Hur blir man miljonär på aktier & fonder?

bild som Header till artikeln om hur blir jag miljonär

En vanlig fråga bland ekonomiintresserade är ”hur blir man miljonär?”. Kanske har du som läser det här en dröm om att bli miljonär? Det är många som tänker att det vore härligt att ha en miljon eller mer för att göra livet lite lättare och lite rikare.

Det finns såklart många sätt att bli miljonär. Vissa arbetar i ett företag och tar ut utdelning. Andra sparar en del av sin lön i aktier och fonder. Sedan finns självklart de som lyckas vinna på spel och de som får ett arv. Hur blir man miljonär på det enklaste och säkraste sättet?

I den här artikeln ska vi titta på frågan ”hur kan man bli miljonär” och det med fokus på börsen. När kan man då säga att man är miljonär? Om jag äger ett hus som har gått upp mycket i värde – är jag inte miljonär då? Man brukar säga att man ska ha realiserbara tillgångar på 1 000 000 kr eller mer för att vara miljonär. Det handlar om kontanter, aktier, fonder med mera – alltså sådant som man snabbt kan göra om till reda pengar.

Här fokuserar jag på hur blir man miljonär på aktier och fonder genom kontinuerligt sparande över tid.

Undrar du var du ska börja i din jakt på de större pengarna? Ett förslag är att köpa billiga indexfonder och månadsspara. På så vis sköter sig sparandet av sig självt och du köper både i uppgång och nedgång.

Vem kan bli miljonär?

Alla som är redo att lägga undan pengar varje månad, placera pengarna i aktier och/eller fonder och låta tiden ha sin gilla gång kan bli miljonärer. Kan man bli miljonär på 1 år? På 5 år? På 10 år? Allt beror på hur mycket du sparar, i vad du sparar och hur lång tid du sparar. Det är verkligen inte svårt att bli miljonär – det gäller bara att följa några mycket enkla regler.

Alltså:

  • Du ska spara regelbundet (kan kompletteras med engångsinsättningar) 
  • Pengarna ska investeras i fonder och/eller aktier – inte ligga på sparkonton och liknande
  • Tiden är din vän – ju längre tid, desto större förväntad värdeutveckling kan du räkna med

Alla kan bli miljonärer – räkneexempel

Teori är en sak, men det är mer pedagogiskt att visa på faktiska siffror. Hur mycket måste du spara och hur länge måste du spara för att nå miljonen? 

I uträkningarna här har jag utgått från att du får 9% i avkastning i snitt per år på dina investeringar. Det är ungefär vad Stockholmsbörsen har avkastat per år i modern tid. Du ska vara medveten om att din avkastning kan gå både upp och ned och att du inte är garanterad att få tillbaka de pengar du satsar. 

Jag utgår också från att du inte tar ut några pengar och att du sparar på ett investeringssparkonto (skatt på ISK är dock inte medräknad).

MånadssparandeTid till miljonär (ungefär)
500 kr32 år
1000 kr24 år
3000 kr14 år
5000 kr11 år
10 000 kr6 år

Exempel: Du har idag 100 000 kr sparade på ett sparkonto (utöver en buffert). Du bestämmer dig för att sätta dessa pengar i arbete på börsen och dessutom starta ett månadsspar på 2500 kr i en indexfond. När blir du då miljonär?

Efter fem år kommer du att ha ungefär 340 000 kr sparat (med utgångspunkt i snittavkastningen på 9% per år) och miljonen når du strax innan ditt sparande fyller 13 år.

Exempel: Du är nybliven förälder och tänker att det vore lite roligt om du kunde ge ditt barn en större slant när det är dags att flytta hemifrån. Du tänker då att du kan använda barnbidraget som månadssparande. Hur långt räcker det?

Om du sparar 1300 kr (barnbidraget är på 1250 kr) varje månad i 18 år så kommer du kunna ge ditt barn cirka 670 000 kr på 18-årsdagen. Bor din son eller dotter kvar hemma till och med 22-årsdagen (inte helt ovanligt!) kan du göra honom eller henne till miljonär! Att spara till barn ger finfina effekter eftersom det är så många år det handlar om!

Bli miljonär på aktier eller fonder?

Alla kan alltså bli miljonärer och det är verkligen ingen raketforskning det handlar om. Men, hur ska man investera? Enligt många finns det ingen möjlighet att i längden slå ett brett aktieindex genom att välja egna aktier. Det ligger en del i det, även om det inte är helt sant. Den som arbetar mycket med sina investeringar kan mycket väl slå index, men det krävs både tid och kunskap.

För de flesta är en bred indexfond med låg avgift ett utmärkt val. Det är då bara att lägga in pengar varje månad (via autogiro) och låta tiden ha sin gilla gång. Man kanske förlorar lite på att inte aktivt välja fonder och/eller aktier, men allt blir så mycket enklare med en indexfond.

Sen kan man eventuellt komplettera med någon aktie, kanske någon som man har en regional anknytning till. Hur blir man miljonär utan att egentligen behöva bry sig om aktiemarknaderna? Indexfonder är svaret.

Kan man bli miljonär snabbt?

Hur snabbt det går att bli miljonär beror på hur mycket du sparar och vilken avkastning du får. Sparar du någon hundralapp i månaden går det verkligen inte snabbt att nå miljonen. Sparar du i stället 5000-10 000 kr blir du miljonär på kort tid. Sparar du upp emot 100 000 kr i månaden tar det ju knappt ett år att nå miljonen och då har vi inte ens räknat in positiv utveckling på aktier och fonder.

Hur blir man miljonär på börsen?

Med ett månadsspar (samt eventuella engångsinsättningar) som placeras i fonder och/eller aktier samt tålamod så blir man miljonär på börsen förr eller senare. Det är få saker i livet som är så här enkla!

Alla kan bli miljonärer på börsen men det är inte alla som har tålamodet att vänta år efter år. Många vill bli miljonärer snabbt och tar då onödiga risker. Andra spelar ett mycket säkert spel och väljer främst ränte- och obligationsfonder med resultatet att avkastningen blir låg. Hur blir man miljonär på räntefonder som ger som mest kanske ett par procent per år? Det tar lång tid!

Strategin med månadsspar och tålamod är kanske lite tråkig, men inom ekonomi är det ofta det tråkiga sättet som är mest vägvinnande! Svaret på frågan ”hur blir man miljonär” är tråkigt men väl så nyttigt.

I den här artikeln har vi tittat på frågan om hur blir man miljonär på aktier och fonder, snabbt och lite långsammare. Vad har du för mål? Vill du bli miljonär på 5 år? Eller har du kanske en lite längre tidshorisont? Det är som sagt ingen konst att bli miljonär om man följer tre mycket enkla regler! Svaret på frågan ”hur blir man miljonär? är att spara löpande, investera och helt enkelt vänta!

Fler intressanta artiklar