Spara till körkort – Kom igång med en enkel guide!

spara till körkort headerbild

Priset för ett körkort idag är cirka 15 000 kr i snitt. Det är den prislappen som gäller överlag om man vill ta körkort oavsett var man befinner sig i Sverige. Det är en slant som inte alla 18-åringar har i plånboken och det kan därför vara en idé att spara till körkort

Med ett körkort blir världen lite större och man blir lite mer flexibel i sina transporter. Trenden är dock att antalet unga som väljer att ta körkort minskar. En del av förklaringen ligger i priset, som är förhållandevis högt.

Spara till körkort – så här kan man göra

Det finns några uppenbara knep att ta till för att spara pengar till körkort. Om man vill spara pengar till körkort är det en god idé att börja så fort det bara går. Det är för övrigt en tumregel som gäller för allt sparande.

Om du är förälder kan du med fördel starta ett sparande omedelbart. Om man väljer att månadsspara 200 kr tar det bara strax över 6 år att spara ihop till 15 000 kr. Du kan alltså börja spara när ditt barn är 11-12 år. Med 500 kr i månaden tar det bara 2,5 år av sparande. Notera att jag här inte har tagit någon hänsyn till avkastning och eventuella skatter. 15 000 kr kan låta som mycket pengar totalt, men med ett månadsspar under ett antal år är uppgiften inte särskilt betungande.

Om det är du själv som ska spara till körkort och du närmar dig 18-årsdagen kan det vara en god idé att önska dig pengar vid födelsedagar och jul. Kanske kan du också bli sponsrad av släktingar? Kanske kan du också jobba extra vid sidan av studierna eller använda pengar från eventuella sommarjobb för att spara till körkort?

Alltså – så här kan man spara till körkort:

 • Månadsspara (till exempel 200 kr i månaden = 6 års sparande)
 • Körkortspengar som presenter och julklappar
 • Sponsring av släktingar (morfar, farmor, etc.)
 • Jobba extra/sommarjobb

Pris för att ta körkort – sänk kostnaden

Det finns ett mycket enkelt sätt att göra så kostnaden för ett körkort minskar rejält. Det handlar självklart om att privatköra så mycket som möjligt. Priset för en körlektion är ungefär 1000 kr per 60 minuter och varje lektion man kan ”undvika” innebär alltså en hel del i sparade pengar.

Det rekommenderas dock inte att enbart privatköra. Det är klokt att ta åtminstone några körlektioner för att få reda på ”senaste nytt” och få en bekräftelse för att man (strax) är redo för uppkörning.

Vad kostar körkort?

Kostnaden för att ta körkort (B-körkort för personbil) beror på flera saker, nämligen: 

 • Var i landet du vill ta kortet
 • Hur många lektioner du behöver ta
 • Om du ska en intensivutbildning (dyrare) eller inte
 • Om du köper ett paket med körlektioner (med viss rabatt) eller inte

Priset för körkortet är alltså beroende av hur du själv väljer att lägga upp din utbildning. Hur mycket det kostar att ta kortet blir således individuellt och det ska du komma ihåg när du ska spara till körkort. Det går dock att göra en uppskattning av priset och körskolornas riksförbund (STR) räknar med ett snitt på 15 000 kr. 

Med ett färdigt kurspaket inkluderas ett visst antal körlektioner tillsammans med de obligatoriska momenten i utbildningen och kurslitteratur. Om du köper ett sådant binder du dig till en viss trafikskola under utbildningen och det gör att du kan erbjudas ett lägre pris.

>> Tips: Läs min artikel om att spara pengar till bil!

Vad ingår i ett körkortspaket?

Vad ingår då i ett körkortspaket? Det kan handla om:

 • Inskrivningsavgift
 • Körlektioner: Upp till 20 stycken
 • Riskettan och Risktvåan (Risk 1 och Risk 2)
 • Litteratur och utbildning (teori)

Ibland kan också bilhyra vid uppkörningen och (vissa) avgifter till Transportstyrelsen ingå i färdiga körkortspaket. Det gäller att kika lite närmare på vad som ingår hos olika trafikskolor eftersom innehållet kan skilja sig mellan aktörer. Jämför olika trafikskolor när du ska spara till körkort.

Avgifterna till Transportstyrelsen inkluderar:

 • Kunskapsprov: 325 kr (kväll och helg: 400 kr)
 • Körprov B: 800 kr (kväll och helg: 1040 kr)
 • Tillverkning av körkort: 280 kr
 • Fotografering: 80 kr

Hur mycket ska man spara till körkort?

Som vi har sett räknar STR med att ett körkort i snitt kan kosta 15 000 kr. Då ingår alla avgifter till myndigheter samt utbildning och träning. Det kan dock naturligtvis finnas individuella skillnader. Om man övningskör mycket privat kanske behovet av körlektioner på trafikskolan blir mindre.

På frågan hur mycket man ska spara till körkort blir svaret mellan 10 000 – 20 000 kr. Sparar man i förväg och det skulle visa sig att alla pengar inte går åt till utbildning och lektioner, så är det naturligtvis inget problem!

Kan man ta lån till körkort?

Givetvis möjlighet att ta lån till körkort. Det är då ett lån utan säkerhet det handlar om och det finns många långivare att välja mellan. Jag rekommenderar dock aldrig att man tar lån och gör det inte heller i det här fallet.

Om behovet finns att låna pengar till körkort är mitt tips att vända sig till en av storbankerna för att där ansöka om ett privatlån. Det är inte en god idé att ta ett snabblån för finansiering av körkort.

Vissa trafikskolor erbjuder dig att delbetala körkort. På så sätt kan man betala av kostnaden över exempelvis 36 månader. Givetvis tillkommer då ränta och eventuellt faktura- och uppläggningsavgifter. Det är ändå en god idé att spara till körkort för att minska totalkostnaden.

Notera: CSN erbjuder körkortslån för unga vuxna och arbetslösa. Idén är att förbättra chanserna att få jobb. Du kan alltså ta lån till körkort genom staten. CSN kan låna ut pengar till körkort – upp till 15 000 kr – och det går enkelt att ansöka på CSN:s webbplats. Med den lösningen behöver du inte spara till körkort över huvud taget. Räntan är också klart fördelaktig.

Vad kostar en körkortslektion?

En körlektion kostar i snitt 1000 kr per 60 minuter. Om lektionen är 45 minuter kostar den i snitt 750 kr, och så vidare. Priset kan dock variera mycket beroende på både ort och trafikskola.

Här i artikeln har jag gått igenom svar på frågan om vad det kostar att ta körkort. Jag har också presenterat tips på hur man kan spara till körkort på olika sätt. Förhoppningsvis får du god nytta av mina tips i den här artikeln. 

Fler intressanta artiklar