Fondrobotar – Recensioner och topplista

fondrobot artikel header

Konceptet fondrobot började dyka upp på bred front 2018-2019. Idag finns upp emot 10 stycken fondrobotar, sparrobotar eller aktierobotar. Idén med alla är att köp och sälj och balansering sköts automatiskt, därav ”robot” i namnet.

Det är många som väljer att använda en fondrobot för sitt sparande i fonder (och ibland också aktier). För förvaltningen får man betala en avgift, men på det hela taget behöver en sparrobot inte kosta mer än vad det kostar att köpa enskilda fonder själv.

På den här sidan kan du läsa allt om fondrobotar och andra liknande finansiella produkter. Du kan också klicka dig vidare till recensioner av specifika exempel på sparrobotar.

OBS! Inget av innehållet på denna sida ska betraktas som finansiell rådgivning. Här presenteras fakta med förbehåll för felskrivningar. Kom ihåg att du riskerar dina pengar när du investerar – värdet i en robot kan gå upp och ner och du kanske inte kan få tillbaka det du investerar. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida utveckling.

Vad är en fondrobot?

Det är givetvis ”robot” som är det centrala i begreppet, men vad gör då den? Jo, den automatiserar förvaltningen och balanserar om i portföljen utan att någon människa behöver vara inne och styra.

En robot är naturligtvis billigare än en människa och det gör att fondrobotar ofta är förvånansvärt billiga. Det är bara att jämföra med en vanlig aktivt förvaltad fond för att se att en sparrobot för fonder står sig väl i priskonkurrensen.

Hur fungerar en fondrobot?

Steg 1 när man använder en fondrobot är att man väljer vilka typer av investeringar man vill göra och därigenom också vilken risk man vill ta. Vi kan ta tre exempel för att visa på olika alternativ.

Alternativ 1: Försiktig

Här är räntor i fokus och risken är låg. Man kan säga att avkastningen förväntas vara strax över avkastningen på räntekonton/sparkonton.

Alternativ 2: Medel

Det här alternativet fungerar i allt väsentligt som en blandfond med räntor och aktier. Risken blir något högre och därigenom också förväntad avkastning.

Alternativ 3: Offensiv

I den här portföljen ingår bara aktier eller eventuellt också råvaror, valutor och andra alternativa investeringar. Risken är hög och förväntad avkastning likaså.

Steg 2 är att välja hur mycket man vill investera. Vanligtvis kan man göra en första större insättning och samtidigt sätta upp ett autogiro. Sedan kan man, när man vill, göra extra insättningar.

Steg 3 är helt enkelt att följa utvecklingen. Många som investerar i en fondrobot gör dock inte det, utan de låter roboten göra jobbet dag efter dag. Det är liksom det som är en stor del av idén! 

Med jämna mellanrum kommer roboten att balansera om portföljen (vid behov) och vanligtvis meddelas du som kund om när och hur det sker.

Nordnet One
Exempel på alternativ: Nordnet One

Vilken fondrobot är bäst?

Bäst fondrobot är självklart den som ger högst avkastning till minst risk och till den lägsta kostnaden! Men, hur avgör man då det? Svaret är att det är i princip omöjligt att avgöra saken eftersom ingen produkt är den andra lik. 

De olika aktörerna har olika innehåll i sina robotar och det gör att direkta jämförelser blir omöjliga att göra. Vad man ganska enkelt kan göra är att jämföra avgifter. Om två fonder marknadsförs som hög risk (100%) aktier och den ena kostar 0,90% om året och den andra 0,40% finns skäl att anta att sistnämnda blir ett bättre val i längden.

För att jämföra utveckling och avkastning kan man försöka jämföra såsom ovan (”100% aktier”) men jämförelsen kan nog aldrig bli exakt.

Fondrobot eller indexfond?

En vanlig fråga är om man inte kan köpa sig en indexfond i stället för en fondrobot. Frågan är hur man kan jämföra dessa två alternativ. Jag tror att det är svårt att jämföra en indexfond och en robot på ett någorlunda exakt sätt.

En sak som talar för fondroboten i det här fallet är rebalansering ofta ingår i tjänsten. Rebalansering innebär att portföljens sammansättning uppdateras med jämna mellanrum så att risken i portföljen alltid är den samma. Med en indexfond, och eventuellt andra fonder, får man räkna på eventuell ombalansering själv.

Varför fondrobot?

Vill du att förvaltningen av pengar ska ske så smidigt som möjligt? Vill du egentligen inte bry dig om förvaltningen? Då är en robot som sköter om allt naturligtvis ett bra val. Idén är att du gör autogiro-insättningar och inget mer! Enklare kan det egentligen inte bli och du får löpande rapporter så du ser utvecklingen på ditt konto.

Risker med fondrobot

Det finns risker med allt finansiellt. Vissa risker handlar om det man investerar i. Andra risker handlar om vem som investerar.

När du investerar i en fondrobot kommer förvaltaren att förvalta pengarna åt dig löpande så länge du är kund. Skulle förvaltaren gå i konkurs kommer det bli lite knöligt men dina pengar är säkra eftersom de är åtskilda förvaltarens ekonomi. 

För dina investeringar, till exempel i globalfonder, Sverigefonder och råvarufonder, finns alltid risken att värdet på dina pengar minskar. Ser vi till historien är ju börsras på 30-40-50% inte alls ovanliga. Du riskerar alltså att få ut mindre pengar än vad du satte in den dagen du behöver få ut pengarna. 

Det finns också en ”tidsrisk”. När du äger aktier och fonder direkt kan du ofta sälja av och få ut pengarna inom någon dag. Förvaltarna är relativt snabba på att betala ut, men det kan ändå ta några dagar ytterligare innan du får ut dina pengar.

Fondrobot avkastning

Vilken avkastning du får när du investerar i en fondrobot är beroende av risken du tar och avgiften. Grunden är att ju större risk, desto större förväntad avkastning. Det är alltså du som bestämmer helt och hållet vilken utveckling du ska ha chans att nå.

Avkastning för en fondrobot mäts i procent på dina pengar. Du kan när som helst följa utvecklingen på ”dina sidor” hos förvaltaren.

Avanza Auto fondrobot

Avanza fondrobot är en robot av det mest klassiska slaget. Som kund väljer du mellan sex olika alternativ, där alternativ 1 har lägst risk (mest räntor) och alternativ 6 har högst risk (bara aktier). Balansering sker automatiskt.

Årlig avgift för Avanza Auto är 0,33-0,37% inklusive allt. Du kan snart läsa ett Avanza Auto omdöme/recension här på sidan.

Sigmastocks fondrobot – aktierobot

Sigmastocks robot investerar i aktier, inte i fonder. Det gör automatiskt att kostnaden kan bli lite lägre. Du sparar i aktier och äger därmed aktierna. Du får då till exempel utdelning rakt in på kontot. Avgiften är på 0,35-0,39% inklusive allt.

Vad gör då Sigmastocks robot? Jo, den sköter ditt sparande helt automatiskt och optimerar köp och sälj. Du kan själv markera branscher du inte vill ha och fokusera lite mer på vissa marknader, till exempel Sverige.

Nordnet fondrobot

Nordnet har en fondrobot som heter Nordnet One. Idén med namnet är att man bara ska behöva en fond för att få en bra diversifiering och riskspridning

Det finns tre alternativ att välja mellan, nämligen Försiktig, Balanserad och Offensiv. Försiktig har minst andel aktier medan Offensiv har 100% aktier. Fonderna investerar i andra fonder och rebalansering sker automatiskt.

Lysa fondrobot

Lysa var först ut bland fondrobotarna i Sverige. Idén då som nu är enkel: att erbjuda smarta investeringar med stor riskspridning till låga avgifter. Lysa har vuxit undan för undan och är ett givet alternativ för många.

Avgiften hos Lysa är totalt cirka 0,35% inklusive alla avgifter. Alla kunder får ett individuellt investeringsförslag och kan sätta upp ett automatiskt sparande. Optimering sker kontinuerligt.

Opti fondrobot

Opti utgår från att ”alla förtjänar ett bra sparande”. Den här fondroboten investerar brett och hållbart. Den så kallade diversifieringen blir därför mycket stor. Opti investerar i aktier, räntor, råvaror och ädelmetaller.

För att komma igång ska du börja med att svara på ett antal frågor. Utifrån svaren får du ett förslag på en portfölj. Du kan välja den eller göra justeringar.

Den årliga avgiften hos Opti är 0,5% exklusive fondavgifterna. Du kommer snart kunna läsa ett Opti omdöme/recension här på sidan.

Savr fondrobot

Savr klumpas ofta ihop med fondrobotar och andra typer av liknande sparanden, men det är lite felaktigt. Savr har ingen robot. Vad den här tjänsten har är fonder till lägre avgifter och möjlighet att månadsspara.

Swedbank fondrobot

Swedbank har ingen fondrobot av något slag. Det är möjligt att man tittar på saken eftersom flera av konkurrenterna har dragit igång satsningar på sparrobotar.

Nordea fondrobot

Nordeas fondrobot heter Nora (passande namn!) och den/hon är tillgänglig för alla som har ett konto i banken. Idén är att du som kund får en personligt anpassad fond som sedan sköter sig helt själv. Första steget är att svara på några frågor och därefter får du ett förslag på fond. Du väljer sedan hur du vill investera.

SEB fondrobot

SEB har i dagsläget ingen fondrobot och det verkar inte finnas några planer på att starta någon sådan. Framtiden får utvisa hur det blir.

Handelsbanken fondrobot

Handelsbanken är en av de minst snabbfotade aktörerna på finansmarknaderna och det är inte förvånande att man inte har tagit fram en sådan här produkt. Vi får se om direktörerna någon gång i framtiden gör ett offensivt val.

Slutord

Lysa, Avanza, Nordnet, Opti, Sigmastocks – det finns många alternativ att välja mellan om man vill låta en fondrobot ta hand om finanserna. Det finns skillnader mellan de olika aktörerna och det är en god idé att verkligen göra hemläxan ordentligt.

Fler intressanta artiklar