Vad kostar energidryck? Slopa drickat – spara 1000-tals

vad kostar energidryck - illustration

Vad kostar energidryck? Hur mycket får man lägga på en förbrukning på en burk om dagen? Vad blir det per år? Och, vad skulle kunna hända med alla pengar ifall man i stället placerade dem på börsen. Det ska vi titta lite på här i den här artikeln. 

En gång i begynnelsen fanns Red Bull – och inget annat. Numera är energidrycker i var mans och kvinnans (och killes och tjejs) hand och det näst intill varje dag. Det konsumeras väldiga mängder av energidrycker och tillverkarna täljer guld med kniv.

En fråga är vad all den här konsumtionen av energidryck kostar och vad tillverkarna tjänar. En annan fråga är vad man kan spara på sikt på att undvika energidrycker! Vad kostar energidrycken dig egentligen sett över många år?

Vad kostar energidryck i butiken?

Det finns lite skillnader mellan ”premiummärken” och livsmedelsbutikernas egna märken. Det finns också ett antal lågprismärken att köpa lite här och där. Bland de märken som sticker ut utifrån marknadsföring inklusive sponsrade poster av influencers märks Red Bull, Monster, Nocco och Celsius. En burk med 33 cl kostar upp emot 20 kr i livsmedelsbutiken och givetvis ännu mer på Pressbyrån och liknande ställen.

Vad kostar energidryck att tillverka?

Det går självklart inte att exakt specificera vad en flaska eller burk med energidryck kostar att tillverka. Alla tillverkare har ju sina egna recept och innehållet kan skilja sig från märke till märke. Alla energidrycker har dock en sak gemensamt och det är att de innehåller till 99% vatten. Vatten är inte särskilt dyrt i Sverige!

Sedan då? Alla fina ingredienser som gör dig piggare, mer fokuserad – ja, vad marknadsföringen nu säger – vad kostar dom? Taurin, aminosyror, koffein och olika vitaminer och mineraler kostar i princip ingenting. Jag har inte lyckats få fram några exakta siffror på vad en energidryck med aminosyror, koffein, mineraler, vitaminer och taurin kan kosta, men jag har en uppgift om vad en burk Red Bull beräknas kosta. Det handlar om 1 kr, detta enligt denna artikel.

Om vi ska vara lite generösa mot energidryckstillverkarna kan vi säga att en burk eller flaska energidryck med 33 cl kostar 2 kr att tillverka. Vi kan också lägga till 1 kr för själva burken eller flaskan. Det handlar alltså om 3 kr. För de totala kostnaderna måste vi naturligtvis räkna med personalkostnader, distributionskostnader och en rejäl pott för marknadsföring. Exakt vad detta kan summera till vet jag inte, men det står klart att energidryckstillverkarna har enorma marginaler.

20 kr om dagen i 5 år

Att dricka energidryck för fokus och vakenhet är populärt i flera åldrar, men det torde vara ungdomar och unga vuxna som är främst när det gäller konsumtionen. Nu ska vi göra ett litet räkneexperiment (helt ovetenskapligt, men kanske inte så långt från verkligheten). 

Vi tänker oss en person på 18 år. Hen går sista året på gymnasiet och har fått smak för energidrycker. Hen dricker en energidryck per dag under veckodagarna. För enkelhetens skull säger vi att det blir 250 burkar under 12 månader. Priset per energidryck är i snitt 20 kr vilket gör att konsumtionen summerar till 5000 kr. 

Vår teoretiska person börjar sedan på högskola/universitet och fortsätter sin konsumtion på samma sätt. Utbildningen är på fyra år, vilket ger 1000 burkar och en total utgift för energidryck på 20 000 kr. Om vi säger att hen avslutar tvärt efter examen blir den totala utgiften för fem år 25 000 kr.

Vad kostar energidrycken? Jo, 25 000 kr sammanlagt (eventuellt minus lite kostnader för kaffe och andra drycker).

25 000 kr med ränta på ränta

Eftersom det här är en sparblogg skulle artikeln inte vara komplett utan en analys av vad de sparade 25 000 kr skulle kunna förvandlas till med en placering exempelvis på börsen. Vi räknar med att vår teoretiska person gör så här:

  • Varje månad sätter hen in 400 kr (ungefär månadskostnaden för energidryckerna), detta i sammanlagt 5 år
  • Placerar pengarna i breda svenska aktiefonder (vi räknar med 8% i genomsnittlig avkastning)*

Det teoretiska resultatet blir:

5177 kr i avkastning och 29 177 kr i behållning (eventuella skatteeffekter ej medräknade)

Nu är det ju så att börsen kan gå upp och ner mellan åren och en genomsnittlig avkastning är just genomsnittlig först efter en längre tidsperiod. 5 år räcker inte för att ge en bra bild av utvecklingen. Om vi tänker att vår teoretiska energidryckskonsument upplever att det är roligt att spara, och fortsätter att spara 400 kr per månad även efter studierna – vad händer då?

På tio års sikt kommer vår vän ha fått 24 049 kr i ränta och ha en behållning på 72 049 kr. Inte illa för att ha struntat i att köpa dyra energidrycker! Fortsätt gärna räkna med något av mina ekonomiverktyg.

*Mellan 2006-2020 gav Stockholmsbörsen (indexet OMXSGI) en avkastning på knappa 10%. Med 8% har vi lite marginal i beräkningarna.

Vad kostar energidryck? Massor, och pengar man lägger på dessa drycker kan växa sig riktigt stora om man väljer bort och i stället sparar sina pengar.

För mer fakta om energidrycker med information om ingredienser som taurin och koffein, se gärna Livsmedelsverkets sida här.

Fler intressanta artiklar