Kostnad per användning – Räkna på nytt sätt!

bild för artikeln om kostnad per användning

Innan varje köp med en lite större prislapp är det självklart bra att tänka efter lite extra. Behöver jag verkligen prylen, klädesplagget, hemelektroniken eller vad det nu kan handla om? Om jag snabbspolar framåt en vecka, kommer jag fortfarande vara lika intresserad av att köpa? Att sova på saken är ett utmärkt spartips!

Ett annat utmärkt spartips är att räkna på vad varje användning av en viss sak kostar!

Här kan det vara en idé att säga något om skillnaden mellan utgift och kostnad. En utgift uppstår när du ska betala för saken du köper. Köper du ett klädesplagg uppstår utgiften när priset slås in i kassan eller när du går vidare till betalning i en webbshop. Själva (ut)betalningen sker när du faktiskt betalar med kort, Swish, sedlar och mynt, och så vidare.

Kostnad är en helt annan sak. Den har inte att göra med någon överföring av pengar. Kostnad handlar i stället om förbrukning eller användning. En kostnad uppstår vid användning och den är oberoende av utgift och utbetalning.

Så här kan du räkna på kostnad per användning – 3 exempel

Olika saker kan ha olika kostnad per användning även om prislappen är lika stor. Förmodligen kommer till exempel ett klädesplagg för 1000 kr att ha en högre kostnad per användning än ett par skor för samma pris. Det gör det lite extra spännande att räkna på hur mycket varje användning faktiskt kostar.

Den första gången du använder en sak kan man säga att kostnaden är lika med inköpspriset. Om det handlar om ett par jeans för 1000 kr så kostar de dig just en tusenlapp den första dagen. Nu använder du förmodligen dina jeans betydligt fler gånger än så, men den här idén illustrerar att det är klokt att tänka på kostnad för användning.

Vinterjacka för 3000 kr

Du köper en vinterjacka för 3000 kr. Den är i utmärkt kvalitet och kommer från ett välkänt märke. Du gillar den skarpt och tänker ha den på dig varje dag. Om du använder den hela vintersäsongen – exempelvis 150 dagar – kommer kostnaden per användning/dag vara 20 kr. Det är ingen större slant för en riktigt bra och varm jacka! Fortsätter du bära den även nästa år och året därpå blir ditt köp ännu bättre. Då kanske din kostnad per användning kan räknas i enkronor.

Sommarkavaj för 1000 kr

På nätet hittar du en riktigt snygg kavaj som passar perfekt till sommarfester. Du jämför priser och hittar ett erbjudande om att köpa kavajen för 1000 kr. Det visar sig sedan att du bara använder kavajen fyra gånger under sommaren. Prislappen per tillfälle – din kostnad per användning – blir alltså 250 kr.

Radiostyrd bil för 1500 kr

(Kom gärna på ett eget exempel på en lite mer ”onödig” pryl).

Du kommer på att det vore kul att köpa en radiostyrd bil till dig själv och/eller familjen. Du väljer ut en riktigt bra modell som håller för det mesta och som kommer upp i en imponerande maxhastighet. 

Det är roligt att köra i början, men inom kort kommer den radiostyrda bilen att läggas upp på en hylla för att samla damm. Om vi säger att du använder bilen sammanlagt 10 gånger så blir kostnaden per tillfälle 150 kr.

Så här mycket kostar det du har på dig

Om vi tar det hela ett steg längre kan vi räkna på kostnaden för det du har på dig precis idag. Vi säger att det är en lite blåsig höstdag och att alla dina klädesplagg och dina skor är inköpta (inte lånade, ärvda, etc.).

ArtikelInköpsprisAnvänd x gångerKostnad per användning
Höstjacka1000 kr50 gånger20 kr
Halsduk200 kr 40 gånger 5 kr
Varm tröja600 kr20 gånger 30 kr
Jeans1000 kr 40 gånger25 kr
Boots1200 kr50 gånger24 kr

Syftet med den här artikeln är att få dig att tänka lite nytt när det gäller inköp med lite större prislappar. Fundera gärna ett par gånger kring hur mycket du verkligen kommer att använda en sak innan du slår till på ett köp. Kanske kommer du fram till att kostnaden per användning blir för stor för att du ska kunna försvara ett köp. Kanske ger din uträkning raka motsatsen.

Fler intressanta artiklar