Spara till barn – GUIDE och 10 TIPS för smart sparande

spara till barn artikel

Att spara till barn är något varje förälder vill göra oavsett hur ekonomin ser ut. Vissa föräldrar har en mycket god ekonomi och har inga problem att lägga undan exempelvis barnbidraget till framtiden. Andra har det lite tuffare.

Det finns många frågor kring det här att spara till barn. Hur mycket ska man spara? Hur ska man spara? När ska barnet få pengarna? Ska man spara i eget namn eller i barnets namn? Dessa frågor och många fler får du svar på i den här artikeln om att spara till barn.

Spara till barn – hur mycket?

Ingen familj är den andra lik. Ingen familjeekonomi är den andra lik. Vi har olika förutsättningar på alla tänkbara vis (antal barn, sysselsättning, boende, ålder med mera). Det går därför inte att säga hur mycket man ska spara till barnen. 

Det ideala är antagligen ett läge där man kan spara hur mycket som helst, men en sådan situation är det nog inte många som läser det här som befinner sig i.

Hur mycket ska man spara till barn – exempel

Men, kan man inte säga någonting om hur mycket? Jo, det är klart att det går. Hur mycket ska man spara till barn? Jag skulle säga att det handlar om ett belopp per månad som ganska enkelt ryms i budgeten. Vad jag menar med det är att det ska finnas lite luft i budgeten även efter att du har lagt undan till barnspar. Om du lever på marginalerna gäller det att du tänker på det.

Ett smart sätt att liksom börja tänka kring att spara till barn är att utgå ifrån barnbidraget.

Om din familjs ekonomi är god kan det vara en idé att lägga undan motsvarande barnbidraget per barn. Det handlar om 1250 kr per månad och barn. För enkelhetens skull struntar vi här i flerbarnstillägg. Detta förutsätter dock att du och din familj har rejält med luft i budgeten och har en buffert för oförutsedda händelser.

Om det är lite kärvare med ekonomin, och marginalerna är små, kan du behöva vara lite mer kreativ. Även om du behöver i princip hela barnbidraget för att få hushållet att gå runt kanske du kan försöka skära i någon utgift för att få loss lite pengar att spara. 100 kr är absolut bättre än ingenting!

För att få något lite perspektiv på det hela kan jag nämna att Avanza anger att snittet för barnspar hos just den nätmäklaren är 900 kr i månaden.

barnspar bild

Hur mycket är rimligt att spara till barn?

Med ett kontinuerligt sparande på över tusen kronor per månad i många år kan totalen på 18-20 års sikt växa till upp emot en miljon kronor (förutsatt att börsen utvecklas enligt historiska mått). För den förälder/familj som kan avvara exempelvis barnbidraget varje månad kan barnsparandet bli till en rejäl slant när det är dags att köpa lägenhet, köpa bil och så vidare.

Hur mycket är rimligt att spara? Det bestämmer du själv! Om det är rimligt att lägga undan barnbidraget, så gör för all del det. Om du ”bara” kan lägga undan några hundralappar i månaden till barnens 18-årsdag är det absolut inte dåligt alls. Det är många som inte sparar till sina barn över huvud taget.

Hur mycket kan barnsparandet bli på sikt?

Det är kanske lite spännande att titta på hur ett sparande varje månad till ett barn kan växa över tid. Med en placering i fonder och en lång tidsrymd finns alla chanser för en mycket positiv utveckling.

Exempel 1

  • Månadsspar på 1200 kr
  • Inget startbelopp
  • Spartid: 18 år
  • Avkastning: 10,74% (snittet per år 2007-2021 – källa: Avanza)
  • Inga uttag

Med dessa förutsättningar växer de 1200 kronorna månadsvis till hela 750 000 kr på 18 år. Det blir en ganska trevlig slant till sonen eller dottern! Kanske räcker pengarna en bra bit till en första lägenhet eller liknande.

Exempel 2 (här tänker vi oss att sparandet kommer igång lite senare, nämligen vid 10 års ålder)

  • Månadsspar på 200 kr
  • Inget startbelopp
  • Spartid: 10 år
  • Avkastning: 10,74% (snittet per år 2007-2021 – källa: Avanza)
  • Inga uttag

Med de här förutsättningarna blir totalen på 18-årsdagen 42 000 kr. 

Historisk avkastning är aldrig en garanti för positiv utveckling även i framtiden.

Börja spara till barn – ISK eller kapitalförsäkring

Man kan säga att det finns två varianter när man vill börja spara till barn, ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring). Som med allt annat här i världen finns både fördelar och nackdelar med båda varianter.

Alternativen är att:

  • Du sparar i ditt eget namn i kapitalförsäkring, på investeringssparkonto, på depå eller på sparkonto
  • Du sparar i barnets namn på investeringssparkonto eller på depå

När du sparar i ditt eget namn på ISK, sparkonto och depå är det du och endast du som är ägare och förvaltare och förmånstagare. Du förfogar över pengarna precis hur du vill.

När du väljer att spara i eget namn i en kapitalförsäkring har du möjlighet att välja en förmånstagare (ditt barn). Du sköter alltså ditt sparande själv men om något skulle hända går pengarna till ditt barn.

För sparande i barnets namn har du alltså att välja mellan vanlig depå och investeringssparkonto. För båda alternativ kommer barnet att vara ägare till pengarna på kontot och på 18-årsdagen tas spärren/föräldrarnas fullmakt bort. 

spara till barn spacer

Bästa sättet att spara till barn

Vilket är då det bästa sättet att spara till barn om vi tittar på olika typer av konton? Och ska man spara i barnets namn eller inte? Jag kan inte ge något svar på dessa frågor. Allt beror på din situation och vad du tänker är bäst. Läs informationen här på sidan och ta hjälp av guiderna hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Även storbankerna som Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken har en del matnyttigt.

Bästa sparandet till barn

Det bästa sparandet till barn är det som helt enkelt blir av! Det är klokt att börja så tidigt som möjligt och det är en klar fördel att fortsätta spara månad efter månad. Vad som blir det bästa sparandet sett till avkastning är en annan sak. 

Spara till barn i fonder

Hur ska man då placera sparandet? Fonder? Aktier? Räntor? Sparkonto? Vilken risk ska man ta? Jag är enig med de experter på banker som Länsförsäkringar, Swedbank, Handelsbanken, Nordea etc som säger att man kan ta högre risk för barnsparande.

Sedan 1900-talets början har börsen haft en positiv utveckling under i princip alla tioårsperioder och av alla investeringar är det investeringar på börsen som har haft den bästa avkastningen i snitt. Utifrån detta kan det antas att börsen kommer att ge ett betydande positivt resultat även 10, 13, 15, 18 år framåt. Det kommer att svänga rejält och krascher är oundvikliga. Det kan man dock stävja något genom månadssparande.

För att förenkla sparandet och för att inte behöva vara aktiv i sparandet kan det vara en idé att välja att månadsspara i fonder. En extra fördel är om avgifterna är låga och då kan så kallade indexfonder vara ett bra alternativ. Det finns indexfonder för både Sverige, Europa, USA, Japan och globalt.

Det finns också ett antal fondrobotar som kan vara intressanta när du ska spara till barn i eget namn eller i barnets namn. Lysa, Betterwealth och Opti är tre exempel.

Hur öppnar man ett sparande till barn?

Ett tips är att välja någon av de största nätmäklarna, det vill säga Avanza eller Nordnet. Hos dessa är allt krattat och klart för att du enkelt ska kunna komma igång med barnspar. Det behöver faktiskt inte ta mer än 5-10 minuter att göra i ordning allt. Att välja vad du ska spara i, exempelvis fonder, kanske tar lite längre tid. Ta den tid du behöver – du behöver inte stressa – ditt barn kommer inte bli 18 år över en natt!

Spara till barn hos Avanza

Avanza är bra på det mesta och man har ett bra erbjudande för att spara till barn. Du kan spara i ditt eget namn eller i barnets namn. Väljer du förstnämnda finns KF, ISK, depå och sparkonto som alternativ. För sparande i barnets namn väljer du mellan ISK och depå. Att bli kund tar bara några minuter och att sätta upp ett månadsspar för ditt barn tar inte många minuter till.

spacer artikel spara barn

Hur länge sparar man till barnen?

Om du sparar i barnets namn kommer barnet att kunna disponera över sina pengar från och med 18-årsdagen. Sparar du på annat sätt är det du som bestämmer (eventuellt tillsammans med annan vårdnadshavare) när ditt barn ska få pengarna. Många föräldrar väljer att spara tills det att barnet flyttar hemifrån. Många väljer också att portionera ut pengarna. En 20-åring har kanske inte den ekonomiska mognaden som krävs för att på ett bra sätt kunna hantera exempelvis några hundratusen kronor.

Långsiktigt sparande till barn

Det långsiktiga sparandet är det bästa – du fyller löpande på med pengar och med avkastning kommer totalen att växa ännu mer. Det är genom ett långsiktigt sparande som du får fördelar av ränta på ränta-principen. 

Hur ska då ett långsiktigt sparande se ut? För att göra allt så enkelt som möjligt och för att sprida riskerna är en idé att:

  1. Sätta upp ett månadsspar
  2. Köpa fonder (5-6 stycken med olika inriktning)
  3. Fortsätta spara år efter år

Fler intressanta artiklar