web analytics

Handla mat i lågprisbutiker – billigaste mataffären

Billigaste mataffären – Vad är tipset?

Eftersom du har trillat in på den här sidan för att du vill spara pengar är vår rekommendation att du handlar på Willys och Lidl om du vill hitta den billigaste mataffären. Om någon vara inte finns i det något begränsade utbudet hos Lidl finns den garanterat hos Willys. Din plånbok kommer att tacka dig och du får betydligt mer att röra dig med varje månad.

Letar du efter den billigaste mataffären? Vilken matkasse är billigast? Det finns strax över en handfull matvarukedjor i Sverige, bland annat:

  • Coop (i olika former)
  • Tempo
  • Willys
  • Hemköp
  • Netto
  • Lidl
  • ICA (i olika former)

Bland ovan är det främst Willys och Lidl som räknas som lågprisbutiker som alltså erbjuder billig mat i förhållande till övriga aktörer.. Det är också något som dessa kedjor trycker rejält på i sin annonsering. Willys affärsidé är att erbjuda Sveriges billigaste matkasse medan Lidl marknadsförs med att allt annat är ”olidligt”.

Vem vill betala för mycket för mat och annat för hushållet? Uppenbarligen är det en hel del eftersom kedjor som ICA och Coop går alldeles utmärkt. Visst har dessa kedjor en fördel av att bestå av betydligt fler butiker än Lidl, och visst är det bekvämt att gå till den närmaste butiken, men varför betala för mycket i onödan? Alla vill väl ha billig mat?

Vilken är då den billigaste mataffären? Den frågan ska vi besvara nedan. Så här i inledningen kan vi dock säga att de flesta undersökningar pekar ut Willys som den billigaste mataffären. Observera att vårt svar bygger på en subjektiv bedömning – inte hårda fakta – men generellt torde vår bild överensstämma ganska väl med verkligheten.

Se även  Vad kostar energidryck? Slopa drickat - spara 1000-tals kr

Willys och Lidl är billigast

Är Willys billigare än ICA Maxi? Är Coop eller kanske ICA Maxi billigast? Det är ett ganska välkänt faktum att Willys och Lidl är de billigaste mataffärerna överlag. Självklart kan exempelvis ICA Supermarket trumfa de två butikerna på vissa varor, men om vi jämför fulla matkassar får du normalt betydligt mer om du väljer Lidl eller Willys.

Får du då samma kvalitet när du väljer den billigaste mataffären? Hos Willys hittar du allt du kan hitta hos ICA och Coop (om inte mer), bara till lägre priser. Det kan skilja en hel del kronor på diverse varor och det är pengar som du kan lägga på sparande.

Angående kvaliteten på Lidl har det tidigare gått rykten om att ”allt kött är tyskt” och liknande med avseende på att kedjan skulle ha sämre kvalitet. Det är rykten som är på väg att suddas ut, särskilt som Lidl numera försöker ha så mycket svensktillverkad mat som möjligt i sitt utbud. Ett problem med Lidl är dock att utbudet är något mer begränsat (därav att man kan hålla så låga priser).

Billigaste mataffären är Willys och Lidl
Lidl och Willys ger dig mest mat för pengarna

Billigaste mataffären – hur mycket kan man spara?

Hur mycket kan man då spara på att välja Lidl och/eller Willys framför de ”vanliga” mataffärerna. Vi skulle vilja påstå att du kan spara ett antal tusenlappar varje år på att välja bort exempelvis ICA Maxi och Coop när du vill spara på mat. Några exakta siffror har vi inte, men det är bara att du jämför priserna i reklambladen för att se att det är skillnad i prisnivåerna.

Säg att du idag handlar mat och annat för hushållet för 5000 kr per månad. Du handlar idag på ICA Maxi (veckohandling) och ICA Supermarket (komplettering). Om du i stället väljer att handla på Lidl eller Willys kan du med stor sannolikhet komma undan med 4500 kr. Det är 500 kr per månad och 6000 kr per år. Det är inga dåliga summor att spara bara på att välja ”rätt” matvaruaffär för billig mat.

Se även  8 tips för billig mat

Billigaste mataffären – kundprogram

För att ha chansen att få de bästa erbjudandena på billig mat hos matvarubutikerna är det en god idé att vara medlem i de olika kundprogrammen/lojalitetsprogrammen. Alla matvarukedjor har sådana och det är självklart gratis att vara medlem. Om man vill kan man, till exempel hos ICA, koppla på en kredit på ett kort, men det är absolut inget krav för att få billigare mat.

ICA – Här kan du bli ”Stammis”. Det betyder att du för det första kan samla poäng och få bonus. Att du är medlem innebär också att du kan ta del av särskilda Stammis-priser. Du kan också koppla på ett bankkort eller ett kreditkort.

Coop – Coop har två olika kort för dig att välja mellan, nämligen ett bankkort och ett kreditkort. Du får bonus när du använder korten för att betala för din matkasse.

Lidl – Lidls kundklubb kallas Plus. Som medlem får du bonus på varje köp och kan också ta del av kuponger och erbjudanden. Allt sköts via en app så du har alltid med dig dina kuponger och liknande.

Willys – Plus är namnet också på Willys kundprogram för billigare mat. För att gå med behöver du inte skaffa ett kort. Det räcker att du kopplar ditt befintliga bankkort eller kreditkort till ditt konto. Dina belöningar kan bestå av gratis gåvor, gratis hemkörning vid e-handel, rabatter med mera.

Se även  Gör matschema utifrån reklamblad

Vilken aktör är den billigaste mataffären utifrån priser och kundprogram? Vilken matkasse är billigast? Vår uppfattning är att Lidl är den billigaste mataffären sett till faktiska priser i kronor och ören.

Om man jämför exakt med en varukorg med exakt samma varor vinner dock Willys. Det beror på att Lidl inte kan vara med i beräkningen då man inte har alla de matvaror som finns hos de andra mataffärerna och lågprisbutikerna. Jämför man Willys och Lidl sett till kronor och ören beror det förmodligen mycket på användningen av kundprogrammen vilken mataffär som faktiskt blir billigast.


Vi hoppas att du fann intressant och nyttig information här i vår artikel om billigaste mataffären och hur du kan spara extra genom kundprogram och lojalitetsprogram. Mat är en stor utgiftspost oavsett storlek på hushållet och här kan nog många spara en hel del pengar.

Gillar du vad vi gör? Dela med dig! 🙂