera och se sedan vad olika bredbandsleverantörer kan leverera.

211. Skippa utlandssemestern – hemester

Det är alltid dyrare att åka utomlands på semester än vad det är att semestra hemma i Sverige. Flyg och transfers ställer till det! För boende på hotell och liknande är det dock förmodligen billigare utomlands. Semestra hemma i Sverige och upptäck nya delar av landet samtidigt som du sparar pengar (jämfört med utlandssemestern det vill säga). 

212. Köp generiska livsmedel

Förr i tiden fanns Konsum och Konsum hade sina egna produkter under varumärket Blåvitt. En hel mängd faktiskt. Cornflakes, glass, tandkräm – ja allt möjligt. Dessa produkter var verkligen ”generiska”.

Även idag finns mer eller mindre generiska livsmedel, detta framför allt i Axfoods (Willys, Hemköp) regi. Produkterna har en enklare design men överlag finns ingen skillnad när det gäller kvalitet. Ett riktigt bra spartips är därför att köpa butikskedjornas egna livsmedel.

213. Begär offerter från flera leverantörer

Om du ska göra om något hemma eller på annat sätt behöver anlita proffs är det klokt att begära in offerter från flera leverantörer. Vad är en offert? Det är ett erbjudande med pris för ett arbete som du har specificerat. Du kan välja att anta ett erbjudande eller helt enkelt strunta i det. Med flera offerter får du flera prislappar att välja mellan. OBS! Kanske är det billigaste alternativet egentligen inte det bästa. Det finns ju mer som spelar in.

214. Välj olika mataffärer för att handla billigare

Om du känner att du har tiden och orken kan du spara mycket pengar på att handla i olika mataffärer. Din guide till vart du ska styra kosan kan vara veckans reklamblad (i brevlådan eller digitala). Ha detta spartips i bakhuvudet lördagar och söndagar när reklamen brukar dyka upp.

215. Tänk på vad varje pryl kostar per användning

En sak med 1000 kr i inköpspris kostar 500 kr per användning om du använder den en gång. Använder du den tio gånger blir kostnaden per tillfälle 100 kr. Det här sättet att tänka och räkna är utmärkt för att få lite perspektiv på prislappar. Om du köper en ”dyr” jacka för 4000 kr och använder den sammanlagt 1000 dagar? 4 kr per användning. Det är ju inte så dyrt. Det är många som tycker att detta spartips sticker ut från mängden och är mycket effektivt – så även du?

216. Handla inte när du är hungrig – en banan räcker!

Om du kliver över tröskeln på ICA vrålhungrig kommer du med största sannolikhet stoppa ner minst en onyttig (och dyr) vara i korgen. Gör du detta till en vana blir totalkostnaden på ett år säkerligen över 1000 kr. En banan eller några nötter kan vara räddningen, så spartipset är att stoppa i sig något för att hålla blodsockret i schack!

217. Skrota planerna på att köpa ny bil

En ny bil kostar oerhört mycket att äga den första sekunden efter att du får nycklarna i handen. Det kan handla om mängder av tiotusenlappar om bilen är av det dyrare slaget, säg 400 000 kr. Den första milen är också riktigt dyr, likaså de första 1000 milen. Anledningen stavas värdeminskning. Om du i stället köper en tre år gammal bil av samma typ kostar den kanske hälften, säg 200 000 kr. Med detta spartips sparar du i det här fallet 200 000 kr som du kan investera på olika sätt.

218. Slå mynt av ditt Instagram

Om du har 500+ följare på Instagram har du alla möjligheter att i liten skala börja tjäna lite pengar. Det finns såklart inga garantier men möjligheten finns. Det du kan göra är att göra reklam som affiliate till olika webbutiker i ditt content. Se dock till att ta det lugnt med exponeringen. Det är ingen som vill följa ett konto för vilket reklam verkar vara det enda syftet.

219. Handla vid säsongsslut – till exempel sportutrustning

I slutet av säsongen vill försäljare av sportutrustning gärna bli kvitt årets produkter. Det kommer ju nytt inom kort! Det innebär att säljarna rear ut de utgående produkterna och du kan spara en hel del på att köpa till det nedsatta priset. 

220. Res utomlands maj eller september

Juni, juli och augusti är högsäsong för svenska semesterfirare som vill lapa sol i utlandet. Maj och september är trycket mycket, mycket lägre. Mindre tryck är lika med lägre priser! Om du har möjlighet att förlägga semestern i maj eller september kan du komma undan med hälften av vad motsvarande resa kostar under sommarmånaderna.

221. Se över TV-paket och TV-kanaler

Hur många TV-kanaler har du? Hur många ser du på? Gammal ”vanlig” linjär TV är på väg ut och streaming tar över helt. Om du har TV-paket och TV-kanaler, fundera på om du verkligen behöver ha kvar dem.

222. Täta fönster och dörrar

Kall luft har en tendens att leta sig in överallt där det är en liten glipa. Majoriteten av gliporna finns vid fönster och dörrar. Känn själv med handen när det är kallt ute! Om du skaffar tätningslister kan du förhindra den kalla luften från att komma in och därmed minska behovet av uppvärmning.

223. Köp fryst mat i stället för färsk mat

Fryst mat kastas in i frysboxen omgående efter skörd/slakt och sedan spelar det mindre roll hur transporten sker och hur lång tid den tar. För färsk mat å andra sidan finns krav på viss förpackning och att transporten från gård till affär går fort. Dessa krav gör att färsk mat är väsentligt dyrare än fryst mat.

224. Skaffa en partner och flytta ihop!

Ett busenkelt sätt att spara flera tusen kronor i månaden är att flytta ihop med en partner (eller en kompis). Då kan ni nämligen dela på många av de fasta kostnaderna såsom el och hyra/bolån. Har ni en samsyn på ekonomiska frågor och ett fokus på att spara/investera kan ni givetvis också spara på de rörliga kostnaderna. 

225. Investera inte i saker du inte förstår dig på

Idag finns många alternativ för den som vill investera. Förutom aktier och fonder finns diverse certifikat, trackers, optioner, kryptovalutor, valutor (Forex), P2P-lån, fastighetslån och mycket mer. Jag vill råda dig till att inte investera i sådant du inte förstår dig på. Det är riskfyllt och vill det sig illa kan du förlora allt du satsar.

226. Skaffa fler inkomstkällor

Om du är anställd eller driver eget har du en inkomstkälla. Skulle den av någon anledning försvinna har du ingen. Att ha fler inkomstkällor skapar alltså trygghet. Med fler inkomstkällor kan du också spara mer. Så, vilka fler inkomstkällor kan du komma på just nu?

227. Sänk temperaturen inne

Bara en halv grad i sänkt inomhustemperatur ger utslag på elräkningen. Det är därför en bra idé att kika på inomhustemperaturen och kanske justera den nedåt. Har du idag 22 grader kanske du klarar dig med 21 grader?

228. Sälj kläder du inte använder

Egot och trenderna säger att garderoben måste vara full av kläder. Det behöver den verkligen inte vara. Du använder förmodligen inte alla kläder du har i garderoben och kan garanterat sälja ett antal plagg och få ut pengar för dem. 

229. Villhöver du eller behöver du?

”Villhöver” är ett roligt litet nyord. Det handlar om att man vill och behöver samtidigt, med lite (mycket?) extra fokus på vill. Till exempel villhöver man kanske den nya telefonen men egentligen behöver man nog den inte. För allt som är ”villhöver” behöver du säga nej – om du vill spara pengar det vill säga.

230. Gå överallt!

Att gå är gratis. Att gå ger motion. Att gå ger starka ben. När man går kan man lyssna på musik eller poddar. Visst tar det lite tid jämfört med att åka bil eller cykla, men fördelarna är också många. Du kan fundera kring om du kan gå lite mer i vardagen, delvis för att spara pengar, delvis för andra fördelar.

231. Bestäm hur länge du tänker investera

Sparhorisont är ett ord som betyder hur länge man tänker sig att en investering ska ligga kvar. Ju kortare sparhorisont desto tryggare sparande och investeringar bör du ha. Ju längre sparhorisont, desto större risk kan du ta.

232. Utnyttja dygnet maximalt

Det finns de som tänker att de inte har tid att börja tänka på sparande och investeringar. Jobbet tar mycket tid, barnen ska skjutsas, den egna träningen ska hinnas med… Det är en subjektiv sanning och objektivt förhåller det sig nog på ett annat sätt. Den som jobbar 08-16 eller liknande har ganska många timmar på kvällen och sedan två hela fridagar. Det är mycket tid att tänka på sparande, börja spara, läsa på om investeringar med mera.

233. Spela julklappsspelet – roligt och billigt!

Det är ofta ganska bökigt att köpa julklappar till andra vuxna och inte sällan blir det mindre lyckat. För att slippa den biten och samtidigt kunna ha lite festligt skoj på julafton kan man spela Julklappsspelet (hasard med ett annat namn). 

234. Rensa och sälj en sak per dag

Anta en utmaning! Rensa ut och sälj en sak per dag i exempelvis 30 dagar eller 90 dagar. Eller rensa ut en sak i veckan i 52 veckor. Du väljer själv vilken ambitionsnivå du vill lägga dig på. Effekterna är lite mer ro i sinnet och lite mer pengar på kontot.

235. Strunta i pengar!

När man är inne i tänket kring att spara mer, tjäna mer och investera kan man ibland bli lite matt. Det finns så mycket att lära och så många möjligheter att utforska. När det känns för mycket, ta en paus. Spela ett sällskapsspel, kolla på foton, läs en bok, ta en löptur, skriv ett riktigt brev till en vän…

236. Undvik livsstilsinflation – håll i plånboken!

Ökade inkomster tenderar att följas av ökade utgifter. Det är ekonomins motsvarighet till begreppet ”naturen avskyr vakuum”. Livsstilsinflation är ett modernt begrepp som beskriver det hela mycket bra. När man får en löneförhöjning eller byter jobb kanske man unnar sig en ny bil eller lite fler resor. Vid nästa ökning av inkomsten fortsätter man på den inslagna vägen.

237. Minska kostnaderna för att investera

Tyvärr kostar det att spara i andra sparformer än sparkonton på bank. För aktier tillkommer courtage på varje köp och för fonder tillkommer fondavgifter. Försök att minska dessa kostnader så mycket det går för att få så hög avkastning som möjligt.

238. Undvik att köpa de billigaste aktierna

Det finns en anledning till att en rostig gammal bil utan hjul är värdelös medan en fabriksny bil kostar åtminstone några hundra tusen kronor. Så kan du tänka kring de billigaste aktierna, det vill säga de som kostar runt en krona eller ännu mindre. Det finns en anledning till det låga priset, och det kan handla om nyemissioner, dåliga resultat, dålig ledning med mera. 

239. Räkna ihop dina pengar

Om du inte vet hur status är nu, hur ska du veta vart du ska gå? Att räkna ihop dina pengar med tillgångar och skulder och sedan göra en budget är a och o och en given start för en bättre privatekonomi

240. Motionera gratis

Det är faktiskt, tro det eller ej, helt gratis att motionera. Det behövs inget gymkort och heller inga träningstights från det nyaste märket. Man kan cykla till och från jobbet, ta en löptur i gamla träningskläder, göra armhävningar innan kaffet på morgonen, göra bicepscurl med barn i lämplig viktklass – ja du förstår.

241. Lämna in bilen på service hos den billiga verkstaden

En splitter ny Audi, Mercedes, Volvo eller vad man nu har bör man lämna in hos märkesverkstaden. Det handlar om att garantin ska gälla och att mekanikerna ska kunna använda originaldelar. För en bil som är tio år gammal finns inte samma behov. Den kan man lika gärna serva hos en annan verkstad – detta till ett lägre pris.

242. Investera i fastighetslån

Det byggs hela tiden runt om i landet och projektägarna behöver ofta ta in extra kapital (förutom sitt eget) innan banken kan gå in som långivare. Här kan du komma in i bilden. Det finns ett antal aktörer som låter dig gå med som långivare i olika projekt landet runt. Du lånar ut pengar och får ränta för besväret.

243. Ha en karaff vatten i kylen

Med en karaff vatten i kylen har du alltid friskt kylskåpskallt vatten. Annars måste du dra på kranen och stå och vänta ett (bra) tag varje gång du är törstig. Med det här spartipset sparar du vatten och pengar och får dessutom alltid friskt vatten!

244. Dammsug kylens/frysens baksida och frosta av

Ett mycket enkelt sätt att minska elförbrukningen är att åtminstone en gång per år dammsuga kylens och frysens baksida (slingorna). Att frosta av frysen bidrar också till en minskad energiförbrukning.

245. Köp induktionsspis eller spis med glashäll

Om/när det är dags att köpa ny spis bör du välja en med glashäll alternativt en induktionsspis. Dessa varianter kostar naturligtvis mer än en spis med gjutjärn men du får samtidigt lägre energiförbrukning helt enkelt på grund av att de är mer effektiva. En induktionsspis drar nästan hälften av vad en gjutjärnsspis gör.

246. Ta ett ”low buy”-år

Low buy har likheter med köpstopp, men det finns egentligen inga begränsningar för vad man får och inte får köpa. Idén är att köpa så få onödiga saker man bara kan och även i övrigt hålla i pengarna. Utan fasta mål kan det dock bli knepigt att hålla riktningen så det är klokt att lägga upp några grundregler. Man kan till exempel bestämma att man inte ska göra några resor, att man inte ska köpa något nytt till en hobby eller att man inte ska köpa någon heminredning.

247. Låna ut dina pengar

Om du har pengar över som du inte vill ha på börsen och inte på ett vanligt sparkonto så kan du fundera på P2P-lending. Det går ut på att du lånar ut dina pengar till privatpersoner eller företag och får ränta i retur. Eftersom banken inte är med i ekvationen får både långivare och låntagare fördelar.

248. Ordna med en minimalistisk garderob

Med en minimalistisk garderob sparar du tid, pengar och huvudbry. Grunden är att du ska montera ner din garderob till ett minimum. I gengäld ska du välja kläder av hög kvalitet som är enkla att matcha med varandra. Capsule wardrobe är den engelska termen för denna idé. 

249. Undvik spel till varje pris

Spel om pengar i alla former är alltid riggat till arrangörens fördel. Det gäller såväl Bingolotto och Svenska Spel som casino på nätet. Du kommer att förlora dina pengar – det är matematiskt garanterat! Spel kan upplevas som spännande och visst är det kittlande att det finns storvinster, men om man vill spara pengar bör man undvika spel till varje pris. 

250. Ställ av bilen

Det finns några hundralappar att spara på att ställa av bilen under ett par månader då den inte behövs. Det du sparar in är en del av försäkringspremien samt givetvis alla andra kostnader som är förenade med att äga och köra bil. Det är en enkel historia att både ställa av bilen och ställa på bilen vilket gör detta spartips ganska enkelt att genomföra.

251. Nollbudgetera – sätt 0 kr i utgiftskolumnen

Nollbudgetering är ett finare ord för att helt skippa en viss utgift eller en kategori av utgifter. Om du säger att du inte ska köpa en enda latte det här året så har du nollbudgeterat för det. Det fina med nollbudgetering är att det inte finns utrymme för tolkning. Du bestämmer dig för en utgift och sedan existerar den helt enkelt inte. Ett mer klockrent spartips finns inte1

252. Donera till välgörenhet

Men, vänta nu – när jag donerar betalar jag ju pengar, det kan inte vara ett spartips? Egentligen har du rätt, men jag vill visa på kraften i att ge. Om du ger bort en slant kan du känna att sparandet har ett högre syfte och det kan göra att du medvetet eller omedvetet lägger extra krut på att lägga undan pengar.

253. Skippa kokböcker

Kokböcker är big business. Varenda kändis har gett ut en kokbok! Fall inte i fällan att köpa massa kokböcker för att recept och inspiration. Det är nämligen så att du kan hitta allt på nätet. Sök och du skall finna. Med detta spartips kan du spara åtskilliga hundralappar varje år om du tidigare varit en kokboksfantast.

254. Använd lock när du kokar

Med ett lock på kastrullen försvinner mindre värme vilket gör att vattnet kokar upp fortare och du sparar både el och tid. Försök att få in rutinen – när den väl sitter har du ett spartips som sparar pengar och tid varje dag.

255. Vädra dina kläder

Det är inte alltid kläderna behöver tvättas. Om de bara känns lite ofräscha kan de fräschas upp genom att vädras. Häng ut tröjan, byxorna, kavajen eller vad det nu handlar om i friska luften någon dag och se om de inte känns fräscha igen!

256. Läs böcker om ekonomi

Det går inte att bli för klok. Det finns alltid något mer att lära sig. Se därför till att läsa så mycket du kan om ekonomi, börsen och annat relaterat som du finner intressant. En av världens främsta investerare genom tiderna, Warren Buffet, läser ett antal timmar varje dag och har gjort så i många år. Du kan också lyssna på ekonomipoddar, läsa börstidningar med mera.

257. Skippa AC:n

Om du har en AC hemma bör du använda den sparsamt eftersom den drar mycket energi. Om det inte är överdrivet varmt funkar korsdrag ofta ganska bra. Om det är väldigt varmt kan du köra på principen att ”stänga ner” bostaden när solen är uppe och öppna så mycket som möjligt när solen går ner.

258. Modernisera din telefoni

Om du har en fast telefon är det verkligen dags att göra sig av med den. Mobilen är så mycket bättre, smidigare och också billigare. Om du ringer via mobilnätet och betalar för det kan du i stället se till att ringa via exempelvis Messenger (Facebook) eller WhatsApp. Med detta spartips kan du börja spara hundralappar i månaden på nolltid.

259. Byt till mindre och billigare boende!

Att byta boende är en ganska drastisk sak så det här spartipset fungerar inte för alla. Idén med att byta till ett mindre och billigare boende är att få lägre fasta kostnader. Chansen finns också att man gör en fin vinst på det tidigare boendet, en vinst som kan sparas och investeras.

260. Färga och fräscha upp dina kläder

Det är oundvikligt att svarta kläder antar en gråare ton med tiden och att vita kläder blir lite gulaktiga. Du behöver inte slänga plaggen bara för det. Svarta kläder fräschar du upp med textilfärg och vita kläder bleker du med klorin. Med detta spartips kan du lägga undan många hundralappar varje år.

261. Utnyttja förmåner genom din arbetsgivare

Det är mer regel än undantag att arbetsgivare försöker ge sina anställda lite extra för att göra dem nöjda. Här är det inte friskvårdsbidrag som avses utan saker som massage, möjlighet att jobba med något eget någon timme per vecka eller möjlighet att meditera på arbetstid. Olika arbetsgivare är givetvis olika kreativa så du får undersöka vilket spartips just din arbetsgivare har fastnat för. 

262. Sänk temperaturen i sovrummet

Om du har möjlighet kan du sänka temperaturen i sovrummet för att både spara på el, vilket blir ett spartips, och möjligen få en bättre nattsömn, vilket är bra för kropp och knopp. Det är klarlagt att man sover bättre vid svalare temperaturer. Dessutom är det skönt att lägga sig under ett stort täcke!

263. Strunta i varumärken för toalettpapper och hushållspapper

Det skiljer ganska mycket i pris mellan toalett- och hushållspapper från kända varumärken och lågprisprodukter. Här finns pengar att spara om du kan tänka dig att köpa exempelvis Willys eller ICAs egna produkter.

264. Köp kött från jägaren eller bonden

Känner du någon som jagar? Om du inte gör det har du garanterat en vän som gör det. Ta kontakt och se om du kan få köpa ett antal kilo kött till ett bra pris. Dessutom är det många bönder som kan erbjuda boxar av olika slag till priser som ligger långt under vad du får betala i mataffären.

265. Köp diskmedel som verkligen fungerar

Vissa diskmedel har verkligen begränsad kraft. Det känns som att man måste hälla i mängder av medel för att man ska få bukt med fett och matrester. Andra diskmedel har en diskkraft utöver det vanliga. Märket jag främst tänker på är Yes. Huruvida Yes är miljövänligt eller inte är högst oklart men det är det absolut bästa diskmedlet. Du får betala lite extra men en flaska räcker i oändlighet.

266. Gör dina köp kontant!

Vi blir ofta lockade med att göra enkla och snabba köp med avbetalning. Inte sällan erbjuds avbetalningen räntefritt under ett antal månader. Det kan verkligen låta som en riktigt bra affär! Avbetalning är dock aldrig en bra affär. Du får betala uppläggningsavgift (ibland också aviavgift) och ränta. En sak som har listpriset 10 000 kr kanske egentligen kostar 13 000 kr om alla räntor och avgifter tas med i beräkningen.

267. Slå på golvvärmen så sent du kan

Det är verkligen skönt att ha golvvärme i badrummen, men tyvärr kostar det en slant. En idé på ett spartips är att vänta länge med att slå på värmen på hösten/vintern och slå av den så snart som möjligt på våren.

268. Flyg med lågprisbolag

Lågprisbolag är ingen slumpmässig benämning, flygbolag som är lågprisflygbolag har lägre priser än de stora traditionella flygbolagen. Affärsidén är att skala av det mesta som inte har med själva transporten att göra och i stället ta betalt för varje enskilt tillägg. Dessutom finns nackdelen att lågprisbolag ofta flyger till mindre flygplatser längre ifrån destinationen. Med det sagt finns alltid pengar att spara på att flyga med lågprisbolag.

269. Sätt in på fasträntekonto om du kan avvara pengarna ett tag

Har du kontanter som du kan avvara ett tag samtidigt som du inte vill investera på olika sätt? Det kan till exempel handla om sparande till semesterresan nästa år eller sparande till kontantinsats som du behöver inom 1-2 år.

Då kan du välja ett så kallat fasträntekonto. Med ett sådant får du en högre sparränta än vad du får på ett vanligt sparkonto. I gengäld låser du pengarna ett antal månader eller något år. Det kan handla om ett par tiondelar av en procent i högre ränta. Notera! Om du skulle behöva pengarna tidigare kan du alltid ta ut dem men då får du normalt ingen ränta på pengarna.

270. Strunta i tillskott och pulver

Om du inte är bodybuilder i världsklass eller fitnessmodell i toppklass behöver du sannolikt inte olika kosttillskott, proteinpulver och liknande. Det är klart att det kan vara bra att ta någon extra vitamin men i övrig klarar du dig långt på vanlig mat, förutsatt att den är balanserad och näringsrik.

271. Ha tålamod och tänk långsiktigt

Sparande och investeringar är maratonlopp, inte en sprint på 100 meter. Brist på tålamod är den största fienden till ett sunt och framgångsrikt sparande och mer pengar på sikt genom investeringar. Tänk gärna på det här när du sparar och investerar – du tjänar du garanterat på!

272. Leta upp och läs recensioner på nätet innan köp

Om du är på jakt efter en pryl, en tjänst eller något annat är chansen stor att du är en av många som gör precis det. Chansen är också stor att andra före dig har recenserat eller på annat sätt gett sitt omdöme. Det är klokt att kika runt på nätet efter betyg, recensioner och omdömen oavsett det gäller ett mobilabonnemang, något inom hemelektronik, en försäkring, en nischbank eller något helt annat.

273. Parkera billigare

Parkeringsavgifterna kan uppgå till en hel del slantar på en månad om du använder bilen mycket. Med priser på flera tiokronor per timme på vissa platser kan räkningen bli saftig! Det första spartipset är att inte parkera alls. Åk kollektivt, gå och/eller cykla.

Det andra spartipset är att parkera där taxan är lite billigare. Det handlar då normalt om två saker. För det första är det billigare att parkera lite längre ifrån stadskärnan. En minut mindre med bilen kan innebära halva taxan. För det andra är det billigare att parkera i p-hus jämfört med att parkera på gatan.

274. Nöj dig med lagom

Lagom är ett idag något utskällt ord. Den som nöjer sig med ”lagom” betraktas inte sällan som någon utan planer för framtiden och någon som har högst beskedliga mål. Lagom behöver inte alls handla om brist på driv. Lagom kan vara perfekt för många. Man kan ta det lagom med sparandet och investeringarna och man kan jobba lagom. Allt handlar om balans och att sikta mot lagom kan vara ett lika bra spartips som något annat.

275. Sätt upp ett barnsparande

Om du sätter upp ett barnsparande i samband med att du får barn kommer pengarna att sparas och investeras i många, många år. För investeringar är tiden den bästa vännen och på 18-20 år kan det hända otroligt mycket även om du sparar mindre belopp.

Skulle du till exempel börja med 10 000 kr och sedan sätta in 500 kr per månad i 20 år så kan du räkna med att det finns omkring 400 000 kr på kontot på slutdagen (här räknar jag med avkastning på 8-9%). Att spara till barn är viktigt och med ett bra barnspar blir totalen många tusenlappar över tid.

276. Öppna ”småkonton” för olika sparmål

Det är alltid lättare att spara om man har mål att sikta mot. Det är också lättare att spara om man ser att utvecklingen går mot målet. Ett spartips är att skapa små potter, småkonton, för olika mindre mål. Det kan handla om en familjedag med nöjen, ett restaurangbesök med partnern, pengar för shopping av något mindre dyrbart eller något helt annat.

Du kan spara pengarna på ett vanligt sparkonto och föra bok över vilka pengar som ligger i vilken pott. Du kan också ha separata konton för varje mål. När du når exempelvis 1000 kr är det dags att ta pengarna i anspråk och sedan är det bara att bygga upp potten igen.

277. Kom ihåg att framtiden är oviss

Många som vill börja spara i aktier och fonder tittar på hur utvecklingen har varit tidigare. Även om denna data är nyttig ska man inte stirra sig blind på den. Det handlar om historia och framtiden kan bli en helt annan. Kom ihåg att man inte kan utgå från historiken när man väljer en aktie eller fond för framtiden. 

278. Börja spara tidigt!

Med ränta på ränta kan varje sparat belopp växa till stora summor på sikt. Ränta på ränta betyder, snabbt förklarat, att räntan successivt räknas på ett större och större belopp. Av det följer att det är klokt att börja spara och investera så tidigt som möjligt. Då får man störst effekt av ränta på ränta-effekten.

279. Strunta i märkeskläder

Det är naturligt att man dras till märkeskläder. Kanske vill man känna sig lite mer exklusiv, kanske vill man ha samma kläder som idolen, kanske vill man ha den kvalitet som märkeskläderna kan ståta med. För din plånbok är märkeskläder dock ingen bra affär. Att betala 400 kr för en t-shirt, 1000 kr för en varm tröja och 2000 kr för ett par skor dränerar dina möjligheter att spara. 

280. Ha en plan för krissituationer

Förr eller senare dyker det upp en kris. Det kan handla om att man förlorar jobbet, att man skiljer sig eller att börsen störtdyker. När det mesta ställs på ända är det smart att redan ha en färdig plan. Om börsen sjunker 40% på tre månader, vad gör du då? Om du blir arbetslös och utsikterna att få nytt jobb inom kort är små, hur gör du då?

281. Träna med kroppen som vikt och redskap

Möjligheterna att träna med endast kroppsvikten som vikt och redskap är oändliga. Tänk bara hur otroligt effektiva armhävningar är. Det finns otaliga träningsprogram som är gratis att ladda ner och du kan enkelt anpassa dem efter dina förutsättningar och mål med din träning.

282. Använd andras pengar

Vad betyder nu det här? Jo, du behöver inte alltid betala direkt med egna pengar. Använder du ett kreditkort använder du faktiskt bankens pengar. De pengar du inte behöver betala nu kan du få avkastning på (till exempel ränta på ett sparkonto). Kom bara ihåg att betala kreditkortsräkningen i tid. Hela idén med att använda andras pengar bygger på att du betalar i tid och därmed undviker krediträntan.

283. Kolla olja och rost

Att kolla olja, spolarvätska och kylarvätska tillhör måstena när man är bilägare. Dock är det inte alltid man kommer ihåg det. Genom att kolla olja och kylarvätska med jämna mellanrum kan du undvika stora skador på bilen. Att kolla efter rost är också viktigt. Om du hittar rost vid ett tidigt skede kan du åtgärda det. Om rosten sprider sig har du ett stort problem nacken.

284. Bada i sjöar – inte på badhuset

Om du har möjlighet att ta dig till badsjöar på sommaren är det ett mycket billigare alternativ än att åka till badhuset eller simhallen. Priserna för bad på kommunala badhus har skjutit i höjden och sedan kanske man också ska ta en glass och/eller äta lunch/fika. Bad i badsjöar och medhavd fika/lunch är melodin och ett bra spartips för en billigare sommar.

285. Ge dig själv veckopeng

Varför är det bara barnen som ska få veckopeng? Vi lär barnen att den veckopeng (eller månadspeng) de får ska räcka en viss tid och kan användas till det och det. Vi vuxna tänker inte alls så och det är lite synd. Om vi ger oss själva veckopeng vet vi vad vi kan spendera och under hur länge pengarna ska räcka.

Exempel: Du får 500 kr av dig själv i veckopeng. Du kan välja att spendera pengarna på nöjen, fika, mobilspel, vin – ja vad som helst. Du kan också välja att spara pengarna. Är det ett spartips att ge veckopeng till sig själv? Jag tror det – att veta exakt vad man får spendera är nyttigt!

286. Använd inte varukorgen i affären!

Ibland behöver du bara något extra i mataffären. Ibland glömmer du inköpslistan hemma. För att undvika att du stoppar ner allt möjligt i varukorgen kan du helt enkelt strunta i den! Allt du ska köpa ska få plats i famnen. Detta lilla spartips kan göra att du sparar några sköna slantar.

287. Håll koll på de små utgifterna

Benjamin Franklin, som var en av ”grundarna” till USA, var klok som en bok. Ett av hans citat går ungefär ”se upp för de små utgifterna eftersom det bara krävs en liten läcka för att sänka ett stort skepp”. Idén här är att många små utgifter blir till stora utgifter sammantaget. Håll därför koll på de små utgifterna!

288. Gör dig av med den andra bilen

Det är många hushåll som har två bilar. Ibland kan det verkligen behövas, men ofta finns en möjlighet att göra sig av med den ena bilen. Om du vill spara pengar finns mycket att tjäna på att bara ha en bil. Visst kan livet bli lite krångligare och mer obekvämt men ibland är det så det får vara när man sparar lite extra.

289. Snåla in på ditt husdjur

Det här tipset faller kanske inte i god jord hos alla läsare, men det kan finnas pengar att spara på sitt husdjur. Nu menar jag naturligtvis inte att du ska låta din hund, katt, hamster eller vandrande pinne svälta! Om du tänker dig maten du ger till ditt husdjur – finns möjligheten att köpa ett billigare alternativ som som samma näringsvärde? Om du ska köpa någon leksak eller någon utrustning (kattleksak, klösträd, hundleksak, hundkorg och så vidare) – finns möjligheten att välja det billigare alternativet?

290. Ta bort Klarna och shoppingappar från mobilen

Om du vet med dig att du shoppar lite för mycket kan du ta bort Klarna, Qliro och olika shoppingappar från mobilen. På så sätt minskar du automatiskt exponeringen för shopping. Du kan också stänga av dig från Klarna, Qliro och andra betalningstjänster som gör det mycket enkelt att shoppa via mobilen. Om du vill spara ska du se till att göra det svårare att shoppa!

291. Gör jobbet med ekonomi lite roligare!

Om du tänker att ekonomi, budget, sparande, investeringar bara är tråkiga siffror, försök att liva upp jobbet lite grann. När du räknar, till exempel på en budget, kan du använda olika färgpennor och rita bilder och symboler för de olika budgetposterna. När du tänker ut hur du ska spara och investera kan du sätta på musik för att få lite känsla i jobbet. Fundera kring hur du kan göra ekonomiarbetet lite roligare!

292. Slappna av!

Spara si och så många kronor till semestern. Så här höjer du lönen med x kronor. Missa inte att investera i x. Det är så lätt att allt med pengar blir ett krav och väldigt målstyrt. Det kan vara en god idé att ta saker och ting med ro och inte låta pulsen gå upp för mycket. Om något känns jobbigt finns ju risken att man helt bryter med det.

293. Lär dig från dina misstag

Alla gör vi misstag, mest hela tiden. Det gäller bara att försöka lära sig av dem för att undvika dem i framtiden. Det är många av oss som gör misstag med våra pengar. Vi sparar inte, vi investerar i fel saker och vi kan titta på Netflix i fem timmar i stället för att lägga åtminstone en timme på att göra budget/följa upp budget. Försök att se vilka misstag med pengar du gör och undvika att göra dem i framtiden. Ta gärna hjälp av mina blogginlägg och mina länktips.

294. Youtube är din bästa vän

När något går sönder hemma eller när du ska göra något hemmafix – ta då hjälp av Youtube. Det finns nog ingen nisch som inte kryllar av DIY-videor (do it yourself – gör det själv). Det kanske tar några minuter innan du hittar rätt (använd Google Translate om du behöver översätta svenska till engelska) men sedan har du kompletta guider till det mesta!

295. Slösa inte på tid

Tid är den enda valuta som gäller för alla. Dessutom har alla lika mycket av den. Detta spartips handlar inte om att du måste läsa tio böcker i veckan, gå på gymmet två gånger varje dag, jobba 20 timmar per dag och spendera helgerna med att rädda hemlösa katter. Det handlar om att du ibland bör påminna dig om att det är klokt att göra vettiga saker med den tid du har. Skjut inte upp till imorgon det du kan göra idag.

296. Låna inte för att täcka befintliga lån

När man känner att man måste låna för att betala amorteringar och räntor på befintliga lån är man illa ute. Då är den så kallade lånekarusellen igång och den är mycket svår att stoppa. I stället för att hoppa på karusellen kan man försöka få till avbetalningsplaner och/eller att frysa räntan på befintliga lån. Det gäller dock att man är aktiv och står på sig för att få effekt av detta spartips.

297. Titta på Lyxfällan

Lyxfällan är ett fantastiskt program och det är nog många som har fått värdefulla insikter från programmet. Lyxfällan är utmärkt TV dels om man vill ändra något beteende som påverkar ekonomin, dels se vilka faror som finns med att missköta ekonomin. Programledarna bjuder också på insiktsfulla spartips.

298. Köp aldrig information på nätet

Det finns mängder av webbsajter som säljer information om ekonomi, sparande och investeringar. Det finns ingen anledning att köpa den informationen. Allt inom ekonomi finns på nätet, helt gratis (ibland kan du dock behöva ange din e-postadress för att komma åt information). Den här sajten är ett bra exempel – här får du spartips, idéer kring hur man kan tjäna mer pengar och grunderna i investeringar.

299. Köp grönsaker och frukt på torget

Torghandeln är inte död tvärtom, och om du bor i en medelstor till större stad finns det garanterat torghandlare på plats någon eller några dagar i veckan. Här köper du frukt och grönsaker till lägre pris än vad du betalar i mataffären.


Som du har märkt finns mängder av spartips. Här har jag blandat spartips inom olika kategorier (bil, mat, el, och så vidare) och även inom spara, tjäna och investera. Min förhoppning är att du kan använda åtminstone en handfull av spartipsen för att stärka din privatekonomi och få mer över till familj och framtid. Har du fler spartips får du självklart skicka dem till mig!

Fler intressanta artiklar