Köpstopp för att spara pengar

Inför köpstopp under en vecka

Att införa köpstopp är ett vanligt och bra spartips. Det handlar helt enkelt om att inte köpa någonting under en viss period. Normalt är det köpstopp kring allt som inte är direkt nödvändigt för hushållet som avses, till exempel kläder och tidningar. Det går dock att ta detta sparknep ett steg längre och införa ett totalt köpstopp. Då får du inte spendera ett enda öre!

Köpstopp – grundkurs

Om du bestämmer dig för att införa köpstopp kan du välja mellan två olika ”varianter”. Du kan antingen ta den lite enklare vägen eller den lite svårare varianten. I ”grundkursen” gäller att du ska undvika att handla något annat än mat och annat som är nödvändigt för hushållet. Överkursen är betydligt tuffare. Inför du ett sådant köpstopp får du inte handla någonting alls.

Det enda du egentligen får köpa är mat, hygienprodukter, mediciner och liknande. Det gör att du inte får köpa kläder, tidningar, blommor, inredningsdetaljer, böcker etc. Du får heller inte äta ute eller exempelvis köpa glass eller godis. Varje krona du spenderar ska gå till det allra nödvändigaste.

Om du vill snåla in lite extra kan du också se till att snåla in på den mat och de hygienprodukter du köper. Du kan ta en riktig ”snålvecka” när det gäller vilka måltider du och din familj äter för att spara lite extra pengar. Du kommer bli förvånad när det gäller hur mycket pengar du kan spara! Jämför gärna en ”normal” vecka med din ”snålvecka” för att se skillnaden.

Köpstopp – överkurs

Överkursen handlar alltså om att inte köpa någonting under en viss period, exempelvis en vecka. Du ska inte dra ditt kreditkort en enda gång och du ska inte köpa något på nätet. Konsumtionen ska vara noll kronor om man undantar det som är absolut nödvändigt såsom el, vatten och liknande.

Väljer du att införa ett totalt köpstopp får du inte köpa mat. Hur ska du då göra för att sätta mat på bordet? Lösningen stavas att gå igenom kylskåp, frys och skafferier för att hitta livsmedel att använda. De flesta av oss har en hel del mat hemma och det är inte alls otroligt att den mat som finns hemma räcker i en vecka eller mer. Snålveckan kanske inte blir den mest kulinariska, men det kan vara värt det med tanke på hur mycket pengar du kan spara.

Se till att inte överkompensera

Om du inför köpstopp och klarar av veckan eller månaden galant finns det alltid en risk att du sedan överkompenserar tiden efteråt. Risken finns att du köper mer än du behöver, oavsett det gäller mat, kläder eller något annat, när köpstoppet ”hävs”. Se till att försöka undvika att det sker. Annars kan du riskera att ditt snålande under köpstoppet var helt i onödan.

För fler spartips kring mat, klicka här. För fler spartips kring vad vi kallar Hus & Hem, klicka här.

Martin
Senaste inläggen av Martin (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *