Dyr hobby – 6 hobbies för rika

Headerbild för artikel om dyr hobby

Letar du efter en dyr hobby att prova på? Här får du 6 tips på riktigt dyra hobbyer!

Det är inte särskilt dyrt att jogga, gymma eller spela någon vanligare sport. Visst man behöver alltid ett par bra skor men i övrigt behöver man inte spendera mycket om man tränar/sportar på hobbynivå. Även för andra hobbyer kan man verka på en ganska blygsam nivå. Att samla på fåglar som ornitolog behöver till exempel inte kosta skjortan. 

Det finns dock ett antal hobbyer för vilka ”inträdesbiljetten” än otroligt dyr. Av den anledningen är det bara de ”rika och berömda” som har möjlighet att ta del av det roliga och spännande. Intresserad av att få veta mer om några av de mest exklusiva och dyra hobbyerna? Det är verkligen inga saker som är särskilt vanliga i Sverige.

Hästpolo

Hästpolo är kanske den bästa symbolen för en dyr hobby för rika och berömda. Om man deltar i hästpolo så är man ruskigt förmögen och/eller adlig på något sätt. Vad är hästpolo? 

I hästpolo sitter deltagarna till häst och ska med sina klubbor knuffa en boll över motståndarlagets mållinje. Det krävs en hel del skicklighet på hästryggen för att bli bra. Dessutom måste hästen vara av högsta kvalitet. En bra tränad häst kostar miljoner och medlemskap i en klubb kostar åtskilliga normala svenska månadslöner per år.

Samla på konst

Det är naturligt att konstsamlande är en dyr hobby. Det krävs ju att målningarna och andra konstverk är av en viss prisklass för att det ska handla om konstsamling över huvud taget! Det är svårt att påstå att man är konstsamlare om man har några verk av en högst lokal konstnär.

Konstverk av en högre dignitet kostar miljoner. Sedan räcker det inte med att lägga dem på hög hemma – det gäller att försäkra konstverken och hålla dem säkra. Dessutom kan man behöva kolla upp äktheten i konstverken. Sammantaget är konstsamling något för dem som har åtskilliga miljoner om inte miljarder!

Motorracing

Att tävla i racing, oavsett vad det handlar om för fordon, är en dyr hobby. För det första gäller det att träna på att köra – att kasta sig in i exempelvis NASCAR med bara en vanlig körkortsutbildning är inte att rekommendera! 

För det andra gäller det att ha ett fordon (gärna fler) och ett helt team av ingenjörer, mekaniker och annan supportpersonal. Att ge sig på en satsning på egen hand är en av de riktigt dyra hobbyerna!

OBS! Att tävla i folkrace är givetvis inte lika dyrt som att tävla i Formel 1, NASCAR, Formel 3, rally, Superbike eller någon annan motorsport! Folkrace är faktiskt ingen särskilt dyr hobby (i jämförelse med annat såklart!).

Storviltsjakt

Jakt behöver inte vara dyrt. För att delta i exempelvis älgjakt krävs i princip utbildning och ett vapen. Vill man sikta lite högre och börja jaga storvilt runt om i världen krävs naturligtvis mer pengar. Resor, guider, tillstånd – det går loss på åtskilliga hundratusen kronor.

Notera! Jag är inget fan av jakt över huvud taget, men det är en av de dyra hobbyerna som en del rika och berömda upplever som tillfredsställande.

Hästsport

Hästar med rätt förutsättningar och rätt träning och erfarenhet för olika former av hästsport kostar riktigt mycket pengar. Hästar för hoppning och dressyr är de som kostar mest. En häst i världsklass för exempelvis dressyr kan kosta upp till 50 miljoner kronor.

Men, det är ju inte bara de riktigt rika som tävlar i hästsport? Det stämmer. Inom hästsporten är det så att det finns många mycket förmögna som samlar på hästar och lånar ut dem till skickliga ryttare. De vill se sina hästar tävla och tar gärna en del av äran om det går bra! Att hålla med hästar i världsklass är en dyr hobby men många med ”för mycket” pengar uppskattar den verkligen.

Vintillverkning

Visst kan man köpa in sig i en vingård och känna att man är en del av verksamheten att tillverka vin. Vill man göra allt ”på riktigt” gäller det dock att köpa en egen vingård eller bygga upp en från grunden. Inte nog med att det tar tid att hitta rätt gård/bygga upp gården – det är också dyrt! Vintillverkning är en mycket dyr hobby!

Personal, skötsel, underhåll, maskiner – det kostar mycket att driva en vingård och det kan ta åratal innan man kan tappa upp ett vin värt namnet! När man väl gör det är allt slit och alla pengar kanske värt det? Kanske kan man också lyckas göra sig en hacka på tillverkningen?

Har du en dyr hobby i stil med ovan? För flera av exemplen i den här artikeln kan man skruva ner kraven en hel del. Vill man tävla i motorsport finns alltid folkrace. Vill man ha ett eget vin finns möjlighet att köpa in sig i begränsade upplagor från en vingård.

Fler intressanta artiklar