Bästa sättet att spara pengar snabbt – Topp 5

Bästa sättet att spara pengar snabbt - Topp 5

Att spara är egentligen ingen konst – det gäller bara att man tänker efter lite, gör lite smarta val och håller hårdare om plånboken, bankkortet och kreditkortet. Men, finns det något som kan betraktas som det bästa sättet att spara pengar snabbt?

Jag som skriver det här tror det. Det finns vägar till sparande som ger bra effekt och som du kan börja använda direkt. Har jag väckt din uppmärksamhet? Här är inte bara det bästa sättet att spara pengar snabbt utan topp 5 när det gäller effektivt sparande!

Topplistan (högst subjektiv såklart, men den kan nog fungera för alla):

Köpstopp

Det bästa sättet att spara pengar snabbt är självklart att inte spendera en enda krona. Då sparar man ju verkligen så mycket man bara kan och det går blixtsnabbt. Om du en vanlig dag hade köpt till exempel en energidryck på väg till jobbet eller skolan så sparar du cirka 20 kr direkt på morgonen! Stoppa alla onödiga (ja energidryck kan nog betraktas som onödigt) köp och impulsköp och spara rejält från dag 1.

Receptet på framgång i jakten på att spara är alltså så kallat ”köpstopp”. Det finns många sätt att lägga upp ett köpstopp och du gör klokt i att lägga upp en strategi som fungerar för dig.

Vissa går all-in med ett extremsparande och gräver i princip ned plånboken i skogen. Andra väljer att ha köpfria dagar, undviker att ta turen ner på stan på lördagen, ställer in en eller två utekvällar/fika på stan, etc. 

Jag som skriver det här menar att köpstopp är det absolut mest kraftfulla och bästa sättet att spara pengar snabbt, men det gäller att köpstoppet inte blir för betungande. Om det känns som en pina kommer du förmodligen inte göra om det, vilket i förlängningen kan påverka ditt sparande negativt. 

Förslag: Börja med att ta en helt köpfri dag. Laga mat på det du har hemma och köp inget onödigt att äta. Köp heller inga appar eller innehåll i appar och välj bort eventuellt spelande. Prova hur det känns. Jag gissar att det inte är så betungande!

Ät bara hemma/ät bara matlåda

Mat är som du vet en stor kostnad för alla hushåll och det är en kostnad som man naturligtvis inte kan slopa helt. Det går dock utmärkt att skära ner på kostnaderna en hel del. Det absolut bästa sättet att spara pengar snabbt när det gäller mat är att bara äta hemma och bara äta matlåda. 

Vad det här betyder är att du ska slopa lunchen ute med kollegorna, middagar ute och hämtmat såsom pizza och liknande. Om du idag äter ute på lunchen två gånger i veckan så kan du spara omkring 200 kr direkt på en vecka. I det korta loppet blir det inte så mycket, men i det långa loppet blir det upp emot 10 000 kr per år!

Bästa sättet att spara pengar snabbt - Topp 5

Ställ bilen en dag eller en vecka

Om du har bil är du bekant med att den kan kosta en hel del att både köra och äga. Även om den bara står parkerad dag efter dag kostar den ju pengar på grund av försäkringar, värdeminskning, slitage och eventuellt parkeringskostnader. Om du också kör den så tickar kronorna iväg riktigt snabbt.

Det här är ingen artikel som propagerar för att du ska göra dig av med bilen, men du kan tänka att varje mil du kör kostar en hel del i bränsle.

Om vi säger att du kör till jobbet 5 km enkel resa med kall motor fem gånger i veckan så blir bränslekostnaden bortåt 100 kr. Om du låter bilen stå i en vecka har du alltså sparat 100 kr. Men, hur ska du ta dig till jobbet? Alternativen är givetvis kollektivtrafik, cykel och gång. Min tanke om besparing genom att ställa bilen bygger på att du väljer (kan välja) cykel eller att promenera.

Rensa bland prenumerationer och abonnemang

Köpstopp, nedskärningar på matkontot och cykel/gång i stället för bil ger effekt direkt. Du är kort och gott rikare idag än vad du var igår. Dessa tips är alltså givna i en topplista över bästa sättet att spara pengar snabbt.

Om du höjer blicken lite och kikar på den kommande månaden finns finfina möjligheter att spara pengar hyfsat snabbt. Om du utnyttjar möjligheterna kan du sedan ”spara gratis” månad efter månad. Det handlar om att rensas bland prenumerationer och abonnemang!

Nu är vi alla olika och det finns ingen ”snittperson” att utgå ifrån men jag gissar att du har minst ett par abonnemang och prenumerationer som tickar med utgifter varje månad. Det kan till exempel handla om Netflix, Readly, Storytel och prenumerationer i App Store. Kan du skippa någon av dessa? Kan du dela med en vän? För vissa kan detta tips vara det bästa sättet att spara pengar snabbt.

Förhandla och byt försäkringar och lån

Det sista jag ska ta upp i den här topplistan över bästa sättet att spara pengar snabbt handlar om löpande kostnader på lite längre sikt. Du har garanterat minst en försäkring (hemförsäkring eller villahemförsäkring).

Kanske har du också bilförsäkring, barnförsäkring, djurförsäkring, MC-försäkring, olycksfallsförsäkring eller något annat som tickar. Idag finns otaliga försäkringsbolag som du kan vända dig till och du har alla möjligheter att spara pengar på att byta. Det kan handla om allt mellan några tior till flera hundra kronor. Du sparar inte pengar direkt, men du sparar pengar månad efter månad i framtiden.

Samma sak gäller för lån, oavsett det gäller bolån, privatlån eller krediter. Även här har du många aktörer att välja mellan och du har alla möjligheter att förhandla om räntor och villkor. Hittar du billigare alternativ till det du har idag kommer du gå plus varje månad i framtiden jämfört med nu! För dig med många lån kan detta vara det absolut bästa sättet att spara pengar snabbt både nu och sen.

Sammanfattning – Bästa sättet att spara pengar snabbt

Jag hoppas att du har haft nöje av att läsa den här artikeln om de bästa sätten att spara pengar snabbt. Som har framgått finns alla möjligheter att komma igång direkt idag med att spara pengar. Du kan spara upp till en hundring eller mer redan idag. Vad säger du om bästa sättet att spara pengar snabbt? Har du något bra tips? Skriv gärna en kommentar här nedan!

Fler intressanta artiklar