Indexfonder med låga avgifter – Läs vår GUIDE

indexfonder artikel

Artikeln innehåller reklamlänkar för Avanza

Vad är en indexfond? Vad är indexfonder? Namnet skvallrar om vad det handlar om. En indexfond är en fond som följer index. Det kan till exempel handla om index för större svenska bolag, större europeiska bolag eller större bolag globalt. Just globalfonder är en mycket populär variant på denna typ av fond.

OBS! Inget i den här artikeln är köpråd eller finansiell rådgivning. Artikeln presenterar fakta. Handel med finansiella instrument är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för avkastning i framtiden. En investering i finansiella instrument kan gå upp och ner i värde och du är aldrig garanterad att få tillbaka det kapital du satsar.

Indexfonder – grundläggande fakta

Vad förvaltaren gör för att skapa en indexfond är helt enkelt att köpa alla aktier i indexet och då i rätt ”portioner”. Om ett bolag ”väger” 5% i indexet kommer aktien också att väga lika mycket i fonden. Vid jämna mellanrum justerar förvaltaren fördelningen för de olika aktierna – en så kallad rebalansering.

Den som köper en indexfond köper i praktiken en korg av en väldig mängd aktier. En globalfond kan till exempel innehålla en bra bit över 1000 aktier. Den stora fördelen är den automatiska riskspridning som följer av detta. Att förvaltaren inte behöver vara aktiv i förvaltningen, och därmed kan erbjuda låga avgifter, är en annan fördel.

indexfonder spacer

Passiva indexfonder

Det är i regel så att en fond som följer index per definition är passiv. Graden av ”passivitet” beror dock på hur förvaltaren har konstruerat sin fond. Det finns passiva fonder där köp, försäljningar och balansering görs i princip automatiskt utan handpåläggning samtidigt som det finns passiva indexfonder där en faktisk person hanterar de transaktioner som behöver göras.

Indexfonder – bra eller dåligt?

Indexfonder följer index – så en enkelt är det. Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med det. Man kan säga att det finns tre fördelar med indexföljande fonder (i jämförelse med aktivt förvaltade fonder).

Fördelar

  • Låg avgift 
  • Stor riskspridning
  • Lägre risk

Den uppenbara nackdelen med indexfonder är att en aktivt förvaltad fond har möjlighet att ge en högre avkastning. En passivt förvaltad fond kan inte ge investeraren en bättre utveckling än vad index ger, men en skicklig förvaltare kan skapa en högre avkastning.

Indexfonder med låg avgift

Den som driver och förvaltar en indexföljande fond har till uppgift att se till att fonden följer index med de bolag som finns med och hur mycket bolagen ”väger” i indexet. Det krävs alltså ingen aktiv förvaltning med analyser, bolagsbesök och liknande. 

Om förvaltningen kan minimeras kan självklart också avgiften minimeras. Det går väl inte att räkna ut ett exakt genomsnitt för indexfonder med låg avgift, men förmodligen ligger snittet omkring 0,35% på årsbasis. Den här låga avgiften gör att man som investerare helt enkelt får en bättre avkastning.

Indexfonder med låg avgift som verkligen är riktigt låg inkluderar Avanzas fond Zero med 0% i avgift. Avanzas fond Global har också en mycket låg avgift, nämligen 0,08%.

Värt att nämna är att många fondrobotar använder sig av den här fondtypen för att hålla nere kostnaderna och därmed också avgifterna till oss sparare.

Bästa indexfonder 2023

Den bästa indexfonden är självklart den som ger högst avkastning till lägst avgift. Eftersom avgifterna överlag är riktigt låga när det handlar om den här typen av fond är dock avkastningen det centrala. För bra indexfonder ska avgiften enligt mig inte vara högre än 0,30% per år. 

För att jämföra avkastning för bra fonder som följer index gäller det att jämföra rätt. Man kan inte jämföra en Sverigefond med en globalfond, utan det gäller att man utgår från samma parametrar. Samtidigt kan det alltid finnas små skillnader när det gäller vilka index fonderna väljer. Typexemplet är globalfonder. Här kan en viss fond ha 1000 olika aktier medan en annan har 1500 aktier.

Om vi tittar på fonder som utgår från breda index (många bolag och en mix av bolag), så kan vi ta fram följande topplistor för 5 år tillbaka. Topplistorna är korrekta per 2022-08-30.

index fond spacer

Bästa indexfonder Sverige

  • Aktiespararna Direktavkastning
  • Skandia Sverige Exponering
  • Storebrand Sverige Plus
  • SEB Sverige Indexnära
  • SEB Sverige Indexfond

Bästa globala indexfonder

  • Nordea Global Passiv Tillväxt
  • Länsförsäkringar Global Indexnära
  • DNB Global Indeks
  • Storebrand Global Plus
  • Swedbank Robus Access Global

Bästa indexfonder USA

  • Handelsbanken USA Ind Crit
  • DNB USA Indeks
  • Länsförsäkringar USA Indexnära
  • Swedbank Robur Access USA
  • Storebrand USA

Bästa indexfonder Europa

  • DNB Europa Indeks
  • Öhman Marknad Europa
  • Handelsbanken Europa Index
  • Länsförsäkringar Europa Indexnära
  • Swedbank Robur Access Europa

Globala indexfonder

Många som arbetar med rådgivning inom finans och börs generellt brukar förespråka globala indexfonder. Idén är att man då får den allra bredaste exponeringen och den största riskspridningen i sitt aktiesparande. Det är givet att man med 1000+ olika bolag från hela världen får en bra riskspridning.

Globala indexföljande fonder kan mycket väl ha en plats i en fondportfölj just av dessa anledningar. Det finns dock en sak som är viktig att tänka på och det är att USA väger mycket tungt i indexen. Kort sagt är de största bolagen i indexen amerikanska och det kan handla om mellan 60% och 70%. 

Globalfonder finns att köpa hos Avanza och Nordnet med flera nätmäklare och banker. Avgiften är sällan över 0,30% per år.

Svenska indexfonder

För svenska indexfonder har vi småsparare många alternativ. Vi kan välja mellan lite bredare index och småbolag och vi kan ha fokus på direktavkastning eller hållbarhet. Vi kan ta några exempel på svenska indexfonder.

Aktiespararna Direktavkastning investerar i bolag med hög utdelning, eller mer exakt de 21 bolag som har den högsta direktavkastningen på Stockholmsbörsen (topp 40 omsättning). 

Skandia Sverige Exponering utgår från ett egenkomponerat index som ska vara indexnära samtidigt som det har fokus på hållbarhet.

Storebrand Sverige Plus investerar i aktier för att vara indexnära och fonden har fokus på hållbarhet och hållbara investeringar.

köpa indexfond

Spara i indexfonder

En indexfond handlas som vilken annan fond som helst. Som investerare kan man göra enskilda köp och givetvis också månadsspara. Det är många som sparar i indexföljande fonder månad efter månad och år efter år.

Att spara i indexfonder genom månadsspar är enkelt. Om du har ett konto hos en bank eller nätmäklare ska du först klicka upp den fond du vill köpa. Vid dialogrutan anger du sedan att du vill månadsspara och anger det belopp du vill investera. Pengarna dras från ditt konto eller via autogiro och investeringarna fortsätter så länge du önskar.

Att månadsspara i indexfonder är ett smart sätt sprida riskerna över tid. Du kommer att köpa andelar både när marknaderna är positiva och när marknaderna är negativa. Över tid blir utvecklingen jämnare än om du gör enskilda köp lite här och där.

Billiga indexfonder

Alla fonder som följer ett index är billiga relativt sett aktivt förvaltade fonder. Utan den ”aktiva” faktorn kan fondförvaltarna helt enkelt sänka avgifterna för oss småsparare. Billiga indexfonder kostar inte mer än 0,20-0,30% i förvaltningsavgift per år och det är givetvis mycket fördelaktigt både på kort och lång sikt. 

Avgiften är dock, som du vet, inte allt man kan behöva kika på när man väljer fonder. Det finns fler faktorer att ta med i beräkningen men det är aldrig en nackdel med låga avgifter.

Swedbank indexfonder

Swedbank har tolv stycken egna fonder som följer olika index och sedan marknadsför man också produkter från Storebrand och Öhman. Swedbank har fonder för både Sverige, USA, Asien, Japan, Europa och ”Global”.

Handelsbanken indexfonder

Handelsbanken erbjuder nio stycken egna indexföljande fonder samt ett stort antal regelstyrda fonder. Dessutom är det Handelsbanken som står bakom XACT-fonderna. Dessa fonder är börshandlade, vilket innebär att man köper och säljer dem ungefär som aktier i realtid.

Nordea indexfonder

Nordea har ett fåtal helt och hållet passiva indexföljande fonder som följer etablerade index. Det handlar till exempel om Nordea Sverige och Nordea Global.

SEB indexfonder

SEB har fem stycken klassiskt utformade fonder som följer index och det handlar om fonder för Sverige, USA, Europa och Global.

Köp indexfonder hos Avanza

Avanza har ett rekordstort utbud av indexfonder och är den nätmäklare som jag kan rekommendera. Det är dessutom enkelt att bli kund och nya kunder med ett mindre kapital kan komma igång med sitt sparande i fonder helt utan avgifter.

Hur hittar man då till Avanza indexfonder? Jo, du börjar med att klicka upp fondlistan. Härifrån väljer du ”fler filter” och anger att du bara vill se indexfonder. Du kommer då att få fram 80+ fonder att välja mellan. 

Listan över de fonder du har sorterat fram är lite spretig. För att göra urvalet lite smalare kan du till exempel välja region. Väljer du Sverige får du fram 20+ fonder att välja mellan.

Avanza har också egna indexföljande fonder, totalt sex stycken. Dessa är:

  • Global
  • Emerging Markets
  • Europa
  • Sverige
  • USA
  • Zero

Ingen av dessa fonder har en avgift som överstiger 0,2% per år och det är ju klart fördelaktigt både på kort och lång sikt.

Indexfonder Kina

Det finns ett stort antal Kina-fonder hos de olika nätmäklarna och bankerna. Det går till exempel att köpa Kina-fonder inriktade på storbolag och fonder inriktade mot mindre bolag. När det gäller indexfonder Kina är utbudet dock mycket skralt. Avanza har inte en enda indexfond för Kina, inte heller Nordnet.

Slutord

Indexfonder marknadsförs ofta som det perfekta alternativet för den som inte vill vara så aktiv i sitt sparande men ändå vara med på aktiemarknaderna. Med månadsspar blir den här fördelen ännu större. Samtidigt behöver den här typen av fond inte vara för alla och det går naturligtvis att kombinera indexfonder med aktivt förvaltade fonder (och aktier och andra investeringar).

Fler intressanta artiklar