Billigaste valutan i världen – vilken är det?

bild för artikel om billigaste valutan

Vilken är den billigaste valutan i världen jämfört med svenska kronor och vilket land är billigast att semestra i? I vår artikel får du alla svar!

Valutor har olika värden jämfört med varandra. Det är många faktorer som styr värdet men lite generellt kan vi säga att valutans värde är en spegling av landets ekonomi och utveckling. Vilken är då den billigaste valutan i världen?

Det snabba svaret är burundisk franc. Den här valutan är absolut billigast sett till köpkraft. Om du kommer till Burundi med svenska kronor kommer du alltså extremt långt med din reskassa!

Fler guider om allt mellan himmel och jord hittar du på sajten Toppen – roligt och smart.

Nu är dock Burundi kanske inte nummer ett bland resmålen för oss svenskar. Inte heller är Uzbekistan, Sierra Leone eller något annat land på topplistan över de absolut billigaste valutorna i världen särskilt stora turistmagneter.

Därför tittar vi först här på den billigaste valutan för mer turistinriktade länder! Sedan presenterar vi en topp 7-lista över de lägst värderade valutorna överlag.

Vi ska titta på:

  • Venezuela
  • Egypten
  • Indonesien
  • Taiwan
  • Indien

Hur mäter man vilken som är den billigaste valutan?

Det finns naturligtvis lite olika sätt att beräkna en valutas värde. Vi tycker att en kombination av köpkraften och själva värdet av den minsta enheten ger en bra bild totalt sett.

Big Mac Index

För köpkraft är det idag nästan standard att använda Big Mac Index. Det utgår, lite förenklat, från vad en Big Mac från McDonalds kostar i olika länder. USA används som standardnivå och sedan jämför man köpkraften i andra länder. Det är ansedda The Economist som står bakom Big Mac Index.

Billiga enheter

Starka valutor tenderar att ha högre värden per enhet. Vi kan ta USD som exempel. En amerikansk dollar kostar, beroende på ekonomiskt läge, mellan 9–11 svenska kronor. Svaga valutor tenderar istället att ha lägre värden.

Topp 5 – billigaste valutan

Så, nu när vi har måtten klara för oss, vilka länder har de billigaste valutorna? Här är vår lista på topp 5.

Venezuela

Valutan i Venezuela, bolivar, är svag sett till köpkraft och har ett lågt värde i kronor och ören. En svensk krona ger ungefär 2,40 venezolanska bolivar.

Tittar vi på Big Mac Index jämfört med en svensk krona så kostar hamburgaren cirka 23 kr i Venezuela.

Egypten

I Egypten är valutan egyptiska pund. En krona motsvarar omkring 3 egyptiska pund och enligt Big Mac Index kostar hamburgaren inte mer än omkring 18 kronor.

Indonesien

Indonesiens valuta, rupiah, är otroligt svag sett till vad varje enhet är värd i andra valutor. En svensk krona är lika med över 1400 indonesiska rupiah.

En Big Mac i det enorma landet kostar cirka 35 000 rupiah, vilket motsvarar knappt 25 svenska kronor.

Taiwan

I Taiwan handlar man med New Dollars. En sådan är detsamma som 3 svenska kronor. Vad kostar en Big Mac? 75 TWD, vilket är ungefär 25 svenska kronor.

Indien

Indien är ett annat land med en given plats på en topplista över den billigaste valutan. För varje svensk krona får du cirka 8 indiska rupee och en Big Mac kostar i genomsnitt 26 kr.

Valutorna med lägst värde – topp 7

Här ovan har vi tittat på valutor utifrån köpkraft och värde. Vi har också fokuserat på länder med åtminstone viss turism. Det finns dock fler billiga valutor än så, vissa är extremt lågt värderade och en svensk krona kan ge tusentals enheter i respektive land. Här talar vi inte om amerikanska dollar och euro direkt.

På ohotad förstaplats hittar vi iransk rial. Den här valutan har devalverats ett otal gånger genom åren. Dessutom är det lite sisådär med hur växelkurserna ser ut gentemot omvärlden. Den billigaste valutan i världen är iransk rial!

LandValutaKurs mot SEK
IranIransk rial (IRR)1 SEK = 4115 IRR
VietnamVietnamesisk Dong (VND)1 SEK = 2285 VND
Sierra LeoneLeones (SLL)1 SEK = 2167 SLL
LaosLao Kip (LAK)1 SEK = 1689 LAK
IndonesienRupiah (IDR)1 SEK = 1430 IDR
UzbekistanSum (UZS)1 SEK = 1112 UZS
GuineaFranc (GNF)1 SEK = 838 GNF

Sammanfattning

Vi hoppas att du har haft glädje av vår artikel om den billigaste valutan på olika håll i världen. Det finns onekligen platser där vi kommer mycket långt med våra svenska kronor och där valutaenheterna i sig har mycket låga värden.

Valutakurserna är korrekta per 230429 och vi har använt oss av Xe för växelkurserna.

Fler intressanta artiklar