Sparsam körning – 8 användbara tips!

bild för sparsam körning artikel

Sparsam körning är ett sätt att äga och köra bil, lastbil och buss som leder till lägre bränsleförbrukning och mindre miljö- och klimatpåverkan. Kort sagt är sparsam körning verkligen något mycket bra! Idén vilar på två ben, nämligen skötsel av fordonet och själva körningen. Ett annat ord för sparsam körning är ecodriving och ytterligare ett är ekonomisk körning.

I den här artikeln går jag igenom 10 tips för sparsam körning som du kan börja använda direkt. Bara genom att du blir medveten om fördelarna kommer du ta steg för att börja spara bränsle, pengar, miljö och klimat.

Hur mycket kan man spara på sparsam körning?

Det går givetvis inte att säga exakt vad du kan spara på att använda dig av sparsam körning/ecodriving men en siffra på omkring 15% mindre bränsleförbrukning är nog inte otänkbar. Denna siffra kan översättas i flera tusen kronor per år för genomsnittsbilisten. Över en livstid handlar det om enorma pengar som hade spenderats bättre på investeringar eller sparande.

3 tips för bilvård för ecodriving

Ecodriving för mindre förbrukning av diesel och bensin handlar inte bara om hur man rent faktiskt kör sin bil på vägen. Det är också viktigt att ta hand om bilen och så att du har de bästa förutsättningarna till ecodriving.

Töm bilen på skräp med mera

Ju mer bilen väger, desto mer bensin och diesel går åt. Ta därför för vana att ta ur allt skräp och alla lite tyngre pryglar ur passagerarutrymmena och bagageutrymmet. Kanske ligger en hel del verktyg i bilen? Ta ur dem för en bättre bränsleekonomi.

Se till att däcktrycket är korrekt

Med för lite luft i däcken kommer bilen att rulla långsammare och det kommer märkas på bränsleförbrukningen. Se därför till att däcktrycket är korrekt. Hur vet man då vilket däcktryck/lufttryck man ska ha? Det står normalt på en dekal på insidan av tanklocket eller någonstans på insidan av förardörren.

Ta av takboxen

Takboxar är mycket smarta verktyg för den som behöver lite extra plats för packning. De väger dock en del både med packning och utan packning. Att köra omkring med takbox i vardagen är inte bra för bränsleekonomin.

5 tips för ecodriving på vägen

En god överblick, en lite lättare gasfot, en god framförhållning i tätare trafik och smarta accelerationer ute på landsvägen är nycklar till bra ecodriving.

Accelerera snabbt

Att man ska accelerera, det vill säga komma upp i hastighet, snabbt låter kanske som raka motsatsen till sparsam körning. Att du kommer upp i hastighet snabbt innebär emellertid att du snabbare kan lägga i högsta växeln. Ju lägre varvtal desto lägre bränsleförbrukning.

Kör inte för fort

Du som har en ”tung högerfot” behöver lätta lite på gasen i det fall du vill spara bränsle, pengar och miljö. Ju fortare du kör, desto mer bränsle går ju åt. Hur mycket extra bränsle går då åt vid högre hastigheter? Det handlar om upp emot 1 deciliter extra för varje 10 km/h extra. Skulle du till exempel köra 120 km/h i stället för 110 km/h drar bilen upp emot 1 deciliter extra per mil.

Men, man kommer ju snabbare fram om man kör snabbt? Tidsvinsterna vid högre hastigheter blir faktiskt inte så stora och vid körning på motorväg blir de högst marginella.

Motorbromsa

Det är både enklare och billigare att motorbromsa än att bromsa med bromspedalen. Att motorbromsa är en viktig del i sparsam körning. Det är bara att släppa gasen och låta bilen rulla. Då stängs bränsletillförseln av. Vid för låga varvtal kan du växla ner för att fortsätta motorbromsa.

Anpassa körningen efter vägen och trafiken

Ryckig körning med accelerationer och inbromsningar drar mycket bensin och diesel. Välplanerad körning med motorbromsning in mot rödljus och rondeller, smarta filbyten som görs i god tid, anpassningar till framförvarande fordon och accelerationer i nerförsbacke/jämnt gaspådrag i uppförsbacke gör underverk för bränsleförbrukningen.

Kör på högsta växel

Sparsam körning handlar också om att köra på högsta möjliga växel oavsett hastighet. Prova dig fram med din bil. Kan du köra på femmans växel i 50 km/h har du garanterat ett mycket lågt varvtal och därigenom en låg bränsleförbrukning. Med fyras växel blir varvtalet automatiskt bra mycket högre. 

Ecodriving elbil

Hur fungerar det då med ecodriving/sparsam körning för elbilar? Med en elbil är mycket av det manuella ersatt med automatiska funktioner. Således behöver du inte bry dig om varvtal, växling och val av växel. Ecodriving för elbil handlar om att anpassa körningen efter förutsättningarna på vägen, att motorbromsa och att inte köra för fort.

Ecodriving automat

Sparsam körning med automat fungerar som ecodriving med manuell växellåda med den skillnaden att bilen själv sköter om allt kring växling, varvtal och acceleration. Ecodriving med automatlåda handlar alltså om att inte köra för forts, att motorbromsa och att anpassa körningen efter förutsättningarna på vägen.

Utbildning i sparsam körning

Ecodriving ingår numera i körkortsutbildningen och kunskaper om grunderna i tekniken testas både vid körprovet och i kunskapsprovet. Om du redan har körkort sedan länge finns möjlighet att gå sparsam körning-kurser hos olika utbildare landet runt.

Vad är största vinsten med sparsam körning?

Svaret på rubrikens fråga är lite beroende av vad man tycker är viktigast, men generellt brukar de flesta ange lägre bränsleförbrukning som den största vinsten med sparsam körning. Det går som sagt att spara en hel del pengar på att köra sparsamt med eco-driving. Vinsten kan räknas i betydande summor pengar per år.

En indirekt vinst av att man kör enligt principerna för eco-driving är att man sparar på miljön. Man sparar på miljön både direkt vid avgasröret genom att bilen släpper ut mindre giftiga ämnen direkt i naturen (gäller dock självklart inte för elbil) och på sikt när det handlar om klimatpåverkande gaser.

Fler intressanta artiklar