Köpa aktier – Stor GUIDE med tips!

köpa aktier headerbild

Att köpa aktier är inte särskilt svårt idag. Det enda som krävs är ett konto hos en nätmäklare, en mobil eller dator samt givetvis lite pengar. Med BankID skapar du ett aktiekonto på nolltid och att handla går snabbt och är säkert.

I den här guiden tar jag upp det mesta (eller allt kanske?) om att köpa aktier via dator eller mobil. Det är min förhoppning att du kan ha användning för guide oavsett om du är nybörjare eller något mer rutinerad.

Kom ihåg: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. När du investerar i aktier kan ditt kapital gå både upp och ner. Du är inte garanterad att få tillbaka ditt investerade belopp.

Vad får du reda på mer konkret i den här guiden för att köpa aktier? Jo, följande:

 • Kom igång med att köpa aktier – steg för steg!
 • Hur aktiehandel på nätet går till
 • Köpa aktier – 3 tips
 • Vilka aktier ska man köpa som nybörjare?

Kom igång med att köpa aktier

Vi börjar med grunderna. Hur gör man för att komma igång med aktiehandel? Vad behövs? 

Vårt tips är att du väljer en nätmäklare, Avanza eller Nordnet. Det finns några skillnader mellan dessa två aktörer men om du är nybörjare behöver du inte riktigt bry dig om dem. Registrera dig där som ny kund genom att:

 1. Fylla i ditt personnummer
 2. Ange ett antal uppgifter om kundkännedom
 3. Bekräfta

När detta är klart (efter bara några minuter) kan du öppna ett ISK (investeringssparkonto) och sätta in pengar. Du kan också sätta upp ett månadsspar.

Hur köper man aktier på nätet – guide

Från det att du loggar in hos nätmäklaren till det att du har aktier på din depå behöver det bara gå någon minut. Följande är vad du ska göra:

 1. Klicka fram en aktie du vill köpa
 2. Välj antal aktier
 3. Skriv in köpkurs
 4. Bekräfta köp

Exempel: Du vill köpa 10 aktier i Essity. Sök då på Essity, klicka på Köp-knappen, ange ”10” som antal och önskad köpkurs. Därefter är det bara att bekräfta och vänta på att ordern ska gå igenom.

När det gäller köpkursen kommer den att uppdateras ständigt. Anger du en lägre köpkurs kommer du kanske inte få igenom din order. Anger du en högre köpkurs än den nuvarande kommer din order att gå igenom direkt.

Hur säljer man då aktier? Jo, man gör på precis samma sätt. Man väljer antal, önskad kurs (säljkurs) och bekräftar. 

köpa aktier i mobilen

3 tips när du köper aktier

Det är självklart så att du själv är ansvarig för dina egna investeringar men det är lika självklart att det finns generella tips. Här är tre sådana:

 • Sprid ut köpen när du gör köp i en aktie
 • Tänk långsiktigt i din aktiehandel (kom dock ihåg att pengar som du kan behöva i närtid inte ska placeras på börsen)
 • Sprid ut riskerna på flera aktier i flera branscher och i flera länder

Ska man köpa aktier när börsen går ner?

Ingenting går spikrakt upp och det gäller kanske i synnerhet för aktier. Det kan svänga rejält både under enskilda dagar som under enskilda år. Ibland går börsen ner lite extra mycket och frågan är hur man ska tänka då?

Många som väljer att börja köpa aktier gör tyvärr helt fel. De köper när allt är guld och gröna skogar och säljer när allt ser becksvart ut. Det man ska göra i stället är tvärtom. När en aktiekurs är hög är också risken (för kursfall) hög. När en aktiekurs är låg är också risken (för kursfall) låg. Det är alltså lägre risk att köpa aktier när börsen går ner.

Aktier eller fonder – vad ska man köpa?

Om man ska köpa fonder eller aktier – det är en av de vanligaste frågorna inom finans och ekonomi. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda.

När du köper en aktie kommer du att få en ägarandel i ett företag. Du kan rösta på bolagsstämman (om du vill!) och du har rätt till eventuell utdelning. 

Priset på aktien avgörs av en hel rad faktorer, bland annat marknaden i sig, tekniska fördelar, innovation, kostnadskontroll, varumärken och konkurrenter. En aktie kan självklart både gå upp och ner i pris och det är något man måste ha koll på när man vill köpa aktier.

Med en aktie i portföljen är risken skyhög. Även om det är en på pappret ”säker” aktie kan vad som helst hända. Med två aktier är risken lägre, men det är först vid 10-15 aktier som man kan tala om riskspridning. Då ska aktierna också vara i olika branscher (och gärna i olika länder).

Med en fond får du en fin riskspridning automatiskt, detta eftersom fonden äger aktier i många bolag. En indexfond kan ha över 1000 bolag i portföljen. Den bolagsspecifika risken blir då mycket liten. Marknadsrisken finns emellertid fortfarande kvar.

Olika typer av aktier

Alla bolag på börsen är givetvis inte likadana och det betyder att det finns olika sorters aktier. Det finns ett antal sätt att dela upp aktier i fack och här är min bild av hur man kan tänka.

Vi börjar med tillväxtaktier. Här är det fråga om företag som helt enkelt växer (ofta mycket snabbt!) i omsättning, personal, patent, marknadsandelar och så vidare. Här är vinsten inte central – den räknar man med kommer att komma i framtiden. Tillväxtbolag finns i de flesta branscher, men teknik är väl branschen man kommer att tänka på först.

Defensiva aktier är bolag som verkar på marknader som är liksom grundläggande för civilisationen om man kan säga så. Telekom, läkemedel och infrastruktur är typexempel.

Cykliska aktier följer i stort sett konjunkturen. Är det mörkt i ekonomin kommer de cykliska aktierna att vara ”billiga” och motsatsen gäller då när det ser ljust ut överallt. Industriföretag av olika slag är typexempel på cykliska aktier.

Utdelningsaktier är bolag som delar ut en stor del av sin vinst till aktieägarna. Ett bolag kan ju göra två saker med sin vinst, nämligen hålla kvar för tillväxt eller dela ut. Utdelningsaktier tenderar att vara ganska defensiva.

Frimärksaktier är aktier som inte kostar mycket mer än ett frimärke. Nu när priset på ett frimärke har passerat tio kronor kanske termen inte är helt korrekt längre, men det handlar alltså om bolag vars aktie handlas på mycket låga nivåer. Normalt beror det på att bolaget helt enkelt går riktigt knackigt.

Blue chip är en amerikansk benämning på aktier som är otroligt stora och stabila och har varit det under många, många år. Det handlar om bolag som är större än de flesta länder och som har i princip monopol (eller åtminstone enorma konkurrensfördelar).

aktieköp

Vilka aktier ska man köpa som nybörjare?

Sparhacks är ingen investeringsrådgivare, inte heller finansiell rådgivare. Därför ges här inga konkreta råd när det gäller att köpa aktier. Det går dock att säga något om bra aktier för nybörjare.

Jag utgår här ifrån att nybörjaren vill ha lite lägre risk (inte all-in i medtech alltså).

Kom också ihåg! 10-15 aktier i 5 olika branscher!

Det kan vara klokt att ”grunda” med ett par investmentbolag. Det här är bolag som äger hela eller delar av andra bolag, börsnoterade eller onoterade. Investor, Kinnevik och Industrivärden är tre riktiga bjässar.

Svensk industri är en pärla och här finns många stora och framgångsrika bolag. Volvo Cars, NIBE och Sandvik är några stabila pjäser.

Telekom är alltid en relativt trygg hamn när det gäller nedgångar på börsen. I Sverige har vi både Telia och Tele2, vilka både är stabila och ger utdelning. När vi ändå är inne på stabila bolag kan väl Sveriges största företag, AstraZeneca, nämnas. En annan trygg hamn är livsmedel och här är Axfood störst.

Fastigheter då? Jo, fastigheter kan definitivt finnas med i en aktieportfölj. Exempel på fastighetsaktier med mycket stora värden och utdelning är SBB, Castellum och Balder.

Bank? Banksektorn väger mycket i index och våra fyra storbanker har enorma börsvärden. Det finns några skillnader mellan bankerna när det gäller risk, men de är inte särskilt stora.

Jag hoppas att ovan genomgång kan ge lite inspiration om du vill köpa aktier. Kom ihåg att sprida risken!

Att lyckas med aktier – hur gör man?

Att lyckas med aktier handlar helt och hållet om att få högsta möjliga avkastning till minsta möjliga risk. Det är så att säga det ultimata inom aktiehandel. Men, alla resultat där avkastningen är lika med eller högre än förväntad utifrån risknivån är att anse som lyckade.

På ren svenska – om du till exempel köper 10 svenska aktier av typen storbolag och avkastningen överstiger OMX30 så kan man väl säga att du har lyckats. Det gäller ju att ha någonting att jämföra med.

På kort sikt kan utvecklingen för en aktieportfölj vara mycket volatil så egentligen bör man kika på längre sikt för att se om man lyckas med aktier eller inte. Aktier (och fonder) är ett maratonlopp!

Det finns en bok som tangerar lite av det här, nämligen Den enkla konsten att lyckas med aktier av Marcus Hernhag. Den kan vara nyttig läsning!

Aktier på OMX30

OMX30 är ett index över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Indexet ska spegla börsen som helhet och i princip är aktierna på listan också de som har det högsta börsvärdet. När man vill komma igång med att köpa enskilda aktier kan det vara klokt att kika främst på dessa bolag. Det finns naturligtvis inga garantier för någonting i aktiehandel, men OMX30-aktierna är överlag lite mer ”stabila” och ”säkra” än aktier på mindre listor.

Här hittar du länkar till fakta om alla aktier på OMX30.

No posts


Vanliga frågor (många!) om aktier

Att handla med aktier är, som vi har sett, inte så knepigt. Det finns dock en hel värld runt omkring själva handeln och den kan man ha frågor om. Här har jag samlat ett antal vanliga frågor och skrivit ner svar.

Vilka aktier borde man köpa?

Du bör köpa de aktier som passar in med din investeringsfilosofi. Om du är en försiktig person som ogillar risk ska du inte lägga alla pengar på ett förhoppningsbolag inom medicinteknik! Bank, läkemedel eller telekom är betydligt bättre alternativ. 

Det bästa är dock oftast en kombination av det stabila med det mer offensiva. Kom ihåg att det är klokt att äga 10-15 aktier i 5 olika branscher (och så gärna något i utlandet också).

Hur många aktier brukar man köpa?

Det är priset på den aktuella aktien och hur mycket du har att handla för som avgör hur många aktier du kan köpa. Om en aktie kostar 50 kr och du har 5000 kr att handla för kan du alltså köpa 100 stycken aktier. Det finns idag inga regler om hur många aktier man måste köpa (det fanns det förr i tiden!).

Hur kan man köpa aktier som inte finns på Avanza?

Avanza har ett enormt utbud av aktier, men man kan inte erbjuda handel i aktier som inte är noterade på en börs. För att kunna köpa onoterade aktier, som det så lämpligt heter, gäller det att vända sig direkt till det aktuella bolaget eller till en plattform där handel sker med jämna mellanrum. Pepins är en sådan plattform.

köpa aktier online

Finns det alltid aktier att köpa?

Om det handlar om ett stort bolag – Ja. Om det handlar om ett bolag på en mindre lista – Nej. Allt handlar om ”popularitet” och omsättning. Om det är många som handlar med en aktie kommer det alltid att finnas aktier att köpa. Motsatsen gäller för bolag som av en eller annan anledning inte är populära.

Får man köpa och sälja aktier samma dag?

Hur ofta får man köpa och sälja aktier? Du får köpa aktier hur du vill precis när du vill. Du kan köpa Volvo Cars, äga aktien i fem sekunder och sedan sälja den. Kom bara ihåg att eventuellt courtage räknas på dina affärer.

När får insiders köpa aktier?

När får VD och andra insynspersoner köpa (eller sälja) aktier i det egna bolaget. Det är en bra fråga och den kommer i fokus ett antal gånger per år när exempelvis en börs-VD gör ett överraskande köp.

Insiders såsom vd och andra insynspersoner får inte köpa och sälja aktier 365 dagar per år. Framför allt får de inte köpa på information som inte finns publikt tillgänglig. En vd kan inte köpa aktier på en positiv nyhet om nyheten inte är offentlig ännu.

Får man köpa aktier under 18 år?

För att skaffa ett konto hos en nätmäklare (eller den vanliga banken) krävs att man har BankID och att man är minst 18 år gammal. Det är liksom grundregeln. Det finns dock andra sätt för minderåriga att investera i aktier.

Vilka aktier ska man köpa när räntan går upp?

Det allmänna ränteläget styr i mångt och mycket aktiekurserna. Det beror på att bolagen lånar pengar för olika verksamheter och med högre ränta blir det dyrare att låna.

Om räntan går upp är bankerna det givna valet eftersom deras så kallade räntenetto ökar. Defensiva branscher som läkemedel, livsmedel och telekom är andra exempel. Överlag kan ett tips vara att titta på bolag som gör fina vinster år efter år oavsett konjunktur. 

Vilka aktier ska man köpa när räntan går ner?

Om räntan går ner blir det billigare att låna. Det gör att bolag som är beroende av lån för att växa och expandera får lägre upplåningskostnader. Det klassiska är att tillväxtbolag, teknik och forskning trivs bättre i lågräntemiljöer.

Hur köpa aktier till barn?

Det är många som vill köpa aktier till sina barn, antingen som ett komplement till fonder eller som enda investering. Det är också många som undrar hur man går tillväga. Så här gör man!

Du kan spara i eget namn eller i barnets namn. Sparar du i eget namn öppnar du bara ett nytt konto (ISK, Kapitalförsäkring eller aktiedepå). Sedan kan du sätta in pengar (även via autogiro). 

Sparar du i barnets namn väljer du mellan ISK och Aktie- och fondkonto. Det är då barnet som står som ägare till pengarna. Från och med 18-årsdagen är det endast barnet som har tillgång till kontot.

Kan man köpa aktier när börsen är stängd?

Kan man köpa aktier på helgen? Stockholmsbörsens generella och allmänna öppettider är 09:00 – 17:30 måndag till fredag. På exempelvis Avanza kan du (längst upp på webbplatsen) se om det är något speciellt, till exempel om börsen stänger lite tidigare någon dag.

Det är endast under dessa tidpunkter som handel kan ske. Det går att lägga köp- och säljordrar övriga tider på dygnet men själva ”matchningen” kan inte ske.

Vilka aktier är bäst att köpa nu?

Sparhacks ger inga köpråd eftersom sajten inte är en finansiell rådgivare. Du får själv titta närmare på vilka aktier du tycker är intressanta. Kom ihåg att göra en analys och att inte köpa på tips utan att ha undersökt själv. Och, kom ihåg att sprida riskerna!

Är det läge att köpa aktier nu?

Tittar vi i ett riktigt långt perspektiv är det alltid läge att köpa aktier. Den som köper 10 aktier i 5 olika branscher idag kommer att ha mer pengar om 10 år – i varje fall om all historik för börsen stämmer. 

Med det sagt finns det, även det ur ett långt perspektiv, en idé att köpa aktier när allt ser som blodigast ut. Börsen har återhämtat sig gång efter gång och aktierna man köper när det ser som mörkast ut på marknaderna går förr eller senare upp. OBS! Alla aktier går inte upp, och det är därför man måste sprida riskerna!

När ska man köpa aktier för att få utdelning?

Det finns några viktiga begrepp att hålla reda på när det handlar om aktieköp för utdelning, nämligen Sink-dag, X-dag och Avstämningsdag.

Sink-dagen är sista dagen då det går att köpa aktien för utdelning. Det gäller då också att hålla kvar aktierna på depån/kontot till nästa handelsdag. Det går alltså inte att bara ”gå in och ur” aktien under dagen.

X-dagen är dagen efter sink-dagen. Nu handlas aktien ”utan rätt till utdelning” som det brukar stå hos Avanza och Nordnet. Nu kan du sälja aktien samtidigt som du har kvar din rätt till utdelning. Dock bör du veta att aktiepriset brukar sjunka med motsvarande utdelningen.

Avstämningsdagen är den faktiska dagen du ska vara registrerad som aktieägare och den infaller två handelsdagar efter sink-dagen. Men, hur kan man vara registrerad aktieägare om man har sålt (på X-dagen)? Jo, i Sverige har vi två likviddagar. Om man säljer på X-dagen är man fortfarande registrerad aktieägare dagen efter.

Ska man köpa xx bolags aktier?

Ska man köpa Tesla? SSAB? AMC? SAS? Norwegian? Nordea? Investor? Handelsbanken? Allt beror på din analys och ditt sätt att investera. Vill du ta mindre eller större risk? Hur lång är din sparhorisont? Kan du tåla att en aktie går ner med 50% på en vecka eller två? Vad är du intresserad av i allmänhet – teknik, finans, industri?

Vad kostar det att köpa aktier?

Banker och nätmäklare debiterar kostnader för handel i aktier och fonder. Dessa kostnader kallas courtage. Courtage kan räknas i faktiska kronor (till exempel 29 kr per order) eller procent (till exempel 0,025% av ordervärdet) eller både och.

Ju mindre order, desto lägre courtage betalar du. Hos Avanza och Nordnet kan du till och med börja handla med aktier utan courtage.

Ska man köpa A- eller B-aktier?

A-aktier är mer ”röststarka” än vad B-aktier är. Det handlar då om röster på bolagsstämman. Om det är ointressant för dig är det normalt klokare att köpa B-aktier. Det är nämligen större handel i B-aktien för ett företag med olika aktieslag, vilket gör det lättare att köpa och sälja.

Vad kostar det att köpa amerikanska aktier?

Du betalar courtage för alla aktieaffärer (med undantag för nya kunder hos Avanza och Nordnet) och amerikanska aktier är inget undantag. Kika in på Nordnet och/eller Avanza för att se vad du får betala i courtage för amerikanska aktier.

Vad händer om ingen vill köpa dina aktier?

I vissa aktier är handelsvolymen mycket låg. För vissa bolag är det faktiskt så att det knappt görs ett avslut om dagen. Om ingen vill köpa dina aktier så är det så bara. Du får helt enkelt vänta tills det att det finns en köpare.

Var ska man köpa aktier?

I praktiken har du närmare tio olika aktörer att välja mellan när du vill köpa aktier. Storbankerna har givetvis tjänster för aktier och så finns några mer nischade banker samt givetvis de två stora nätmäklarna.

Nordnet och Avanza är i min mening de bästa valen. Här får du fokus på aktier och fonder och kan börja handla till mycket generösa avgifter. BankID, kundkännedom och sedan klart!

Varför köpa aktier med utdelning?

En aktie med utdelning är 1) en aktie som går med vinst, 2) en aktie med god finansiering. Vanligtvis är det lite äldre, lite mognare bolag som ger utdelning. 

Varför man ska köpa aktier med utdelning? Jo, det ger ett kassaflöde till portföljen. Det finns också många studier som visar att utdelningsaktier har en bättre kursutveckling över tid jämfört med aktier utan utdelning. 

Varför köpa aktier utan utdelning?

Aktier utan utdelning handlar vanligtvis om lite yngre bolag och bolag i utvecklings- och tillväxtfaser. Dessa bolag behöver sitt kapital (ofta gör bolagen inte heller vinst) för att driva bolaget.

Tillväxtbolag kan mycket väl totalt utklassa utdelningsbolag under en tid. Man tittar mot framtiden och tänker att bolagen inom en viss tidsrymd kommer att göra stora vinster.

Varför tar det tid att köpa aktier?

Om du placerar en order med aktuell köp/sälj-kurs i en aktie med god omsättning så kommer ordern att gå igenom direkt. Lägger du en lägre köporder eller högre säljorder kan det ta tid att få en order att gå igenom.

Hur gammal bör man vara när man börjar med aktier?

När får man börja handla med aktier? Kan till exempel en 14-åring eller 16-åring börja köpa och sälja aktier? Grundregeln är nej. Under 18 år är man minderårig och får inte på egen hand köpa och sälja aktier. Det krävs tillstånd och godkännande från vårdnadshavare (normalt föräldrarna) för att kunna handla på börsen.

Hur gammal ”bör” man då vara generellt sett när man börjar med aktier? Det handlar i stor grad om mognad och kunskapsnivå. Någon som är precis 18 år kan vara finansiellt betydligt mer mogen och ha mer kunskap än någon som är exempelvis 40 år.

Fler intressanta artiklar