Beräkna framtida värde [KALKYLATOR]

Bild till artikel om framtida värde kalkylator

Här på sidan kan du räkna på framtida värde på sparande. Du fyller i de uppgifter som du vill arbeta med och låter sedan kalkylatorn göra jobbet. Laborera med olika värden och se vilka resultat du kan få genom att beräkna framtida värde. 

Att beräkna framtida värde kan vara intressant oavsett vilken investering det handlar om. Det är helt enkelt intressant att se vad en investering idag kommer vara värd i morgon. Med den här kalkylatorn kan du räkna ut framtida värde oavsett det gäller ett sparande på sparkonto, sparande i aktier/fonder, alternativa investeringar med mera.

Exempel: Om du lägger in 10 000 kr som startkapital i en viss investering/ett visst sparande och räknar med en avkastning på 3% över tio års tid, så blir resultatet efter utgången av perioden 13 439 kr.

Med min kalkylator för att beräkna framtida värde av ett sparande eller en investering kan du laborera med siffrorna hur mycket du vill. Ingenting sparas mellan dina beräkningar. 

Ränta på ränta

Kalkylatorn tar hänsyn till ränta på ränta-effekten. Det betyder att den ränta/avkastning du får varje år ingår i det belopp som ränta räknas på nästa år. Ränta på ränta är ett mycket kraftfullt verktyg inom ekonomi. Kort sagt arbetar dina pengar åt dig, och de gör det med större och större effektivitet varje år. Beräkna framtida värde för att se exakt hur mäktigt detta världens åttonde underverk som Einstein beskrev är.

Så här använder du kalkylatorn för att beräkna framtida värde

Första steget är att ange en startinvestering. Det handlar om de pengar du börjar med och som du vill veta värdet på efter ett visst antal år. Kanske handlar det om 50 000 kr på ett sparkonto eller 10 000 kr i en fond. Du anger beloppet i hela kronor.

Det du ska göra härnäst är att ange den förväntade årliga avkastningen på ditt sparande. Den här siffran kan givetvis vara lite svår att uppskatta. Till exempel ger ju sparande i en fond inte exakt samma resultat varje år. För en fond kan du till exempel ange snittutvecklingen för OMX Stockholmsbörsen de senaste 15-20 åren.

Slutligen ska du ange hur många år som du investerar. Minsta siffra att stoppa in här är 1 år. Det finns inget max och det kan kanske vara lite roligt att se hur ränta på ränta-effekten ger otroliga resultat över tid. Till en början händer inte så mycket men efter ett tag blir effekten otrolig! Mycket nöje med den här kalkylatorn för att beräkna framtida värde

Letar du efter andra verktyg för ekonomi online – här på Sparhacks finns fler kalkylatorer av den här typen.

Kalkylator för framtida värde

Fler intressanta artiklar