Börja spara – 3 saker att göra DIREKT för att lyckas

header till artikel om börja spara

Många vill börja spara men saknar en plan för hur man ska komma igång och sedan fortsätta. Sparande är inte olikt något annat i vardagen – utan en klar plan är det inte helt enkelt att börja spara.

Om du känner dig lite vilsen ska jag här berätta för dig om tre saker som du kan göra direkt för att börja spara och också lyckas hålla i det.

Det handlar kort och gott om dessa tre snabba sparhack:

  • Överföring med autogiro/automatisk dragning till sparkonto
  • Köpstopp i valfritt antal dagar
  • Anmäl så att ett litet belopp dras direkt från kortet vid köp

Börja spara med autogiro/automatisk dragning till sparkonto

Det viktigaste med att börja spara är, i min mening, att se till att man tvingar sig att lägga undan pengar! Det smartaste sättet att göra detta är att sätta upp ett autogiro eller en automatisk överföring från lönekontot. På så vis för ”försvinner” pengarna till sparande så att man inte kan konsumera dem på något sätt. Nyckeln här är att pengarna ska ”bort” från lönekontot.

Vart ska man då skicka pengarna via överföring eller autogiro? En idé är att skicka över pengarna till ett sparkonto hos en nischbank där du kan få en liten ränta på pengarna.

Du kan såklart också skicka över pengarna till en bank eller nätmäklare och göra köp av fonder. Det är ganska enkelt att sätta upp automatiska överföringar/autogiro. Se till exempel hur man gör hos Swedbank här.

Kan man då inte göra en överföring till ett annat eget konto, till exempel ett kapitalkonto som man har tillsammans med lönekontot? Grunden för att säkra att man kan börja spara är att pengarna ska bort från möjligheten till konsumtion, så det här alternativet är kanske inte det optimala.

Hur mycket ska man lägga undan om man vill börja spara? Detta är helt individuellt. Allt beror på vilket utrymme du har och vilken ambitionsnivå du har på ditt nya sparande. Viktigt att komma ihåg är att inget belopp är för litet! Om du bara har möjlighet att lägga undan 100 kr per månad så är det alldeles utmärkt. Kanske kan du öka sparandet i framtiden?

Köpstopp – Håll hårt i plånboken

För att börja spara gäller det att göra av med mindre än vad man får in. Ett bra sätt att komma igång är därför att hålla riktigt hårt i plånboken och införa köpstopp. Hur du vill lägga upp köpstopp bestämmer du helt själv, men här är några förslag:

  • Köp ingenting under en dag
  • Köp ingenting under en vecka (inte mat heller alltså – du får äta det du har hemma)
  • Inför köpstopp på nöjen (café, restaurang, bio och så vidare) under en vecka eller månad
  • Köpstopp för någon speciell kategori av utgifter (godis/snacks, alkohol, kläder och så vidare)

Som du ser finns det många möjligheter att införa köpstopp för att börja spara pengar.

Automatiska dragningar vid varje köp

Som sagt är det klokt att göra så att pengar ”försvinner” från möjligheten till konsumtion. Ett smidigt sätt att göra det är att låta din bank (eller annan aktör) dra ett litet belopp varje gång du använder ditt kort. Pengarna går då iväg automatiskt och idén är att du inte direkt ska märka att några kronor dras här och där.

Exempel: Du anger att 3% ska dras extra på varje köp. Köper du något för 100 kr försvinner alltså 3 kr extra när kortet dras. Du anger också ett maximalt sparande på 200 kr per månad. Med dessa inställningar kommer du spara upp emot 200 kr automatiskt och dessutom riktigt smidigt!

Dessa tre tips är mina favoriter bland hacks för att börja spara snabbt och enkelt. Med tipsen har du en stabil grund att stå på när/om du går vidare med nya utmaningar inom sparande

Fler intressanta artiklar