Extraknäck för mer pengar – 26 TIPS på extrainkomster

extraknäck tips - artikel

Sidan innehåller reklamlänkar

Extraknäck betyder ett arbete man utför vid sidan av en huvudsaklig syssla. Det vill säga att man exempelvis arbetar 8 timmar på sin ordinarie arbetsplats och sedan tjänar lite extra pengar på kvällar och helger med någon annan syssla. 

I Sverige är det inte lika vanligt med extraknäck som i andra länder på grund av att vi generellt sett har löner vi kan leva på. För den som vill tjäna mer och spara mer finns dock alla möjligheter.

Spara extra på mat genom att handla hos Matsmart – upp till 80% på ordinarie pris och generösa fraktpriser.

Reklam / annons för Matsmart

I den här artikeln får du veta mycket mer om vad ett extraknäck är. Jag bjuder också på en enorm mängd förslag på vad du kan göra för att få in mer pengar till ditt hushåll. Många är mer vanliga knäck men jag har också med sådana som är lite (i vissa fall betydligt) mer udda! Använd menyn för att hoppa in direkt där du vill läsa.

8 snabba om extraknäck

Vad är extraknäck?
Det snabba svaret är att det är ett jobb på deltid eller på timme som du utför vid sidan av studier eller jobb. Det handlar alltså inte om någon heltidssysselsättning. Normalt är det också ett tillfälligt jobb.

Var kan man hitta extraknäck?
En bättre fråga är kanske var man inte kan hitta ett extra jobb! Sökningar på nätet, kontakter med vänner, familj och bekanta, annonser i tidningar, lappar på anslagstavlor – det finns egentligen inga begränsningar.

Vilka typer av extraknäck kan man nämna?
Det finns många varianter på anställningsformer för extraknäck. Vissa är regelrätta deltidsjobb eller jobb på timme exempelvis på kvällar och helger. Andra är frilansjobb och det finns även säsongsbetonade extraknäck.

Vilka är typiska fördelar med att extraknäcka?
Det finns flera fördelar. Den uppenbara är att jobbet ger pengar. Andra fördelar är nätverkande, att få mer erfarenhet och kunskap samt att få träffa nya människor.

Finns det nackdelar med extraknäck?
Det finns såklart nackdelar med att jobba extra vid sidan av vanliga jobb eller studier. Stress, mindre tid för familj, vänner och hobbyer och utmattning är typiska nackdelar.

Hur mycket tid tar ett extraknäck?
Det beror på! Du kan jobba extra kanske någon eller ett par timmar i veckan. Du kan också jobba 50%. Du bestämmer själv hur mycket tid din extra syssla ska ta.

Hur mycket tjänar man på ett extraknäck?
Även här är allt individuellt. Det finns advokater som kan ta tusentals kronor i timmen för extrajobb. Det finns också personer som frilansar på nätet som tar kanske 50 kr per timme.

Inom vilka branscher är det vanligast med extraknäck?
Servicebranschen än överrepresenterad i den här aspekten. Frilans är såklart en annan bransch där extraknäck är vanligt, säsongsarbete likaså.

Bli god man, kontaktperson eller stödperson

Om du är ansvarsfull, ordningssam och har en bred social kompetens kan du ansöka om att bli god man. Som god man är du företrädare för någon annan i frågor som handlar om ekonomi och juridik. Du får en viss ersättning för ditt arbete. 

Andra alternativ är att vara kontaktperson (viss exempelvis missbruksproblem, psykisk ohälsa, isolering) eller stödperson. Det här är ett extraknäck med bra betalt i förhållande till många andra.

Virtuell assistent

Vad gör en virtuell assistent? Det handlar i princip om supportuppgifter som du utför hemifrån. Vad som ingår i en tjänst skiljer sig givetvis från arbetsgivare till arbetsgivare, men man kan säga att det handlar om support via e-post, telefon och chattar. Ibland ingår också skribentuppgifter. 

Bloggare

En bloggare är en person som skriver inlägg inom ett visst ämne och riktar dem mot en viss publik. Det kan handla om allt från blomsterodling till trimning av bilar. Som bloggare kan man, om antalet läsare är tillräckligt stort, tjäna pengar bland annat som affiliate och genom andra samarbeten med företag.

Starta en informativ kanal på Youtube

Youtube låter vem som helst starta en kanal och lägga upp videoklipp. Det är en fantastisk möjlighet! Har du något du vill berätta för världen kan du göra det nu direkt och så småningom (om besökarna gillar det du gör) tjäna pengar på dina videor.

Starta webbutik med dropshipping

Dropshipping innebär att man aldrig har något eget lager hemma. I stället gör man en beställning från en leverantör när man får in en order. Det är ett mycket enkelt och kostnadseffektivt sätt att driva en webbutik. Att starta en webbutik är i sig mycket enkelt. Med verktyg som exempelvis Shopify kan man komma igång mycket snabbt.

Hyr ut verktyg och maskiner

Fullt av verktyg i garaget? Ägare till en minigrävare? Om du har verktyg i god kvalitet hemma kan du hyra ut dem till andra som behöver dem för något enstaka tillfälle. Det finns flera tjänster som du kan använda dig av för att hitta personer att hyra ut till. Marketplace kan också fungera som ett bra forum.

Telefonförsäljning hemifrån

Vissa telemarketingföretag tillåter sina telefonförsäljare att jobba hemifrån. På så sätt kan du sitta hemma och kontakta presumtiva kunder och få betalt för det. Om det låter intressant, kontakta olika telemarketingföretag för att se på möjligheterna.

Om telefonförsäljning inte känns som din grej kan kanske marknadsundersökningar/intervjuer vara det. Du arbetar normalt utifrån en färdig mall och ansvarar för att ta in uppgifter och åsikter från dem som du intervjuar. Arbetet sker oftast per telefon men kan också göras ansikte mot ansikte.

Idrottsledare, tränare eller domare

Om du är verksam inom en sport kan du förena nytta med nöje genom att engagera dig som ledare, tränare eller domare som extraknäck på fritiden. För förstnämnda två kan du dock inte alltid räkna med att kunna få ersättning. Som domare, oavsett det gäller fotboll, basket, ishockey eller något annat får du alltid betalt.

Sälja foton online

Det finns ett antal marknadsplatser för foton på nätet där man kan sälja sina alster. Det går till så att man laddar upp sina foton och sedan får betalt när någon köper ett exemplar. Det finns också sajter där man laddar upp sina foton och får hoppas på att de som laddar ned ger en donation på en mindre slant som tack för hjälpen.

Läxläsning

Med RUT-avdraget är det idag inte särskilt dyrt för föräldrar att ta hjälp av utomstående med barnens läxor. Extraknäcket ”läxläsning” går ut på att man hjälper ett barn eller en ungdom med ett visst ämne. Detta extraknäck är öppet för både ungdomar, unga vuxna och även pensionärer.

Korrekturläsare och översättare

Är du duktig på svenska? Har du ett öga för detaljer? Är du noggrann? Då kan du definitivt ha ett extraknäck som korrekturläsare. Uppgiften går ut på att läsa och kommentera olika manuskript – mer komplicerat än så är inte detta extraknäck!

Talar du ett annat språk än svenska flytande? Då kan du undersöka möjligheten till att arbeta som översättare. Du kan arbeta som frilans och hitta egna kunder eller arbeta för en översättningsbyrå. För sistnämnda gäller dock normalt att du måste ha dokumenterade kunskaper.

Frilansskribent

Internet svämmar över av ord och det finns inget som säger att utvecklingen inte kommer att fortsätta. Skribenter är mycket efterfrågade! Om du är duktig på svenska har du alla möjligheter att ta dig an skribentuppdrag och få betalt ganska omgående. Vi ska dock lägga in en liten ”varning”. En mycket stor del av alla texter som efterfrågas handlar om lån/krediter och spel (casino, betting, med mera).

Nakenmodell för kroki

Har du inga problem med att visa upp dig naken för okända människor? Då kan du extraknäcka som krokimodell och få en slant för besväret. Uppgiften är att visa upp människokroppen för personer som vill måla av dig på olika sätt!

Hundvakt eller låna ut din hund

Oavsett du har en egen hund eller inte kan du skapa ett extraknäck med våra fyrbenta vänner i fokus. Om du har hund kan du låna ut den gratis eller till en symbolisk summa till en person som gärna umgås med den för en tid. 

Om du tar hand om någon annans hund för en tid eller kanske bara för ett antal timmar per dag eller vecka kan du ta betalt för den tjänsten. Det är inget extraknäck att bli rik på, men du förenar nytta med nöje!

Gå med i undersökningspaneler

Ett extraknäck som du kan komma igång med på mindre än en minut är undersökningar. Internet svämmar över av paneler och undersökningsföretag av olika slag och alla betalar dig för dina åsikter. Med medlemskap i ett par, tre paneler och ett hyfsat flitigt användande kan du säkerligen tjäna upp till 200-300 kr extra i månaden. 

Undersköterska/hemtjänst

Det saknas alltid folk inom vården. Det är ett faktum som har varit aktuellt i många år nu, och med en åldrande befolkning kommer behovet av arbetskraft alltid att vara stort. Det är kanske framför allt inom hemtjänsten som behovet är skriande stort och här söker vårdgivarna nästan alltid efter personal för heltidstjänster eller tjänster på timme. Det är såklart en fördel att vara undersköterska, men det är inte alltid ett måste.

Köra ut mat

Du känner igen dem på de färgglada kläderna – matbuden från aktörer som Foodora och Wolt. De flesta som kör ut mat gör det mer eller mindre som heltidssysselsättning men det finns också chanser till extraknäck. Undersök möjligheterna hos de olika aktörerna för hemkörning av mat.

Flippa saker

Är du duktig på att renovera gamla saker? Är du skicklig på att se värde i vad andra kanske bara tycker är skräp? Det finns många möjligheter till att ”flippa”, det vill säga att 1) ta något gammalt, 2) renovera/fräscha upp, och 3) sälja till ett högre pris.

Det går att flippa alla möjliga saker, från möbler till bilar, från leksaker till samlingar av olika slag. Var hittar man sakerna att flippa? På Blocket, Marketplace och såklart också på lokala loppisar!

Sälj din kunskap

Om du är duktig inom ett visst ämne kan du definitivt skapa dig ett extraknäck som lärare. Det kan till exempel handla om ett specifikt skolämne, ett instrument eller ett språk. Du kan ha privatlektioner både rent fysiskt och på distans. Du kan också spela in videor på ditt favoritämne och publicera på sociala medier. 

Professionell kramare

Det här extraknäcket har kanske inte slagit igenom riktigt i Sverige men i många andra delar av världen finns professionella kramare, det vill säga personer som tar betalt för att kramas! Det handlar då om en helt professionell tjänst som inte är olaglig på något sätt. Kanske kan den här idén slå i Sverige också förr eller senare?

Så här kan ett extraknäck fungera i praktiken

Vi säger att du har en inkomst från heltidsarbete då du jobbar totalt 40 timmar i veckan. Du vill dock få in lite mer pengar och tänker att du har en hel del tid över för att jobba extra på kvällar och helger. Du funderar då ut vad du skulle kunna göra och kommer fram till att du kan jobba extra med att starta en liten webbhandel inom ett område som du är mycket intresserad av.

Ett annat exempel kan vara att du har en halvtidstjänst (som du överlag är nöjd med) och vill dryga ut kassan lite. Eftersom du jobbar eftermiddagar, kvällar och helger tänker du att du skulle kunna dela ut tidningar som ett extraknäck.

Ytterligare ett exempel kan vara att du startar en enskild firma med affärsidén att hjälpa kunder med datorer/IT/trädfällning/organisationsteori, ja precis vad som helst – bara det är något du kan och är intresserad av. OBS! Det får inte vara en verksamhet som konkurrerar med ett eventuellt befintligt arbete. Tänk också på att alltid anmäla bisyssla till arbetsgivaren, men mer om det nedan. 

Extraknäcka som pensionär

Om du är pensionär finns risken att du är plågsamt medveten om att pengar inte växer på träd. Inkomsten sjunker ju dramatiskt när man slutar jobba. Det är många pensionärer som väljer att ha ett extraknäck och då är tiden egentligen inget problem. Det gör att man kan extraknäcka som pensionär inom en enorm mängd områden. 

Vanligast är kanske att man fortsätter sin yrkesbana på något sätt även efter pensionen, ofta som konsult av något slag. Att ansluta sig till olika ”pooler” för ”veteraner” är också populärt. Då kan man få arbeta både praktiskt och teoretiskt med olika saker – man gör det man är bra på helt enkelt.

Extraknäck hemifrån

Du behöver inte lämna hemmet för att kunna tjäna extra pengar på alternativa inkomstkällor. En stor del av de mer populära extraknäcken idag kan du utföra hemifrån. Det handlar om allt från att driva en webbutik till att arbeta som virtuell assistent. Med internet finns en enorm mängd möjligheter att skapa extraknäck som ger lite extra pengar varje månad. Det finns många exempel på extraknäck hemifrån och extraknäck online

Extraknäck AB eller enskild firma

Det är viktigt att du gör ett visst förarbete innan du sätter igång att tjäna pengar på ett extraknäck. Framför allt handlar det om:

  • Val av organisationsform
  • Bokföring
  • Skatter

Grundregeln är alltid att varje transaktion ska bokföras korrekt och att varje intäkt ska beskattas. Ta gärna hjälp av Skatteverkets rådgivning (de är oftast mycket pedagogiska och trevliga!) för att göra rätt från början.

Om du på ett eller annat sätt blir anställd behöver du dock inte bry dig om något av detta. Då kommer arbetsgivaren att betala sociala avgifter med mera och sedan betala ut lön till dig.

Extraknäck bisyssla

Om du idag har en arbetsgivare får du inte glömma att ta upp frågan om ”bisyssla” med denne. Det finns nämligen en hel del regler kring detta. Arbetar du inom det offentliga får din bisyssla inte vara arbetshindrande eller förtroendeskadlig, med mera. Om bisysslan är en konkurrerande verksamhet kan arbetsgivaren sparka dig. För information om bisyssla inom det offentliga, se Arbetsgivarverkets sida här.

OBS! Det här är ingen uttömmande förklaring kring bisyssla och extraknäck i relation till en befintlig anställning. Se till att undersöka frågan grundligt på egen hand innan du startar ett eventuellt extraknäck.

Fler intressanta artiklar