Minska bränsleförbrukningen med dessa 9 smarta tips

Bild för artikel om mindre bränsleförbrukning

Är det viktigt att minska bränsleförbrukningen? Om du har en bensin- eller dieseldriven bil finns all anledning att spara bensin och diesel. Först och främst tänker man kanske på kostnaden för drivmedlet men det är bra att spara på bensin och diesel även ur ett miljö- och klimatperspektiv. En lägre bränsleförbrukning är utmärkt för både din plånbok och vår värld.

Frågan är nu hur man kan påverka bränsleförbrukningen? På vilket sätt kan du minska bränsleförbrukningen? Det får du svar på här i min guide till att sänka bränsleförbrukningen genom 9 tips. Fler spartips för bilen finns på sidan 299 tips.

1. Byt bil

Det här tipset är kanske överkurs men det enklaste sättet att spara på bensin/diesel är givetvis att välja en bränslesnål modell. Säg att en bilmodell som du tittar på drar hälften av vad din nuvarande bil drar. Det blir en hel del pengar!

2. Använd motorvärmaren höst – vinter – vår

Det är inte bara på vintern som det är klokt att använda motorvärmaren. Den kan med fördel användas också på våren och hösten. Använd din motorvärmare så fort temperaturen sjunker under 10-gradersstrecket. 

3. Håll jämnt och fint gaspådrag

Ibland krävs en lite hastigare acceleration, till exempel vid filbyte eller vid omkörning – kort sagt när man måste flytta sin bil åt något håll riktigt snabbt. I andra fall kan man minska bränsleförbrukningen genom att hålla ett jämnt och fint gaspådrag. 

4. Välj bort farthållaren

Det är bekvämt att trycka på farthållaren men bränsleeffektiv är denna funktion inte. Den är snarare en bensinslukare eftersom den ständigt ger små gaspådrag för att hålla den inställda hastigheten.

5. Stäng av AC:n

En stekhet dag kanske du måste ha på luftkonditioneringen. Detsamma gäller om du snabbare vill få upp innertemperaturen en kylig dag. I andra fall kan du minska bränsleförbrukningen rejält genom att inte använda AC:n (åtminstone inte hela tiden). Du kan räkna med att spara upp emot 10% jämfört med om du använder luftkonditioneringen. Det här är ett tips för att påverka bränsleförbrukningen som inte alla tänker på.

6. Ha överblick och planera din körning

Hur får man ner bränsleförbrukningen genom att ha överblick? Bilen drar bensin och diesel när du använder gaspedalen. Ju mindre du behöver använda den, och ju lägre varvtal för motorn, desto mer kan du minska bränsleförbrukningen. Försök att ha överblick av trafiken, olika fordon i olika filer, rödljus och rondeller samt uppförs- och nerförsbackar. Planerar du körningen blir den mindre ryckig och därmed använder du gaspedalen mindre.

7. Strippa bilen på allt onödigt

Ju tyngre vikt desto mer energi krävs för att föra den framåt. Ju mer bilen och passagerare och utrustning väger, desto mer bensin och diesel går åt. Om du vill sänka din bränsleförbrukning bör du därför ta ur allt ur bilen som är onödig last. Du ska heller inte köra omkring med takbox i onödan.

8. Accelerera snabbt!

Kan ditt körsätt vid start påverka bränsleförbrukningen? I allra högsta grad! Om du accelererar upp snabbt så att du snabbt kommer upp i hastighet kan du använda höga växlar. Varför är det bra? Jo, höga växlar sparar bensin/diesel. Använd ettans växel bara 15-20 meter och hoppa gärna över tvåans växel. Du kan sedan hoppa mellan treans växel och femmans.

9. Sätt på smala däck och kolla däcktrycket

Ju mer gummi som ligger mot marken när bilen körs, desto större friktion och desto större förbrukning. För att minska bränsleförbrukningen kan du se till att köra med smalare däck och dessutom se till att däcktrycket är exakt (titta på insidan av tanklocket).

Minska bränsleförbrukningen – sammanfattning

Som du ser finns det många sätt att minska bränsleförbrukningen. Kanske har du några fler tips och tricks själv? Bäst är självklart att använda alla de här 9 tipsen för att sänka bränsleförbrukningen, men du kanske vill välja bort några. Att byta bil är kanske inte det första tips du väljer!  

Fler intressanta artiklar