Ekonomipoddar [TIPS & TOPPLISTA]

bild till text om ekonomipoddar

Vad är en ekonomipodd? Jo, det är en podcast som på något sätt berör ekonomiska frågor. Vissa är av typen aktiepoddar medan andra handlar mer om privatekonomi. En del är så kallade börspoddar medan andra är ekonomipoddar som handlar om spännande historier med ekonomi som tema.

Oavsett hur ditt intresse för ekonomi ser ut kan jag garantera att det finns minst en eller två ekonomipoddar för dig att upptäcka. Kanske hittar du en favorit bland tipsen på den här sidan? I min ekonomipoddar topplista har jag i alla fall försökt att samla de bästa och mest populära ekonomipoddarna för dig som är intresserad av ekonomi.

Scrolla ner för att hitta mitt förslag på bästa ekonomipodden!

Varför ska man lyssna på bra ekonomipoddar?

Det finns finns flera sätt att få information om ekonomiska frågor. Man kan läsa, titta och lyssna. För många är podcasts inom ekonomi utmärkta informationskällor eftersom man kan lyssna på dem lite när som helst. Det är nog ganska många som till exempel lyssnar på ekonomipoddar när de pendlar. Varför inte stoppa i hörlurarna när du diskar upp i köket? Promenerar? Du har en värld av kunskap att hämta bara du har mobilen med dig!

Ekonomipoddar 2023 topplista

Här i min topplista för ekonomipoddar har jag bara svenska alternativ. Anledningen är enkel – det svenska är det vi har närmast oss och då är det enklare att hänga med och ta del av all information. Om du saknar någon ekonomipodd här i min lista får du gärna kontakta mig och meddela det! OBS! Min topplista för ekonomipoddar är inte rangordnad på något sätt.

Investerarens podcast

Det här är podcasten för dig som vill ha en bred informationskälla kring allt som har med sparande och investeringar att göra. Podden görs av Nicklas Andersson, som för många är känd som en av frontfigurerna för Avanza. Investerarens podcast har en balanserad syn på investeringar och sparande där många olika faktorer vägs ihop. Nicklas Andersson vet vad han pratar om efter att ha investerat ihop många miljoner innan 30-årsåldern.

Kapitalet

Kapitalet är ekonomipodden där du får svar på alla de frågor du alltid har ställt dig! Kanske inte, men Kapitalet tar ett grepp kring ekonomi som är helt unikt. Programledarna diskuterar ekonomiska marknader, vad som får oss människor att göra si och så och intervjuar intressanta personer inom börs, ekonomi och finans. Varje avsnitt är en liten historia med många spännande saker att lära sig.

Follow the money

Follow the Money har lite samma stuk som Kapitalet. Programledarna Martin Nilsson och Joakim Rönning pratar affärer och ekonomi utifrån historia och händelser i vår omvärld. Det här är en ekonomipodd som lyfter blicken och diskuterar de stora ekonomiska frågorna i vår samtid.

Börspodden

Börspodden är en mer renodlad börspodd och aktiepodd som drivs av Johan Isaksson och John Skogman. Duon är mycket produktiv och släpper ett nytt fullmatat avsnitt varje vecka. Är du aktiv på börsen och med investeringar i aktier är Börspodden en av de bästa ekonomipoddarna att lyssna på.

Sparpodden

Sparpodden är en podcast signerad Nordnet som drivs av Alexander Gustafsson och Frida Bratt. Sparande och investeringar är i fokus och det är faktiskt lyssnarna som på många sätt styr innehållet. Lyssnarna kan nämligen skicka in frågor i förväg. Om du vill lyssna på information och idéer kring privatekonomi breda drag är Sparpodden perfekt för dig.

Topplista ekonomipoddar på Apple Podcasts

Ett bra sätt att hitta de bästa ekonomipoddarna är att kika in på Apple podcasts eller motsvarande hos Google och botanisera bland poddarna. Hos Apple finns ekonomipoddarna i kategorin ”Business”. Nedan är en lista på ekonomipoddar att kika närmare på förutom de jag har nämnt ovan.

  • Placerapodden (Avanza)
  • Avanzapodden
  • Aktiespararnas Tillsammans mot miljonen
  • Dom kallar oss krypto
  • Börssnack med Hansén & Olavi
  • Fill or Kill
  • Affärsvärlden Magasin
  • Ekonomiekot Extra

Bra ekonomipoddar

Vad kännetecknar bra ekonomipoddar? Enligt mig handlar det mest om programledarens kunskap och förmåga att förmedla kunskapen på ett sätt som gör att du som lyssnare förstår. Ekonomi är inte alltid det enklaste och du hjälps inte av ett svårt språk eller invecklade resonemang. Känner du att du inte hänger med i snacket i en viss podd, välj då en annan. Det är onödigt att sitta och försöka bena ut vad som egentligen sägs. Det tar bara tid och energi.

Samtidigt är vi naturligtvis alla olika. Vi har olika förkunskaper och olika intressen. Om du har stor kunskap om börsen kanske en mer renodlad börs- och aktiepodd passar dig perfekt. Om du i stället är nybörjare inom sparande och investeringar kanske en mer lättsmält ekonomipodd är att föredra. Vad som är bra ekonomipoddar är i mångt och mycket något du avgör själv.

Populära ekonomipoddar

Det finns ett tjugotal populära ekonomipoddar som har tusentals lyssnare varje vecka. De största bland populära ekonomipoddar lägger också ut ett nytt avsnitt varje vecka. Med några stycken favoriter i mobilen har du alltså gott om lyssnande spikat varje vecka.

Jag hoppas att du har nytta av min lista över populära ekonomipoddar inom börs, finans och ekonomi. Du hittar dem på alla de vanliga plattformarna och du kan lyssna både på datorn och mobilen (både iOS och Android).

Kika gärna också på sidan för länktips för fler nyttiga källor till information.

Bästa ekonomipodden

Vad som är ”bäst” inom poddar är såklart högst subjektivt – vi är ju alla olika! Kanske faller min favorit inte dig alls i smaken och kanske tycker jag att din favorit bland ekonomipoddar är för svår eller lätt att hänga med i. Bästa ekonomipodden enligt mig är Kapitalet (se ovan). Den podden tar ett härligt brett grepp kring ekonomi och samhälle!

Andra tips för mer lärande

Poddar är utmärkta för att få mer kunskap. Du kan också inspireras och få tips på nya vägar att tänka kring ekonomi. Ett annat sätt att få mer kunskap och inspiration är att göra frågesporter och quiz.

Mer bra läsning!

Hur mycket ska man ge i dricks 2023 – Här är svaret!

Hur mycket ska man ge i dricks 2023 – Här är svaret!

Dricks är ett välkänt begrepp i nästan hela världen. Hela idén är att man som restaurangbesökare eller taxiåkare adderar lite extra på notan om man tycker att servicen är bra. Hur mycket ska man ge i dricks? Det beror på land, tjänst och givetvis också om man tycker...

Så här hittar du billig flyttfirma – 5 riktigt bra tips

Så här hittar du billig flyttfirma – 5 riktigt bra tips

Det är mycket som ska ordnas när du ska flytta. En absolut central del är självklart själva packningen och transporten mellan bostäderna. I den här guiden får du tips på hur du kan välja rätt firma för jobbet. Du får helt enkelt tips på hur du hittar en billig...

Billigaste valutan i världen – vilken är det?

Vilken är den billigaste valutan i världen jämfört med svenska kronor och vilket land är billigast att semestra i? I vår artikel får du alla svar! Valutor har olika värden jämfört med varandra. Det är många faktorer som styr värdet men lite generellt kan vi säga att...