Nollbudgetering – slopa vissa utgifter

header till text om nollbudgetering

Nollbudgetera är ett begrepp som är hämtat från företagsvärlden. Kort sagt handlar det om att budgeten för en viss typ av utgift ska vara noll kronor. Om budgeten är noll kronor får företaget inte köpa någonting inom den utgiftsposten.

Nollbudgetering är något som också du som privatperson kan använda dig av i vardagen. Du bestämmer helt enkelt att budgeten för en viss utgift ska vara noll kronor under en tid. Det kan handla om en vecka, en månad eller kanske ett helt år. Det finns mängder av pengar att spara på att nollbudgetera för en utgift eller två.

Så här mycket kan du spara på nollbudgetering

Säg att du normalt en månad lägger 400 kr på fika på stan. Om du sätter budgeten till 0 kr kommer du att spara 400 kr. Sätt en nollbudget på just 0 kr för en viss typ av utgift under en tid – det kommer du att spara mycket på!

VAD ÄR NOLLBUDGETERING?

I ett vanligt hushåll finns säkerligen minst ett tiotal olika utgiftsposter. Det handlar om allt från barnomsorg till mat och drivmedel för bilen bland andra hushållskostnader. Vissa utgifter är enkla att nollbudgetera medan andra i princip är omöjliga att dra in på helt och hållet.

Om vi tar exempelvis mat, så är det givetvis omöjligt att nollbudgetera för matinköp. Du och din familj måste ju äta. Men, ni behöver kanske inte äta precis som vanligt under en tid. Ni skulle exempelvis kunna slopa kött (som ju är en dyr matvara) under exempelvis en vecka och sätta en nollbudget för det.

Om du tänker lite fritt och funderar kring olika utgifter så kommer du säkerligen snart på en mängd utgifter som du skulle kunna dra in på under en kortare eller längre tid. Nedan ger jag några exempel på vad du kan sätta en budget på noll kronor och hur mycket du kan tänkas spara. Om du inte riktigt har koll på vad en budget är, kan du med fördel börja med att läsa Wikipedias artikel här. Kika gärna också på mitt eget budgetverktyg där du kan räkna på alla dina inkomster och utgifter.

Vill du ha en gratis budgetmall? Jag har tagit fram en sådan och du hittar den här.

STÄLL BILEN – SPARA HUNDRALAPPAR

Om du har möjlighet att helt undvika att använda bilen under exempelvis en vecka eller två, så kommer du att spara en hel del pengar. Genom att sätta en budget på 0 kr på exempelvis 7 dagar kommer du spara in på både bensin/diesel, slitage på däck, värdeminskning och så vidare. Det är alltså inte bara drivmedlet du sparar in på vid nollbudgetering av bilen. Du kan läsa mer om detta i min post om att ställa av bilen.

Som du ser kan du spara pengar på att välja bort bilen under en period. Hur ska man då ta sig runt? Till fots, med cykel och med kollektivtrafik såklart. Det finns mycket pengar att spara på att cykla, gå och åka kollektivt.

NOLLBUDGETERING FÖR KLÄDER

Vissa gånger behöver man köpa nya kläder, men garderoben kanske inte behöver fyllas på varje månad. Genom att nollbudgetera för kläder under en månad kan du förmodligen tjäna en ganska skaplig slant, åtminstone ett par hundralappar.

FIKA OCH ÄTA UTE

En fika ute går enkelt på närmare en hundring om du räknar med en macka och en kaffe av något slag. Att äta ute går definitivt på ännu mer än så. Fikar eller äter du ute någon gång i veckan blir kostnaden per månad allt mellan 500 – 1000 kr. Om du använder nollbudgetering blir kostnaden i stället 0 kr. Du sparar alltså en hel del pengar som du till exempel kan lägga undan.

NOLLBUDGETERA FÖR TIDNINGAR

Det är lätt hänt att man köper med sig en tidning på Pressbyrån när man ska pendla till/från jobbet. Det är också lätt hänt att det slinker ner ett magasin i varukorgen när man står i kassan i mataffären. Över en månad kan det bli ett par hundralappar i kostnad. Om du nollbudgeterar blir kostnaden i stället noll kronor!

HAR DU NÅGOT BRA TIPS?

Ovan tips på hur du kan spara in pengar är bara några exempel. Jag vill hemskt gärna höra från dig om andra smarta tips inom området nollbudgetering. Skriv gärna en kommentar med dina bästa tips så du kan hjälpa andra läsare.

Fler intressanta artiklar