Köp inte ny bil – det kostar mer än det smakar

Spartips: Köp aldrig ny bil

Skillnaden i pris mellan en splitter ny bil och en bil med några hundra mil på mätaren är ofta en väldig mängd tusenlappar. Ju äldre den begagnade bilen, desto mer sparar du samtidigt som du i regel får en bil av riktigt god kvalitet.

Ny bil? Ett gammalt talesätt säger att du förlorar en stor del av värdet på en nyinköpt bil i samma ögonblick som du rullar ut från bilhallen. Exakt hur mycket beror givetvis på priset, märket/modellen och andrahandsvärdet.

Mellan tummen och pekfingret kan man i alla fall säga att bilens värde minskar med 20 procent tämligen omedelbart. Det är detsamma som 40 000 kr på en bil som kostar 200 000 kr och 60 000 kr på en bil som kostar 300 000 kr. Det är pengar som man aldrig kan få tillbaka. Det här faktumet är det största argumentet för att inte köpa ny bil.

Köpa ny bil – värdeminskning

När en sak användas minskar dess värde. Det handlar både om att den slits och att den med tiden med mindre modern. En framtida köpare dag 2 har helt enkelt inte lust att betala lika mycket som nypriset dag 1. Värdeminskningen är den största kostnaden för en bil, särskilt om bilen är av det dyrare slaget. Hur stor värdeminskningen är kan du relativt enkelt räkna ut själv.

Exempel: Du köper en ny bil för 400 000 kr. Det är en kombi med hög säkerhet, låg bränsleförbrukning och en mängd extra funktioner. Vi tänker oss också att du kör 1500 mil per år. Nu gäller det att hitta något att jämföra med. Enklast är att söka på Bytbil.com eller Wayke.se efter motsvarande bil med lansering för tio år sedan.

Om du köper en Audi/Volkswagen/Volvo/Mazda etc. Idag ska du titta efter samma märke och modell (till exempel Volvo V70) som är omkring tio år gammal och har gått 15 000 mil (1500 mil gånger 10 år). Om vi, för enkelhetens skull, säger att den bilen säljs för 100 000 kr, så har värdet alltså minskat med 300 000 kr. Det innebär att värdeminskningen är 30 000 kr per år eller 2500 kr i månaden.

*Notera att ovan siffror är mycket generella. Jag hoppas ändå att de ger en bild av hur stor kostnad som värdeminskningen innebär.

Bild som visar en ny bil med fokus på att nya bilar kostar mer pengar

Köpa begagnad bil – värdeminskning

En begagnad bil har per definition ett lägre värde än motsvarande märke och modell i ny version. Det gör också att värdeminskningen blir mindre. Om du till exempel köper en begagnad bil för 100 000 kr och sedan kör den i tio år tills dess den helt enkelt är redo för skroten så blir värdeminskningen 10 000 kr per år.

Genom att köpa en begagnad bil i stället för en helt ny minskar du alltså dina kostnader och får en bättre bilekonomi. Om du väljer att spara pengar till bilundviker du dessutom lånekostnader.

Tips på köpa ny bil eller begagnad bil

Jag ska inte ge några tips kring när, var och hur du ska köpa bil, men jag kan säga att det finns en ”gyllene lucka” då ett bilköp kan vara som mest förmånligt. Det handlar om att köpa en ”nästan” ny bil. Vi har gått igenom konceptet med värdeminskning och jag har berättat att värdeminskningen är som störst precis efter köpet. Det innebär att den som köper en bil som har gått kanske 500 mil får en i princip splitter ny bil till ett rabatterat pris.

Garantier och mer bekymmersfritt ägande

Att förlora många tiotusentals kronor på en sekund vid bilhallen är givetvis inte roligt, men det finns givetvis också fördelar med att köpa en ny bil. Att bilen är nytillverkad är i sig en sorts garanti för att den ska fungera som den ska. För nya bilar gäller också olika garantier, till exempel rostskyddsgaranti och karossgaranti. Om det skulle uppstå något fel eller problem med bilen kan man räkna med att få problemet avhjälpt utan kostnad.

En annan fördel med att köpa ny bil är att den är utrustad med den senaste tekniken samt säkerhetsfunktioner. Överlag oavsett märke, modell, storlek, användningsområde och så vidare, är en ny bil bättre än en gammal.

Jag hoppas att du har fått lite nyttig information genom den här artikeln. För mer om ekonomi kring bilar och andra fordon, se min kategori för bil och transporter. Läs också gärna min artikel om att det kostar (onödigt?) mycket att serva bilen hos märkesverkstaden.

Fler intressanta artiklar