Ränta på Ränta KALKYLATOR

Ränta på ränta kalkylator bild

På den här sidan hittar du min ränta på ränta kalkylator genom vilken du kan räkna på avkastning över tid. Ränta på ränta är en otrolig kraft inom ekonomi. Den kan för övrigt också appliceras på annat i vår värld – bara det går att räkna på saken!

Albert Einstein har i ett berömt citat sagt att ränta på ränta är världens åttonde underverk, och det ligger mycket i det. Över tid ger denna effekt nämligen häpnadsväckande resultat.

Ett vanligt exempel på ränta på ränta-effektens kraft är idén om en investering vid tiden för Jesu födelse. Hur mycket pengar/guld/silver eller något annat hade man haft om man investerat år noll och sedan låtit ränta på ränta-effekten ha sin gilla gång? Svaret får du nedanför i min ränta på ränta kalkylator!

kalkylator ranta pa ranta


Förstå kraften i ränta på ränta

När du får ränta på ett sparkonto eller en investering får du räntan för just det året. Ränta på ränta handlar om att du får ränta inte bara på det ursprungliga beloppet, utan också på det du löpande tjänar in.

Det finns en enorm kraft i den här idén och för varje år får du helt enkelt mer och mer pengar. Med en ränta på ränta kalkylator kan du se kraften i konceptet och ta bra beslut för sparande och investeringar.

Låt pengarna jobba för dig!

Vad är en ränta på ränta kalkylator?

En sådan här kalkylator tar med tre saker i beräkningen, nämligen:

  • Ursprungligt belopp (till exempel 1000 kr)
  • Räntan (till exempel 3%)
  • Spartid (till exempel 5 år)

Med dessa uppgifter får du en bra bild av hur dina pengar kan växa över tid. Det är något klurigt att räkna på saken själv varför du här har en korrekt ränta på ränta-kalkylator till hjälp!

Räkna på ränta på ränta med min kalkylator

Det är en något knivig historia att själv räkna på ränta på ränta-effekten. Med en kalkylator som tar alla parametrar i beräkningen blir det dock mycket enkelt. Kalkylatorn innehåller ränta på ränta-formeln och du kan använda den för att räkna på fonder, sparkonton, aktier, råvaror, kryptovalutor etc, bara det finns någon avkastning att räkna med.

Så här använder du kalkylatorn: 

Du börjar med att lägga till det startbelopp du börjar med, detta i heltal kronor. Därefter anger du vilken årlig ränta i procent som du förväntas få i avkastning.

Om det handlar om ett sparkonto är detta mycket enkelt (exempelvis 2%). Om du vill räkna på aktier eller fonder blir det lite svårare. För fonder kan ett jämförelseindex över tid vara bra (till exempel ett globalt aktieindex eller ett för Stockholmsbörsen). 

Slutligen ska du ange i hur många år som du sparar/investerar.

Ränta på ränta kalkylatorn räknar sedan ut den totala räntan enligt ränta på ränta-effekten tillsammans med ditt framtida värde av ditt startbelopp.


OBS! Kalkylatorn tar ingen hänsyn till skatter! Den tar inte heller hänsyn till insättningar (till exempel månadsspar) eller uttag.

Ränta på ränta kalkylator – Beräkning över tid

Ränta på ränta över 10 år, 20 år eller ännu mer ger otroliga effekter. Anledningen är att den ränta du tjänar in ett år används tillsammans med ditt kapital för att beräkna räntan nästa år. Efter ett tag kommer i princip all avkastning att komma från att räntan för ett år beräknas på alla tidigare ränteinkomster. 

Hur var det nu med investeringen vid Jesu födelse? Jo, om du hade haft exempelvis en tioöring år noll och investerat den på ett sätt som gav dig 5% per år skulle du få följande enorma utveckling:

Efter 15 år: 20 öre

Efter 30 år: 40 öre

Efter 90 år: 6,40 kr

Efter 150 år: 100 kr

Efter 300 år: 100 000 kr

Efter 600 år: 100 miljarder kr

Nu lever vi ju inte så länge att vi kan dra fördel av den astronomiska utvecklingen som sker efter en tid. Men, vi kan stoppa in några siffror i min ränta på ränta kalkylator för att se att principen kan vara utmärkt även för dig.

Vi kan börja med 1000 kr i startbelopp och addera en årlig avkastning på 9% (strax under Stockholmsbörsens index de senaste 15-20 åren). Om vi sedan anger att vi håller kvar pengarna utan att röra dem på något sätt i 20 år, så kommer den totala räntan att uppgå till 4604 kr och det totala framtida värdet till 5604 kr. 

Om du har exempelvis 100 000 kr att investera? Då blir den totala avkastningen cirka 920 000 kr och det totala framtida värdet cirka 1,12 miljoner. 

Jag hoppas att du har användning för min ränta på ränta kalkylator. Se gärna mina andra kalkylatorer och räknare för att räkna på ekonomi.

Fler intressanta artiklar