Hur många aktier ska man köpa? [TIPS]

header för text om hur många aktier ska man köpa

En vanlig fråga för nybörjare på aktier är ”hur många aktier ska man köpa”. Det är en naturlig fråga. Man har räknat på siffrorna för aktien, undersökt bolaget och kikat på framtidsutsikterna. Nu sitter man framför skärmen och klurar på frågan om ”hur många aktier ska man köpa?”. Den frågan ska jag försöka besvara i den här artikeln.

Om du bestämmer dig för att ge enskilda aktier en chans, och har sett ut en viss aktie, kanske du undrar hur mycket du ska handla för? Hur många aktier ska man köpa? Hur stor del av det man har att handla för ska man gå in med? I den här artikeln ger jag några generella tips. Det finns framför allt två saker att fundera på.

Hur mycket ska du handla för?

Det första du ska tänka på när du funderar kring hur många aktier du ska köpa är hur mycket du ska satsa totalt. Här gäller generella regler kring diversifiering, det vill säga att du ska sprida riskerna över ett större antal investeringar. 

Exempel: Du vill köpa aktie/bolag A och har 10 000 kr i din portfölj. Det är då ingen bra idé att köpa aktier i bolaget A för hela beloppet. En aktieportfölj bör vara diversifierad mot olika bolag (gärna en bra bit över tio stycken) och också mot olika branscher och gärna också mot olika länder. Hur många aktier ska man köpa?

Om vi säger att du diversifierar din portfölj genom att handla för 1000 kr är det så många aktier det motsvarar som du kan köpa. Kostar en aktie 50 kr blir det alltså 20 aktier. Kan du handla för 10 000 kr (med god diversifiering) får du 200 aktier, och så vidare.

Hur många aktier ska man köpa per gång?

Det andra du ska fundera på är hur många aktier du ska köpa vid ett givet tillfälle. För den här frågan finns lite olika svar beroende på principen om ”tid i marknaden” och principen om dollar cost averaging. 

Det har över tid visat sig att det ofta är en god affär att alltid vara i marknaden och enligt principen om ”tid i marknaden” spelar det ingen roll när man köper. Det är dock klart att det alltid finns bolagsspecifika risker som gör att principen ställs på ända, så principen ska ses som generell. Till exempel kan man ha otur att köpa när en viss aktie står på topp innan det uppstår något problem som gör att aktie kraschar.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging handlar om genomsnittligt köppris och syftet uppnås framför allt genom månadsspar. Idén är att man vid regelbundna köp kommer att köpa både när aktien är ”dyr” och när den är ”billig”. Resultatet kan ge en jämnare utveckling. 

Dollar cost averaging är ett utmärkt sätt att sprida risken över tid och minska den negativa känsla som kan uppstå vid lägre kurser efter en investering.

Med den här principen ska du dela upp dina köp och hur många aktier du ska köpa beror då på hur mycket du vill investera totalt och vid hur många tillfällen du vill köpa.

Exempel: Du har 20 000 kr och vill köpa aktier i bolaget B. Du sprider ut ditt köp över tio tillfällen och med ett aktiepris på 100 kr (i snitt) köper du 20 aktier per gång.

Det här var lite om principerna om tid i marknaden och dollar cost averaging. Jag hoppas att du har fått lite insikter kring hur du kan tänka kring frågan ”hur många aktier ska man köpa?”. Se sidan om investeringar för att läsa fler nyttiga artiklar om generella tips för att investera. Jag fyller på innehållet på sidan undan för undan.

Fler intressanta artiklar