Aktier under 1 kr 2023 – Tips och Guide

header för artikel om aktier under 1 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Aktier som kostar mycket lite per styck, till och med så lite som en enda krona, kan verka lockande. Med det låga priset kan det kännas som att man gör en riktigt bra affär – man får ju massor av aktier för sina pengar. Med aktier under 1 kr följer dock en lång rad risker (utöver själva risken att investera på aktiemarknaden).

Intresserad av alternativa investeringar? Hos Funding Partner kan du investera i lån till företag och fastighetsinvesteringar. Genomgående mycket låga kreditförluster.

Annons / reklam för Funding Partner

Riskfyllt med aktier under 1 krona

Vad är en aktie under 1 kr? Det handlar om en aktie med ett senaste pris på 100 öre eller mindre. Bolagen har av naturliga skäl ett mycket lågt börsvärde (börsvärdet är ju antalet aktier x aktiekursen). De handlas på de mindre listorna (beQuoted, Small Map, First North, NGM, Spotlight Stock Market).

Många är intresserade av att försöka hitta nästa stora aktie, en aktie som går upp hundratals procent på kort tid och som avancerar på börslistorna. Av den anledningen är det många som tittar på aktier under 1 krona, eller så kallade penny stocks.

Det finns dock många uppenbara risker med dessa aktier.

För det första finns det en anledning till att aktiekurserna är så låga. Priset för en aktie är en sammanvägning av flera faktorer, däribland framtidsutsikter, intjäningsförmåga och humankapital. Om kursen är låg är det ett tecken på att bolaget bakom aktien inte går särskilt bra. Det kan handla om att bolaget gör stora förluster.

Det generellt sett låga intresset för aktier under 1 krona gör också att likviditeten blir låg. Det finns helt enkelt inte så många köpare och säljare. Det gör att priset kan åka berg-och-dal-bana och det är inte säkert att man kan sälja till det pris man önskar (vilket kan ge upphov till stora förluster). 

Att aktier under 1 kr handlas på de mindre listorna innebär att de är mindre genomlysta. Till exempel är det sällan som aktierna bevakas av analytiker på banker och börsmäklare. Som potentiell ägare har du helt enkelt inte lika mycket information som du hade haft om du hade handlat en aktie på Large Cap. 

Med mindre information tillgänglig måste du också själv göra mycket av arbetet med att titta på finanser, framtidsutsikter med mera. 

Aktier under 1 krona – Bra aktier under 1 kr

Det finns såklart skillnader mellan olika bolag och aktier. Alla aktier under 1 kr är inte likadana. Vissa är riktigt dåliga bolag som förr eller senare kommer att försvinna. Andra kan man fråga sig vad de gör på börsen över huvud taget! 

Sedan finns några bolag/aktier som kan ha framtiden för sig. Det svåra är att hitta dem! Det krävs en stor mängd detektivarbete samt ett stort mått av tålamod för att kunna identifiera bra aktier under 1 kr. Man ska också ha med sig den höga risk som är förknippad med att handla med aktier under 1 kr.

Svenska aktier under 1 kr

Nästan oavsett vilket år och när på året man tittar på listorna så kan man hitta ungefär 60-80 svenska aktier under 1 kr. Dessa finns primärt på de mindre listorna (beQuoted, Small Map, First North, NGM och Spotlight Stock Market). Hos bankerna och nätmäklarna kan man enkelt sortera fram dessa frimärksaktier.

För svenska aktier under 1 kr är det enkelt att se data som procentuell utveckling sedan start, procentuell utveckling det senaste året, börsvärde i miljoner kronor, P/E-tal, eventuell direktavkastning och antalet ägare. Vissa aktier har ett börsvärde under 10 miljoner kronor och endast några hundra ägare.

Aktier under 10 kr – Aktier under 5 kr

Det är inte så att en högre prislapp automatiskt garanterar lägre risk och högre ”kvalitet”, men aktier under 5 kr och aktier under 10 kr är normalt mer motståndskraftiga än aktier under en krona. Som vanligt gäller att du måste göra en mycket noggrann analys innan du eventuellt bestämmer dig för att handla.

Billiga aktier under 1 kr

”Billigt” i dagligt språkbruk är detsamma som ett pris som är lägre än vad man förväntar att man ska betala. Den relationen finns inte när det gäller aktier. Enligt marknadsteorin har en aktie alltid precis rätt pris eftersom priset är en sammanvägning av vad köparen är villig att betala och vad säljaren är villig att sälja för. 

Den extremt låga prislappen kan göra att man tänker att det är bra att köpa billiga aktier under 1 kr. Det är dock ett feltänk. En aktie under 1 kr kan vara ett bra köp om du efter noggrann analys finner att den kan vara det – inte utifrån prislappen.

Frimärksaktier – 1 kr-aktier

Ett annat namn på aktier under en krona eller under 5 kr/10 kr är frimärksaktier. Ordet syftar då naturligtvis på priset för ett frimärke. Nu har ju priset för ett frimärke dragit iväg (12 kr) men jämförelsen är fortfarande ganska bra.

Så, vad är slutsatsen? Alla som sparar i aktier är ansvariga för sina egna affärer. Det vi kan säga är att risken normalt är betydligt högre i aktier under 1 krona än i aktier på de större listorna. Viktigt att komma ihåg är också att det egentligen inte finns något som kan betraktas som ”billigt” när det gäller aktier.

Läs gärna också min artikel om hur många aktier ska man köpa.

Fler intressanta artiklar