6 myter om investeringar & sparande – Vi Spränger Dem!

Bild till artikeln om myter om investeringar

Allt som känns lite främmande och svårt är föremål för mytbildning. Precis så är det med investeringar och sparande. Det finns många myter om investeringar och sparande och dessa står i vägen för många som vill börja satsa för en bättre ekonomi, en rikare framtid och så vidare.

Myter om investeringar kommer från media, från experter (som ju inte vill förlora sitt levebröd) och från vänner och bekanta. I den här artikeln krossar jag sex vanliga myter om investeringar. Min förhoppning är att du, när du har läst, känner att sparande och investeringar inte är något otäckt och ouppnåeligt.

Myt #1 Man måste vara rik för att investera och satsa

Måste man redan ha pengar för att kunna satsa för att få mer pengar? Svaret är nej! Den är som är rik idag måste ju ha börjat någonstans, eller hur? Egentligen börjar alla på noll och alla har möjligheten att spara och investera för att komma uppåt. 

Idag finns alla möjligheter att börja spara och investera med så lite som 100 kr i månaden. Det är nämligen det beloppet som vanligtvis är minimibeloppet för månadssparande i billiga indexfonder. Har du 100 kr över per månad? Då kan du börja investera!

Myt #2 Man måste vara expert för att investera

Den som stoppade in 10 000 kr i den populära och långlivade aktiefonden Länsförsäkringar Fastighetsfond (länk) i februari 1992 och sedan inte rörde pengarna på 30 år hade i februari 2022 nästan 2 miljoner på kontot (1 980 770 kr). Det enda den här fiktiva personen gjorde var att en gång föra över 10 000 kr – inget annat. 

Vad säger då det här? Jo, man behöver inte vara expert för att investera och spara. Tiden är normalt ens vän i alla investeringar och i det här fallet var det bara att ”glömma” bort pengarna. Om man hade en dålig dag på börsen då och då emellanåt? Spelar ingen roll i det stora perspektivet.

Myt #3 Det är hemskt riskfyllt att investera

Den här myten måste förklaras lite innan jag kan krossa den. Grunden är att alla investeringar är riskfyllda. Det finns alltid en risk att en aktie går dåligt, att det blir krig någonstans, att räntorna höjs, och så vidare. Det finns över huvud taget inga riskfria investeringar – inte ens sparande på banken!

Med det sagt finns självklart olika risknivåer och det kan vara oerhört riskfyllt att lägga pengar i kryptovaluta, biotech-bolag och liknande. 

Precis som med allt annat gäller det också inom investeringar att sprida sina risker. 100% i läkemedelsföretag som kanske kan gå med vinst någon gång i framtiden är inte att sprida riskerna. I stället är det klokt att sprida pengarna över olika tillgångsslag (se sidan om 26 sätt att investera), olika branscher, olika bolag, olika länder, och så vidare. På såt sätt behöver det inte vara ”hemskt” riskfyllt att investera.

OBS! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan alltid förlora hela ditt belopp när du sparar och investerar.

Myt #4 Man måste köpa och sälja vid rätt tid

Det har visat sig att det är bäst för totalavkastningen om man bara lägger in sina pengar (sprid riskerna!) i investeringar och sedan låter dem ligga – oavsett hur det går på marknaderna. Man brukar säga att ”tid i marknaden” slår timing. 

Många tänker att det borde vara bäst att sälja dyrt och köpa billigt, men det är förtvivlat svårt att lyckas med det. Man måste nämligen ha rejäl tur två gånger, dels vid försäljning och dels vid köp. Den här myten kan vi alltså enkelt krossa!

I sammanhanget kan det kanske vara intressant att läsa artikeln om utdelningsbombmattor – ett sätt att få löpande inkomster från aktier.

Myt #5 Man måste låsa upp sina pengar på lång tid

En aktie kan du sälja när du vill och för fonder tar det maximalt ett par dagar att genomföra en försäljning. Du kan alltså få loss pengar på kort tid om du skulle behöva dem till något annat. Med andra investeringar som inte är så ”likvida” kan det givetvis ta lite längre tid. Det är svårt att sälja en dyrbar tavla på bara några dagar.

Med aktier och fonder är du inte alls låst på något sätt, så även denna klassiker bland myter om investeringar kan vi alltså stryka.

Myt #6 Man måste börja investera när man är ung

Det är självklart en fördel att börja investera i ung ålder. Då har man nämligen fler år på sig att dra nytta av löpande sparande och ränta på ränta-effekten. Det finns dock inget hinder för att börja spara när man är medelålders, närmar sig pensionen eller till och med är pensionär. Inga hinder!

Myter om investeringar – sammanfattning

Dessa sex myter om investeringar är de vanligaste i min mening. Det finns självklart en hel del ytterligare som borde lyftas, men det är ett ämne för en annan artikel. Vad jag önskar att du tar med dig från den här artikeln om myter om investeringar är att det inte behöver vara så väldigt svårt, jobbigt, komplicerat, stressande. Det finns såklart fallgropar och det är alltid en fördel att vara påläst, men gör det inte knepigare än vad det faktiskt är!

Fler intressanta artiklar