Investera i P2P-lån och krediter – [GUIDE] och tips

bild till artikel om investera i p2p-lån

Letar du efter bra information om att investera i P2P-lån? Här är en guide och en vägledning för dig! Genom att investera i P2P-lån kan du bredda din portfölj och få avkastning som inte påverkas av börsen.

Om du läser den har artikeln får du svar på frågorna:

  • Investera i P2P-lån – Vad är ett P2P-lån egentligen?
  • Vilka olika typer av P2P-lån finns det?
  • Hur börjar man med att investera i P2P-lån?
  • Kan man börja på bara 5-10 minuter?

Handel med finansiella instrument är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för avkastning i framtiden. En investering i finansiella instrument kan gå upp och ner i värde och du är aldrig garanterad att få tillbaka det kapital du satsar.

Kom ihåg: Du är själv ansvarig för dina investeringar om du väljer att investera i P2P-lån. Den här artikeln, och tipsen och länkarna här är inte att ses som rekommendationer på något sätt. Det finns risker med P2P-lån, precis som med alla investeringar.

Vad är en kreditinvestering?

När du köper en aktie investerar du i ett bolag – ett företag. Du får rätt till utdelning och kan rösta på bolagsstämma. När du köper en fond köper du en korg av aktier. Men, vad köper man om man investerar i krediter?

Det handlar kort och gott om lån. Den som investerar lånar ut pengar till någon annan och förväntar sig att få ränta på sina pengar. Det uppenbara exemplet är banken som lånar ut till privatpersonen. Banken betalar ut (investerar) pengar och får ränta i retur.

Vad är ett P2P-lån?

Vad är då ett P2P-lån? Jo, det handlar fortfarande om lån/krediter, men det finns ingen bank med i leken. Med ett peer to peer-lån lånar privatpersoner ut sina pengar. Låntagaren kan vara både en privatperson och ett företag – det spelar ingen roll.

När man tar bort banken ur ekvationen får man två finfina fördelar, nämligen:

  • Lägre ränta för låntagaren
  • Högre ränta för långivaren (den som lånar ut)

Hur går då det här ihop? Jo, banken tar ut en mycket stor marginal på sina lån. Banken kanske lånar in pengar till 1% ränta och lånar sedan ut dem till 10% ränta. Med P2P-lån kan långivaren till exempel låna ut till 6% i stället för 10%. Genom att investera i P2P-lån får långivaren en hygglig avkastning och låntagaren har möjlighet att få lägre ränta.

investera i p2p-lån
Exempel på möjlig avkastning för att investera i P2P-lån – bilden hämtad från Savelends hemsida 2022-08-25

Vilka varianter av P2P-lån finns?

Exakt hur många varianter av P2P-lån som finns beror lite på hur man räknar. Med en grov räkning handlar det om lån till privatpersoner och lån till företag.

Vill man göra en lite mer finmaskig sortering kan man dela upp P2P-lån i följande:

  • Snabblån*
  • Privatlån
  • Företagslån
  • Factoring
  • Fakturaköp

När man vill investera i P2P-lån mot privatpersoner kan man antingen satsa på snabblån eller privatlån eller både och. Viktigt att komma ihåg är att löptiden för privatlån är lång. Det finns alltid sätt att ”sälja” sina lån i förtid, men det kostar en slant i avgift.

*OBS! Snabblån är ingen sund verksamhet och jag själv investerar inte i den här typen av krediter. 

I affärsvärlden, stora som små, behöver företag pengar för att hålla verksamheten igång. Företag kan få pengar från många olika källor, bland annat genom att sälja tillgångar, låna pengar eller ta ett lån.

Tyvärr har inte alla företag tillgång till dessa lånemöjligheter. Men det betyder inte att ett företag inte kan fungera utan dem. Det finns många andra sätt för ett företag att skaffa pengar än att vända sig till banker eller andra finansinstitut för att få lån.

En sådan metod är factoringföretag använder factoringtjänster gratis och öppnar möjligheter för företag att skaffa finansiering när de annars kanske inte skulle kunna göra det.

Hur stor avkastning kan jag räkna med?

Avkastning hör alltid ihop med risk, men P2P-lån är en investering där risken normalt är ganska blygsam. I Sverige har vi en kultur där man helt enkelt betalar sina räkningar och de plattformar som så att säga hjälper sköter det mesta gör noggranna kontroller och kreditupplysningar.

Om vi räknar lågt kan du räkna med en avkastning på 5-6% på dina pengar om du väljer alla typer av P2P-lån. Hos Savelend är genomsnittsräntan mellan 8-9%.

P2P-lån avkastning

  • Lendify: målavkastning 6%
  • Savelend: målavkastning 7-9% 
  • Brocc: målavkastning 5%

De viktigaste riskerna med P2P-lån

Om du vill investera i P2P-lån gäller det att du är medveten om vilka risker som finns. Här är de viktigaste:

  • Motpartsrisk – att den du lånar ut till helt enkelt inte betalar, inte betalar allt eller betalar för sent
  • Du binder upp pengar på lång tid vilket gör att du kanske missar andra intressanta investeringar
  • Risk att plattformen går i konkurs

Hur börjar man med att investera i P2P-lån?

Det första du ska göra om du vill investera i P2P-lån är att kika på vilka aktörer som finns på marknaden. Det finns grovt räknat fem stycken P2P-plattformar, nämligen Lunar (tidigare Lendify), Savelend, Bondora, Brocc och Mintos.

De olika plattformarna har lite olika inriktning. Lunar, till exempel, erbjuder endast privatlån till privatpersoner. Savelend har å andra sidan närmare tio olika typer av krediter och lån att erbjuda. 

Det gäller också att titta lite på avgifterna och den förväntade avkastningen. Här är det lätt att man hoppar på den plattform som har lägst avgifter, men det är viktigare att titta på målavkastningen. 

Kan man börja på bara 5-10 minuter?

Om du har 5 minuter över och en tusenlapp eller två att investera så kan du vara igång med att investera i P2P-lån på nolltid. 

Vi kan ta Savelend som exempel på hur du börjar:

  1. Du fyller i e-postadress, ditt svenska personnummer och godkänner villkoren 
  2. Sedan anger du dina bankuppgifter och gör en insättning (det går på en minut med hjälp av Trustly)
  3. Sista steget är att välja vilken eller vilka typer av krediter du vill investera i (exempelvis företagslån)

Du kan sedan löpande följa hur det går för dina investeringar varje månad – du kommer att få ränta och avbetalning varje månad. Att investera i P2P-lån är kanske inte lika spännande som börsen, men en investering behöver ju inte vara spännande för att vara bra.

Lunar P2P-lån

Lunar, som tidigare hette Lendify (innan uppköpet), var först i Sverige med att erbjuda privatpersoner möjligheten att låna ut till andra privatpersoner. Lunar har förmedlat lån för över miljarden och totalt finns 500 000 medlemmar på plattformen.

Som långivare på Lunar kan du räkna med en avkastning på 5-6% per år. Du kan komma igång med så lite som 500 kr. Du behöver inte göra något själv med långivarna, utan bara sätta in pengar.

För att få låna har Lunar krav på att låntagarna ska vara minst 18 år gamla, ha en årsinkomst på minst 200 000 kr, inte ha en skuld hos Kronofogden och inte ha några betalningsanmärkningar.

Savelend P2P-lån

Savelend erbjuder inga egna lån utan förmedlar lån som andra långivare ger ut. Savelend är därmed att betrakta som en digital marknadsplats för krediter.

Hos Savelend väljer du mellan upp emot tio olika typer av krediter, lån och P2P-lån. Du anger hur stor andel av dina pengar som ska placeras per lån och du kan klicka i och ur de olika krediterna precis hur du vill. Jag personligen har till exempel valt bort konsumentkrediter.

Som långivare hos Savelend kan du förvänta dig en årlig avkastning på mellan 7-9%.

Gå till Savelend nu och skapa ett konto 

Slutord: Bör du investera i P2P-lån?

Jag är av uppfattningen att en investeringsportfölj ska vara ”bred” med mer än bara exempelvis fonder. P2P-lån kan vara en del av en portfölj, särskilt om man eftersträvar mer stabilitet och en jämnare utveckling på sin portfölj. Det finns nämligen ingen större korrelation mellan P2P-lån och börsen. Jag hoppas att du här har fått lite matnyttigt att lära om att investera i P2P-lån. Lycka till!

Vanliga frågor om lån p2p

Vad händer om plattformen går i konkurs?

Varje plattform för P2P-lån har en ”back-up” i form av en revisionsbyrå eller liknande som helt enkelt tar över kraven på betalning. Som P2P-långivare är det alltid du som är långivare, inte plattformen.

Vad är det för skatt på peer to peer-lån?

Det går inte att ha en depå för P2P-lån på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Det innebär att du får betala 30% kapitalvinstskatt på dina vinster. 

Vad händer om någon inte betalar?

Givetvis händer det att en låntagare inte betalar amorteringar och räntor. Varje plattform har då rutiner för att skicka ut betalningspåminnelser, inkassokrav och eventuellt föreläggande från Kronofogden. Du som långivare behöver inte bry dig om något av detta.

Om man får en kreditförlust – vad gör man då?

Om du gör en kreditförlust på ett lån eller en kredit kan du kvitta den mot vinster samt eventuellt andra inkomster i din deklaration.

Går det att månadsspara med P2P-lån?

Det går utmärkt att månadsspara och investera i P2P-lån. Det är bara att välja belopp, konto och när pengarna ska skickas iväg. Månadsspar är överlag ett utmärkt sätt att jämna ut avkastningen och den modellen fungerar även för P2P-lån.

Fler intressanta artiklar