Inför KÖPSTOPP 2023 och spara massor

Spartips: Inför köpstopp

Att införa köpstopp för 1 månad eller 1 år för att spara pengar är ett vanligt och bra spartips. Köpstopp betyder att man inte får köpa någonting under en viss period. Normalt innebär det köpstopp kring allt som inte är direkt nödvändigt för hushållet som avses, till exempel kläder och tidningar. Det går dock att ta detta sparknep ett steg längre och införa ett totalt köpstopp. Då får du inte spendera ett enda öre!

Hur gör man med köpstopp? Vilka regler bör man följa? Ska man ha köpstopp i en vecka, en månad eller kanske ett år? Här i mitt blogginlägg om köpstopp får du inspiration, tips och alla svar du behöver!

Köpstopp tips – hur gör man?

Om du bestämmer dig för att införa köpstopp kan du välja mellan två olika ”varianter”. Du kan antingen ta den lite enklare vägen eller den lite svårare varianten. I ”grundkursen” gäller att du ska undvika att handla något annat än mat och annat som är nödvändigt för hushållet. Överkursen är betydligt tuffare. Inför du ett sådant stopp ska du hålla hårt i ekonomin och får inte handla någonting alls.

Det enda du egentligen får köpa i grundkursen är mat, hygienprodukter, mediciner och liknande. Det gör att du inte får köpa kläder, tidningar, blommor, inredningsdetaljer, böcker etc. Du får heller inte äta ute eller exempelvis köpa glass eller godis. Givetvis får du inte lägga en enda krona på spel av olika slag. Varje krona du spenderar ska gå till det allra nödvändigaste.

Om du vill snåla in lite extra kan du också se till att snåla in på den mat och de hygienprodukter du köper. Du kan ta en riktig ”snålvecka” när det gäller vilka måltider du och din familj äter för att spara lite extra pengar. Du kommer bli förvånad när det gäller hur mycket pengar du kan spara! Jämför gärna en ”normal” vecka med din ”snålvecka” för att se skillnaden. Du kan också med fördel handla i lågprisbutiker som Lidl och Willys.

Sammanfattning: Med ”grundkursen” har du köpstopp på kläder, inredning, hemelektronik, tidningar och nöjen. Men, hur gör man med köpstopp om vännerna exempelvis vill gå ut eller om gudsonen fyller år? I första fallet får man helt enkelt tacka nej. I det andra fallet kanske man kan välja en present med ett lite mindre värde än man först hade tänkt.

köpstopp artikel

Lyckas med totalt köpstopp

Överkursen handlar alltså om att inte köpa någonting under en viss period, exempelvis en vecka. Budgeten ska vara på noll kronor! Du ska inte dra ditt kreditkort en enda gång och du ska inte köpa något på nätet. Konsumtionen ska vara noll kronor om man undantar det som är absolut nödvändigt såsom el, vatten och liknande.

Väljer du att införa ett totalt köpstopp får du inte köpa mat. Hur ska du då göra för att sätta mat på bordet? Det är en utmaning men lösningen stavas att gå igenom kylskåp, frys och skafferier för att hitta livsmedel att använda. De flesta av oss har en hel del mat hemma och det är inte alls otroligt att den mat som finns hemma räcker i en vecka eller mer. Snålveckan kanske inte blir den mest kulinariska, men det kan vara värt det med tanke på hur mycket pengar du kan spara.

Se till att inte överkompensera

Om du inför ett stopp och klarar av veckan eller månaden galant finns det alltid en risk att du sedan överkompenserar tiden efteråt. Risken finns att du köper mer än du behöver, oavsett det gäller mat, kläder eller något annat, när ditt stopp ”hävs”. Se till att försöka undvika att det sker. Annars kan du riskera att ditt snålande under din konsumtionsfria period var helt i onödan.

För fler spartips kring mat, klicka här. För fler spartips kring vad jag kallar Hus & Hem, klicka här.

Det är många som frågar om köpstopp på Klarna. Det har ingenting med ovan text att göra. Det är en funktion man kan koppla på sitt konto för att antingen inte kunna handla mer över huvud taget eller begränsa sin shopping.

artikel om köpstopp

Vanliga frågor

Köpstopp & regler – hur ska man göra?

Du får bestämma själv hur du ska lägga upp ditt köpstopp. Du väljer kanske att hålla hårt i plånboken i en hel vecka och då inte köpa någonting alls. Kanske väljer du att köpa mat men ingenting utöver det? Kanske ställer du bilen en hel vecka samtidigt som du tar med matlådor varje dag?

Köpstopp & inspiration

Ett sätt att få inspiration till köpstopp är att lägga upp ett sparmål. Om man har något konkret att sikta mot kan det bli lättare att klara ett stopp. En idé för att göra stoppet så smärtfritt som möjlighet är att planera, och då särskilt matinköp och recept.

Köpstopp & appar

Vad jag vet finns ingen specialiserad app för just den här typen av stopp i konsumtion. Det går dock att använda exempelvis appen anteckningar i mobilen eller en specialiserad budgetapp för att hålla räkningen.

Bloggar om köpstopp

Det finns ett antal bloggare som då och då berättar om sina stopp. Dessa kan kanske vara intressanta som inspiration. Tänk bara på att alla har olika förutsättningar så en viss blogg om köpstopp kanske inte alls passar dig. Du ska följa en plan som passar dig som har tips som du kan ta till dig och använda.

Köpstopp för kläder

En hel del av oss köper kanske lite för mycket kläder, både till oss själva och till våra barn. Det är alltid fint att ha kläder som man tycker om och trivs i, men kostnaderna för kläder kan enkelt dra iväg om man inte är försiktig. Att ha ett köpstopp för kläder är ett sätt att både spara pengar och kanske också hitta nya sätt att använda de kläder man redan har.

Fler intressanta artiklar