Fira framgångar på jobbet och i vardagen

Spartips: Fira framgångar i ekonomi och sparande

Har du firat dina ekonomiska framgångar någon gång? Hur gjorde du då? Hur kändes det att fira? Eller så kanske du redan är igång med att uppmärksamma dina goda resultat? Gör firandet till en vana! Det kommer du att tjäna på i längden.

Många som bestämmer sig för att göra förändringar i sin ekonomi går in för projektet till 100%. Hos en del kan sparandet bli nästan maniskt. Det är kanske inget fel med det, men jag förespråkar en mer balanserad syn på sparande

Jag tror nämligen att en balans mellan sparande och livet med familj och vänner samt intressen/hobbyer gör det hela lite mer hållbart i längden.

Den här artikeln handlar om balansen mellan slit/släp och firande/reflektion. Det handlar om att då och då stanna upp och fira framgångar man gör i sitt sparande och sina investeringar. 

Genom att fira får man en naturlig andhämtning och kan ta nya tag i sparandet/investeringarna. Dessutom förstärker man det positiva beteendet. Oavsett om man försöker bli skuldfri eller vill få mer pengar över finns all anledning att fira.

Fira dina milstolpar mot att bli skuldfri eller nå sparmål

Om du idag jobbar mot att bli skuldfri eller kämpar mot ett sparmål/avkastningsmål har du säkert ganska enkelt att hitta möjliga milstolpar att fira. Har du till exempel en större skuld till en borgenär kan du fira när du har gjort den sista avbetalningen. Du kan också fira när du når vissa milstolpar i kronor och ören, till exempel 50 000 kr i återstående skuld eller 10 000 kr i skuld. 

Jagar du mål för ditt sparande har du många tillfällen att fira framgångar på din resa mot en större buffert, en kontantinsats till ett boende, ett kapital mot din frihetsresa, eller vad det nu är du siktar på. Du kan gott fira varje milstolpe som du känner är viktig för dig. 

Har du precis kommit igång med ett sparande kan nivån på 10 000 kr definitivt vara värd att fira. Om du har sparat och investerat under flera år kanske det är jämna 100 000 kr eller ännu mer du väljer att uppmärksamma. Skulle du bli mångmiljonär är det kanske jämna miljoner! Det finns inga klara regler att följa utan du bestämmer helt själv.

Fira framgångar på jobbet

Man ska självklart ta tillfället i akt att fira framgångar på jobbet. Oavsett vad det handlar om (till exempel ett lyckat projekt) eller hur många som ska fira (en liten grupp eller hela företaget) är det inte dumt att samlas och på något sätt uppmärksamma det goda resultatet. På sätt kan man bygga en grund för fortsatta framgångar (och kanske högre lön!). 

Du kan ganska enkelt hitta fira framgångar tips på olika sajter på nätet – till exempel sajter för upplevelser. Det finns många sådana och en snabb sökning tar dig vidare.

Hur ska man fira – tips

Hur du ska fira en milstolpe i ditt sparande eller din resa mot ett skuldfritt liv ska du självklart bestämma själv. Det är bara du som vet vad som krävs för att du ska känna dig nöjd och stolt över din prestation. Jag kan dock säga att du kanske inte ska gå all-in. Idén med dina ansträngningar är ju att spara pengar och då är exempelvis en stor fest kanske ett mindre lämpligt alternativ.

Huvudsaken är att du uppmärksammar att du har nått ett mål/en milstolpe. Det är själva erkännandet av dina prestationer som förstärker ditt beteende. Om du inte firar finns risken att du prioriterar ned dina ansträngningar – de känns helt enkelt inte lika viktiga om du inte sätter dem i första rummet.

Fler intressanta artiklar