5 prat om pengar du bör ha med dina barn

Prat om pengar med barn - 5 tips

På ett eller annat sätt kommer dina barn att lära sig något om pengar. Skolan lär väl tyvärr inte ut särskilt mycket om privatekonomi* nuförtiden, men dina barn kan få sin kunskap från vänner, partners och personer de ser upp till (i verkligheten eller på sociala medier). Bäst är självklart om det är du som lär dina barn viktiga saker om pengar.

Men, vad ska man då tala om med barnen? Vilka prat om pengar bör du ha med dina barn? Här är 5 tips på viktiga saker att prata om och diskutera kring pengar och ekonomi. Givetvis kan du lägga upp allt på ditt eget sätt och självklart kan du ta respektive snack när det passar bäst.

Varför prat om pengar kanske du tänker? Ju mer kunskap man har, desto bättre beslut är man benägen att ta! Här är mina tips på 5 prat om pengar med barn.

Pengar gör dig inte lycklig

Det är många smarta personer som genom åren har sagt (ungefär) att pengar fungerar som en ”förstärkare”. Om man från början är ”glad och lycklig” kan pengar göra att man bli ännu gladare och lyckligare. Om man i stället är på en mörkare plats kan livet faktiskt bli ännu mörkare. 

Dock ska sägas att brist på pengar också kan vara nog så besvärligt. Det är jobbigt att leva från dag till dag med mycket osäkra framtidsutsikter. ”Läxan” att förmedla är att livet är så mycket större än pengar. Att tro att rikedom, såsom den porträtteras i Instagram- eller Hollywood-världen, ger lycka är inte rätt väg att gå.

Det är viktigt att ta hand om sina pengar

Den som inte har någon koll på sina pengar riskerar att hamna i ekonomisk kris förr eller senare. Ett prat om pengar bör därför handla om att det är viktigt att hand om sina pengar. Här menar jag saker som att lägga upp en budget, följa upp budgeten, se över sparande, lån och investeringar, jämföra olika tjänster och försäkringar för att få bästa pris med mera. 

Ett prat om pengar när det gäller skötseln om ekonomin kan med fördel delas upp på flera (många?) tillfällen. Ett kan handla om översikten över sparandet/investeringarna, ett kan handla om att betala räkningar, etc. Det är kanske inte alla lektioner som särskilt roliga, men de blir nyttiga!

Ränta på ränta-effekten

Albert Einsteins berömda uttalande om ränta på ränta som världens åttonde underverk är något du verkligen borde förklara för dina barn! Vad handlar det då om? Jo, med ränta på ränta-effekten blir varje sparad krona med avkastning mer värd för varje år. 

Exempel: 100 kr sparade år 1 till en ränta/avkastning på 5% ger 105 kr i saldo i slutet av året. Med samma ränta/avkastning blir saldot 110,25 kr i slutet av år 2 (inte 110 kr blankt alltså). 

Ränta på ränta-effekten är extremt kraftfull, särskilt efter ett par år, och i detta prat om pengar kan du addera att det är en mycket god idé att börja sparaså tidigt som möjligt. 

Som förälder kan du också ta fram lite konkreta exempel på vad man över tid kan tjäna på att avstå från att köpa något idag. Om ditt barn vill köpa något för exempelvis 100 kr idag så kan du berätta att den hundralappen växer till cirka 215 kr över tio år med 8% i årlig avkastning. Handlar det om 100 kr per månad (till exempel något abonnemang) växer pengarna till cirka 17 600 kr. Det är inte fel att säga att den här ränteeffekten är världens åttonde underverk!

Vikten av att dela med sig

Prat om pengar kan med fördel också omfatta idén om att dela med sig av det man har. Det är, som någon vis man eller kvinna har sagt, minst lika givande att ge som att få. Att ge, till exempel till välgörande ändamål i utlandet och ”mathjälp” och liknande i närområdet, ger värde både till den som ger och den som får. Att donera på olika sätt kan också göra det lättare att lägga undan pengar till sparande – man får liksom ett högre syfte med att lägga undan pengar.

Att inte bli girig

I jakt på pengar finns alltid risken att man blir girig. Jakt på avkastning på börsen kan göra att man tar större risk än vad man egentligen är bekväm med. Jakt på en högre lön kan göra att man använder armbågarna för att ta sig fram. Girighet riskerar också att leda till att man tar genvägar på olika sätt. Alla effekter av girighet är dåliga – det är ett prat om pengar alla föräldrar bör ha.

Sammanfattning

Vad tycker du om mina förslag på prat om pengar med barn? Självklart kan det finnas andra övergripande ämnen att diskutera kring, men jag tycker ovan fem rubriker är en mycket bra start. Har du redan pratat med dina barn om pengar? För du löpande diskussioner med dem om pengar? Hur pratade dina föräldrar med dig om pengar?

*Glädjande nog verkar ämnet ”Hem- och konsumentkunskap” i grundskolan ta upp en hel del om privatekonomi. Syftet är att eleverna ska utveckla kunskap om arbete, ekonomi och konsumtion – inte alls dumt!

Fler intressanta artiklar