Köpa kryptovaluta 2023 – [GUIDE] och tips

köpa kryptovaluta

Intresserad av att köpa kryptovaluta? Eller är du bara nyfiken på vad krypto är? Oavsett vilket har du kommit rätt! Här får du veta allt om att köpa kryptovaluta.

Att köpa sin första kryptovaluta kan vara skrämmande, särskilt om du inte vet var du ska börja eller vilka de bästa alternativen är. Lyckligtvis behöver det inte vara så komplicerat. I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om hur du köper dina första digitala mynt. Om du vill kolla in några av de bästa ställena för att köpa kryptovaluta efter att ha läst detta, läs vidare!

Observera

Att investera i/köpa kryptovaluta är förenat med betydande risk, detta eftersom kryptovalutorna är mycket volatila. Det är inte ovanligt med svängningar på +/-10% eller ännu mer under en enskild dag. Köp och försäljning av kryptovalutor är också förenat med vissa avgifter som inte finns för exempelvis aktier och fonder. Jag utfärdar härmed en varning för att investera i krypto och om du inte vet exakt vad du gör och har gjort en mycket noggrann analys av risk så ska du absolut inte köpa exempelvis Bitcoin eller Ethereum. Personligen ser jag krypto som ett av många sätt att investera, men det gäller att vara medveten om de specifika riskerna.
Inga köpråd. Investeringar i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Förväntad avkastning utgör inte en tillförlitlig indikator för framtida resultat. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Vad är en kryptovaluta?

Håll i dig nu – nu blir det en del tekniksnack!

Kryptovaluta är en digital tillgång som är utformad för att fungera som ett medium för utbyte som stöder finansiella transaktioner, säkerhet och förvaring. Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att det inte finns någon central myndighet som hanterar eller reglerar transaktionerna. 

Kryptovalutor använder decentraliserade huvudböcker för att föra register över alla transaktioner, vilket eliminerar risken för bedrägerier och ger en hög säkerhetsnivå. Transaktioner verifieras och bekräftas av ett nätverk av datorer och blockkedjor. Denna process för att registrera och verifiera transaktioner är det som skapar nya mynt ur tomma intet.

Vissa kryptovalutor är i huvudsak till för att stödja finansiella transaktioner. Annan krypto har mer tyngdpunkt på själva valutafunktionen. Bitcoin är typexemplet på sistnämnda. Idén är ju att man ska kunna köpa och sälja saker med Bitcoin.

Hur du köper din första kryptovaluta

Kryptovalutor finns i olika former och storlekar. Du kan köpa det som passar dina behov, oavsett om det är för investeringar eller som betalningsmedel. Vissa kryptovalutor kan till exempel användas som investeringsverktyg, medan andra uteslutande används som valuta

Det finns många olika sätt att köpa kryptovaluta. Här är några av de mest populära: 

 • Direkt från en börs – Detta är förmodligen det vanligaste sättet att köpa kryptovaluta. Du kan hitta en börs som specialiserar sig på handel med digitala tillgångar och sedan köpa de mynt du vill ha. 
 • Genom en mäklare – Med hjälp av mäklare kan du handla med kryptovalutor genom en rad olika finansiella produkter och tjänster. Du kan till exempel använda en mäklare för att handla med aktier eller ETF:er och skydda dig mot marknadens volatilitet. 
 • Plånbok med Mimblewimble-aktivering – Mimblewimble är en teknik som gör det möjligt för användare att ha fullständig kontroll över sina privata nycklar och transaktioner. Detta gör det enklare och säkrare att genomföra transaktioner med kryptovaluta. Vissa plånböcker, som Jaxx och Edge, har stöd för mimblewimble. Du kan enkelt och säkert skicka, ta emot och hantera transaktioner i dessa plånböcker. 
 • ICO – Med denna metod kan du investera i en ny kryptovaluta genom att köpa kryptovaluta i form av tokens under eller efter en initial coin offering (ICO). ICO:er är crowdfundingkampanjer där företag erbjuder nya kryptovaluta-tokens i utbyte mot ett ekonomiskt bidrag. – Investera i ett företag 
 • Många företag har vänt sig till kryptovalutafinansiering för att hjälpa till att finansiera sina projekt. Företag, som fordonsindustrin och teknik, utforskar hur blockchain- och kryptovaluta-teknik kan förbättra deras verksamhet.
kryptovalutor

Risker med kryptovaluta

Att investera i kryptovalutor/köpa kryptovaluta kommer naturligtvis med sina egna risker. Kryptovalutor är fortfarande ganska nya och deras totala marknadsvärde är relativt litet.  

Det finns också en risk att förlora hela din investering om kryptovalutamarknaden sjunker. Och även om det finns många sätt att köpa din första kryptovaluta är det viktigt att komma ihåg att inte alla är säkra. Enligt en studie från University of South Carolina anses endast 12 % av kryptovalutabörserna vara säkra. En hackare kan stjäla dina mynt eller till och med iscensätta en massiv hackning för att tjäna en vinst åt sig själv.

Håll koll på riskerna när du vill köpa kryptovalutor! Och, framför allt, se till att du inte lägger en större del av din portfölj i krypto. Om du ska handla med krypto, så se till att du gör det med pengar du har råd att förlora och att du satsar bara en liten slant.

OBS! Det finns alltid en risk att en kryptovaluta (gäller dock inte alla) blir i princip värdelös över en natt. Det hände till exempel vintern 2022 då Luna gick ner 99,99% på bara några dagar. Riskerna med att köpa kryptovaluta är alltså mycket stora.

Bitcoin – vad är det?

Bitcoin, som ofta kallas ”den universella valutan”, är en typ av digital valuta som genereras och förvaltas via ett datornätverk. Det är den mest populära kryptovalutan och den första som introducerades i världen. 

Bitcointransaktioner verifieras av nätverksnoder och registreras i en offentlig distribuerad huvudbok som kallas blockkedja. Denna transaktionsregistrering är extremt säker eftersom alla kryptovalutabörser fungerar genom ett nätverk av betrodda noder, vilket gör det nästan omöjligt att återkalla överföringen. 

Bitcoin är, till skillnad från andra typer av digitala valutor, decentraliserad, vilket innebär att det inte finns någon central myndighet som reglerar den. 

Bitcoin var den första kryptovalutan som uppfanns 2008 av en okänd person eller grupp under namnet Satoshi Nakamoto. Konceptet med en decentraliserad digital valuta nämndes för första gången i en rapport som publicerades 2008 av en datavetare och anarkist, Nick Szabo.

Ethereum – vad är det?

Ethereum är också en typ av digital valuta som använder blockkedjeteknik för att underlätta decentraliserade tillämpningar. Liksom bitcoin skapades den i början av 2000-talet, men har vuxit betydligt i popularitet under åren. 

Ethereum är decentraliserad, vilket innebär att ingen enhet eller individ hanterar dess utveckling och underhåll. Denna typ av kryptovaluta använder smarta kontrakt för att underlätta utbyte av tillgångar och betalningar mellan två personer utan att det behövs någon mellanhand.

krypto

De 15 största kryptovalutorna (totalt värde)

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Tether
 4. USD Coin
 5. BNB
 6. Binance USD
 7. XRP
 8. Cardano
 9. Solana
 10. Dogecoin
 11. Polkadot
 12. Shiba Inu
 13. Dai
 14. Polygon Matic
 15. Avalance

Vad är det som bestämmer priset när man ska köpa kryptovaluta? Priserna på kryptovalutor baseras på tillgång och efterfrågan hos köpare och säljare. På grund av detta fluktuerar de ständigt, vilket gör dem till en mycket volatil investering. Medan en del låter sig luras av deras höga marknadsvärde och blir besatta av att investera i dem, ser andra på dem som ett verktyg för människor som vill vara anonyma och omöjliga att spåra. En sak är säker: kryptovalutor är här för att stanna och kommer att fortsätta vara ett populärt investeringsalternativ under många år framöver.

Börser där du kan köpa kryptovaluta

Det finns många sätt att köpa din första kryptovaluta. Ett av de mest populära är att köpa dem direkt från en börs. På börser som Coinbase och Binance kan du köpa och sälja kryptovalutor samt sätta upp handelsrobotar. Du kan också köpa kryptovalutor via en aggregeringstjänst. En aggregator innehar kryptovalutor som du enkelt kan handla med via ett mäklarkonto. Vidare kan du också köpa kryptovaluta genom en investeringsrådgivare eller en familjemedlem. Ett ytterligare alternativ är att köpa via certifikat hos exempelvis Avanza.

Slutord: Ska du köpa kryptovaluta?

Den som överväger tanken på att investera i kryptovalutor bör gå försiktigt fram. Marknaden är extremt volatil och tillgångarnas totala värde är litet. Men det betyder inte att du inte bör direkt avslå idén om att investera i kryptovalutor. 

En del personer tänker på det som en möjlighet att ta del av en revolutionerande teknik som snart kan komma att förändra världen. Andra vill köpa kryptovaluta som ett sätt att skaffa valutor som är decentraliserade och kan användas mer fritt än kort och kontanter. Sedan finns såklart potentialen för avkastning på investeringen. Med rätt investeringsstrategi kan det sluta med att du gör en vinst när du väljer att börja köpa kryptovaluta.


Fler intressanta artiklar