Gratis tidning och magasin – 7000 olika att läsa!

header för artikel om gratis tidningar och magasin

Kan man läsa gratis tidningar och magasin på sin mobil eller surfplatta? Det går alldeles utmärkt! Det finns bland annat appar som exempelvis Wype som låter dig få digital tillgång till magasin och tidningar mot en månadsavgift.

Ladda ned Press Reader

Du får då full tillgång till mängder av gratis tidningar och månadsmagasin att läsa på surfplattan och mobilen. I appar av den här typen finns även vissa typer av böcker att läsa. Ingen app kan dock mäta sig med Press Reader. Här finns över 7000 olika tidskrifter och tidningar – detta från över 100 länder!

Så, vad kostar Press Reader, kanske du undrar? Prislappen för att kunna ta del av ett fyrsiffrigt antal magasin och tidningar är noll kronor. Det är helt gratis och det är via ditt lokala bibliotek som detta är möjligt. Egentligen är prislappen motsvarande 300 kr i månaden men via ditt bibliotek kan du läsa gratis tidningar och magasin. Det ger dig fantastiska möjligheter att spara pengar och detta är ett av mina bästa sparhacks.

gratis tidning

Vad kan du läsa bland gratis tidningar på nätet?

Du kan läsa tidningar och magasin från alla världens hörn, inklusive Sverige. Totalt finns omkring 250 svenska tidningar med i appen. Några exempel på dagstidningar är Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Några exempel på magasin är Plaza och Res. Kort sagt finns en salig blandning av magasin och tidskrifter. Jag kan nästan lova att du hittar din favorittidning i det rekordstora utbudet.

Exempel på gratis dagstidningar

 • Svenska Dagbladet
 • Göteborgsposten
 • Aftonbladet


Exempel på tidningar för barn

 • Bamse
 • Goal
 • LasseMajas Detektivbyrå
 • Min Häst
 • Kalle Anka 


Gratis tidning i din mobil och surfplatta

Ett bibliotekskort och en smartphone/surfplatta är alltså allt du behöver för att få tillgång till en otrolig mängd av världens tidningar helt gratis – varför köpa ett enda magasin till?

Det här låter ju toppen – hur gör man?

Det är tre saker du behöver göra för att börja använda Press Reader och botanisera bland de 7000+ titlarna för att läsa gratis tidningar och magasin. Först och främst behöver du ha ett lånekort. Sedan ska du ladda ned Press Reader från Google Play eller App Store (beroende på vilken typ av smartphone/surfplatta du har).

När du har aktiverat appen på din enhet ska du logga in på appen när du befinner dig inom bibliotekets nätverk. Du ska alltså gå in på det öppna nätverket (wifi) i biblioteket. Väl inloggad kan du sedan under 72 timmar ladda ner hur många tidningar, månadsmagasin och tidskrifter du vill, även när du inte befinner dig på biblioteket. Inte bara det – allt du laddar ned lagras i appen i upp till tre månader.

Alltså:

 1. Ladda ned appen
 2. Logga in på bibliotekets nätverk
 3. Ladda ned så många tidningar och magasin du orkar
 4. Gå tillbaka till biblioteket varje gång du känner för att fylla på appen med nya fräscha magasin och tidningar

OBS! Ovan är generellt hur det fungerar att läsa gratis tidningar via Press Reader. Det kan vara så att vissa bibliotek har lite annorlunda rutiner.

Ztory – ett alternativ till Press Reader

En del bibliotek har också ett samarbete med tjänsten Ztory, däribland Uppsala universitet. Det är en tjänst som samlar omkring 500 tidningar, mestadels på svenska, och låter dig läsa både i inloggat läge och offline.

Att använda Ztory är lika enkelt som att använda Press Reader. Steg ett är att ladda ned appen Ztory. Den finns tillgänglig på Google Play och App Store. Steg två är att ansluta till bibliotekets wifi-nätverk. Sedan är det bara att ladda ned material för fulla muggar. Allt du laddar ned finns sedan i appen i 30 dagar, så du behöver inte direkt stressa med att läsa klart allt du har tankat ner.

Fler intressanta artiklar