Månadskostnad lån [KALKYLATOR]

header för artikeln om månadskostnad för lån

Att räkna på månadskostnad lån är centralt innan man eventuellt ansöker om ett lån. Det är inte bara det totala lånebeloppet man ska titta på – man måste ju också se till att kunna betala amorteringar och räntor varje månad. 

Vad blir månadskostnaden för ett bolån? Vad blir månadskostnaden för ett privatlån? Allt beror på räntan, hur mycket man lånar och på hur lång tid man betalar tillbaka. På den här sidan hittar du en månadskostnad lån kalkylator som du kan använda för att beräkna månadskostnad på lån i form av annuiteter. Jag hoppas att du kan få användning för den. 

Notera (1): Jag rekommenderar ingen att ta privatlån, snabblån, billån eller kontokrediter. De ”enda” lån jag anser vara lämpliga är bolån och CSN-lån. Dessa två lån kan nämligen ses som investeringar i boende respektive utökade möjligheter till löneinkomster. Eventuellt kan också samlingslån/hopbakslån vara aktuellt i det fall det ger en positiv skjuts till en besvärlig ekonomisk situation.

Notera (2): Min månadskostnad lån kalkylator räknar inte med eventuella ränteavdrag.

Månadskostnad lån kalkylator – så räknar du

När du vill räkna ut vad ett lån kostar ska du ha följande uppgifter tillhands:

  • Lånebeloppet
  • Låneperioden (alltså under hur lång tid du ska betala månadsvis)
  • Räntan
  • Amorteringstillfällen (normalt per månad – för bolån kan amorteringstillfällena vara glesare)

I den här kalkylatorn för månadskostnad för lån räknar du enkelt ut vad du ska betala per månad, vad du sammanlagt får betala under låneperioden samt vad den totala räntan blir. Om du är uppmärksam ser du att totalt belopp att betala subtraherat med den totala räntan är detsamma som det ursprungliga lånebeloppet.

Du börjar med att fylla i lånebeloppet i heltal kronor. Därefter anger du lånets löptid/låneperioden i hela år. Den uppgiften ska finnas på ditt skuldebrev om du inte har den i huvudet. Nästa steg är att fylla i räntan. Här är det den nominella räntan som avses. I den här månadskostnad lån kalkylatorn kan du inte räkna med uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och liknande. Slutligen väljer du amorteringstillfälle (per månad är förinställt).

När kalkylatorn har dina siffror presenterar den vad du får betala per månad (amortering och ränta), vad du sammanlagt ska betala över löptiden samt hur mycket ränta du betalar totalt. Allt presenteras som annuitet. 

Exempel: Vi tänker oss ett privatlån med ett lånebelopp på 250 000 kr, en löptid på 10 år och en ränta på 7,95%. Med dessa uppgifter blir månadsbetalningen 3027 kr, det totala beloppet att betala 363 191 kr och den totala räntan 113 191 kr.

Se mina andra ekonomikalkylatorer.

Fler intressanta artiklar