Ekonomiverktyg kalkylatorer [Gratis räknare]

header för artikel om ekonomiverktyg & kalkylatorer

Räkna på ekonomi, avkastning, ränta på ränta, FIRE och budget med ekonomiverktyg i form av kalkylatorer eller ”räknare” på ren svenska. Hitta gratis och enkla ekonomiverktyg att använda direkt här! Du kan använda dem både på datorn, på surfplattan och på mobilen.

Ekonomi handlar ju om siffror och för många övningar inom privatekonomi är det bra att ha bra ekonomiverktyg för att kunna räkna rätt. Det kan handla om allt från att räkna på ränta på ränta-effekten och framtida värden av nuvärden till att lägga upp en budget som är i balans. 

Smarta ekonomiverktyg – gratis att använda

Med mina smarta ekonomiverktyg i form av räknare/kalkylatorer kan du enkelt få fram nyttiga siffror som kan hjälpa dig i din ekonomi. För tillfället kan du använda nedan fem kalkylatorer för att räkna på ekonomi på olika sätt:

  • Framtida värde av ett sparande eller investering
  • Räkna på månadskostnad och total kostnad för ett lån
  • Ränta på ränta-effekten på en investering/ett sparande
  • Budgetverktyg – gör en budget och/eller följ upp en budget enkelt
  • Hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt fri (FIRE) – räkna ut ekonomiskt oberoende

Mina ekonomiverktyg för att räkna på ekonomi är mycket enkla att använda. Du anger olika siffror i de vita fälten och låter sedan räknaren göra sitt jobb. För vissa fält finns en info-knapp med lite mer information om vad det är du ska fylla i och hur du ska göra det. 

Framtida värde av nuvärde

Alla som är intresserade av att spara och investera är väl intresserade av att få reda på vad ett nuläge kan bli i framtiden? Man strävar ju efter att öka värdet på det man lägger in idag. I min kalkylator för att beräkna framtida värde av ett nuvärde kan du se vad ett startbelopp ger över tid med en viss avkastning. Detta ekonomiverktyg tar också hänsyn till ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta-effekten

Även någon enstaka krona kan förvandlas till ett enormt belopp med en hygglig avkastning över tid. Hemligheten stavas ränta på ränta-effekten och det är framför allt tiden som är ens partner i den här processen. Engångsinsättningar och månadsspar ger över tid faktiskt en avkastning som vida överstiger vad man själv har satt in på ett konto. Om du villl räkna på olika avkastning, olika startbelopp och olika sparhorisonter kan vi rekommendera min ränta på ränta-kalkylator.

Månadskostnad och totalkostnad för ett lån

Varje lån har en viss löptid, en viss ränta och en viss plan för hur amortering och betalning av räntor ska ske. Det är kanske inte lätt alla gånger att få en överblick av hur de olika parametrarna samverkar. Vad blir skillnaden mellan 8% och 9% på ett privatlån? Hur mycket mer måste man betala per månad med den högre räntesatsen? Hur mycket mer totalt måste man betala för ett bolån på 2% jämfört med ett på 1%. I min kalkylator för månadskostnad för lån kan du enkelt räkna ut allt du vill veta. Det är ett riktigt fiffigt ekonomiverktyg!

Budgetverktyg

Letar du efter ett enkelt och smidigt budgetverktyg? Vill du dessutom att budgetverktyget ska vara gratis att använda? Här på Sparhacks hittar du ett verktyg för att göra en budgetkalkyl som är gratis och som du kan laborera med hur mycket du vill. Du anger de inkomster och utgifter du har och ser sedan om din budget är i balans eller inte. För de olika posterna i budgetkalkylen använder du dig av de vanligaste kategorierna för hur man kan räkna på en hushållsbudget. Gå till mitt budgetverktyg och börja laborera med siffrorna nu!

Bli ekonomiskt fri – räkna på ekonomiskt oberoende

Vill du bli ekonomiskt oberoende? Gå i pension långt före den normala pensionsåldern? Det är många som intresserar sig för att under en tid jobba mycket och spara mycket för att så småningom nå en förmögenhet som helt enkelt räcker resten av livet utan att man behöver arbeta en dag till (om man inte vill det vill säga!). 

På engelska kallas idén för Financial Independence – Retire Early med den populära förkortningen FIRE. Enligt FIRE-rörelsen ska det investerade kapitalet vara tillräckligt stort för att man ska kunna klara ekonomin med räntor och avkastning (utdelning från aktier) utan att kapitalet krymper. Det går också att använda FIRE med utgångspunkt i att man löpande per år kan göra uttag av kapitalet.

I min kalkylator för ekonomiskt oberoende/FIRE kan du räkna på hur mycket du behöver spara per månad utifrån din ålder idag och vid vilken ålder du vill sluta arbeta. Gå till FIRE-kalkylatorn nu!

Ekonomipoddar

Det finns många sätt att ta in information och få det senaste inom ekonomi. Många väljer att ta del av nyheter, fakta och intressanta personporträtt genom ekonomipoddar. Intresset för denna genre inom podcasts har verkligen exploderat under de senaste åren och idag finns bara i Sverige 30-40 poddar med en riktigt stor publik.

På min sida om poddar om ekonomi hittar du tips på ett antal podcasts inom ekonomi som jag tycker håller en mycket hög kvalitet. Kanske håller du med mig, kanske inte. Hur som helst har du en bra lista på poddar att kika närmare på!

Fler intressanta artiklar