Investera pengar 2023 [26 sätt att investera]

header för sidan investera pengar

Sparhacks.se öppnade portarna i maj 2020 och har successivt vuxit sett till både innehåll och popularitet från besökare. Ett intresse bland besökarna är investeringar – hur man gör, vad man kan investera i, vilka risker som finns, med mera.

Jag vill hjälpa dig på traven med den expertis jag har tillsammans med den information jag samlar in och paketerar åt dig. Jag vill att också du ska kunna investera (bättre!).

Man sparar för stunden, för något år, för en buffert, för ett speciellt ändamål. Man investerar för en rikare och tryggare framtid.

Martin

Bra tips från bloggen!

Vad är en investering?

Att investera betyder att satsa tid och/eller pengar idag med syftet att få mer tillbaka i morgon. Den som investerar i sin utbildning satsar på att få kunskap som kan leda till högre lön. Den som investerar pengar gör det för att förhoppningsvis få ett större kapital i framtiden.

Den här sidan tar upp allt du behöver veta om att investera! I min guide till investeringar kan du läsa om vilka typer av investeringar som finns – jag listar hela 26 stycken – och hur du kommer igång med att sätta dina pengar i arbete. Du får också tips om hur du kan tänka på både kort och lång sikt beroende på vilka mål du har.

Vad kan man investera i?

När det gäller tillgångar går det att investera i en mycket stor mängd olika värdepapper och reala tillgångar. Tabellen nedan visar ett antal vägar att gå. Allt som har ett värde och en marknad med köpare och säljare kan vara föremål för investeringar. Självklart är inte alla områden lämpliga för alla – välj med omsorg.

Givetvis kan alla dessa sätt att investera delas upp i underkategorier. Aktier är ett bra exempel. Att spara i aktier kan innebära att man sparar i:

  • Utdelningsaktier
  • Tillväxtaktier
  • Blue Chip-aktier
  • Aktier i småbolag
  • Amerikanska aktier
AktierFonderObligationer
ETF-fonderCertifikatOptioner
KryptovalutaFastigheterRåvaror
ÄdelmetallKonstNFT
OnoteratP2P-lånFöretagslån
VinBilarHästar
SkogSolcellerPension
Leksaker & samlarsakerMyntEget företag
Passiva inkomsterFondrobotar 
Tabell över alternativ när man vill investera

Investera pengar

En investering i pengar innebär att du köper en viss tillgång till ett visst pris. Du äger nu tillgången, rätten till tillgången eller någon form av värdepapper med ett värde som avspeglar värdeutvecklingen för en underliggande tillgång. 

Syftet med att investera är att ta del av en värdeökning på en tillgång. Det kan handla om att en aktie ska gå upp i pris eller att en fastighets värde ökar. Idén är sedan att, förr eller senare, realisera värdeökningen, till exempel genom att sälja en aktie och få kontanter i retur. 

Att investera är ett sätt att dels öka sitt kapital, dels skydda sig mot inflation. Pengar i madrassen kanske upplevs som säkra, men med inflationen blir de mindre värda varje år.

Investeringar är samtidigt givetvis förknippade med risk. Det går inte att få avkastning (mer pengar) utan att ta risk. Det är något du alltid måste ha med dig. Alla investeringar är mer eller mindre riskfyllda och du är ensam ansvarig för de investeringsval du gör. Se till att investera med rätt fokus utifrån dina egna förutsättningar.

OBS! Ingenting på den här sidan utgör finansiell rådgivning. Här finns heller inga köprekommendationer. De värdepapper som eventuellt nämns finns här för att visa på exempel på olika investeringar.

Här nedan beskriver jag kort om 26 olika investeringar som finns tillgängliga för i princip alla. Använd listan som inspiration för din egen plan för dina investeringar.

Investera i aktier

Det man främst kanske tänker på kring investeringar är aktier. Att investera i aktier är något som faktiskt har varit möjligt i flera hundra år, men nu idag är det naturligtvis enklare än någonsin att köpa en aktie.

Det enda som krävs är ett konto hos en nätbank eller hos din vanliga bank. Förstnämnda kan rekommenderas eftersom det är enklare och billigare att investera i aktier. Avanza är den största nätbanken i Sverige och här finns oändliga möjligheter att handla med aktier.

När du investerar i aktier vill du att den aktie du har köpt ska gå upp i pris. Köper du en aktie för 100 kr och den sedan efter en månad kostar 110 kr så har värdet på din investering ökat med 10 kr och 10%. Går aktien i stället ned i pris har värdet minskat.

Riskspridning – Diversifiering

Vid köp av aktier rekommenderas alltid diversifiering, eller riskspridning med ett annat ord. Det handlar om att ”inte lägga alla ägg i samma korg”. Det finns lite olika skolor kring hur man ska diversifiera, men överlag gäller att:

  • Man ska ha minst 10 olika bolag/aktier och gärna inom olika typer av aktier (tillväxt, cykliskt, blue chip, och så vidare)
  • Man ska investera i minst 5 olika branscher/sektorer (IT, läkemedel, verkstad, bank, och så vidare)

Det kan också vara klokt att titta på olika marknader och till exempel lägga till någon europeisk eller amerikansk aktie till sin aktieportfölj. OBS! Valutarisk finns alltid vid investeringar i andra valutor – värdet på en investering kan gå upp respektive ned beroende på hur valutakurserna ändras.

Varför investera i aktier?

En titt i backspegeln ger att aktier som tillgångsslag har gett en enorm avkastning under de senaste 100 åren. Vissa perioder har andra tillgångsslag gett mer i avkastning men de breda indexen (med utdelningar) utklassar allt annat på lång sikt.

Så länge den ekonomiska utvecklingen tuffar på kommer aktier på sikt att ge positiv avkastning och det gör en investering i aktier till ett bra val för den som hoppas på att kunna öka sitt kapital. Viktigt att komma ihåg är dock att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Olika typer av aktier

Det går att sortera aktier på många olika sätt. Enligt bolagsstorlek, enligt bransch, enligt ”mognad”, om bolagen delar ut vinst (utdelningsaktier) eller inte, med mera. Det är klokt att känna till lite om dessa indelningar innan man gör en investering. Man kan också kika på aktiebolag med stor verksamhet i närområdet. Läs om lokala och regionala aktier.

Investera i fonder

Alla svenskar som har lönearbetat är faktiskt ägare till fondandelar, detta genom PPM-systemet. Alla har genom premiepensionen antingen utifrån egna val eller utifrån ”soffliggaralternativet” investerat i fonder. När man talar om att investera i fonder generellt är det dock det egna sparandet som brukar vara i fokus. 

Att investera i fonder är lika enkelt som att investera i aktier. Det finns egentligen bara två skillnader. Den ena är att man inte betalar courtage för handel med fonder (en courtageavgift är ofta inbyggd i fondavgiften).

Den andra är att man inte behöver bry sig om orderläggning och köp- och säljkurser. I stället bestämmer man bara hur mycket man vill köpa för och skickar sedan iväg ordern (givetvis kan man köpa delar av en fondandel).

Precis som vad gäller aktier är det klokt att diversifiera en fondportfölj för att minska risken i investeringarna. Att lägga alla pengar i en mycket smal teknik- eller läkemedelsfond är inte att föredra. Med omkring 5 fonder i olika segment (global, Sverige, USA, småbolag, ny teknik och så vidare) får man automatiskt en god riskspridning.

Varför investera i fonder? Varför ska man investera i fonder när man kan investera direkt i aktier? Det finns flera anledningar.

Den främsta är att du med en fond får en automatisk riskspridning. Säg att en viss fond innehåller 100 aktier. Det hade varit ganska krångligt och tidsödande att köpa alla dessa aktier på egen hand!

En annan anledning är att du kan få ner kostnaderna för sparandet till ett minimum. När du köper och säljer aktier betalar du courtage. När du köper och säljer en fond betalar du ingenting. Se bara upp med avgifterna för själva fonden!

Investera automatiskt med sparrobotar/fondrobotar

Om man vill göra det enkelt för sig att investera på aktiemarknaden kan man välja en så kallad globalfond. En sådan innehåller aktier från världens alla hörn (dock mest USA) och normalt är fondavgiften mycket låg. Det finns dock sätt att göra allt kring investeringar ännu enklare.

Lösningen stavas sparrobot (eller fondrobot, eller aktierobot – kärt barn har många namn). Om du vill investera automatiskt kan du med fördel välja en sparrobot. Den fungerar som så att den tar ditt månadssparande (och/eller klumpsumma) och investerar den i enlighet med den risknivå du väljer. Detta gör roboten månad efter månad, år efter år utan att du behöver göra någonting. 

Vilken risknivå ska man då välja? Innan du får sätta upp månadsspar eller göra din första insättning får du svara på ett antal frågor. Utifrån dina svar räknar sparroboten ut en lämplig fördelning mellan aktier och räntor (samt eventuellt länder, branscher och så vidare). Du kan acceptera den fördelningen eller ställa in en egen. Sedan är det bara att börja spara automatiskt. Du har ofta också möjlighet att välja bort fonder med ”oetiska aktier”, det vill säga aktier inom alkohol, casino, olja, med mera.

Investera i kryptovaluta

Att investera i kryptovaluta är något som har blivit mer populärt de senaste åren. Den fantastiska utvecklingen för krypto som Bitcoin och Ethereum/Ether har gjort att intresset att investera successivt har ökat.

De som investerar i kryptovaluta gör det av en av två (eller båda!) anledningar. Den ena anledningen är spekulativ. Många köper exempelvis Bitcoin för att försöka få en positiv avkastning, det vill säga tjäna pengar

Den andra anledningen har med kryptovalutornas karaktär att göra. En idé med krypto är att skapa valutor som är helt fristående från vanliga valutor och det är en lockande idé för många investerare.

En annan idé med krypto, och de system som ligger bakom dem, är att skapa helt nya sätt att bygga teknologi, och många som är mycket teknikintresserade vill gärna vara med på denna resa.

OBS! Att investera i krypto är förenat med betydande risk, detta eftersom kryptovalutorna är mycket volatila. Det är inte ovanligt med svängningar på +/-10% eller ännu mer under en enskild dag. Köp och försäljning av kryptovalutor är också förenat med vissa avgifter som inte finns för exempelvis aktier och fonder. Jag utfärdar härmed en varning för att investera i krypto och om du inte vet exakt vad du gör och har gjort en mycket noggrann analys av risk så ska du absolut inte köpa exempelvis Bitcoin eller Ethereum.

Att jag har med kryptovalutor på den här sidan om investeringar är för att jag vill informera neutralt och ge en sansad bild av fenomenet och dess egenskaper.

Många andra sidor, och även många tjänster för köp och sälj av kryptovaluta lovar i princip guld och gröna skogar. Det är viktigt att inse att en investering kan ge ett helt annat resultat.

Tabellen nedan visar de största kryptovalutorna sett till market cap (det totala värdet av alla tokens som finns på marknaden).

KryptoTickerKryptoTicker
BitcoinBTCAvalancheAVAX
EthereumETHDogecoinDOGE
BNBBNBShiba InuSHIB
TetherUSUSDTPolygonMATIC
SolanaSOLBUSDBUSD
CardanoADAUniswapUNI
USD CoinUSDCWrapped BitcoinWBTC
RippleXRPChainLinkLINK
TerraLUNAAlgorandALGO
PolkadotDOTTerraUSDUST

Köpa kryptovalutor

Hur gör man då för att investera i Bitcoin och andra kryptovalutor, om man nu väljer att göra det? Det finns två sätt.

Ett är att köpa faktiska Bitcoin hos en kryptomäklare. Du växlar då in dina svenska kronor mot Bitcoin (eller Litecoin, Ethereum, Dogecoin, Solana, Cardano eller vad du nu vill köpa). Vissa kryptomäklare erbjuder dig en ”Wallet” där du kan förvara din krypto men du kan också förvara den på egen hand.

Det andra sättet att investera i Bitcoin är att köpa ett certifikat som följer priset för valutan. Sådana certifikat handlas ungefär som aktier med köp- och säljpriser under ordinarie börstimmar. Det här sättet är det klart enklaste för den som bara vill doppa tårna lite i handel med kryptovalutor.

Varför investera i kryptovaluta? Varför investera i Bitcoin? Vissa säger att krypto är framtiden medan andra fnyser åt det nya. Klart är att kryptovalutor är här för att stanna och i framtiden kanske investeringar i krypto blir lika vanliga som köp av aktier och fonder. Ingen kan ju veta säkert om framtiden.

Kryptovalutor kan vara intressant som en krydda i portföljen om man kommer ihåg att risken är mycket hög i denna typ av tillgång – men min rekommendation är att titta på andra tillgångsslag i stället.

Innan du eventuellt investerar i kryptovalutor:

  • Kom ihåg att risken är skyhög i investeringar i kryptovaluta – svängningar på upp till eller mer än 10% åt något håll är inte ovanligt
  • Du bör endast ha en mycket liten del av portföljen i krypto
  • Du bör se en investering i krypto som en chansning, eller en lott om man så vill
  • Investera aldrig pengar du inte har råd att förlora
  • Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning

Investera i fastigheter

Genom historien har det varit en riktigt bra affär att investera i fastigheter och mark, förutsatt att man har köpt egendom som inte har tappat sitt värde på grund av förändrade stadsbilder och förändrad markanvändning.

Fastigheter kan också vara en lite mer spännande investering eftersom det man investerar i faktiskt finns på riktigt! Det är företag som arbetar i lokaler och människor som bor i bostäder.

Att investera i fastigheter har länge varit en lite knepigare historia. Fram till alldeles nyligen har man som privatperson i princip bara kunnat köpa hyresfastigheter och ta in hyresgäster. Denna möjlighet finns självklart kvar och det är en väldig mängd hyresbostäder som är privatägda.

Idag finns dock fler alternativ än så. Om du vill investera i fastigheter kan du låna ut pengar till eller köpa aktier i olika projekt. Dessutom kan du självklart köpa aktier i fastighetsbolag som är noterade på börsen.

Investering i fastigheter via lån kallas ofta ”P2P-lån” och det är du tillsammans med ett antal andra långivare som bidrar med kapitalet. Det finns idag en handfull aktörer som låter dig låna ut dina pengar mot ränta.

Varför investera i fastigheter? Värdet på fastigheter kan gå upp och ner, precis som för alla andra tillgångar. En speciell sak med fastigheter är dock att de är realtillgångar, det vill säga att det finns något faktiskt att ”ta på”. En investering i fastigheter – oavsett hur den går till – kan vara ett sätt att bredda portföljen/sparandet.

Onoterat

”Onoterat” är ett lite slarvigt namn på investeringar i aktier som inte är börsnoterade. Det är ju långt ifrån alla aktiebolag som finns på börsen! Det går att investera i onoterade aktier på lite olika sätt, nämligen:

  • Köp av aktier i finansieringsrundor
  • Aktieköp på marknadsplatser
  • Köp av investmentbolag med onoterade innehav

Det första alternativet gäller främst mycket kapitalstarka personer och riskkapital. Det handlar om att gå in med större pengar i startfasen av ett tillväxtbolag mot aktier i bolaget. Jag ska dock nämna att det också finns möjligheter för ”småsparare” att gå in med pengar i nya bolag exempelvis via Funded By Me.

Det andra alternativet handlar om att köpa onoterade aktier på marknadsplatser för just onoterat. Här är Pepins det främsta alternativet. Handel sker dock inte som på de vanliga börslistorna. I stället sker handeln exempelvis kvartalsvis eller årsvis.

Det enklaste sättet att ”få fatt” på lite onoterade innehav är att köpa ett investmentbolag. Några bra exempel är Investor, Kinnevik och Creades. 

Exempel på Kinneviks onoterade innehav: Mathem, Lunar, Nicks, Vay och Budbee.

Exempel på Investors onoterade innehav: Mölnlycke, Permobil, Tre, med flera via EQT.

Certifikat

Ordet certifikat kan i finansvärlden avse två olika saker, nämligen bankcertifikat och certifikat som följer utvecklingen på en underliggande tillgång. Här skriver jag om sistnämnda!

Ett certifikat är ett värdepapper vars enda syfte är att spegla utvecklingen på en tillgång. Om priset på olja går upp kommer ett certifikat för olja att gå upp, och så vidare. Certifikat finns som både BULL (går upp om tillgången går upp) och BEAR (går upp om tillgången går ner). Man kan också använda hävstång.

Exempel: BULL OMX X2 AVA – Det här certifikatet går upp om indexet OMX går upp, dessutom med det dubbla (ungefär). AVA står för Avanza.

Det finns certifikat för en väldigt stor mängd olika tillgångar, däribland:

  • Aktier
  • Råvaror
  • Valutor
  • Räntor
  • Alternativa investeringar (främst krypto)

En mycket stor fördel med certifikat är möjligheten att köpa mindre andelar av olika underliggande tillgångar. Till exempel är det många aktier på börserna i USA som kostar 1000 dollar eller mer per styck. Med certifikat kan man ”köpa” de aktierna utan att lägga ut så mycket.

En annan fördel är att man kan få tillgång till marknader som man inte så enkelt kommer åt på andra sätt, till exempel för olika råvaror.

Givetvis finns också nackdelar med certifikat. Det finns kostnader förenade med dem, nämligen courtage, ränta, spread och administrationsavgift.

Investera i guld & ädelmetall

Guld har traditionellt sett varit vad man brukar kalla för en ”säker hamn”. Guldet har många gånger stått emot bra vid större nedgångar på finansmarknaderna och guldet ha också rykte om sig att vara ett skydd mot inflation. 

Det är en hel del investeringsmodeller som förespråkar att man ska ha en del guld i portföljen. Inom viss portföljteori ska man ha så mycket som en fjärdedel av portföljen i guld, däribland Permanent Portfolio.

Hur kan man då investera i guld? Det finns i huvudsak tre sätt, nämligen:

  • Köpa fysiskt guld och förvara på egen hand i exempelvis kassaskåp
  • Köpa fysiskt guld och låta någon annan förvara mynten/tackorna
  • Köpa certifikat som följer guldpriset (med eller utan hävstång)

Motsvarande kan man också göra med silver och andra ädelmetaller. 

Varför investera i guld? Varför investera i silver? Traditionellt sett har investerare använt guld som inflationsskydd och som en säker hamn när börserna har rasat. För den som ogillar stora risker och gärna skyddar sitt kapital kan guld vara en idé som investering.

För silver är dessa två faktorer mindre viktiga. Silver är nämligen också en industrimetall och har ett värde som både värdebevarare och nyttometall.

Andra ädelmetaller man kan investera i är platina och palladium. Även dessa ädelmetaller har dubbla värden.

Det enklaste sättet att investera i ädelmetaller är genom certifikat. Med dessa får man en exponering mot ädelmetall på samma sätt som man genom en aktie får exponering mot ett bolag.

Bilar

Det är svårt att göra en bra investering i en ny ”vanlig” personbil. En ny Volvo kan möjligen bli ett investeringssobjekt om 30-40 år, och det diskvalificerar den från att vara ett bra köp. Det finns dock möjligheter att investera i bilar för avkastning över tid.

Det finns två kategorier av bilar som investeringsobjekt, nämligen:

  • Mer eller mindre antika bilar
  • Helt nya supersportbilar

Gamla rariteter åldras som ett gammalt exklusivt vin, om de ses efter på rätt sätt det vill säga. Vilka märken, modeller och årsmodeller som är i ropet kan ändras från tid till tid, men det finns också bilar som alltid har ett samlarvärde.

Nya supersportbilar såsom Lamborghini och Ferrari har naturligtvis ett stort värde direkt när de lämnar fabriken (de är ju hemskt dyra), och eftersom upplagan normalt är mycket liten fortsätter bilarna att vara dyrgripar.

Att investera i bilar är en hel vetenskap och det gäller att dels ha ett genuint bilintresse, dels ha ett öra mot marken för att identifiera vad som kan vara en bra investering både idag och i framtiden.

Solceller

Det finns två sätt att investera i solceller. Det ena är att investera i solceller på en egen fastighet. Idén är då att producera egen el (och kanske också sälja en del av den egna elen) för att spara pengar/tjäna pengar

Det andra sättet är att investera i projekt för solenergi i andra länder. Det finns mängder av projekt för solceller i framför allt Afrika där syftet är att producera ren el till hushåll och samhällen. Den som investerar går in med kapital i form av lån och får avkastning på sitt lån i form av ränta.

P2P-lån

P2P var ett begrepp som myntades när fildelning av musik och film växte fram i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. På de olika nätverken delade användarna musik och film med varandra utan någon mellanhand. P2P betyder ”peer to peer” och innebär i princip ”jämlike till jämlike” eller ”vän till vän” (något svåröversatt!).

Med denna inledning förstår du att P2P-lån är lån som betalas ut och betalas tillbaka mellan jämlikar, till exempel två privatpersoner. Innebörden idag är dock lite bredare. Det finns flera typer av P2P-lån, nämligen:

  • Lån mellan privatpersoner (snabblån och privatlån)
  • Lån från privatpersoner till företag (företagslån)
  • Kreditutrymme till factoring/fakturaköp för företag
  • Lån till fastighetsprojekt

Ska man investera i P2P-lån? Att låna ut sina pengar via P2P-lån kan vara ett sätt att bredda/diversifiera sin portfölj. Denna typ av lån har också fördelen att man kan förutse på ett ungefär hur stor avkastningen kommer att bli. Naturligtvis finns risker. Låntagarna kanske inte betalar, eller betalar sent. Dessutom kanske det inte alltid finns tillräckligt med lån att investera i.

En annan fråga är den rent ”etiska” (läs mer nedan…). P2P är egentligen en mer ”etisk” långivning än den banker och kreditmarknadsbolag hela tiden står för. Med P2P får låntagaren många gånger lägre ränta eftersom banken tas bort från ekvationen.

Plattformar för P2P-lån

Alla koncept som finns på marknaden just nu bygger på att ett större antal privatpersoner (även företag kan ha möjlighet) gör kapital tillgängligt för utlåning. De olika plattformar som finns har sedan olika inriktning. Det finns några som har P2P-lån för fastigheter som fokus medan andra fokuserar på konsumentlån. 

TessinSavelend
FastighetsprojektKonsumentkrediter
Företagslån
Fastigheter

OBS! Hos Savelend ges du möjlighet att investera i konsumentkrediter. Det handlar om krediter med kort löptid – högkostnadskrediter. Det är inget som jag kan rekommendera. Jag rekommenderar snarare att du, om du väljer att investera med Savelend, väljer till exempel fastighetsprojekt.

Investera i passiva inkomster

Alla investeringar bygger på att du satsar pengar idag (eller löpande såsom vid månadsspar) för att med avkastning få mer pengar i morgon. Ett sätt att investera som inte brukar nämnas är att satsa pengar på att skaffa passiva inkomster. 

Passiva inkomster är pengar som du kan få utbetalda löpande. Du behöver alltså inte vänta på en framtid som kan ligga mer eller mindre långt borta. Man kan se passiva inkomster som en slags ”lön” och det är så de flesta som använder denna investering tänker.

Vad är passiva inkomster? Det handlar om inkomster som du får utan att du aktivt behöver arbeta för dem. Visst krävs aktivt arbete i starten och lite då och då, men grunden är att investeringen ska sköta sig själv. Man brukar använda begreppet semi-passiva för inkomster som kräver lite arbete. Frågan är då vad investeringarna handlar om? 

Här är några exempel på passiva/semi-passiva inkomster:

  • Affiliatemarknadsföring via blogg, sociala medier etc. 
  • Skriva och sälja böcker/e-böcker
  • Hyra ut lägenheter, stugor, fastigheter
  • Konstnärlig verksamhet (sälja bilder på nätet, sälja kurser)
  • Dropshipping i webbshop

Själva investeringen handlar om den tid och de pengar du använder för att starta valfritt projekt. Ovan exempel är också exempel på extraknäck. Läs gärna mer om olika alternativa sätt att tjäna pengar här.

Råvaror

Det krävs oändliga mängder råvaror för att få den här världen att snurra som den gör. Man kan ha olika åsikter om huruvida vi behöver använda så mycket råvaror som vi gör, ut ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, men en del behövs alltid.

Typiska råvaror är metaller såsom koppar, järn och aluminium, olja, gas och även ädelmetaller. Bulkvaror som socker, kaffe och majs är också att räkna som råvaror.

Att köpa exempelvis tio ton majs är inget man gör i en handvändning. Var ska man förvara majsen? Hur ska transporterna gå till? Hur lagrar man egentligen 100 fat olja eller fem ton koppar? 

Det finns olika sätt att investera i råvaror utan att behöva äga och förvara själva råvaran. Terminer är en metod, men enklast för privatpersoner är att köpa certifikat. Certifikat följer prisutvecklingen på den underliggande råvaran. Om oljepriset, kaffepriset eller kopparpriset går upp går också certifikatets värde upp.

Observera noga! Många certifikat handlas med hävstång. Vad betyder det? Jo, hävstång innebär belåning och högre risk. Certifikat kan också vara ”långa” (Bull) respektive ”korta” (Bear). Se de två exemplen nedan för en översiktsbild av hur certifikat fungerar.

Exempel: Bear Koppar 5x. Köper du det här certifikatet tjänar du pengar om priset på koppar sjunker. Med hävstången på 5 gånger multipliceras varje steg nedåt med 5x. Om priset på koppar ökar minskar i stället värdet på ditt certifikat.

Exempel: Bull Kaffe 10x. Om du köper detta certifikat tjänar du pengar om kaffepriset går upp. Dessutom multipliceras ökningen med 10x. Om kaffepriset i stället går ner minskar värdet på certifikatet.

Investera i obligationer

En obligation är ett skuldebrev. Det ställs ut av den som vill låna pengar och köps av den som vill låna ut pengar mot löfte om ränta. Att investera i obligationer är alltså att investera i lån.

Obligationsmarknaden är enorm. Stater, banker, försäkringsbolag, kommuner – listan på stora aktörer som lånar in pengar via obligationer kan göras lång.

Om man vill investera i obligationer finns dock ett litet problem. Det handlar om att minsta belopp för att delta i en finansieringsrunda normalt är riktigt hög – från en miljon kronor och uppåt. 

Lyckligtvis finns möjligheten att köpa andelar av fonder som investerar i obligationer. Dessa fonder kallas vanligen (lite missvisande) för räntefonder och det finns sådana med framför allt kortränta och sådana med skuldebrev med olika löptider. Sistnämnda kallas inte sällan för högräntefonder och den mest populära är Spiltan Högräntefond.

Konst

För Medelsvensson är investeringar i konst inte direkt det första alternativet. Det är naturligt eftersom man tänker att konst i form av målningar, skisser, statyer med mera betingar höga priser. Dessutom krävs väl att man tar hand om konsten på bästa sätt och skyddar den med larm och annat?

Det är med konst som med allt annat. Man kan lägga sig på den nivå man själv vill. För att konst ska vara en investering krävs dock lite större köp och att man säkrar värdet på sina investeringar. Det är också viktigt att känna till ordet proveniens, alltså ungefär att ett konstverks ägande finns dokumenterat genom åren.

Det finns olika forum för försäljning av konst. En idé är att börja titta på sajter som Stockholms Auktionsverk och Bukowskis.

Investera i skog

Skog räknas som en av de stabilaste och mest konjunkturkänsliga investeringarna. Träden växer hela tiden och det skapas värde ”ut ur tunna luften”. 

Att äga skog kan vara intressant om du vill ha en bredare portfölj, och framför allt en mer stabil portfölj. Visst baseras virkespriserna på vad marknaden är beredd att betala, men det mesta tyder på att den jämna (men ganska låga) avkastningen som har varit under många år också kommer att fortsätta.

Om investering i skog låter intressant undrar du kanske hur du går tillväga för att få exponering mot skogen? Det finns tre sätt:

  • Direktinvestering i skog
  • Fonder
  • Skogsaktier

Vid en direktinvestering i skog köper du en plätt mark med ett bestånd. Du äger då själva träden och kan bokstavligen se din avkastning växa. Det finns dock en hel del administrativt att sköta om och ägandet kan ta en del tid.

Fonder som investerar i råvaror och/eller miljö och hållbarhet kan ha ägande i skogsbolag i Sverige och/eller Norden och Europa. Genom ett köp i skogsfonder får du exponering mot skogen.

Skogsaktier

Sverige är ett land rikt på skog och vi har en mängd stora skogsaktier att investera i. För mig är köp i enskilda skogsaktier det bästa valet om man vill ha lite skog i portföljen. 

De tre överlägset största skogsbolagen/skogsaktierna på Stockholmsbörsen är Stora Enso, SCA och Holmen.

Eget företag

Det finns många sätt att bli förmögen. Arv, spelvinster och lyckade investeringar är tre av dem. Ett sätt att investera för framtida förmögenhet som sällan uppmärksammas är att investera i eget företag. 

Vad har Jeff Bezos, Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates och de andra multimiljardärerna gemensamt? Jo, de har startat och driver egna företag. Nu kan visserligen inte alla nå de toppar som denna kvartett har nått (om man nu vill det!), men pengar man lägger in i ett eget företag kan ge stora pengar i framtiden. 

Har du ett eget företag idag? Vill du starta eget? Har du en vän eller familjemedlem som driver eget? Kanske har du möjlighet att göra en satsning på en egen verksamhet? Om du är framgångsrik får du inte bara en säkrare ekonomi för egen del – du bidrar också med skatt och (om du har anställda) försörjning för andra personer.

Företagslån

De senaste åren har det dykt upp flera fintech-bolag som 1) tar in pengar från privatpersoner och företag, och 2) lånar ut pengarna till företag. Det handlar då om både klassiska företagslån och factoring. Det är en stor marknad som storbankerna tidigare hade monopol på. När banken kan tas ut ur ekvationen kan företagen få lägre räntor och långivarna högre avkastning.

Det är enkelt att börja investera i företagslån. Det som krävs är en insättning och därefter val kring hur man vill att pengarna ska lånas ut (till exempel genom automatisk matchning). 

Som investerare får du avkastning när låntagarna betalar tillbaka sina lån. Viktigt att veta är att företagslån kan ha långa löptider och det innebär att dina pengar är låsta under en längre tid.

Investera i vin

Vem som helst, med vilken plånboksstorlek som helst, kan börja investera i vin. Det är bara att gå till Systembolaget och sondera utbudet. Om värdet på dina inköpta flaskor kommer att öka med tiden är en helt annan sak! OBS! Systembolaget släpper faktiskt specialviner lite då och då, och dessa har inte sällan ”samlarvärde”.  

Att investera i vin handlar både om känslan av att äga exklusiva viner, nöjet i själva samlandet, möjligheten att dricka exklusiva viner och att få avkastning på sina flaskor. Det är alltså ett sätt att investera som är ganska mångfacetterat. 

Om du vill investera i vin kan du sätta igång själv. För det krävs ingående kunskap om regioner, vintillverkning, marknaden idag och i framtiden, med mera. Det går också att ta hjälp av personer som faktiskt är specialiserade på att sätta ihop portföljer av vin. 

Investera i ETF-fonder

ETF är en förkortning för exchange traded funds. Som förkortningen pekar på handlar det om fonder som handlas på en börs (exchange). För vanliga fonder gäller att man som sparare lägger en order och sedan får vänta ett par dagar på att den ska genomföras. För en ETF sker handeln precis som för aktier. Om börsen är öppen går det att handla – enkelt!

Eftersom en ETF handlas som en aktie betalar du courtage för dina köp och försäljningar. Det tillkommer också en förvaltningsavgift precis som för vanliga fonder. Denna förvaltningsavgift är dock förhållandevis låg. En annan kostnad som kan tillkomma är växlingskostnad vid köp av utländska ETF:er.

Är det då bara ”vanliga” aktiefonder som finns som ETF? Det finns faktiskt ETF:er också för räntor, hela index, råvaror och mycket annat. Med ETF:er kan du alltså få en exponering mot annat än bara aktier.

Risker med ETF:er? Det finns risker med alla investeringar. För ETF:er finns alltid en marknadsrisk. Marknaden kan ju gå i motsatt riktning till vad du tror på. Likviditetsrisk och valutarisk är andra saker att ta med i beräkningen för att hålla kostnaderna nere.

Köpa NFT

NFT är en förkortning som plötsligt dök upp i början av 2021 och under året växte intresset sedan lavinartat. Vad är NFT? Kan man investera i det? Är det en bra idé att göra det?

NFT är en förkortning för non-fungible token. Nyckelordet här är ”fungible”, eller fungibel på ren svenska. Något som är fungibelt är utbytbart. Något som är icke-fungibelt är alltså inte utbytbart, eller unikt med andra ord. 

Saker som är unika är annars inte vanliga i vår internetvärld. Det räcker ju med något klick för att snabbt kopiera vad som helst. Med hjälp av krypto och en blockkedja kan man dock se till att bilder, videoklipp och annat blir unika och bara kan ha en ägare åt gången.

Det finns idag stora marknadsplatser för NFT och man kan köpa NFT:s inom allt möjligt. Det går alltså att investera i NFT, men ska man det? Mitt synsätt är att hypen kring NFT är betydligt överdriven och att det är extremt riskfyllt om inte dumdristigt att köpa med förhoppningen att senare kunna sälja dyrare.

Optioner

Optioner är så kallade derivat, vilket innebär att deras värde avgörs av en underliggande tillgång. Det enklaste exemplet är förhållandet mellan aktier och optioner. Man kan ställa ut optioner som ger rätten för en innehavare att köpa alternativt sälja en aktie till ett förutbestämt pris.

Du har kanske hört talas om att VD och andra i ledningen för börsbolag kan få optioner som ersättning. Då är idén att innehavarna ska kunna lösa in sina optioner mot aktier till ett förutbestämt pris. 

Att handla med optioner på börsen är riskfyllt och det är inte en typ av investering som är för alla. Jag har med den här på listan för att den faktiskt kan vara ett alternativ om man verkligen läser på ordentligt och ser till att alltid ha mycket god koll på vilken risk man tar.

Investera allt på en gång

En vanlig fråga är vad som är bäst; att investera allt på en gång eller sprida ut köp till exempel genom månadssparande. Det finns två svar på frågan. Det ena svaret handlar om avkastningen. Forskningen har visat att tid i marknaden alltid är viktigast och att det därför är bäst att investera allt på en gång. Dina pengar kommer i arbete snabbt och det är det centrala.

Det andra svaret handlar om vilken risk du är villig att ta. Det är mindre riskfyllt med månadsspar jämfört med att stoppa in alla pengar på en gång. Men, som sagt, rent avkastningsmässigt är det bäst att stoppa in klumpsummor direkt. 

Hur ska du göra? Vi ska inte ge några konkreta råd, men vi kan säga att månadssparande i aktier och fonder är det bästa sättet att spara för de flesta, särskilt för nybörjare på börsen. Med månadsspar jämnar du ut toppar och dalar och kan ta bort känslorna från dina investeringar.

Samla på mynt

Om något är gammalt och unikt blir det också värdefullt. Lite så är det, även om det naturligtvis inte stämmer in på precis allting. Att samla på mynt (och sedlar, frimärken och liknande) kan vara både en hobby och ett sätt att investera. 

Det finns något som kallas investeringsmynt. Dessa är mynt i guld, silver eller någon annan ädelmetall, som då har ett inneboende värde i metallen. Går exempelvis guldpriset upp går också värdet på mynten upp. Många som investerar i mynt väljer den här ”vägen”.

Andra sätt att investera i mynt är att se ut sällsynta mynt. Det kan handla om ålder, skick, feltryck med mera. Dessa mynt har ett värde tack vare att de är sällsynta om inte unika.

Spara till pensionen

Självklart kan man också investera i sin framtid genom att spara till pensionen. Det är ett sparande som vi alla faktiskt gör hela tiden när vi har en inkomst av något slag.

Pensionen består av tre (eller fyra) delar, nämligen:

  • Allmän tjänstepension
  • Tjänstepension
  • Premiepension
  • (Eget pensionssparande)

Idag finns goda möjligheter att själv påverka sin pension genom att spara extra (förutom att jobba längre, ha högre lön och få mer tjänstepension) och därmed investera i sin framtid. Ett sparande i aktier och/eller fonder kan fungera som en investering i pensionen. 

Leksaker och samlarsaker

Det är många som har samlande som hobby och det finns marknader för de mest udda objekt. Att samla på leksaker eller samlarsaker (exempelvis samlarkort av olika slag) kan vara en hobby som också kan fungera som ett sätt att investera.

Nyckeln till att investera i samlarsaker och/eller leksaker är kunskap och kunskap samlar man på sig över tid och genom erfarenhet. Det krävs en hel del jobb med att både komma igång med samlandet och fortsätta med det. Normalt måste man också först göra ett antal investeringar och köp innan man kan börja använda sin hobby som verktyg för investeringar.

Investera i hästar

Hästar är, mig veterligen, det enda djur man som privatinvesterare kan investera i. Vad det handlar om är framför allt hästar inom travsport. 

Det finns två sätt att investera i hästar, nämligen:

  • Investera direkt i en häst som enskild investerare
  • Köpa ”andelar” av en häst

Det första alternativet kräver kunskap och kontakter och ett stort kapital. Det andra alternativet – att köpa andelar – behöver inte kosta så mycket. Du köper exempelvis en 1/20-andel för 10 000 kr och betalar sedan en avgift för skötsel, träning med mera. I gengäld får du avkastning i form av en procentandel av vad hästen kör in.

Investera avkastning

Den som investerar gör det för att få avkastning. Vad är då avkastning? Jo, avkastning är det över- eller undervärde som skapas under en viss tidsperiod. Eftersom det handlar om ”värde” behöver det inte bara handla om att exempelvis en akties pris går upp. Det kan också handla om olika typer av utdelning av medel.

Givetvis kan man också ha negativ avkastning. Under en viss tidsperiod har värdet på en investering helt enkelt sjunkit. 

Vi kan ta ett äppelträd som liknelse. Du köper äppelträdet när det är tre meter högt. Efter ett år är det fem meter högt. Du har alltså fått två meter i värde. Dessutom har trädet producerat fyra äpplen och även dessa ska räknas in i avkastningen. 

Innan du gör en investering, oavsett tillgång, ska du alltid göra en mycket noga analys av ditt köp. Se till att du förstår vad du köper och hur din investering fungerar. Det är till exempel stor skillnad mellan köp av en aktie och investering i ett företagslån till byggnation av bostadsrätter.

Ta en funderare kring vilken risk du är beredd att ta och hur din ekonomi kan påverkas om en investering går sämre än du hade tänkt. Kom också ihåg att aldrig investera mer än du faktiskt har råd med.

Sparhacks är inte en ekonomisk rådgivare på något sätt och sajten kan inte hållas ansvarig för eventuella förluster vid investeringar. Du är ensamt ansvarig för dina ekonomiska och finansiella beslut.

Investeringsstrategier

Investeringar kan ta sig många olika former. De kan vara aktier, obligationer, fastigheter eller andra former av investeringar. Investeringar innebär vanligtvis att man placerar pengar i en tillgång, till exempel aktier, fastigheter eller råvaror. Du kan ha investeringar i flera olika syften: finansiell planering, bodelning, pensionering, finansiering av ett företag, investeringar i vinstsyfte och riskhantering. När du investerar på aktiemarknaden deltar du i ett av de mest populära sätten att tjäna pengar. En investeringsstrategi är en plan med olika tillgångsslag.

Att investera i vinstsyfte är en av många anledningar till att investera pengar. När du väljer att placera dina pengar i aktier, obligationer eller andra investeringar tar du en risk för att du ska göra en vinst. Vinsten kan vara i form av ett stigande värde på tillgången, en utdelning eller en kombination av båda. Om du väljer att investera med vinstsyfte måste du överväga din risknivå och hur du kan minska risknivån. Detta kan göras genom diversifiering, vilket är processen att sprida din risk mellan olika investeringar.

Alla artiklar om att investera

Fler intressanta artiklar