Tid och pengar – 2 grundläggande tips

Bild som rubrik för artikel om förhållande mellan tid och pengar

Det här är en blogg om pengar. Jag berättar om hur du kan göra för att spara mer, tjäna mer och få mer avkastning på de pengar du redan har. Det går dock inte att prata om pengar om man inte samtidigt pratar om tid. Tid och pengar hör ihop!

”Tid är pengar” brukar det ju heta, och det ligger nog mycket i det. När vi arbetar byter vi i princip vår tid mot lön och när vi får ränta på sparpengar och avkastning på värdepapper så arbetar tiden för oss.

Allt vi gör tar tid i anspråk och det kan vara klokt att ibland fundera lite grann kring förhållandet mellan de båda. I den här artikeln ska jag utgå från två rubriker, nämligen ”Jaga inte varje krona” och ”Håll koll på vad du spenderar”. Varje rubrik gäller som ett generellt tips!

Jaga inte varje krona

När man vill få en bättre privatekonomi eller förbättra en redan god ekonomi är det lätt hänt att man försöker jaga varje krona. Det är förståeligt. Man bestämmer sig för att göra förändringar och man går för det till 100%. Att verkligen vrida och vända på allt är också något som FIRE-anhängarna har tagit till sig. Den som strävar efter att bli ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt (Financial Independence Retire Early) lever så snålt det bara går och låter knappt en krona slinka ur händerna. Det är en form av extremt sparande som verkligen inte passar alla.

Problemet är att det kan kosta en hel del tid att jaga varenda krona sett i relation till tid och pengar. Att jämföra allt, att undersöka alla möjligheter till avkastning/bättre avkastning, att undvika bilen, och så vidare, kan kosta tid. Det är frågan om det är värt att ”vrida och vända på allt” eller om man kanske skulle byta lite tid mot pengar att spendera med familjen, med sina hobbyer med mera? Här kan man verkligen ställa tid och pengar mot varandra!

Bild som banner för artikel om tid och pengar

Håll koll på vad du spenderar

Som sagt innebär lönearbete att vi byter tid (och kompetens) mot lön. Vi får betalt för att vi befinner oss på en viss plats och gör en viss arbetsuppgift. Det kan då vara en idé att vara ödmjuk inför detta faktum och försöka se hur stor del av lönen som olika inköp faktiskt innebär. 

Konsumtion kan direktöversättas i arbetade timmar. Ju mer (onödigt) du konsumerar, desto fler timmar har du faktiskt arbetat helt i onödan (om nu inte jobbet är en hobby förstås!). 

Exempel

Vi säger att du har 120 kr efter skatt i lön och att du arbetar åtta timmar per dag. Det ger en lön per dag på 960 kr. Vi tänker också att du äter snabbmat för 300 kr i veckan och dricker öl/läsk/energidryck för 200 kr per vecka. Den här konsumtionen, som väl kan sägas vara av det onödiga slaget, kostar lika mycket som en halv dag på jobbet per vecka (eller två dagar per månad). Det är tydligt att tid och pengar är två sidor av samma mynt.

Vad säger du om mina två filosofiska ”spaningar” om tid och pengar? Låter det rimligt? Oavsett vilken rubrik som du fastnar för mest (om någon) så hoppas jag att du har fått en lite fördjupad bild av förhållandet mellan tid och pengar. Det är ett förhållande som du med fördel kan fundera lite extra på, särskilt kanske om du har familj och barn.

Fler intressanta artiklar