web analytics

Investera pengar

Att investera betyder att satsa tid och/eller pengar idag med syftet att få mer tillbaka i morgon. Den som investerar i sin utbildning satsar på att få kunskap som kan leda till högre lön. Den som investerar pengar gör det för att förhoppningsvis få ett större kapital i framtiden. Den här sidan tar upp allt du behöver veta om att investera!

De senaste artiklarna inom investeringar

Här är de tre senast publicerade artiklarna inom ämnet investeringar. Vissa har ett mer övergripande fokus medan andra tar upp någon detalj. Vi hoppas att du kan hitta något matnyttigt som kan hjälpa dig/inspirera dig när du investerar.

Vad kan man investera i?

När det gäller tillgångar går det att investera i en mycket stor mängd olika värdepapper och reala tillgångar. Tabellen nedan visar ett antal vägar att satsa pengar, men listan är långt ifrån fullständig. Allt som har ett värde och en marknad med köpare och säljare kan vara föremål för investeringar.

AktierFonderCertifikat
OptionerKryptovalutaFastigheter
RåvarorÄdelmetallKonst
OnoteratP2P-lånFöretagslån
VinBilarHästar
Tabell: Exempel på tillgångar att investera i

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper eller fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Betterwealth Sparrobot

Det finns många sparrobotar men ingen har en förvaltningsavgift på låga 0,09% per år. Investeringar i billiga ETF-fonder. Bred portfölj med inte bara aktier utan också guld, råvaror och fastigheter. Just nu 250 kr extra när du sätter in. Länk till erbjudandet (affiliate/reklam).

Investera pengar

En investering i pengar innebär att du köper en viss tillgång till ett visst pris. Du äger nu tillgången, rätten till tillgången eller någon form av värdepapper med ett värde som avspeglar värdeutvecklingen för en underliggande tillgång. 

Syftet med att investera är att ta del av en värdeökning på en tillgång. Det kan handla om att en aktie ska gå upp i pris eller att en fastighets värde ökar. Idén är sedan att, förr eller senare, realisera värdeökningen, till exempel genom att sälja en aktie och få kontanter i retur. 

Att investera är ett sätt att dels öka sitt kapital, dels skydda sig mot inflation. Pengar i madrassen kanske upplevs som säkra, men med inflationen blir de mindre värda varje år. Investeringar är samtidigt givetvis förknippade med risk. Det går inte att få avkastning (mer pengar) utan att ta risk. Det är något du alltid måste ha med dig. Alla investeringar är mer eller mindre riskfyllda och du är ensam ansvarig för de investeringsval du gör. Se till att investera med rätt fokus utifrån dina egna förutsättningar.

OBS! Ingenting på den här sidan utgör finansiell rådgivning. Här finns heller inga köprekommendationer. De värdepapper som eventuellt nämns finns här för att visa på exempel på olika investeringar.

banner för investera text - 20 sätt

Investera i aktier

Det man främst kanske tänker på kring investeringar är aktier. Att investera i aktier är något som faktiskt har varit möjligt i flera hundra år, men nu idag är det naturligtvis enklare än någonsin att köpa en aktie. Det enda som krävs är ett konto hos en nätbank eller hos din vanliga bank. Förstnämnda kan rekommenderas eftersom det är enklare och billigare att investera i aktier.

När du investerar i aktier vill du att den aktie du har köpt ska gå upp i pris. Köper du en aktie för 100 kr och den sedan efter en månad kostar 110 kr så har värdet på din investering ökat med 10 kr och 10%. Går aktien i stället ned i pris har värdet minskat. 

Historisk avkastning garanterar inte avkastning i framtiden. Investeringar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerar.

Sigmastocks investera i aktier

Hos Sigmastocks kan du autospara i aktier till låga förvaltningsavgifter. I stället för att äga en anonym fond äger du alltså riktiga aktier. Det finns många möjligheter till att skräddarsy din portfölj. Länk till erbjudandet (affiliate/reklam).

Vid köp av aktier rekommenderas alltid diversifiering, eller riskspridning med ett annat ord. Det handlar om att ”inte lägga alla ägg i samma korg”. Det finns lite olika skolor kring hur man ska diversifiera, men överlag gäller att:

  • Man ska ha minst 10 olika bolag/aktier och gärna inom olika typer av aktier (tillväxt, cykliskt, blue chip, och så vidare)
  • Man ska investera i minst 5 olika branscher/sektorer (IT, läkemedel, verkstad, bank, och så vidare)

Det kan också vara klokt att titta på olika marknader och till exempel lägga till någon europeisk eller amerikansk aktie till sin aktieportfölj. OBS! Valutarisk finns alltid vid investeringar i andra valutor – värdet på en investering kan gå upp respektive ned beroende på hur valutakurserna ändras.

Varför investera i aktier? En titt i backspegeln ger att aktier som tillgångsslag har gett en enorm avkastning under de senaste 100 åren. Vissa perioder har andra tillgångsslag gett mer i avkastning men de breda indexen (med utdelningar) utklassar allt annat på lång sikt. Så länge den ekonomiska utvecklingen tuffar på kommer aktier på sikt att ge positiv avkastning och det gör en investering i aktier till ett bra val för den som hoppas på att kunna öka sitt kapital. Viktigt att komma ihåg är dock att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Investera i fonder

Alla svenskar som har lönearbetat är faktiskt ägare till fondandelar, detta genom PPM-systemet. Alla har genom premiepensionen antingen utifrån egna val eller utifrån ”soffliggaralternativet” investerat i fonder. När man talar om att investera i fonder generellt är det dock det egna sparandet som brukar vara i fokus. 

Att investera i fonder är lika enkelt som att investera i aktier. Det finns egentligen bara två skillnader. Den ena är att man inte betalar courtage för handel med fonder (en courtageavgift är ofta inbyggd i fondavgiften). Den andra är att man inte behöver bry sig om orderläggning och köp- och säljkurser. I stället bestämmer man bara hur mycket man vill köpa för och skickar sedan iväg ordern (givetvis kan man köpa delar av en fondandel).

Historisk avkastning garanterar inte avkastning i framtiden. Investeringar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerar.

Savr Fonder

Köp fonder hos Savr med 30-50% lägre fondavgifter än snittet. Här finns 1300+ fonder att välja mellan och det går lätt att månadsspara. Länk till erbjudandet (affiliate/reklam).

Precis som vad gäller aktier är det klokt att diversifiera en fondportfölj för att minska risken i investeringarna. Att lägga alla pengar i en mycket smal teknik- eller läkemedelsfond är inte att föredra. Med omkring 5 fonder i olika segment (global, Sverige, USA, småbolag, ny teknik och så vidare) får man automatiskt en god riskspridning.

Varför investera i fonder? Varför ska man investera i fonder när man kan investera direkt i aktier? Det finns flera anledningar. Den främsta är att du med en fond får en automatisk riskspridning. Säg att en viss fond innehåller 100 aktier. Det hade varit ganska krångligt och tidsödande att köpa alla dessa aktier på egen hand! En annan anledning är att du kan få ner kostnaderna för sparandet till ett minimum. När du köper och säljer aktier betalar du courtage. När du köper och säljer en fond betalar du ingenting. Se bara upp med avgifterna för själva fonden!

Investera automatiskt – använd sparrobotar/fondrobotar

Om man vill göra det enkelt för sig att investera på aktiemarknaden kan man välja en så kallad globalfond. En sådan innehåller aktier från världens alla hörn (dock mest USA) och normalt är fondavgiften mycket låg. Det finns dock sätt att göra allt kring investeringar ännu enklare.

Lösningen stavas sparrobot (eller fondrobot, eller aktierobot – kärt barn har många namn). Om du vill investera automatiskt kan du med fördel välja en sparrobot. Den fungerar som så att den tar ditt månadssparande (och/eller klumpsumma) och investerar den i enlighet med den risknivå du väljer. Detta gör roboten månad efter månad, år efter år utan att du behöver göra någonting. 

Vilken risknivå ska man då välja? Innan du får sätta upp månadsspar eller göra din första insättning får du svara på ett antal frågor. Utifrån dina svar räknar sparroboten ut en lämplig fördelning mellan aktier och räntor (samt eventuellt länder, branscher och så vidare). Du kan acceptera den fördelningen eller ställa in en egen. Sedan är det bara att börja spara automatiskt.

Investera i kryptovaluta

Att investera i kryptovaluta är något som har blivit mer populärt de senaste åren. Den fantastiska utvecklingen för krypto som Bitcoin och Ethereum har gjort att intresset att investera successivt har ökat. De som investerar i kryptovaluta gör det av en av två (eller båda!) anledningar. Den ena anledningen är spekulativ. Många köper exempelvis Bitcoin för att försöka få en positiv avkastning, det vill säga tjäna pengar

Den andra anledningen har med kryptovalutornas karaktär att göra. En idé med krypto är att skapa valutor som är helt fristående från vanliga valutor och det är en lockande idé för många investerare. En annan idé med krypto, och de system som ligger bakom dem, är att skapa helt nya sätt att bygga teknologi, och många som är mycket teknikintresserade vill gärna vara med på denna resa.

OBS! Att investera i krypto är förenat med betydande risk, detta eftersom kryptovalutorna är mycket volatila. Det är inte ovanligt med svängningar på +/-10% eller ännu mer under en enskild dag. Köp och försäljning av kryptovalutor är också förenat med vissa avgifter som inte finns för exempelvis aktier och fonder. Vi utfärdar härmed en varning för att investera i krypto och om du inte vet exakt vad du gör och har gjort en mycket noggrann analys av risk så ska du absolut inte köpa exempelvis Bitcoin eller Ethereum.

Att vi har med kryptovalutor på den här sidan om investeringar är för att vi vill informera neutralt och ge en sansad bild av fenomenet och dess egenskaper. Många andra sidor, och även många tjänster för köp och sälj av kryptovaluta lovar i princip guld och gröna skogar. Det är viktigt att inse att en investering kan ge ett helt annat resultat. Utifrån det rekommenderar vi ingen att investera i krypto.

KryptoTickerKryptoTicker
BitcoinBTCAvalancheAVAX
EthereumETHDogecoinDOGE
BNBBNBShiba InuSHIB
TetherUSUSDTPolygonMATIC
SolanaSOLBUSDBUSD
CardanoADAUniswapUNI
USD CoinUSDCWrapped BitcoinWBTC
RippleXRPChainLinkLINK
TerraLUNAAlgorandALGO
PolkadotDOTTerraUSDUST
De största kryptovalutorna (market cap), korrekt per 2022-01-05

Hur gör man då för att investera i Bitcoin och andra kryptovalutor, om man nu väljer att göra det? Det finns två sätt. Ett är att köpa faktiska Bitcoin hos en kryptomäklare. Du växlar då in dina svenska kronor mot Bitcoin (eller Litecoin, Ethereum, Dogecoin, Solana, Cardano eller vad du nu vill köpa). Vissa kryptomäklare erbjuder dig en ”Wallet” där du kan förvara din krypto men du kan också förvara den på egen hand.

Det andra sättet att investera i Bitcoin är att köpa ett certifikat som följer priset för valutan. Sådana certifikat handlas ungefär som aktier med köp- och säljpriser under ordinarie börstimmar. Det här sättet är det klart enklaste för den som bara vill doppa tårna lite i handel med kryptovalutor.

Varför investera i kryptovaluta? Varför investera i Bitcoin? Vissa säger att krypto är framtiden medan andra fnyser åt det nya. Klart är att kryptovalutor är här för att stanna och i framtiden kanske investeringar i krypto blir lika vanliga som köp av aktier och fonder. Ingen kan ju veta säkert om framtiden. Kryptovalutor kan vara intressant som en krydda i portföljen om man kommer ihåg att risken är mycket hög i denna typ av tillgång – men vår rekommendation är att titta på andra tillgångsslag i stället.

Innan du eventuellt investerar i kryptovalutor:

  • Kom ihåg att risken är skyhög i investeringar i kryptovaluta – svängningar på upp till eller mer än 10% åt något håll är inte ovanligt
  • Du bör endast ha en mycket liten del av portföljen i krypto
  • Du bör se en investering i krypto som en chansning, eller en lott om man så vill
  • Investera aldrig pengar du inte har råd att förlora
  • Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning

Investera i fastigheter

Genom historien har det varit en riktigt bra affär att investera i fastigheter och mark, förutsatt att man har köpt egendom som inte har tappat sitt värde på grund av förändrade stadsbilder och förändrad markanvändning. Fastigheter kan också vara en lite mer spännande investering eftersom det man investerar i faktiskt finns på riktigt! Det är företag som arbetar i lokaler och människor som bor i bostäder.

Att investera i fastigheter har länge varit en lite knepigare historia. Fram till alldeles nyligen har man som privatperson i princip bara kunnat köpa hyresfastigheter och ta in hyresgäster. Denna möjlighet finns självklart kvar och det är en väldig mängd hyresbostäder som är privatägda. 

Logotype blue

Historisk avkastning garanterar inte avkastning i framtiden. Investeringar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerar.

Kameo investera i fastigheter

Hos Kameo kan du börja investera i fastigheter (lån till fastighetsbolag/utvecklare) för så lite som 500 kr per projekt. Du får ränta på projekten varje månad. Räntan kan du återinvestera för en ränta på ränta-effekt. Länk till erbjudandet (affiliate/reklam).

Idag finns dock fler alternativ än så. Om du vill investera i fastigheter kan du låna ut pengar till eller köpa aktier i olika projekt. Dessutom kan du självklart köpa aktier i fastighetsbolag som är noterade på börsen. Investering i fastigheter via lån kallas ofta ”P2P-lån” och det är du tillsammans med ett antal andra långivare som bidrar med kapitalet. Det finns idag en handfull aktörer som låter dig låna ut dina pengar mot ränta.

Varför investera i fastigheter? Värdet på fastigheter kan gå upp och ner, precis som för alla andra tillgångar. En speciell sak med fastigheter är dock att de är realtillgångar, det vill säga att det finns något faktiskt att ”ta på”. En investering i fastigheter – oavsett hur den går till – kan vara ett sätt att bredda portföljen/sparandet.

Investera i guld

Guld har traditionellt sett varit vad man brukar kalla för en ”säker hamn”. Guldet har många gånger stått emot bra vid större nedgångar på finansmarknaderna och guldet ha också rykte om sig att vara ett skydd mot inflation. 

Det är en hel del investeringsmodeller som förespråkar att man ska ha en del guld i portföljen. Inom viss portföljteori ska man ha så mycket som en fjärdedel av portföljen i guld, däribland Permanent Portfolio.

Hur kan man då investera i guld? Det finns i huvudsak tre sätt, nämligen:

  • Köpa fysiskt guld och förvara på egen hand i exempelvis kassaskåp
  • Köpa fysiskt guld och låta någon annan förvara mynten/tackorna
  • Köpa certifikat som följer guldpriset (med eller utan hävstång)

Motsvarande kan man också göra med silver och andra ädelmetaller. 

Varför investera i guld? Varför investera i silver? Traditionellt sett har investerare använt guld som inflationsskydd och som en säker hamn när börserna har rasat. För den som ogillar stora risker och gärna skyddar sitt kapital kan guld vara en idé som investering. För silver är dessa två faktorer mindre viktiga. Silver är nämligen också en industrimetall. 

Investera allt på en gång

En vanlig fråga är vad som är bäst; att investera allt på en gång eller sprida ut köp till exempel genom månadssparande. Det finns två svar på frågan. Det ena svaret handlar om avkastningen. Forskningen har visat att tid i marknaden alltid är viktigast och att det därför är bäst att investera allt på en gång. Dina pengar kommer i arbete snabbt och det är det centrala.

Det andra svaret handlar om vilken risk du är villig att ta. Det är mindre riskfyllt med månadsspar jämfört med att stoppa in alla pengar på en gång. Men, som sagt, rent avkastningsmässigt är det bäst att stoppa in klumpsummor direkt. 

Hur ska du göra? Vi ska inte ge några konkreta råd, men vi kan säga att månadssparande i aktier och fonder är det bästa sättet att spara för de flesta, särskilt för nybörjare på börsen. Med månadsspar jämnar du ut toppar och dalar och kan ta bort känslorna från dina investeringar.

Investera avkastning

Den som investerar gör det för att få avkastning. Vad är då avkastning? Jo, avkastning är det över- eller undervärde som skapas under en viss tidsperiod. Eftersom det handlar om ”värde” behöver det inte bara handla om att exempelvis en akties pris går upp. Det kan också handla om olika typer av utdelning av medel. Givetvis kan man också ha negativ avkastning. Under en viss tidsperiod har värdet på en investering helt enkelt sjunkit. 

Vi kan ta ett äppelträd som liknelse. Du köper äppelträdet när det är tre meter högt. Efter ett år är det fem meter högt. Du har alltså fått två meter i värde. Dessutom har trädet producerat fyra äpplen och även dessa ska räknas in i avkastningen. 

banner till artikel om att investera

Innan du gör en investering, oavsett tillgång, ska du alltid göra en mycket noga analys av ditt köp. Se till att du förstår vad du köper och hur din investering fungerar. Det är till exempel stor skillnad mellan köp av en aktie och investering i ett företagslån till byggnation av bostadsrätter. Ta en funderare kring vilken risk du är beredd att ta och hur din ekonomi kan påverkas om en investering går sämre än du hade tänkt. Kom också ihåg att aldrig investera mer än du faktiskt har råd med. Sparhacks är inte en ekonomisk rådgivare på något sätt och vi kan inte hållas ansvariga för eventuella förluster vid investeringar. Du är ensamt ansvarig för dina ekonomiska och finansiella beslut.

Gillar du vad vi gör? Dela med dig! 🙂