Barnböcker på biblioteket – stort utbud och gratis

Spartips: Låna barnböcker på biblioteket

Även om du köper barnböcker på rea eller barnböcker online måste du betala en hel del för dem. Böcker är dyrt, ja snudd på en lyxvara. En enkel pekbok för barn på 1 eller 2 år kan kosta omkring 200 kr och en illustrerad barnbok till exempel med en gammal klassisk saga ungefär detsamma. Förlagen täljer verkligen guld med kniv nu för tiden när det gäller även de enklaste barnböckerna för de minsta.

Att ge bort en barnbok till syskonbarn, barnbarn eller vänners barn är självklart en fin sak. Då kanske man inte bryr sig så mycket om prislappen. Barnboken blir då både en praktisk sak och en fin och uppskattad gåva. Om du vill skaffa barnböcker till dina egna barn eller barnbarn kan inköp online eller i butik dock bli en kostsam historia i längden. Lösningen? Att låna barnböcker på biblioteket. Knepigare än så behöver det inte vara!

Biblioteket – en guldgruva

Om du har ett bibliotekskort har du tillgång till en enorm värld av inte bara böcker utan även spel, tidningar, filmer och musik. Utnyttja de möjligheter som biblioteken ger! Du betalar redan för utbudet genom skatten. Många bibliotek har också mysiga utrymmen där man kan sitta och läsa tillsammans. En del bibliotek har även byggt miljöer med exempelvis tinnar och torn där barnen kan leka.

Bild på kvinna som läser rolig barnbok för barn

Det är gratis att låna på biblioteket

Alla bibliotek i Sverige är öppna för alla. Det krävs bara ett lånekort för att ta del av alla vad biblioteken kan erbjuda. På vissa platser behövs inte ens ett lånekort, bara personnummer och eventuellt en PIN-kod. I de flesta städer kan man låna böcker, filmer med mera i upp till 28 dagar och sedan enkelt förlänga i det fall ingen annan står på kö. Hur många gånger man kan förlänga beror på var man bor.

Utbudet av barnböcker på biblioteken är alltid stort. På de flesta platser finns ett digert sortiment för allt från 1-åringen upp till tonåringen. Du hittar enkelt barnböcker för både 1 år, 2 år och 3 år samt även titlar för barn 6-9 år.

Populära titlar för de som är i färd att börja skolan är de som handlar om Klass 1b. Lassemajas Detektivbyrå är populära för barn på lågstadiet. Bland böcker för 10-åringar finns såväl spännande böcker som relationsböcker. För de minsta är pekböcker med djur, de härliga ”Vem är”-böckerna och godnattsagor populära. Faktaböcker för alla åldrar finns det också gott om. Djur, deckare (anpassade för barn), Disney-böcker – det finns det mesta om du bara letar lite.

Är det då inte bara gamla barnböcker man får sondera bland? Nej. Biblioteken tar ofta sin uppgift att beställa nya barnböcker på största allvar. Du hittar förmodligen många mycket aktuella titlar tillsammans med gamla klassiker exempelvis från Astrid Lindgren.

Men, man måste ju lämna tillbaka böckerna förr eller senare? Ja, det är sant, och om barnet tycker väldigt mycket om en viss bok så kanske det finns anledning att köpa den. Det är en avvägning man får göra, precis som för så många andra saker.

>> Tips: Läs min artikel om att prata pengar med barn.

Hur mycket kan man spara på att låna?

Om vi säger att en barnbok kostar i genomsnitt 150 kr, så förstår du att du kan spara in en hel del på att göra besök på biblioteket lite då och då. Det räcker med att avstå från att köpa tre böcker per år för att spara upp till 500 kr. Sex böcker blir 1000 kr, och så vidare. Det blir en hel del pengar!

Låna film och musik

Det går som sagt också att låna film och musik och spel på biblioteket. Det är en möjlighet som tyvärr utnyttjas mycket sparsamt. Biblioteken köper in nya brädspel, DVD-filmer och CD-skivor lite då och då, och du kan förmodligen hitta en hel del roligt om du gör ett besök. Fråga gärna bibliotekarierna vad som finns att tillgå – de brukar tycka att det är roligt att hjälpa till med att hitta intressanta saker till barnen. 

När var du på biblioteket senast? Gör ett besök idag och undersök möjligheterna! Mycket nöje!

Fler intressanta artiklar