AstraZeneca (AZN) – Fakta, analys och nyheter

astrazeneca aktie

AstraZeneca är ett svenskt företag inom industri som är noterat på Nasdaq Stockholm Stock Exchange, Large Cap samt på andra börser i Europa och i USA. Bolaget är det största som är registrerat på Stockholmsbörsen sett till börsvärde.

AstraZeneca är ett läkemedelsbolag med fokus på bioläkemedel. Bolaget verkar inom både forskning, utveckling och marknadsföring. Fokusområdena är behandling av sjukdomar i andningsvägarna, cancer och hjärt-kärl-sjukdomar. 

Huvudkontoret ligger i Storbritannien, närmare bestämt i Cambridge. I Sverige är det Göteborg som är huvudkontor för bolaget. Bolaget sysselsätter över 80 000 personer globalt.

AstraZeneca ägare

Företagets största ägare och deras ägarandelar respektive röstandelar.

Senaste förändring per 2022-01-31

Största ägareKapitalRöster
Blackrock6,5%6,5%
Capital Group Companies4,2%4,2%
Wellington Management3,3%3,9%
Investor3,1%10,9%

AstraZeneca historia

Astra AB grundades redan 1913, då i Södertälje. Genom åren har bolaget varit synonymt med både olika läkemedel (Xylocain, Losec med flera) som Neurosedynskandalen på 1960-talet. Det var 1999 som det nuvarande bolaget grundades genom att det svenska bolaget Astra AB gick ihop med brittiska Zeneca Group Plc. Huvudkontoret placerades i Cambridge, Storbritannien.

AstraZeneca utdelning

Företagets utdelning brukar vara på mellan 1-2 procent av aktiekursen. Utdelning betalas ut två gånger per år, vilket är lite ovanligt för svenska aktier.

AstraZeneca aktie & aktiekurs

Bolagets aktie handlas under kortnamnet AZN på Large Cap Stockholm (samt i London och i New York. Aktien är en del av indexet OMX30 och är det överlägset största bolaget där sett till börsvärde.

AstraZeneca anställda

Bolaget har anställda runt om i världen och totalt har företaget över 80 000 anställda.

Fler intressanta artiklar