Billiga mobilabonnemang för lägre kostnader

billiga mobilabonnemang - tips och artikel

Letar du efter billiga mobilabonnemang? Idag finns en handfull aktörer som erbjuder lågprisabonnemang för privatkunder i Sverige. Vimla, Hallon och Fello är några av de mest kända.

Väljer du att bli kund hos någon av dessa operatörer kan du spara flera hundralappar varje månad om du redan har en mobil hemma. Med billiga mobilabonnemang kan du spara mycket pengar per månad.

På den här sidan läser du mer om:

  • Hur billiga mobilabonnemang/lågprisabonnemang fungerar
  • Hur mycket abonnemangen kostar – hur mycket du kan spara
  • Vilken täckning du kan räkna med
  • Om du kan kan köpa till mobiltelefon eller inte

Billiga mobilabonnemang – Busenkelt att komma igång!

Idag kan du på bara några minuter beställa ett lågprisabonnemang på nätet. Du får sedan hem ett nytt sim-kort inom några dagar. Givetvis kan du använda ditt gamla telefonnummer. Alla mobiloperatörer är skyldiga att flytta ditt nummer till en ny operatör utan kostnad och det också så fort som möjligt.

spacer för artikel om billiga mobilabonnemang
Betala inte för mycket för din mobilanvändning!

Jämför mobilabonnemang

Det är nog en bra idé att ta ett exempel för att se hur billiga mobilabonnemang står sig gentemot abonnemangen från de ”stora” operatörerna vad gäller prisbilden. Vi kan ta två exempel:

Hallon har ett populärt abonnemang med 8 GB till en kostnad av 149 kr i månaden (dessutom rabatt de tre första månaderna). Fria sms och samtal ingår. Som jämförelse har 3 (Tre) ett abonnemang med 5 GB (fria samtal och sms) som kostar 199 kr i månaden.

Vimla Mobil har ett abonnemang med 3 GB till 100 kr i månaden (rabatt de första tre månaderna). Det kan jämföras med Telenors erbjudande om 4 GB till 219 kr i månaden.

Om du till exempel behöver kanske 3-4 GB data i månaden och i övrigt vill ha fria samtal och fria sms, så finns ingen anledning att välja någon av de ”stora”. Välj i stället ett lågprisabonnemang. Se bara till att du vet precis vad du skriver upp dig på. Den här jämförelsen är mycket översiktlig. Uppgifterna korrekta per 2022-04-20. 

Så här fungerar billiga mobilabonnemang

Operatörer som Hallon och Vimla har som huvudsaklig affärsidé att erbjuda abonnemang till dig som redan har en mobiltelefon. Det är detta som gör att man kan erbjuda så låga priser.

När du tecknar ett nytt abonnemang (med ny mobil) hos en av de traditionella operatörerna tecknar du nämligen dig också för avbetalning av telefonen. Det är det som gör att månadskostnaden kan skjuta i höjden. Nuförtiden är konceptet att du får betala av mobiltelefonen på hela 36 månader.

spara pengar på billliga mobilabonnemang
Med billiga mobilabonnemang kan du spara mycket pengar

Vad kostar ett lågprisabonnemang?

De billigaste abonnemangen kostar i snitt 100 kr per månad. Då får du sms:a och ringa hur mycket du vill utan kostnad. Surfmängden är dock inte så stor, men du kan alltid köpa till mer surf om du skulle behöva.

Har du redan en mobil? Varför inte välja billiga mobilabonnemang för att sänka din månadskostnad?

Hur är det med täckningen?

Du behöver inte oroa dig för att täckningen ska vara dålig om du väljer ett billigt mobilabonnemang. Aktörer som Vimla och Hallon använder nämligen samma nät som de stora aktörerna.

Faktum är att majoriteten av lågprisbolagen faktiskt ägs av de största mobiltelefonoperatörerna såsom Telenor och Tre. Man kan säga att de stora operatörerna helt enkelt har breddat sitt erbjudande. Till exempel ägs Hallon av Tre. Med Hallon som operatör ringer, sms:ar och surfar du alltså i 3:s rikstäckande nät.

Hur är det med bindningstiden?

En mycket stor fördel med Vimla, Hallon och de andra lågprisaktörerna inom mobilabonnemang är att du inte har någon bindningstid att bry dig om. Du kan när som helst byta operatör. Du kan också pausa ditt abonnemang om du skulle behöva.

Som om det inte vore nog kan du också när som helst uppgradera eller nedgradera ditt abonnemang. Det handlar då främst om surfmängden. Att ringa och att skicka sms är alltid gratis. Du sköter om det mesta kring ditt billiga mobilabonnemang själv på ”mina sidor” eller liknande.

Billiga mobilabonnemang med mobil

Affärsidén hos lågprisbolagen är alltså att erbjuda gratis sms och samtal (och hyggligt med surf) till en mycket låg kostnad. Samtidigt erbjuder de här operatörerna inte sällan också nya mobiler. Du kan alltså köpa billiga mobilabonnemang med mobil precis som hos de ”stora drakarna”.

Om du väljer en sådan deal får du, precis som gäller för de stora operatörerna, löpande betala av telefonen. Notera bara att utbudet av telefoner normalt är ganska begränsat. Om du hos ”moderoperatören” har 15 mobiler att välja mellan har du hos lågprisaktören kanske två stycken att kika närmare på när du letar efter billiga mobilabonnemang med telefon.

Exempel: Du vill ha den senaste telefonen från Apple eller Samsung. Priset för mobilen är kanske 8000 kr om du skulle köpa den kontant. Väljer du ett abonnemang i vilket mobilen ingår får du löpande betala av den på exempelvis 24 månader. Priset för själva mobilen blir då cirka 330 kr per månad. Själva abonnemangsavgiften tillkommer.

Vilken är den billigaste telefonen med abonnemang? Det beror helt på vad du behöver i form av både hårdvaran (själva telefonen) och sms, data och samtal. Det är en avvägning jag tyvärr inte kan hjälpa dig med.

Vilken operatör ska jag välja för ett billigt mobilabonnemang?

Om du redan har en mobil som du är nöjd med rekommenderar jag att du väljer någon av operatörerna du hittar i tabellen ovan. På så sätt kan du spara hundralappar varje månad. Vill du absolut ha en ny mobil är förmodligen någon av de mer traditionella operatörerna det bästa valet.

Varför billigare mobilabonnemang?

Varför betala för mycket för någonting när det är helt onödigt? Det låter som en dålig idé och det är det ju också. Hos de traditionella, stora, mobilleverantörerna får du normalt betala bra mycket mer än vad du betalar hos lågprisbolagen och det gör skillnad!

Tänk dig att du idag betalar 399 kr i månaden hos Telia, Tele2 eller någon annan ”stor” aktör. Tänk dig sedan att du hittar ett bra och billigt mobilabonnemang för kanske 199 kr per månad. Du sparar då 200 kr i månaden bara på att byta! På ett år blir besparingen 2400 kr.

Billigast abonnemang – hur vet man vilket som kostar minst?

Att hitta billigast abonnemang är inte så svårt. Det är bara att jämföra priser och leta reda på det absolut lägsta priset. Frågan är då bara om just det abonnemanget passar dig och hur du använder din mobil. Det behöver inte vara så och därför är det klokt att jämföra vad som ingår i de billigaste mobilabonnemangen och de olika erbjudandena.

Det här gäller givetvis också när du letar efter billigast abonnemang med mobil. Det gäller att jämföra vad totalpriset blir med avbetalning och abonnemangskostnad med mera. Titta just på totalpriset, inte på vad du betalar för mobilen per månad eller för abonnemanget per månad.

Bra är också att titta på i vilka nät billigare mobilabonnemang verkar. Alla de stora – Tele2, Telenor, Telia och 3 (Tre) har god täckning med sina nät, men alla har inte 100% täckning överallt. Köp billiga, bra mobilabonnemang, men se till att du också får bra täckning!

Bästa mobilabonnemanget för barn

När det handlar om bästa mobilabonnemang för barn finns mycket att hämta bland lågprisbolagen. Det är nämligen så att de paket som lågprisaktörerna tar fram i mångt och mycket är perfekta för barn.

Barn behöver kanske inte den senaste mobiltelefonen? Barn behöver normalt heller inte den största surfpotten. Man kan komma långt på att välja ett lågprisabonnemang för kanske 99 kr i månaden. 

När du kikar efter billiga mobilabonnemang för barn kan det också vara klokt att kika på om det finns möjlighet till rabatter om man samlar flera abonnemang på samma faktura. Ofta kan man spara en ganska rejäl slant på att välja till ett ”extra konto” eller liknande. Kanske finns också möjlighet att köpa en billig mobiltelefon till barn?

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget utan bindningstid?

Om du väljer ett lågprisabonnemang på mobiltelefoni har du sällan någon bindningstid. Om du har bindningstid är den normalt upp till en månad, det vill säga vanligtvis fram till nästa fakturadatum. Det är därför i regel ingen skillnad mellan olika mobilabonnemang i den här aspekten.

Det billigaste mobilabonnemanget är kort och gott det som ger dig bästa valuta för vad du är beredd att betala. Jag kan dock säga att du hos vissa leverantörer kan hitta telefonabonnemang riktigt billigt, faktiskt så lite som 49 kr i månaden

Billiga mobilabonnemang för senior och pensionär

Det finns några operatörer som har erbjudanden som riktas specifikt mot äldre men det är inte särskilt vanligt med billiga mobilabonnemang för seniorer och pensionärer. 

Grundidén bakom erbjudanden som billiga mobilabonnemang för pensionärer är att man som kund ska vara 55 år eller äldre (undantag finns). Rent tekniskt behöver man alltså inte vara pensionär. När det gäller innehållet i abonnemangen skiljer de sig normalt inte så mycket jämfört med ”vanliga” mobilabonnemang. Man får helt enkelt en rabatt bara för att man råkar vara äldre!

Billiga mobilabonnemang för studenter

Även studenter kan spara pengar på mobilabonnemang och mobiler bara genom att välja rätt operatör och rätt abonnemang. Hos vilka operatörer finns skräddarsydda mobilabonnemang för student medan andra har erbjudanden som passar studentens ofta lite tunnare plånbok.

Ibland finns specialerbjudanden på billiga mobilabonnemang för studenter. Det handlar då till exempel om 50% rabatt på månadsavgiften under ett antal månader, att anslutningsavgiften slopas eller att man kan få en rabatt på köp av en ny mobil.

Fler intressanta artiklar