Hoppa till innehÄll

Ekonomipoddar [TIPS & TOPPLISTA]

Vad Àr en ekonomipodd? Jo, det Àr en podcast som pÄ nÄgot sÀtt berör ekonomiska frÄgor. Vissa Àr av typen aktiepoddar medan andra handlar mer om privatekonomi. En del Àr sÄ kallade börspoddar medan andra Àr ekonomipoddar som handlar om spÀnnande historier med ekonomi som tema.

Oavsett hur ditt intresse för ekonomi ser ut kan jag garantera att det finns minst en eller tvÄ ekonomipoddar för dig att upptÀcka. Kanske hittar du en favorit bland tipsen pÄ den hÀr sidan? I min ekonomipoddar topplista har jag i alla fall försökt att samla de bÀsta och mest populÀra ekonomipoddarna för dig som Àr intresserad av ekonomi.

Scrolla ner för att hitta mitt förslag pÄ bÀsta ekonomipodden!

Varför ska man lyssna pÄ bra ekonomipoddar?

Det finns finns flera sÀtt att fÄ information om ekonomiska frÄgor. Man kan lÀsa, titta och lyssna. För mÄnga Àr podcasts inom ekonomi utmÀrkta informationskÀllor eftersom man kan lyssna pÄ dem lite nÀr som helst. Det Àr nog ganska mÄnga som till exempel lyssnar pÄ ekonomipoddar nÀr de pendlar. Varför inte stoppa i hörlurarna nÀr du diskar upp i köket? Promenerar? Du har en vÀrld av kunskap att hÀmta bara du har mobilen med dig!

Ekonomipoddar 2022 topplista

HĂ€r i min topplista för ekonomipoddar har jag bara svenska alternativ. Anledningen Ă€r enkel – det svenska Ă€r det vi har nĂ€rmast oss och dĂ„ Ă€r det enklare att hĂ€nga med och ta del av all information. Om du saknar nĂ„gon ekonomipodd hĂ€r i min lista fĂ„r du gĂ€rna kontakta mig och meddela det! OBS! Min topplista för ekonomipoddar Ă€r inte rangordnad pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

Investerarens podcast

Det hÀr Àr podcasten för dig som vill ha en bred informationskÀlla kring allt som har med sparande och investeringar att göra. Podden görs av Nicklas Andersson, som för mÄnga Àr kÀnd som en av frontfigurerna för Avanza. Investerarens podcast har en balanserad syn pÄ investeringar och sparande dÀr mÄnga olika faktorer vÀgs ihop. Nicklas Andersson vet vad han pratar om efter att ha investerat ihop mÄnga miljoner innan 30-ÄrsÄldern.

Kapitalet

Kapitalet Àr ekonomipodden dÀr du fÄr svar pÄ alla de frÄgor du alltid har stÀllt dig! Kanske inte, men Kapitalet tar ett grepp kring ekonomi som Àr helt unikt. Programledarna diskuterar ekonomiska marknader, vad som fÄr oss mÀnniskor att göra si och sÄ och intervjuar intressanta personer inom börs, ekonomi och finans. Varje avsnitt Àr en liten historia med mÄnga spÀnnande saker att lÀra sig.

Follow the money

Follow the Money har lite samma stuk som Kapitalet. Programledarna Martin Nilsson och Joakim Rönning pratar affÀrer och ekonomi utifrÄn historia och hÀndelser i vÄr omvÀrld. Det hÀr Àr en ekonomipodd som lyfter blicken och diskuterar de stora ekonomiska frÄgorna i vÄr samtid.

Börspodden

Börspodden Ă€r en mer renodlad börspodd och aktiepodd som drivs av Johan Isaksson och John Skogman. Duon Ă€r mycket produktiv och slĂ€pper ett nytt fullmatat avsnitt varje vecka. Är du aktiv pĂ„ börsen och med investeringar i aktier Ă€r Börspodden en av de bĂ€sta ekonomipoddarna att lyssna pĂ„.

Sparpodden

Sparpodden Àr en podcast signerad Nordnet som drivs av Alexander Gustafsson och Frida Bratt. Sparande och investeringar Àr i fokus och det Àr faktiskt lyssnarna som pÄ mÄnga sÀtt styr innehÄllet. Lyssnarna kan nÀmligen skicka in frÄgor i förvÀg. Om du vill lyssna pÄ information och idéer kring privatekonomi breda drag Àr Sparpodden perfekt för dig.

Topplista ekonomipoddar pÄ Apple Podcasts

Ett bra sĂ€tt att hitta de bĂ€sta ekonomipoddarna Ă€r att kika in pĂ„ Apple podcasts eller motsvarande hos Google och botanisera bland poddarna. Hos Apple finns ekonomipoddarna i kategorin ”Business”. Nedan Ă€r en lista pĂ„ ekonomipoddar att kika nĂ€rmare pĂ„ förutom de jag har nĂ€mnt ovan.

  • Placerapodden (Avanza)
  • Avanzapodden
  • Aktiespararnas Tillsammans mot miljonen
  • Dom kallar oss krypto
  • Börssnack med HansĂ©n & Olavi
  • Fill or Kill
  • AffĂ€rsvĂ€rlden Magasin
  • Ekonomiekot Extra

Bra ekonomipoddar

Vad kÀnnetecknar bra ekonomipoddar? Enligt mig handlar det mest om programledarens kunskap och förmÄga att förmedla kunskapen pÄ ett sÀtt som gör att du som lyssnare förstÄr. Ekonomi Àr inte alltid det enklaste och du hjÀlps inte av ett svÄrt sprÄk eller invecklade resonemang. KÀnner du att du inte hÀnger med i snacket i en viss podd, vÀlj dÄ en annan. Det Àr onödigt att sitta och försöka bena ut vad som egentligen sÀgs. Det tar bara tid och energi.

Samtidigt Àr vi naturligtvis alla olika. Vi har olika förkunskaper och olika intressen. Om du har stor kunskap om börsen kanske en mer renodlad börs- och aktiepodd passar dig perfekt. Om du i stÀllet Àr nybörjare inom sparande och investeringar kanske en mer lÀttsmÀlt ekonomipodd Àr att föredra. Vad som Àr bra ekonomipoddar Àr i mÄngt och mycket nÄgot du avgör sjÀlv.

PopulÀra ekonomipoddar

Det finns ett tjugotal populÀra ekonomipoddar som har tusentals lyssnare varje vecka. De största bland populÀra ekonomipoddar lÀgger ocksÄ ut ett nytt avsnitt varje vecka. Med nÄgra stycken favoriter i mobilen har du alltsÄ gott om lyssnande spikat varje vecka.

Jag hoppas att du har nytta av min lista över populÀra ekonomipoddar inom börs, finans och ekonomi. Du hittar dem pÄ alla de vanliga plattformarna och du kan lyssna bÄde pÄ datorn och mobilen (bÄde iOS och Android).

Kika gÀrna ocksÄ pÄ sidan för lÀnktips för fler nyttiga kÀllor till information.

BĂ€sta ekonomipodden

Vad som Ă€r ”bĂ€st” inom poddar Ă€r sĂ„klart högst subjektivt – vi Ă€r ju alla olika! Kanske faller min favorit inte dig alls i smaken och kanske tycker jag att din favorit bland ekonomipoddar Ă€r för svĂ„r eller lĂ€tt att hĂ€nga med i. BĂ€sta ekonomipodden enligt mig Ă€r Kapitalet (se ovan). Den podden tar ett hĂ€rligt brett grepp kring ekonomi och samhĂ€lle!

Andra tips för mer lÀrande

Poddar Àr utmÀrkta för att fÄ mer kunskap. Du kan ocksÄ inspireras och fÄ tips pÄ nya vÀgar att tÀnka kring ekonomi. Ett annat sÀtt att fÄ mer kunskap och inspiration Àr att göra frÄgesporter och quiz. Du hittar flera bra frÄgesporter hÀr pÄ Sparhacks.se och jag kan ocksÄ tipsa om sajten Quiz24.se dÀr du hittar ett antal quiz om ekonomi och finans.