Bunkra mat – Köp extra mycket om bra pris

Spartips: Bunkra vid extrapris

Vad betyder att bunkra? Hur kan man bunkra och spara pengar till hushållet? I den här artikeln får du svaret på varför det är en god idé att köpa lite extra när priset är rätt. Du får också veta när det inte är lika fördelaktigt att bunkra.

När man är inne på att spara är det lätt hänt att man snålar in på det antal man köper av olika varor, även om prislappen skulle vara låg per vara. Man vill helt enkelt spara på sitt köp även om det skulle löna sig att köpa fler exemplar. Dessutom har vi människor det inbyggt i vårt DNA att inte planera särskilt långt in i framtiden. Dessa två saker gör att själva idén med att ”bunkra” inte direkt blir första prioritet.

Spara en hel del pengar

Att bunkra, eller att köpa extra för framtiden med en annan benämning, är dock ett utmärkt sätt att spara en hel del pengar – om priset är det rätta det vill säga. Det går att spara hundralappar varje månad på smarta inköp, hundralappar som blir tusenlappar på ett år. Särskilt kan man spara på att bunkra mat men självklart kan man spara in även på andra varor.

Kom ihåg!

Bara för att något är billigt behöver det inte vara ett bra köp – att spara snabbt är inte alltid vägen att gå. Du ska självklart bara bunkra de produkter som du vet att du kommer att använda i hushållet. Det betyder också att du ska försöka räkna på hur mycket av en viss vara som faktiskt kommer att gå åt.

Spartips: Bunkra och spara vid lågt pris

Vanliga varor på rea/med rabatt att bunkra

Visst kan du alltid hitta mängder av rabatter och nedsatta priser på livsmedel av olika slag, men det är ju svårt att bunkra/spara exempelvis kött och grönsaker. De typer av varor du kan sikta in dig på är torrvaror, hygienartiklar och djurfoder (du kan säkert komma på fler typer av liknande varor själv). Närmare bestämt kan det handla om:

  • Duschcrème, schampo, tvål & deodorant
  • Toalettpapper & hushållspapper
  • Blöjor
  • Mjöl, havregryn, pasta och liknande torrvaror
  • Tandborstar & tandkräm
  • Hundmat & kattmat

Självklart kan du också bunkra bensin/diesel och el. Inte sällan ringlar köerna till bensinmackarna ganska långa dagen före en ny skattehöjning eller när bensinen på en viss mack råkar vara lite billigare för någon dag.

Några räkneexempel på vad du kan spara på rea

När du går till affären hittar du ett erbjudande om att köpa en viss duschcrème som du tycker om för 14,90 kr i stället för 28,90 kr. I stället för att bara välja att köpa ett exemplar väljer du att köpa fem stycken. Du har då sparat in (5 x 14 kr) = 70 kr på bara det köpet. Dessutom behöver du ju inte köpa duschcrème på ett tag! Väljer du att bunkra i det här fallet slår du två flugor i en smäll.

I veckans reklamblad för Willys ser du att du kan köpa ett paket med 16 toalettpappersrullar för 39 kr i stället för 79 kr, som är det ordinarie priset. Du läser också att erbjudandet gäller för högst tre paket per kund och köptillfälle. Du väljer då att köpa just tre paket och sparar då (40 x 3) = 120 kr. Gör du om samma process varje gång ett liknande erbjudande dyker upp kommer du att spara hundralappar varje år, nästan helt utan något extra besvär.

Bunkra bara det du verkligen kommer att använda

Att köpa mycket av en vara på rea/till nedsatt pris, det vill säga att bunkra, är bara en bra affär om du faktiskt använder alla produkter. I annat fall är bunkrandet bara onödigt. Se därför till att välja erbjudanden med omsorg. När du ser ett erbjudande ska du se till att tänka efter innan du slår till. Det är onödigt att bunkra upp med mat om det du köper inte kommer att användas/går ut i datum innan du hinner använda det.

Det här är ett av mina många tips inom kategorin ”hus & hem”. Kika gärna på mina andra tips för fler uppslag kring hur du kan spara pengar på små och enkla åtgärder.

Undrar du vad ordet ”bunkra” kommer ifrån? Det kommer från ordet bunker. När soldater gräver ner sig i en bunker eller barrikaderar sig i en bunker krävs ju att man har med sig mat och andra förnödenheter!

Fler intressanta artiklar