Strunta i trender – spara och bli lugnare!

Spartips: Strunta i trender

Strunta i trender – hur mycket kan man spara?

Allt beror självklart på hur mycket du idag spenderar och i vilken utsträckning du väljer att lugna dig med inköpen. Men, vi kan ta ett exempel. Om du idag köper två par (mode)sneakers per år till ett pris av 1000 kr styck – och väljer att köpa endast ett par – så sparar du 1000 kr.

Att följa trender kostar pengar, oavsett det handlar om skor, kläder, nöjen eller något annat. Om man då väljer att strunta i trender – då borde man väl spara pengar?

Vad är en trend?

Det finns lite olika definitioner. Gemensamt för definitionerna är att de syftar på något som är tillfälligt/övergående. Vissa trender är mycket korta medan andra är betydligt mer långlivade. Stora trender som involverar många länder och många branscher brukar kallas megatrender.

När det gäller investeringar och sparande är det inte alls dumt att hålla koll på trender. Det kan till exempel vara bra att veta om det allmänna ränteläget höjs eller sänks. Det kan också vara bra att kunna se om en viss aktie är i en uppåtgående eller nedåtgående trend. I alla andra fall i vardagen är dock trender någonting man gott kan strunta i. Att följa trender kostar nämligen pengar och tid. Dessutom finns fog för att tänka att trendföljande skapar stress.

Det finns trender inom många olika områden

Trender dyker upp inom mängder av områden. Det handlar framför allt om kläder och skor, men det går trender även inom musik, film, arkitektur, sport(tänk: padel!), träning och mycket annat. Det gäller att en tillräckligt stor del av befolkningen hoppar på något nytt och sedan börjar sprida ordet – det är receptet på hur en trend skapas. Du kan läsa mer om själva ordet på sajten typkanske.

Att en trend är tillfällig innebär att den är övergående. Det som är trendigt idag kan vara helt ”ute” om tre månader. Det är här problemet ligger för dig som gärna sparar och investerar. Om du vill hänga med i olika trender kommer det att kosta dig pengar!

Exempel: Vi säger att du följer skomodet noga. I år är det en viss typ av sneaker (eventuellt med ett visst märke) som är i ropet. Nästa år är det i stället en annan typ av sneaker som är i fokus. För att följa med i modetrenden krävs alltså att du köper nytt nästa år, fast du egentligen kanske inte behöver det. Dina befintliga sneakers fungerar kanske helt perfekt fortfarande? Genom att strunta i trender kan du spara in på ett par nya skor.

Att följa trender kostar pengar

Ju fler områden du håller koll på desto mer kommer ditt trendföljande att kosta. Om du vill spara pengar är min rekommendation att du tänker till lite kring om du ska följa vissa trender och i så fall hur noga. Kanske finns skäl att omvärdera vissa idéer? Du kanske inte behöver helt strunta i trender men du kanske heller inte ska hoppa på varje tåg.

Det kanske bästa tipset i sammanhanget är dock att anamma idén om en minimalistisk garderob. I en sådan skär man ner antalet plagg rejält och fokuserar på ett mindre antal stilrena plagg i god kvalitet. Läs mer i min artikel om minimalistisk garderob här.

Ska man strunta i trender gentemot barnen?

En viktig fråga i sammanhanget är hur man ska göra om man har barn. Det är väldigt många barn och ungdomar som vill följa trender, inte minst för att hålla jämna steg med kompisarna. Det är inte lätt att helt neka barnen/ungdomarna deras önskan om att få följa trender exempelvis inom kläder och skor. Ska man strunta i trender då?

Ett tips kan vara att tillgodose barnens önskan till viss del. Det kan handla om att man som förälder anser att det är ok att barnet/ungdomen får en viss typ av sko eller ett visst klädesplagg men att det också får räcka så. Om barnet/ungdomen inte nöjer sig med det kan ett lämpligt alternativ vara att hen får spara ihop pengar för att göra egna inköp.

Notera: Jag som skriver här på Sparhacks.se är verkligen inte någon barnpsykolog eller liknande. Ovan tips är generella utifrån min bakgrund. Balans bör nog alltid vara ledordet. Hur tänker du? Ska man strunta i trender helt och hållet eller ska man engagera sig i viss utsträckning?

Fler intressanta artiklar