Du har en otrolig tur – Du bor i Sverige!

header till artikel om otrolig tur

Du har tak över huvudet och mat på bordet. Du kan studera gratis och har hela världen i mobilen i din ficka. Den som bor i Sverige på 2000-talet har haft en otrolig tur på alla sätt och vis. 99% av alla andra situationer (plats, tidsålder, med mera) är betydligt sämre!

Det är dock inte alltid man känner att turen ler mot en. En mörk och ruskig novemberdag är livskvaliteten kanske inte på topp. Man kan bli arbetslös, sjuk, bryta upp med en partner – sådana saker kan man inte värja sig mot. Det kan ändå vara klokt att då och då ta en funderare kring hur det kunde ha gått i livets lotteri.

Du bor i Sverige – en otrolig tur

Sverige är ett av världens bästa länder, nästan oavsett hur man räknar. Vi har en god ekonomi och ett bra skyddsnät vid sjukdom och arbetslöshet. Studier, inklusive högre sådana, är gratis och korruptionen är extremt låg. Vi har billig sjukvård och vi är ett tryggt land utan konflikter. 

Det är klart att det också finns problem av olika slag, men de är ingenting jämfört med hur det har varit tidigare sekler. Tänk dig att vara bonde i Småland i slutet av 1800-talet – det var ingen picknick!

Du lever på 2000-talet

Klimatet kanske är ett hot men i övrigt är 2000-talet inte alls dumt. Till exempel lever vi faktiskt i en säkrare värld än någonsin. Visst finns det väpnade konflikter på många platser runt om i världen, men i Sverige och Europa är läget stabilare än någonsin.

2000-talet bjuder också på en sjukvård som slår allt tidigare, en mängd ny forskning inom hälsa och mental hälsa, boende av god standard för både trivsel och hälsa, och mycket mer. Läget var ett helt annat för bara ett par decennier sedan.

Du har internet

Med internet kan du förenkla hela din vardag. Du har alla möjliga verktyg för att spara pengar, hålla kontakten med både nära och kära och bekanta, söka jobb, ta del av underhållning i form av musik, film, poddar och spel samt dokumentera din vardag med text, bild och video. Du kan säkert fylla på med fler saker själv. Att ha hela världen i fickan är en otrolig tur.

Livets lotteri

Rädda Barnen har en intressant funktion som man kallar ”livets lotteri”. Här är idén att en majoritet av de 360 000 barn som föds varje år växer upp i länder som har en betydligt lägre standard på alla tänkbara sätt än vad vi är vana vid i Sverige. 

På hemsidan (länk) hittar du ett snurrande hjul med en mängd länder. Din uppgift är att klicka på en knapp för att stoppa hjulet. När hjulet stannar pekar en pil på ett land och du kan läsa mer om de olika riskerna som är förknippade med att växa upp i landet.

Exempel: Pilen stannar på Indien. Några av riskerna med Indien är analfabetism för flickor, barnadödlighet, barnarbete, extrem fattigdom, handel med barn, undernäring och väpnat våld. Föds man i Indien (eller Nigeria eller Bhutan eller…) så har man ingen otrolig tur.

Problem kommer alltid att finnas, och det är till exempel oroväckande att så många lider av psykisk ohälsa, men överlag är Sverige på 2000-talet ingen dum plats att leva i/på. Visst har du haft en otrolig tur?

Fler intressanta artiklar