Hoppa till innehåll

AstraZeneca (AZN) – Fakta, analys och nyheter

AstraZeneca är ett svenskt företag inom industri som är noterat på Nasdaq Stockholm Stock Exchange, Large Cap samt på andra börser i Europa och i USA. Bolaget är det största som är registrerat på Stockholmsbörsen sett till börsvärde.

Läs mer och börja handla med aktien hos Avanza (affiliate-reklam) – du kommer igång på 5 minuter!

AstraZeneca är ett läkemedelsbolag med fokus på bioläkemedel. Bolaget verkar inom både forskning, utveckling och marknadsföring. Fokusområdena är behandling av sjukdomar i andningsvägarna, cancer och hjärt-kärl-sjukdomar. 

Huvudkontoret ligger i Storbritannien, närmare bestämt i Cambridge. I Sverige är det Göteborg som är huvudkontor för bolaget. Bolaget sysselsätter över 80 000 personer globalt.

AstraZeneca ägare

Företagets största ägare och deras ägarandelar respektive röstandelar.

Senaste förändring per 2022-01-31

Största ägareKapitalRöster
Blackrock6,5%6,5%
Capital Group Companies4,2%4,2%
Wellington Management3,3%3,9%
Investor3,1%10,9%

AstraZeneca historia

Astra AB grundades redan 1913, då i Södertälje. Genom åren har bolaget varit synonymt med både olika läkemedel (Xylocain, Losec med flera) som Neurosedynskandalen på 1960-talet. Det var 1999 som det nuvarande bolaget grundades genom att det svenska bolaget Astra AB gick ihop med brittiska Zeneca Group Plc. Huvudkontoret placerades i Cambridge, Storbritannien.

AstraZeneca utdelning

Företagets utdelning brukar vara på mellan 1-2 procent av aktiekursen. Utdelning betalas ut två gånger per år, vilket är lite ovanligt för svenska aktier.

AstraZeneca aktie & aktiekurs

Bolagets aktie handlas under kortnamnet AZN på Large Cap Stockholm (samt i London och i New York. Aktien är en del av indexet OMX30 och är det överlägset största bolaget där sett till börsvärde.

AstraZeneca anställda

Bolaget har anställda runt om i världen och totalt har företaget över 80 000 anställda.