Köpa fonder 2023 – Stor GUIDE med tips

Header till artikel om att köpa fonder

Idag är det mycket enkelt att köpa fonder. Det som krävs är BankID, lite pengar och en idé om vad man vill investera i. Att det är enkelt är bra – det gör att det är fler som kan ta steget att börja köpa fonder.

Den här guiden tar upp det mesta (allt?) du behöver veta om att köpa fonder via din dator eller mobiltelefon. Jag hoppas att du ska ha användning för guiden oavsett du är nybörjare eller har varit med ett tag.

Inga köpråd. Investeringar i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Förväntad avkastning utgör inte en tillförlitlig indikator för framtida resultat. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer konkret får du veta mer om:

  • Kom igång med att köpa fonder – så här gör du!
  • Köpa fonder – 3 tips
  • Ska man köpa när börsen går ner?
  • När man ska köpa fonder
  • När i månaden ska man köpa fonder?
  • Ska man köpa fonder nu?
  • Fonder eller aktier?
  • Hur lång tid tar det att köpa fonder?
  • Fonder och kostnader – bland annat förvaltningsavgift
  • Något om belåning

Så här kommer du igång med att köpa fonder

Vårt grundläggande tips är att du väljer en av nätmäklarna Avanza och Nordnet. Det finns tre anledningar till det, nämligen 1) mycket låga priser, 2) enormt utbud och 3) mycket lätt att komma igång.

Hos båda gör du så här för att börja handla med fonder:

  1. Fyll i ditt personnummer
  2. Ange uppgifter om kundkännedom
  3. Bekräfta

Proceduren tar inte många minuter och du kan sedan öppna ett investeringssparkonto och göra en första insättning (alternativ sätta upp ett månadssparande).

Hos Avanza finns en fond, Avanza Zero, som är helt utan avgifter och sammanlagt finns över 1300 fonder att välja mellan. Nordnet erbjuder bland annat sin Indexfond Sverige till 0% avgift. Totalt finns över 1600 fonder.

Självklart kan du handla med fonder även hos Länsförsäkringar, SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank med flera banker.

Vill du köpa fonder? 3 grundläggande tips

Var och en är ansvarig för sina egna investeringar, men det går att ge några generella tips som alltid är gångbara. Det handlar om:

  • Sprid ut dina köp i tiden (gärna via månadssparande)
  • Sprid dina risker på flera olika fonder i olika branscher och gärna i olika länder/regioner
  • Var inte rädd för att ligga kvar i marknaden även om det stormar (pengar du behöver för något annat ska dock aldrig vara på börsen

Köpa fonder när börsen går dåligt

Ska man köpa fonder när börsen går ner? Ska man köpa vid nedgång? Förlorar man inte pengar då? Det är helt naturligt att man drar öronen åt sig när börsen går ner. Värdet på aktier och fonder sjunker ju och det kan kännas som en dålig idé att köpa mer.

I ett större perspektiv är det snarare en bra idé att köpa fonder vid börsnedgång. Anledningen är att du får fler fondandelar för din investering. När så börsen repar sig har du fler andelar som kan jobba för dig.

Över tid har det visat sig att ”tid i marknaden”, det vill säga att man är ”inne” på börsen genom fonder och/eller aktier, är den strategi som lönat sig mest. Du kan läsa mer om tid i marknaden i den här artikeln (på engelska).

OBS! Du ska naturligtvis göra din egen bedömning. Du ska naturligtvis också bara investera pengar som du har råd att förlora

När ska man köpa fonder?

När är det bäst att köpa fonder? Ska man köpa fonder nu? Det bästa alternativet är igår! Det näst bästa alternativet är idag! Vad menas då med det här? Jo, ”tid i marknaden” är en gyllene väg för framgångsrika investeringar på sikt. Det spelar helt enkelt mindre roll när du köper om du investerar på lång sikt.

Men, är det inte riskabelt att köpa när börserna står högt? Jo, fallhöjden är högre – det är klart – men samtidigt är det när börsen står högt som många av de bästa börsdagarna inträffar.

Exempel: Enligt siffror från amerikanska börsen (S&P500) gav index en avkastning på 7,5% i snitt per år 2001-2020 om man var investerad på börsen varje enskild dag. 

Den investerare som missade de tio bästa dagarna fick en avkastning på 3,4% (det vill säga mindre än hälften). Den som missade 30+ av de bästa dagarna fick till och med en negativ avkastning.

Källa: Optimized portfolio (historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Med det sagt är det naturligtvis mest optimalt att köpa när marknaden är som allra surast – när den når sin botten – för att sedan sälja på den absoluta toppen. Men, vem kan lyckas med något sådant?

När i månaden ska man köpa fonder?

Finns det ett bästa datum, en bästa dag i månaden att köpa fonder? Om du investerar i fonder på lång sikt spelar det över huvud taget ingen roll när i månaden du gör dina investeringar. Börsen kanske står lite högre månad ett för att sedan gå tillbaka lite månad två, och så vidare. 

Det går inte att tajma marknaden på så sätt att man hittar ett visst datum som är bättre än något annat. De flesta svenskar som köper aktier gör det strax efter löning, det vill säga i slutet av månaden, och det kan vara ett sätt att gå. Andra väljer att göra engångsköp och vissa väljer att köpa fonder varje vecka.

Ska man köpa fonder nu?

Ska jag köpa fonder idag? Det är en fråga du ska ställa dig själv och försöka ge ett eget svar på. Du är ensamt ansvarig för dina egna investeringar. 

Har du pengar över (investera aldrig pengar du inte har råd att förlora!)? Ser du positivt på en bransch, en sektor, ett land eller en region? Det är frågor du kan ställa dig själv för att kunna bestämma dig för om du ska köpa fonder nu eller inte.

För att undvika att behöva analysera hela världsmarknaden i detalj med jämna mellanrum kan du titta på möjligheten att månadsspara. Genom att månadsspara i fonder gör du köp med jämna mellanrum. Det är en strategi som många använder sig av.

Ska du köpa fonder eller aktier?

En aktie är en ägarandel i ett företag och den som innehar en aktie har rätt till utdelning och att rösta på bolagsstämma. Om företaget har 100 000 aktier och du äger 1 aktie har du rätt till en röst (i normalfallet) och 1/100 000 av utdelningen.

En börsnoterad aktie går upp och ner i pris beroende på bland annat marknadssituationen, vad konkurrenterna gör, hur skicklig ledningen är på att styra skutan, innovation, med mera. Det finns därför en inneboende risk med att äga en aktie.

En fond köper aktier i många bolag. Vissa äger aktier i många hundra bolag! Det gör att det spelar mindre roll hur det går för en enskild aktie. Om 1 aktie av 100 skulle gå riktigt dåligt märks det inte särskilt!

Att köpa fonder är alltså att sprida risken automatiskt över många aktier. I stället för att satsa exempelvis 100% på en aktie kan man satsa 100% på totalt 100 aktier. 

Dessutom kan man som investerare lämna analyser, riskbedömningar och annat till fondförvaltarna. För att få riskspridning med aktier gäller det i stället att du köper många olika aktier i olika branscher och gärna i olika länder. 

OBS! Självklart kan också en fond gå ner i värde. Marknaden kan krascha, större innehav i fonderna kan krascha, fondförvaltaren kan göra dåliga affärer… Därför är det en god idé att sprida riskerna även i fonder.

Hur lång tid tar det att köpa fonder?

De flesta fonder som du hittar hos svenska banker och nätmäklare handlas varje dag. Det betyder att en köporder skickas till fondbolaget samma dag som du lägger den.

Det finns dock något som kallas stopptid. Det handlar om en tidpunkt då dagen ”bryts” och en köp- eller säljorder inte börjar gälla förrän för nästa dag. 

Vi kan titta på den populära fonden Länsförsäkringar Fastighetsfond. Stopptiden är 13:00 och det gäller då att skicka in sin fondorder (köp- respektive säljorder) innan den tidpunkten för att den ska gälla för utvecklingen under samma dag. 

Andra uppgifter att som kan vara intressanta är affärsdag och ”syns på kontot”. För vissa fonder kan sistnämnda vara flera dagar, vilket är något som kan vara bra att känna till.

Hur är det då på helgen? Röda dagar? Du kan givetvis skicka in en fondorder när du vill, men det är bara dagar då börsen är öppen som fondordern skickas vidare. Lägger du en order på en lördag går den alltså iväg på måndagen.

Sälja och köpa fonder – ISK, KF eller aktiedepå

Investeringssparkonto, ISK, är det naturliga valet för de flesta som vill köpa fonder. Det är enkelt att öppna ett sådant och man kan komma igång med ett första köp på nolltid.

Med ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera dina köp och sälj. Du behöver heller inte bry dig om skatten. Skatten dras automatiskt som en ”schablon” som tas upp på nästkommande års deklaration.

En kapitalförsäkring fungerar i princip på samma sätt som en ISK. Om du inte har tänkt att handla mycket med utländska fonder är ISK dock ett bättre val. En aktiedepå är en helt annan sak. Här måste du deklarera och vanliga skatteregler (vinstskatt och avdrag) gäller. Att köpa fonder med ISK är absolut det bästa valet för den stora majoriteten.

Fonder och kostnader

Om du köper en enskild aktie betalar du courtage. Det är en avgift som banken/nätmäklaren tar ut för sin hantering. När du köper en fond betalar du i stället en fondavgift. Den kan bestå av lite olika delar och det är viktigt att kolla upp vad en fond kostar innan man köper.

  • Nätmäklarens/bankens avgifter 
  • Eventuell engångsavgift (köpavgift)
  • Transaktionsavgifter (fondbolagets kostnad för courtage)
  • Förvaltningsavgift + administration (fondbolagets kostnader och intäkter)

Det finns fonder som kostar 0% i förvaltningsavgift och det finns andra som kostar upp emot 5%.

Belåning

Du kan belåna värdepapper hos en bank eller nätmäklare och på så vis helt enkelt få mer pengar att köpa för. Du kan också ta värdepapperslån utan säkerhet i aktier och fonder. 

Med belåning betalar du ränta på det belopp du lånar. Det finns också en risk för att belåningen måste avbrytas i förtid om dina fonder skulle gå dåligt.

Fler intressanta artiklar