8 tips för billig mat

header för text om tips på billig mat

Vem vill inte köpa billig mat? Eftersom maten tar upp en stor del av dina hushållskostnader är det ju utmärkt om du kan skära ner lite på matkostnaderna. För en barnfamilj är det nog inte helt omöjligt att spara upp till en tusenlapp per månad, men även singelhushållet kan spara en del slantar på att köpa billig mat. 

Letar du efter tips för hur du kan köpa billig mat online? Vill du veta hur du får en så billig matkasse som möjligt? Söker du sparhacks för att kunna köpa billig mat för en vecka? Här är mina 8 tips för billig mat. Hur många av tipsen kan du börja använda direkt? 

1. Gå för rabatter, extrapriser och kuponger

Tyvärr har vi i Sverige det inte som i USA där man kan samla kuponger i mängder och i princip göra gratis inköp av mat. Det betyder inte att det inte finns en del att spara på att utnyttja rabatter, extrapriser och kuponger.

Rabatter ges normalt för köp av två eller fler varor av samma slag, till exempel tre förpackningar kaffe för 75 kr. Extrapriser ges för enskilda varor, exempelvis 1 kg kycklingfilé för 99 kr i stället för 119 kr. Med kuponger kan du inte sällan få en ganska trevlig rabatt på olika varor.

Rabatter och extrapriser finns markerade på eller vid själva varan i butiken. Kuponger finns i reklamblad som skickas hem till dig samt i reklamblad som du brukar kunna hitta vid entrén till matbutiken. Vissa butiker har också kuponger i sina appar.

Hur är det då med röda prislappar? Rött är ingen varningsfärg om du är ute efter billig mat. En röd prislapp betyder bara att en vara håller på att gå ut inom kort. Varan är inte dålig på något sätt. Om du kan, kika gärna in på matbutiken på förmiddagen på måndagar. Det är den tidpunkt på veckan då du hittar flest röda prislappar!

2. Planera dina matinköp

Många av oss är riktigt duktiga på att planera inom en mängd olika områden. När det gäller matinköp är vi dock generellt inte lika duktiga. När det gäller att hitta billig mat att laga är det dock mycket viktigt att planera inköpen. Det gäller helt enkelt att skapa en inköpslista till varje besök på matbutiken.

Kika vad du har hemma och gör ett matschema så att du vet vad du behöver köpa för de kommande dagarna eller hela veckan. På så sätt riskerar du inte att köpa hem varor du inte kommer hinna äta upp. Dessutom kan du med fördel undersöka vilka rabatter och kuponger du kan använda. Inte nog med det – planerar du med inköpslista behöver du inte spendera mer tid i matbutiken än nödvändigt!

Extra tips: Se till att du inte handlar hungrig. Om du vet med dig att du inte sällan faller för frestelsen att stoppa ner en chokladkaka i korgen vid kassan så ät gärna något lätt innan du går och handlar.

kopa billig mat

3. Köp matvaror ”i säsong”

Det säger sig självt att äpplen är dyra i mitten av vintern medan de är billiga i september. När frukt, grönsaker och rotfrukter är ”i säsong”, det vill säga skördas just nu i Sverige eller länder i vår närhet, så är de som billigast. Att köpa jordgubbar när snön yr utanför fönstret är ingen bra idé om du vill spara på mat!

4. Byt ut proteinkällor

Det är inte bara kött, fisk, fågel och ägg som innehåller protein. Man kan få protein även från bönor, gröna bönor, tofu, sojafärs, quorn med flera vegetariska/veganska alternativ. En skillnad mellan animaliskt protein och vegetabiliskt protein är att sistnämnda är mycket billigare! Vill du laga billig mat finns därför all anledning att skifta fokus. 

Många här i Sverige har valt att laga en vegetarisk middag per vecka, detta framför allt av klimathänsyn. Det är dock en lika god idé att laga vegetariskt för att spara pengar. Köp bönor med mera i en billig mataffär och spara pengar varje vecka!

5. Välj billiga, generiska produkter

När du står framför en hylla med matvaror kan du upptäcka att du har flera olika alternativ att välja mellan. För majs exempelvis brukar du kunna välja mellan tre, fyra märken. Alla burkar innehåller majs, men det finns skillnader i priserna. Samma sak gäller för mjölk, havregryn, olika såser, marmelad, flingor, skinka – ja det mesta.

Frågan är då vad man ska välja? Mitt tips är att välja de billigaste produkterna. Det är möjligt att det kan finnas någon kvalitetsskillnad mellan det billigaste och det dyraste alternativet, men skillnaden är sällan värd exempelvis 50% extra. Vad du dock ska kika på lite extra är att innehållsförteckningarna är likadana. Det kan också vara en idé att välja bort den billigaste produkten om den innehåller olika tillsatser.

6. Köp i bulk – bunkra

Det är alltid billigare att köpa mycket på en gång än att köpa en vara i taget. Det är ett knep som fungerar även för billig mat. Hittar du ett erbjudande om tre burkar krossade tomater för 20 kr då styckepriset är 8,90 kr – ja då är det bara att slå till och bunkra mat. Det är många varor som då och då säljs till rabatt eller med kupong – om du använder en sådan så missa inte möjligheten att köpa extra billigt.

7. Ät nyttigare – det kan bli billigare!

Det är en ganska vanlig missuppfattning att nyttig mat skulle vara dyrare än onyttig mat. Visst, om färsk frukt från Karibien och avokado från Sydamerika är exempel på nyttig mat så är det minst sagt dyrt. Nyttig mat är dock så mycket mer. Det handlar om allt från frysta grönsaker till 10-15 kr kilot till rotfrukter till mycket blygsamma priser. Fundera gärna kring hur du äter idag och se om du kan skruva lite på dieten.

8. Köp frysvaror

Allt som är färskt är dyrare att hantera, detta i alla led i kedjan. Dessutom är hållbarheten naturligtvis begränsad. Detta gör att frysvaror är ett naturligt val om du vill sparar pengar på billig mat. Grönsaker, kyckling, frukt, vegetariska produkter – kyldiskarna är fulla av varor som är mycket billigare än sina färska syskon. Du får billig och nyttig mat!

Kanske använder du redan vissa eller en hel del av tipsen i den här artikeln? I så fall kan jag bara gratulera dig till ett bra jobb! Att hitta billig mat att köpa är en väg till att spara mycket pengar och det är en god idé att utnyttja de möjligheter som finns. 

Extremt billig mat

Du kanske inte nöjer dig med att köpa och äta billig mat? Kanske vill du ta nästa steg, antingen för att din ekonomi kräver det eller för att du vill prova hur billigt du kan äta. Med extremt billig mat kan du spara mycket pengar. Här är tips på billig mat som kan fungera för många.

Den billigaste maten att leva på är, i min mening kolhydrater i bulk. Vad jag menar med det är:

  • Pasta
  • Havregryn
  • Ris
  • Med mera

Här är det givetvis en fråga om smak också. Det kanske inte är så kul att äta pasta flera gånger om dagen om man inte tycker om pasta! Siktar du på att sätta ihop en meny för billig mat för en vecka bör nog dock kolhydrater i bulk vara med.

Är det då bra i längden att äta extremt billig mat? Svaret är väl nej och jag rekommenderar verkligen inte att man ”lever” exempelvis på pasta. Dock innehåller dessa billiga matvaror inte bara kolhydrater utan också en del protein. Att addera bra fett och billiga grönsaker kan ge en ganska hygglig kostprofil.

Köp mat billigt online

Ett sätt att köpa mat billigt är att köpa billig mat online. Det kan du göra hos en handfull specialiserade matbutiker på nätet samt hos de stora livsmedelskedjorna. 

Framför allt kan du spara pengar hos de onlinebutiker som säljer mat och produkter för hushållet som av olika anledningar inte kan säljas i butik. Det kan handla om att en matvara precis har gått ut i datum eller att en tillverkare byter design på en viss förpackning. Den billigaste maten hittar du hos dessa matbutiker på nätet.

Bra att känna till är dock att matbutiker med överskottsprodukter, utgående varor etc har ett begränsat utbud av billig mat online. 

Fler intressanta artiklar