5 saker att göra när börsen rasar

header till text om när börsen rasar

Sidan innehåller reklamlänkar

Då och då händer det – börsen rasar. Raset kan bestå av några procents nedgång under en dag, över 10 procent över några veckor eller upp emot 40-50 procent under en längre tid.

På senare tid minns vi finanskrisen 2008-2009, coronakrisen 2020 och den perfekta stormen januari-februari 2022 med högre räntor, krig i Ukraina och hög inflation som ”bra” exempel på stora ras, men även mellan de stora nedgångarna kan aktiemarknaderna då och då krisa.

Att diversifiera portföljen är alltid bra. Ett tips är företagslån och lån till fastigheter. Här är Funding Partner ett bra val. Ett annat tips är att investera i solkraftsprojekt runt om i världen. Bra för din plånbok och din miljö!

Reklam / annons för Funding Partner och Trine

Scrollar ner för att få lite råd och generella tips kring vad du kan göra om börsen rasar idag (igen). Jag ger inga tips på exempelvis vad du kan köpa när börsen rasar utan råden är generellt hållna.

Naturligt att man blir orolig

När börsen rasar idag är det många som blir oroliga. Det är ju aldrig roligt att se värdet på sina tillgångar sjunka. Vid nedgångar på några procent eller mer rasar i princip alltid alla slags aktier och fonder. Det går alltså inte att freda sig på något sätt. Allt rasar!

Frågan är då vad man ska göra när börsen rasar? I den här artikeln tittar vi på 5 saker att göra när det blir en nedgång på börsen. 

Observera att detta är mina generella tips och de ska inte ses som en mall för hur just du ska agera vid en krasch eller korrektion. Se den här artikeln som nyttig information att använda tillsammans med andra källor till kunskap.

>> Tips! Se min artikel om alternativ till börsen.

1. Se över hur du fördelar dina tillgångar

Vi är alla olika och vi har alla olika syn på risk, men det finns en sak som alla borde tänka på – nämligen att fördela tillgångar på olika tillgångsslag. Låter det komplicerat?

Om vi tänker oss att du endast äger aktier och det endast i medicinteknikbolag, så är din så kallade diversifiering obefintlig. Du har helt enkelt lagt alla ägg i en korg. Du har också valt aktier som ofta är mycket volatila, det vill säga att de kan röra sig rejält både uppåt och nedåt en enskild dag. 

Om du en dag upptäcker att börsen har rasat är risken stor att din portfölj har rasat med börsen (ofta en hel del ytterligare på grund av volatiliteten och den smala nischen). 

Består din portfölj i stället av 50% i globala aktiefonder tillsammans med 20% i räntefonder och 30% på sparkonton kommer ett ras på börsen givetvis inte slå lika hårt mot din portfölj. Samtidigt är en sådan här portfölj kanske – om du har ett långsiktigt perspektiv – lite väl defensiv. Om det är goda dagar för aktier har du ju bara 50% av din portfölj som jobbar för dig.

Tipset! När börsen rasar är det egentligen försent att fundera kring hur du ska fördela dina tillgångar. Du kan dock ta tillfället i akt att göra eventuella ändringar för att skapa en portfölj som ger det förhållande mellan risk och avkastning du vill ha.

borsen rasar tips

2. Bestäm dig för vilken risk du vill ta

En grundregel inom finans är att högre risk kan ge högre avkastning. Ett förhoppningsbolag med ett nytt spännande patent kan ge mer avkastning än ett stort, stabilt och kanske lite tråkigt bolag. En ny kryptovaluta kan ge mer i avkastning än en investering i dollar, och så vidare.

Med ökad risk följer också ökad risk att förlora pengar. Förhoppningsbolaget kanske inte får igenom sin patentansökan. Den kryptovalutan som så många tror på kanske visar sig vara ett luftslott. När börsen då rasar eller läget bara ser lite mörkt ut är det de mer osäkra investeringarna som tar mest stryk.

Det finns många fallgropar när man tar högre risk och det är ofta när börsen rasar och aktiemarknaderna svajar till som detta blir mycket tydligt. När det blir en nedgång på börsen och det verkligen inte ser bra ut kan det vara läge att se över din risknivå.

3. Sitt still i båten

Det vanligaste tipset när börsen sjunker är att man ska sitta still i båten. Vad betyder det? Det handlar om att man egentligen inte ska göra någonting. Om man har en risknivå man är nöjd med och är långsiktig så finns sällan någon anledning att agera.

Det är framför allt inte läge att få panik och paniksälja sina aktier för att ”rädda det som räddas kan” när börsen rasar rejält eller går ner någon eller några procent varje dag.

Det är samtidigt lätt hänt att man faktiskt inte vill vara kvar på börsen när den visar röda siffror varje dag. Det är inte roligt att se värdet på portföljen minska!

Emellertid har rådet att avvakta varit mycket framgångsrikt genom åren. Den som sitter still i båten och rider ut stormen får ofta igen värdet av sin portfölj inom ganska kort tid. Så har det varit till exempel under finanskrisen och coronakrisen. 

Problemet med att sälja är att man då får en garanterad förlust. Säljer man inte får man med allra största sannolikhet tillbaka värdet inom något eller ett par år. Men om man verkligen inte har råd att förlora pengar på att sitta passivt?

Om man sparar till lägenhet/hus eller sparar till en buffert kan det finnas skäl att sälja för att säkra en del av pengarna när börsen rasar. Men, sådana pengar som sparas till lägenhet/hus/buffert bör inte vara på börsen från början!

Kom ihåg att börsen rör sig i trender och det är en smått omöjlig uppgift att ”tajma” marknadens rörelser på både kort och lång sikt.

4. Var redo att handla!

När vi hittar extrapris eller rabatter på elektronik, kläder, mat – ja vad som helst – så tycker vi att det är utmärkt. Vi kan ju spara pengar! Tvärtom förhåller det sig med börsen.

När börsen rasar och alla aktier sjunker i värde är det få som upplever att aktierna får ett aptitligt pris. Vi tänker nämligen att priserna kan gå ner ännu mer. Särskilt jobbigt kan det vara om man redan har investerat en hel del i olika aktier.

Historiskt sett har det dock alltid varit en lysande affär att köpa vid en nedgång, korrektion eller recession. Som historien har visat så många gånger så återhämtar sig marknaderna förr eller senare. Det gör att ett köp till en rabatt kan ge mycket fin utveckling över tid. Morningstar har en bra bild av aktiemarknaden över tid här.

En god idé för dig som investerar i aktier och/eller fonder är att ha en lista på aktier/fonder som du är intresserad av att köpa. Det kan vara sådana aktier eller fonder som du redan äger eller helt andra. Se också till att ha en ”krigskassa” som du kan ta i anspråk när börsen rasar.

Men, tänk om jag blir nervös och inte vågar köpa när allt bara faller? Det är en vanlig rädsla och den kan (delvis) botas genom att köpa vid flera tillfällen. Ett bra sätt är att månadsspara. Har du idag redan ett månadssparande kan du kanske öka det under den tiden det är stökigt på aktiemarknaderna.

5. Skaffa ett bollplank!

Ensam är inte stark och att tro att man själv sitter inne med alla rätta svar kan leda till misslyckande. När börsen rasar och allt ser nattsvart ut är det en god idé att på olika sätt ta hjälp av andra för att få en balanserad syn på situationen. Det kan hjälpa både om du är nervös för utvecklingen och om du helst vill investera i börsen nu för allt vad du har.

Extra viktigt är kanske att ha en dialog med eventuell sambo/partner/make/maka så att ni kan vara överens om vad ni behöver göra respektive inte göra. 

Börsen rasar – varför det?

Det finns mängder av anledningar till att börsen kan rasa? Svaret på frågan varför rasar börsen har alltså många svar. Typiskt sett startas en korrektion, krasch eller mindre nedgång av någon nyhet som kommer som en överraskning för aktiemarknaden. Coronakrisen och finanskrisen inleddes på grund av sådana nyheter. Om nyheten sätter hela det finansiella systemet i gungning kan nedgångarna bli brutala.

För korrektioner, det vill säga nedgångar på minst 10 procent, kan uppkomma när många anser att aktiemarknaden är lite för het. Korrektioner inträffar också ofta om det uppstår någon kris i ett större land. Nedgångar på några procent eller mer inträffar mycket ofta och de kan uppkomma på grund av allt från högre oljepris till politiska val, oro för skuldsättning, komponentbrister och så vidare.

Vad händer när börsen rasar?

Det som sker när börsen rasar är att säljarna av aktier accepterar ett successivt lägre pris för sina aktier. Det gör att priserna på aktierna sjunker och att aktiemarknaden som helhet tappar i värde. När aktieindex tappar i ett antal punkter finns risken för en snöbollseffekt. Investerarna blir oroliga och väljer att försöka sälja av aktier, vilket då givetvis leder till ännu lägre aktiekurser. Nästa gång börsen rasar igen vet du alltså vad det beror på!

Hur mycket har börsen rasat som mest?

Den största enskilda nedgången på världens börser inträffade i Ryssland vid Rysslands invasion av Ukraina. Det är dock svårt att säga exakt hur stor nedgången på den ryska börsen blev. En siffra som är exakt är den som investerare i USA fick uppleva 19 oktober 1987 då börsen rasade med 22,61%.

Sammanfattning – vad gör man när börsen rasar?

Tror du att du kan ha nytta av mina fem tips i den här artikeln? När börsen rasar kan det vara bra att ha en liten lathund/guide till hur man kan tänka. Grundreglerna, som har fungerat genom alla år, är att sitta still i båten, se över risk, se över fördelning/allokering, vara redo att köpa vid nedgång och att ta hjälp av bollplank. Kom bara ihåg att göra det som känns rätt för dig.

Kommer börsen rasa igen? Det kan du räkna med! Kan börsen krascha helt? Nej. 

Fler intressanta artiklar