Ändra till efaktura eller autogiro & spara pengar

Spartips: Ändra till e-faktura eller autogiro

Om du tar bort endast en fakturaavgift för en månatlig räkning, avbetalning eller liknande kan du spara en mängd hundralappar per år. Om vi säger att den avgift du blir av med är på 45 kr så sparar du 540 kr per år. Det är verkligen inte dumt!

Fakturaavgifter & aviavgifter

Många företag har idag gått över till att endast erbjuda elektroniska fakturor och/eller autogiro, men det finns också en del företag som är fast i det gamla tänket. Om man som kund inte anmäler annat kommer dessa företag att skicka fakturor och räkningar med posten. Att skriva ut och skicka iväg en faktura är inte gratis och denna kostnad (fakturaavgift) får du normalt stå för. Denna kostnad för ”hantering” och porto kan uppgå till ganska många kronor. I genomsnitt torde kostnaden vara mellan 40-50 kr per räkning. 

Det är helt onödigt att betala upp emot 50 kr för att få en räkning på papper i brevlådan. Om man gärna har allt på papper går det ju att skriva ut från en elektronisk version hemma. 50 kr per räkning och månad kan bli en hel mängd pengar per år!

Det är självklart inte alla företag som tar ut fakturaavgift. För räkningar för barnomsorg och el behöver du aldrig betala fakturaavgift. Raka motsatsen gäller för avbetalningsköp, krediter och liknande. Då är det standard med avgifter.

Spartips: Efaktura och autogiro

Så här mycket kan du spara på att ta bort pappersfakturor

Allt är individuellt men jag tror att en majoritet i Sverige har möjlighet att ta bort åtminstone en pappersfaktura och de kostnader som ofta är förenade med den. Att ta bort en faktura skulle innebära en minskad utgift på upp emot 50 kr per månad, vilket är detsamma som 600 kr per år. Det kan låta lite, men skulle du tacka nej till att få 600 kr i handen?

Den som har ett antal skulder kan definitivt tjäna på att se över hur man betalar på avbetalningar, lån och krediter.

Exempel: En person har fyra krediter som betalas varje månad. I snitt uppgår fakturakostnaden till 45 kr per faktura. Det är detsamma som 180 kr i månaden och 2160 kr per år. Det är helt onödiga utgifter och det man sparar kan med fördel användas för att betala extra på krediterna.

Undvik att betala för sent eller glömma en räkning

Om du har e-faktura är det svårt att glömma bort en räkning. Den kommer nämligen att dyka upp i din internetbank så fort den skickas iväg från företaget. Hos de flesta banker visas nya e-fakturor längst upp på alla sidor när du är inloggad och du kan enkelt betala genom att klicka på den aktuella fakturan och signera med Bank-ID.

Om du har autogiro behöver du inte göra någon manuell handläggning över huvud taget. Betalningen skickas iväg automatiskt på den dag som anges i köpevillkoren (till exempel för mobilabonnemang eller lånebetalningar). Det enda du måste göra är att se till att du har pengar på kontot den dag då pengarna dras.

Så här ansöker du om efaktura

I det fall det företag du ska betala till erbjuder efaktura ska du börja med att logga in på din internetbank. Väl inloggad är det inte så svårt att hitta en länk som tar dig till en sida för anmälan av efaktura. Den finns ofta som underlänk under kategorin ”Betalningar”.

Det du ska göra här är att söka efter och lägga till företaget. När du får upp rätt företag fortsätter du med att fylla i kundnummer och slutligen godkänner du med Bank-ID.

Det tar sedan ett par dagar för företaget att godkänna din ansökan. Sedan kommer dina fakturor att komma som e-fakturor i internetbanken. Hela proceduren fungerar likadant oavsett du har Nordea, Swedbank eller någon nischbank.

Så här ansöker du om autogiro

Att ansöka om autogiro fungerar i stort på samma sätt som att ansöka om e-faktura. Du knappar in företagsnamnet, kontrollerar att det är rätt namn med företagsnamn och organisationsnummer, fyller i vilket konto du vill att betalningar ska dras ifrån och godkänner villkoren för autogiro. Det är normalt allt du behöver göra.

Fler intressanta artiklar