Två lever billigare än en – 3 sätt att SPARA

Två lever billligare än en header

Det finns ett gammalt ”talesätt” som går: ”Två lever billigare än en”. Har du hört det talesättet förut? Det ligger mycket i dessa ord. Två kan leva billigare än en om man räknar med boende, hushållstjänster, mat, transporter och mycket mer. 

När man är två delar man helt enkelt på de fasta kostnaderna (även om man inte behöver ha en helt gemensam ekonomi). När ett ensamhushåll måste bära alla fasta kostnader på en person delas bördan på två personer och två inkomster.

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på spartipset ”skaffa en partner”, eller ”två lever bättre än en” om man så vill.

Två lever billigare än en – boendet

Den som är ensamstående (vi bortser från eventuella barn) betalar hela hyran, bostadsrättsavgiften och eventuellt räntan på bolånet. Om man är två kan man dela upp den utgiften på två, och då halveras utgiften automatiskt. 

Exempel: Hyran för en tvårummare är 8000 kr. Den som bor ensam måste bära hela utgiften själv, vilket kan påverka disponibel inkomst och sparkvot mycket negativt. Om man får ut 20 000 kr netto (efter skatt) får man 12 000 kr kvar när hyran är betalt.

Om man i stället är två personer som delar på hyresutgiften blir kostnaden 4000 kr per person. Den som får ut 20 000 kr netto har 16 000 kr kvar efter att hyran är betald. På så vis får man betydligt mer utrymme för sparande, investeringar, nöjen – ja vad man nu vill lägga sina pengar på.

Det är en riktigt stor slant som man kan spara på att bo tillsammans med någon!

Spacer till artikeln om två lever billigare än en
Två kan leva mycket billigare än en person – här är hårda fakta

Två lever billigare än en – billigare fasta kostnader

På samma sätt som man kan spara en hel del på att dela på boendekostnader kan man sparar mycket på fasta kostnader. 

Några exempel på fasta kostnader för ett hushåll är:

  • Försäkringar
  • Fastighetsskatt
  • Vatten
  • Sophämtning
  • Internet
  • El (de fasta delarna)
  • Kostnader för bil (skatt, reparationer, drivmedel, besiktning…)

Om man kan dela på hemförsäkringen kan vardera part spara någon/några hundralappar. För fastighetsskatten kan man spara upp emot 4000 kr per år. För vatten, sophämtning, avgifter för el och avgifter för internet kan det handla om allt mellan några hundralappar per månad upp till över tusen kronor.

Billigare när man kan hjälpas åt

När man är två som bor tillsammans finns normalt en större ekonomisk trygghet. Skulle olyckan vara framme och någon blir sjuk eller arbetslös kan den andra parten stötta med pengar till hushållet (oavsett man har helt gemensam ekonomi eller har valt en annan lösning).

Detsamma gäller situationer där en part har lån med räntebetalningar som ska in. Bor man ensam bär man hela den utgiften själv och får mindre över till annat. Bor man tillsammans med någon annan kan man dela bördan på olika sätt.

Ett annat exempel på möjligheten att hjälpas åt är samåkning med bil till jobbet. Man kan också hjälpas åt med att handla och på så sätt kanske storhandla och handla billigare. Med god kommunikation kan man samarbeta med målet att sköta om ekonomin på bästa sätt. Två kan leva billigare än en – det är helt klart!

Men är detta hela sanningen?

Två lever billigare än en – blir det alltid så? Sett till kostnader som har med boendet och hushållet att göra blir det nästan definitivt alltid det. Att kunna halvera utgifter som boendekostnad, utgifter för bilen, elräkningen, försäkringar med mera kan verkligen göra skillnad.

Posten ”övrigt” i budgeten kan dock alltid ställa till det. Om man som partners eller sammanboende vänner väljer att verkligen ”leva livet” med resor, nöjen, god mat, onödig konsumtion med mera, finns alltid risken att tvåsamheten kostar mer per person än vad respektive person hade kostat och spenderat själv.

Tack för att du läste ända hit! Jag hoppas att du kan få glädje av något i den här texten om att två lever billigare än en. Lever du ensam idag behöver du dock inte ”misströsta”. Du kan spara och investera precis så mycket som du kan och vill utifrån dina förutsättningar.

Fler intressanta artiklar